Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

0

46 δημοσιογράφοι νεκροί
Μόνο για το 2017 σαρανταέξι δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους παγκοσμίως. Πέρα δε από τους θανάτους, υπάρχουν χιλιάδες φυλακισμένοι,  πολλοί χρόνια και χωρίς να έχουν δικαστεί. Και ο αριθμός των δημοσιογράφων που συνελήφθησαν σημείωσε ρεκόρ, ενώ οι απειλές εναντίον των ανθρώπων του Τύπου έχουν γίνει συνηθισμένο φαινόμενο ακόμη και στη Δύση. Από ό,τι φαίνεται, η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί το 2018. Ο αριθμός των δημοσιογράφων που δέχονται απειλές αυξάνεται, ‘ σύμφωνα με στοιχεία οργανισμών για την ελευθερία του Τύπου. Η ΜΚΟ Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF), που συλλέγει στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζονται τους δημοσιογράφους οι Αρχές σε 130 χώρες, έχει ήδη καταγράψει τους θανάτους δύο δημοσιογράφων τον Ιανουάριο και τη φυλάκιση άλλων 189.
Γ.Δ.


Τα αντιπλημμυρικά έργα
Το να προλαμβάνεις εγκαίρως το κακό και να είσαι έτοιμος για να μη σου συμβούν δυσάρεστα γεγονότα, είναι το ιδανικότερο. Και η αναφορά μας αυτή γίνεται για τα αντιπλημμυρικά έργα που χρειάζεται ο νομός. Τα οποία έργα, όσα έχουν προγραμματιστεί, θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν έστω κι αν δεν είχαμε δυσάρεστες εξελίξεις μέχρι τώρα στο θέμα αυτό. Διότι δεν γνωρίζει κανείς πότε θα χρειαστούν τα έργα, κι αυτό γιατί με την φύση εκτιμήσεις δεν μπορούν να γίνουν κι ούτε να είναι σίγουρος κανείς.
Γι’αυτό ας ολοκληρωθούν όποια έργα πρέπει να γίνουν τώρα, για να μη θρηνήσουμε αργότερα θύματα ή ζημιές.
Γ.Δ.


Απαλλαγή για τον κτηνίατρο της ΠΕ Ξάνθης
Απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες που τον βάρυναν για χρηματισμό ο ξανθιώτης κτηνίατρος που βρίσκεται στην κτηνιατρική υπηρεσία της ΠΕ Ξάνθης, και είχε εμπλακεί σε υπόθεση που ερευνάται για εικονικές εξετάσεις και κατασκευασμένο εντοπισμό μελιταίου πυρετού σε κτηνοτροφικές μονάδες.
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων της ΠΕ Ξάνθης εξέδωσε ανακοίνωση, όπου σημειώνει ότι με Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ροδόπης ο κτηνίατρος απαλλάχθηκε αμετάκλητα. από την κατηγορία για παράνομες οικονομικές δοσοληψίες
«Ο εν λόγω συνάδελφος Κτηνίατρος της Περιφέρειας ασκούσε και ασκεί τα υπηρεσιακά του καθήκοντα με συνέπεια και όπως αποδείχθηκε κατά την ανακριτική διαδικασία καμία σχέση δεν είχε με τις κατηγορίες που αποδίδονται σε Κτηνίατρο του Υπ. Αγροτικής Οικονομίας που υπηρετούσε στην Κομοτηνή», ενημερώνει συμπληρωματικά η σχετική ανακοίνωση.
Ε.Δ.


Ξανθιώτες καρναβαλιστές σε πρωτότυπες αμφιέσεις την προπολεμική περίοδο (Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Σκουπίδια
Δεκάδες κιλά είναι τα σκουπίδια που μαζεύονται κάθε τόσο από τα πλαϊνά των περισσοτέρων επαρχιακών δρόμων της περιοχής μας αλλά και της υπόλοιπης χώρας βέβαια. Το φαινόμενο είναι γνωστό και δυστυχώς χωρίς λύση. Τα πλαϊνά ερείσματα είναι γεμάτα από πλαστικά ποτήρια καφέ, από πλαστικά μπουκάλια νερού, τενεκεδάκια από αναψυκτικά και μπύρες, άδεια κουτιά τσιγάρων, σακουλάκια διαφόρων σνακ, και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Ένα απέραντο σκουπιδαριό, που από τη μια τα μαζεύουν και από την άλλη συνεχίζεται το πέταμα.
Και διερωτάται κανείς δικαιολογημένα: Άραγε βελτιωνόμαστε καθόλου ως λαός, ως γενιά ή συνεχίζουμε κι εμείς και τα παιδιά μας στο ίδιο μοτίβο χωρίς καμία βελτίωση;
Γ.Δ.


Επιτέλους πραγματιστές
Τύχη αγαθή έδοξε τη οργανωτική παρά Θ.Λ.Ε. επιτροπής επιλέξαι βασιλεί τω θεσμώ.
Παναγιώτην αμα τε Γεωργίου ονομαζόμενον… Τη συνέχεια την αφήνω στους φιλόλογους. Εγώ έχω να φροντίσω και για μπακλαβάδες, μαρέγκες, πουτίγκες, κρουασάν, σάμαλι, τσιριτζάντζουλες κ. α.
Θά’  πρεπε κάποτε το καρναβάλι μας νά’  χει και βασιλιά. Πως να το κάνουμε. Άλλο βασίλισσα, άλλο βασιλιάς. Και τι βασιλιάς. Δραχμοποιεί – ευρωποιεί κάθε του ευρώ – το μετατρέπει σε γλυκαντήρια, μικρά δώρα, συμβολικά μικροαντικείμενα που αποπνέουν χαρά, αισιοδοξία, ελπίδα, διανέμοντάς τα στα παιδιά. Πρώτιστα στα παιδιά που δοκιμάζονται από τις ασθένειες. Τέτοιο βασιλιά να τον έχουμε κορωνίδα. Υπάρχει αλήθεια  πέρα και πάνω από το παιδί, κάτι o,οτιδήποτε σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης; Μόνο νοσηροί εγκέφαλοι.
Μόνο μπράβο στον Πασχάλη Λύρατζη και τα μέλη της οργανωτικής των Θ.Λ.Ε. επιτροπής για το άλμα σε πείσμα καιρών και κατεστημένων. Καρναβάλι σημαίνει χρώματα, μουσική πανδαισία, φαντασία. Αν πάρουμε από το καρναβάλι όλα αυτά, άστο… Κλαύτα…Χαράλαμπε.
Πολλοί σαν εμένα, παραδοσιακοί κακεντρεχείς, πάλι θα τα βρούμε όλα… μαύρα κι άραχνα. Βασιλιάς έστω σε καρναβάλι στα χρόνια της κακοήθειας. Ντροπής πράματα. Γνωρίζουμε βέβαια όλοι εμείς οι θιασώτες της κακεντρέχειας πως δεν πρόκειται ποτέ να βρούμε κάτι σωστό. Γνωρίζουμε πως δεν πρόκειται ποτέ να θεραπευτούμε. Γι…αυτό…απολαμβάνουμε…την ανυπαρξία μας…το τέλος μας.
Επιτέλους… μαζί. Τίτλος τηλεοπτικής παραγωγής του 1992 στον ΑΝΤ1 με τον Ανδρέα Μικρούτσικο, την Τάνια Μακρή κ.α. Επιτέλους… χαζοί. Μου έλεγε κάθε φορά που με συναντούσε εκείνα τα χρόνια στο δρόμο ο Χρήστος Μαγγίρας. Έθιγε έτσι τις υπερβολές του τηλεοπτικού σώου.
Επιτέλους… πραγματιστές. Μού’ ρχεται να αναφωνήσω μετά την εισδοχή του πειρατή του Λευκού Πύργου Παναγιώτη Γεωργίου στο καρναβάλι μας. Υπάρχει ελπίδα, θα γίνουμε καλύτεροι, θα βάλουμε οριστικά στο περιθώριο τους σαν εμένα και τους ομοίους μου κακεντρεχείς. Θα τολμάμε το επόμενο βήμα, την επόμενη ημέρα. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ…ΠΡΑΓΜΑΤΙΣΤΕΣ.
Στέλιος Αρσενίου


Δυσάρεστο ξάφνιασμα
Ήταν ένα δυσάρεστο ξάφνιασμα η είδηση πως συνεργάτης της κρατικής ΕΡΤ, προέτρεπε δημόσια τους πολίτες που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, να γιαουρτώσουν τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Το γεγονός προξένησε αλγεινή εντύπωση μέχρι του σημείου να το αποδοκιμάσει η ίδια η ΕΡΤ, πέρα από την καταδίκη από τα υπόλοιπα κόμματα. Ερμηνεύοντας την προτροπή του εν λόγω «κυρίου» εκείνο που εντυπωσιάζει είναι η έλλειψη πολιτικής ευγένειας, η δημοκρατική λειτουργία και η έλλειψη σεβασμού έναντι του όποιου πολιτικού αντιπάλου. Το άτομο αυτό που χυδαιολόγησε με την παρότρυνση αυτή, αυτοχαρακτηρίστηκε ως ένας χούλιγκαν της πολιτικής, ένας βάρβαρος της κοινωνικής λειτουργίας που αντί του διαλόγου χρησιμοποιεί βία, γιαουρτώματα και άλλα παρόμοια.
Θλίψη απέραντη γι’ αυτούς τους «ανθρώπους» που έχουν λησμονήσει τι θα πει διάλογος, συζήτηση δημοκρατική. Δυστυχώς έχουν παρουσία ακόμη στη δημόσια ζωή τέτοια άτομα…
Γ.Δ.


Συμβαίνει στα καλύτερα ζευγάρια
Αυτό που έχει πάθει η εθνικολαϊκιστική κυβέρνησή μας, μπορεί να συμβεί και στα καλύτερα ζευγάρια. Ξυπνούν ένα πρωί και είναι σαν να ξυπνούν από πολυετή λήθαργο. Κοιτούν ο ένας τον άλλον με αποτροπιασμό και απορούν. Μα, πώς βρεθήκαμε εδώ; Αυτό φαίνεται να έχουν πάθει και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Νιώθουν ένα ξένο, κρύο πόδι να τους ακουμπάει. Μισοξυπνούν. Και συνειδητοποιούν έντρομοι ότι τόσα χρόνια πλάγιαζαν στα ίδια σεντόνια με τον Δημήτρη Καμμένο. Αντιστοίχως και οι Ανελίτες τώρα διαπιστώνουν με αποτροπιασμό ότι οι κυβερνητικοί τους συμβίοι δεν έχουν τις δικές τους εθνικές «ευαισθησίες». Eβαζε ο ένας τα πλυντήρια του άλλου. Κατέβαζαν τα σκουπίδια εναλλάξ. Και τώρα βρίζονται σαν να μη γνωρίζονται!
-Ίσως το διαζύγιο να είναι κοντά. Αλλά πάλι, έχουν και δυο παιδιά μαζί να μεγαλώσουν (δυο μνημόνια) και μάλλον θα το ξανασκεφτούν…
Μ.Τ.


Στην δίνη του Novartis
Στη δίνη του σκανδάλου Novartis βυθίζεται η χώρα ενώ κλονίζεται συθέμελα το πολιτικό σκηνικό. Δυο πρώην πρωθυπουργοί, πλήθος υπουργοί και γραμματείς υπουργείων φέρονται να έχουν χρηματιστεί σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων. Αν αληθεύουν όλα αυτά και δεν καταρρεύσουν θα πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο που όμοιό του δεν έχει ξαναζήσει η χώρα. Τι μαύρο ‘89 και τι Siemens! Από τη θέση του απλού παρατηρητή αυτό μόνο έχω να πω: Είναι συνταρακτικό να τ’ ακούει όλα αυτά ο πολίτης, ο  μεροκαματιάρης που δίνει καθημερινά την μάχη της επιβίωσης. Ο άνεργος που ζει με την πενιχρή σύνταξη του γονιού του.  Ν’ ακούει για όλο αυτό τον πακτωλό χρημάτων να μετακινείται σε τσέπες αυτών που τον κυβέρνησαν, να κυκλοφορούν βαλίτσες με πακέτα 500ευρώ και να  κατηγορούνται ότι  πήραν μίζες αυτοί που του επέβαλλαν να πληρώνει 5ευρώ στο νοσοκομείο!  Πρέπει οπωσδήποτε να διαλευκανθεί τελείως αυτή η υπόθεση να μην μείνει καμιά σκιά γιατί βαρύνει όλο τον πολιτικό κόσμο είτε φταίει είτε όχι.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…