Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

0

Αρχές του 2020 έτοιμος ο αγωγός
Ο αγωγός ΤΑΡ που ως γνωστόν διέρχεται και από το νομό μας, αποτέλεσε και σημείο αναφοράς ως σημαντικό έργο αλλά και ως τεχνική κατασκευή. Οι μεγάλοι αγωγοί έχουν «εξαφανιστεί» στα περισσότερα σημεία της εδώ διαδρομής. Μάλιστα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η έναρξη λειτουργίας του ΤΑΡ τοποθετείται τους πρώτους μήνες του 2020. Ήδη έχει προχωρήσει το 65% του έργου και έχουν δαπανηθεί περίπου τρία δισ. ευρώ έναντι προϋπολογισμού του έργου 4,6 δισ.
Γ.Δ.


«Έφυγε» ένας ευγενικός επιχειρηματίας
Ένας ευγενέστατος άνθρωπος, επιχειρηματίας επί πολλά χρόνια, ο Νίκος Δεκαλτσίδης, μας άφησε για τη γειτονιά των αγγέλων σε ηλικία 80 χρόνων. Η κηδεία του έγινε τη Δευτέρα και σ’ αυτήν παραβρέθηκαν και τίμησαν τον Άνθρωπο, φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι βιοτέχνες και Ξανθιώτες που τον γνώρισαν και εκτιμούσαν το ήθος, τον ήπιο χαρακτήρα του, την εργατικότητα και τον ανθρωπισμό του.
Στους οικείους του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια για την απώλεια του αγαπημένου τους Νίκου.
Γ.Δ.


Τα θυμάστε όλα αυτά;
Το θυμάστε άραγε το Χρηματιστήριο Αθηνών; Τις μετοχές; Τις διάφορες εταιρίες που «έμπαιναν» για κερδοσκοπικούς λόγους και κατέληγαν ως φούσκες; Θυμάστε τις σομόν εφημερίδες; Τους διάφορους «παίκτες» και τα «αγόρασε- πούλησε»;
Αν τα ξεχάσατε, σας τα θυμίζουμε για λίγο εμείς, διότι το Χ.Α. περνάει μαύρο Φεβρουάριο.  Μάλιστα οι ελληνικές μετοχές σημειώνουν (σημείωσαν ήδη) απώλειες 4 δισ. ευρώ και συνεχίζουν να πέφτουν.
Όλα βέβαια ξεκίνησαν από τα διεθνή Χρηματιστήρια που γνώρισαν μεγάλη πτώση τιμών, κυρίως δε των ΗΠΑ. Τι αποδεικνύεται από την όλη ιστορία; Ότι το Χρηματιστήριο είναι μια υπόθεση για όσους γνωρίζουν.
Γ.Δ.


Μικροί μαθητές του 6ου δημοτικού Σχολείου ντυμένοι καρναβαλάκια με τη δασκάλα τους κ. Κατίνα
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Το θερμοκήπιο του 1ου ΕΠΑΛ
Ενημερωμένος και με διάθεση να μάθει για όλα τα προβλήματα των ΕΠΑΛ της Ξάνθης ήταν κατά την περιοδεία του στα επαγγελματικά λύκεια της περιοχής ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης. Η αλήθεια είναι ότι το στοίχημα της αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης είναι και μεγάλο και δύσκολο, αφού, όπως τόνισε και ο υφυπουργός το ζήτημα της ισοτιμίας πέραν των τίτλων, αφορά και την αλλαγή των αντιλήψεων των πολιτών.
Βέβαια, και το υπουργείο θα επιχειρήσει να παρέμβει για να λύσει προβλήματα, όπου είναι δυνατόν. Για παράδειγμα, στο θέμα που τέθηκε στον υφυπουργός για την έλλειψη αδειοδότησης στο θερμοκήπιο του 1ου ΕΠΑΛ ο κ. Μπαξεβανάκης λιτά απάντησε ότι αυτό είναι αρμοδιότητα του δήμου και είναι ο μόνος που μπορεί να επέμβει.


Αισιοδοξία
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ότι το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας θα κυλήσει με καλό καιρό. Επομένως ας είναι ήρεμος ο Πασχ. Λύρατζης ότι τούτη την εβδομάδα όλα θα πάνε καλά ως προς τις εκδηλώσεις στην πλατεία. Κι αν ακόμη βρέξει, θα’ ναι για λίγο, γι’αυτό ηρεμία, όλα θα κυλήσουν κανονικά και η εξέδρα θα αξιοποιηθεί επιτέλους και η παρέλαση θα γίνει με καλό καιρό όπως και η Καθαρά Δευτέρα.
Κέφι και διάθεση να υπάρχουν.
Γ.Δ.


Ο δημόσιος τομέας
Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γεροβασίλη κατέθεσε στη βουλή τα παρακάτω αποκαλυπτικά:
Ο αριθμός των φορέων του Δημοσίου από 227 το 2015 έφθασε το 2017 σε 374. Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου από 1.068το 2015 ανήλθαν σε 1.211 το 2017. Ο αριθμός των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα αυξήθηκε το 2017 σε 712.716 έναντι 686.824 το 2015.
Ο υπερτροφικός δημόσιος φορέας θέλει χρήματα. Αυτά η κυβέρνηση τα βρίσκει από τους φόρους, ενώ θα έπρεπε το πρώτο της μέλημα να είναι ο περιορισμός των δαπανών.
Η πολιτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα ο ιδιωτικός τομέας να σηκώνει τα φορολογικά βάρη, επιχειρήσεις να κλείνουν, εργάτες να απολύονται, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία να «απογειώνονται» και όλα αυτά εις το όνομα ενός δημοσίου τομέα που ούτε αποτελεσματικός ούτε ανταποδοτικός προς τους πολίτες είναι.
Γιατί άραγε να δουλέψει κανείς  στον ιδιωτικό τομέα αφού, εκτός από το φάσμα της απόλυσης που αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση, αμείβεται ως και 20%-25% λιγότερο από έναν δημόσιο υπάλληλο; Τα λεφτά τέλειωσαν μία φορά το 2010, τώρα ζούμε με τα λεφτά των εταίρων μας, αμφιβάλλει όμως κανείς ότι αν συνεχιστεί αυτό το βιολί πάλι θα βρεθούμε με προτεταμένη την παλάμη;
Γ.Δ.


Περίεργη δημοσκόπηση
Πληροφορηθήκαμε ότι μια περίεργη δημοσκόπηση «τρέχει» αυτές τις ημέρες και είναι σχετική με τα θέματα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η πρώτη ερώτηση αφορά τους τομείς οικονομίας στους οποίους θα πρέπει να στηριχθεί η ανάπτυξη της Περιφέρειας, πρωτογενής, δευτερογενής – μεταποίηση, εμπόριο – υπηρεσίες κ.λ.π. Η δεύτερη έχει να κάνει με τα σημαντικά αναπτυξιακά έργα, όπου εκεί βρίσκουμε τη Σιδηροδρομική Εγνατία, την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, τα λιμάνια και στο τέλος το πλωτό LNG!!!
Η τρίτη και τελευταία ερώτηση αφορά το εκλογικό σύστημα των επόμενων εκλογών, αν δηλαδή θα πρέπει να γίνει με το υφιστάμενο ή με την απλή αναλογική. Το αστείο στην τελευταία ερώτηση είναι ότι υπάρχει απόλυτη χειραγώγηση καθώς σου λένε ότι «οι εκλεγμένοι αυτή τη στιγμή στην Αυτοδιοίκηση συμφωνούν ότι θα δημιουργήσει προβλήματα το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, εσείς τι λέτε;»!!!
Θ.Σ.


Κάποιες αλήθειες
Ο αντικαταστάτης του Ντάισελμπλουμ, πορτογάλος νέος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, αποτελεί σαφέστατη γερμανική επιλογή που χαίρει της ιδιαίτερης εκτίμησης του Σόιμπλε. Τον αποκάλεσε, άλλωστε, «Ρονάλντο της οικονομίας». Ο Σεντένο δεν άργησε να στείλει το σήμα του στη χώρα μας, αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων του, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα ρύθμισης του ελληνικού χρέους. Θα συζητηθεί μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος και εφόσον χρειαστεί, είπε ο πορτογάλος, επαναλαμβάνοντας κατά λέξη τη γερμανική ατάκα των τελευταίων ετών. Αλλά και ο ολλανδός νέος πρόεδρος του Euro Working Group Χας Φάιλμπριφ, που αντικαθιστά τον Τόμας Βίζερ, ήταν μέχρι τώρα το δεξί χέρι του Ντεϊσελμπλουμ με ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στην επιβολή του τρίτου Μνημονίου στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τα κατάλληλα πρόσωπα στις κατάλληλες θέσεις. Πού να σχηματιστεί και η κυβέρνηση στη Γερμανία…
Ακόμη ένα μάθημα για όσους ήλπιζαν ότι οι καθυστερήσεις σχηματισμού της γερμανικής κυβέρνησης θα χαλάρωναν τη στάση των δανειστών στο ελληνικό ζήτημα ή όσους ακόμη εξακολουθούν να πιστεύουν σε ένα θαύμα από τη δημιουργία του μεγάλου συνασπισμού, με την ανάληψη από τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD του υπουργείου Οικονομικών. Το ερώτημα όμως που εξακολουθεί να απασχολεί παράγοντες με γνώση των ευρωπαϊκών διεργασιών και των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές είναι αντίστροφο: Ποιες άλλες, ενδεχομένως, δυσάρεστες εκπλήξεις μπορεί να επιφυλάσσονται για τη χώρα μας από τους δανειστές στο νέο πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας, που θα οριστικοποιηθεί μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία; Και μάλιστα την ώρα που η Ελλάδα θα ζει στον κόσμο των εκλογών και της παροχολογίας;
Γ.Δ.


Σε «επικίνδυνα» νερά πλέει η Τουρκία
Πιστή και προβλέψιμη στην τακτική της στην εξωτερικής πολιτική η γείτονα Τουρκία. Να δημιουργεί δηλαδή τεχνητές εντάσεις και κρίσεις στο Αιγαίο όταν στριμώχνεται στα εκ ανατολών ανοιχτά της μέτωπα είτε με τους Κούρδους είτε με τη Συρία. Έτσι και τώρα εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού κοντά στα Ίμια και ο «σουλτάνος», με απειλητικό τόνο «κουνά το δάχτυλο» σε Ελλάδα και Κύπρο (για την ΑΟΖ). Προκαλεί επίσης με δηλώσεις του για τα Σκόπια την ώρα που είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με την χώρα μας και γενικώς επιδεικνύει μια συμπεριφορά «ταραξία» της ευρύτερης περιοχής προκαλώντας κυρίως τους Αμερικανούς. Απ’ την άλλη η εξωτερική πολιτικής της χώρας μας είναι προσανατολισμένη στο να αναδειχθεί η χώρας μας σε πυλώνα σταθερότητας σε μια περιοχή  με χαρακτηριστικά «κινούμενης άμμου» και αυτό είναι πολύ σημαντικό και γι αυτό απαντάμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Όμως καραδοκεί πάντα ο κίνδυνος του τυχαίου ατυχήματος  …όταν παίζει κανείς με τη φωτιά. Και τότε μια σύρραξη μπορεί να είναι αναπόφευκτη!
Μ.Ξ.  


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…