Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κίνδυνος «λουκέτου» στον ΣΔΑΝ Ξάνθης

Κίνδυνος «λουκέτου» στον ΣΔΑΝ Ξάνθης

0
sdanx

Στο νομοσχέδιο που είναι σε διαβούλευση δεν προβλέπονται διατάξεις που αφορούν τους Συνδέσμους ΟΤΑ – ΝΠΔΔ. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο πρόεδρος του ΣΔΑΝ Ξάνθης Θ. Μίχογλου

 

Προτείνει μεταξύ άλλων να μετατραπεί ο Σύνδεσμος σε ΦΟΣΔΑ και να συνεχίσει την λειτουργία του η οποία κατοχυρώνεται και από  Έγγραφο του Νομικού Συμβουλίου του κράτους

Βουλευτής, Γ. Στογιαννίδης: «Να μην ανησυχούν οι εργαζόμενοι του ΣΔΑΝ»

 

 

Αντιμέτωπος με το «λουκέτο» βρίσκεται ο ΣΔΑΝ Ξάνθης πληρώνοντας τις παλινωδίες του υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με το προκρινόμενο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων. Είναι γνωστό ότι ο προηγούμενος υπουργός κ. Κουρουμπλής είχε προκρίνει το μοντέλο του ΣΔΑΝ δηλαδή διαχείριση από τους δήμους ή μέσω διαδημοτικών συνεργασιών και μάλιστα είχε καλέσει τους δήμους να εκπονήσουν τοπικά σχέδια διαχείρισης. Ο διάδοχός του όμως Πάνος Σκουρλέτης προκρίνει το περιφερειακό μοντέλο και μάλιστα έθεσε προς διαβούλευση σχετικό νομοσχέδιο με θέμα «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της χώρας» στο οποίο δεν προβλέπονται διατάξεις που αφορούν τους Συνδέσμους ΟΤΑ – ΝΠΔΔ. Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου , δήμαρχος Τοπείρου κ. Θ. Μίχογλου κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον ΣΔΑΝ και καταθέτοντας ένα σύνολο προτάσεων που θα διασφαλίζουν την λειτουργία του.

Προτάσεις του ΣΔΑΝ Ξάνθης

«Στο νομοσχέδιο θα πρέπει κατ΄ αρχήν να διασφαλιστεί οπωσδήποτε η συνέχιση της λειτουργίας του ΣΔΑΝΞ και επιπλέον να συμπεριληφθούν τα εξής:

Α. Στις μεταβατικές διατάξεις να προβλέπεται ότι και οι υπάρχοντες Σύνδεσμοι ΟΤΑ – ΝΠΔΔ που λειτουργούν με αρμοδιότητες, οι οποίες προσιδιάζουν σ΄ αυτές των ΦΟΣΔΑ, να έχουν τη δυνατότητα να μετατραπούν σε ΦΟΣΔΑ σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Β. Επιπλέον, οι ΟΤΑ να έχουν τη δυνατότητα στα Τοπικά Σχέδια Δράσης, να προβλέπουν τις αρμοδιότητες που αναθέτουν σε κάθε φορέα, να ορίζουν τον φορέα που θέλουν να λειτουργεί ως ΦΟΣΔΑ και να επιλέγουν την εξυπηρέτηση σε κάθε αρμοδιότητα.

Γ. Τέλος, στη περίπτωση σύστασης νέου ΦΟΣΔΑ ή μετατροπής ενός υφιστάμενου Συνδέσμου σε ΦΟΣΔΑ, να μην υπάρχει η προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης του υπάρχοντος ΦΟΣΔΑ. Διότι οι ΦΟΣΔΑ σε επίπεδο Περιφέρειας που συστήθηκαν κατόπιν του πιεστικού υφιστάμενου Νομικού Πλαισίου, είναι δεδομένο ότι δεν θα συναινούν στην δυνατότητα διαμόρφωσης μίας νέας κατάστασης, δηλαδή στη μετατροπή π.χ. ενός υφιστάμενου Συνδέσμου σε ΦΟΣΔΑ, διότι θα επιδιώκουν (για τους υφιστάμενους Συνδέσμους) να τους απορροφήσουν και να καρπωθούν τα περιουσιακά τους στοιχεία (όπως στη περίπτωση του ΣΔΑΝΞ). Αντίθετα, η δραστηριότητα του νέου ΦΟΣΔΑ (είτε κατόπιν σύστασης είτε κατόπιν μετατροπής) θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τα τοπικά σχέδια δράσης και να ενσωματώνεται απευθείας στο ΠΕΣΔΑ».

mixoglou-1

27 χρόνια στη διαχείριση των απορριμμάτων του νομού μας

Να σημειώσουμε πως στην ανακοίνωση γίνεται εκτενής αναφορά στο έργο του ΣΔΑΝ κατά στην 27χρονη λειτουργία του καθώς και αναλυτική παρουσία αυτής: «Ο ΣΔΑΝ Ξάνθης στην 27χρονη  πορεία του εξυπηρετεί, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα ή διακοπή, το σύνολο των κατοίκων του Νομού Ξάνθης (περίπου 115.000, πλέον των κατοίκων του Δήμου Νέστου Καβάλα από το 2015 έως σήμερα, με την κατάρτιση προγραμματικών συμβάσεων), σύμφωνα με τις θεσμοθετημένες οδηγίες και κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελώντας πρωτοπόρο παράδειγμα ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων για όλη την Ελλάδα, αναφορικά με την εύρυθμη λειτουργία του, την αποτελεσματική υλοποίηση των στόχων του και την επίτευξη οικονομικής αυτάρκειας, διατηρώντας παράλληλα, για τις προσφερόμενες υπηρεσίες, το χαμηλότερο δυνατόν κόστος, για τους κατοίκους του Νομού Ξάνθης.  Συγχρόνως, ο Σύνδεσμος ανταποκρίνεται πλήρως στην ικανοποίηση των αναγκών του Νομού και της ευρύτερης περιοχής, έχοντας την διαχείριση αναλόγου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στα όρια του Δήμου Τοπείρου με τον Δήμο Ξάνθης, διαθέτοντας έμπειρο επιστημονικό, τεχνικό και εργατικό προσωπικό (45 συνολικά μονίμων υπαλλήλων), χρησιμοποιώντας μάλιστα έναν αξιόλογο στόλο μηχανοκίνητου εξοπλισμού (περί τα 25 απορριμματοφόρα οχήματα, 2 οχήματα μεταφοράς «container», 4 οχήματα πλυντηρίων κάδων, 1 φορτηγό ανατρεπόμενο, 1 «τράκτορα» μεταφοράς «container», 1 όχημα-συμπιεστή απορριμμάτων, 1 ερπυστριοφόρο φορτωτή, 1 JCB, 2 οχήματα-γερανούς για υπόγειους κάδους κλπ.).

Έγγραφο του Νομικού Συμβουλίου κατοχυρώνει την λειτουργία του ΣΔΑΝ

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι αναφέρεται πως ο ΣΔΑΝ έχει έγγραφο από το Νομικό Συμβούλιο του κράτους που δεν επιβάλλει την κατάργηση του κατοχυρώνοντας έτσι την λειτουργία : «….. εκδόθηκε η αριθ. 23/2013 Γνωμοδότηση του ΣΤ΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έγινε δεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών….», η οποία «…. δεν επιβάλλει την κατάργηση του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Ξάνθης, ο οποίος μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητες συλλογής, μεταφοράς και υγειονομικής ταφής απορριμμάτων του νομού, που ασκούσε κατά το προηγούμενο διάστημα».

«Προσπαθούμε να ρυθμιστεί νομικά το θέμα και οι κάτοικοι στο π. Εράσμιο να μην χάσουν τα σπίτια τους και να προχωρήσει ο αναδασμός στο Εράσμιο» Γ. Στογιαννίδης Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης

Γ. Στογιαννίδης: «Να μην ανησυχούν οι εργαζόμενοι του ΣΔΑΝ»

Να σημειώσουμε πως η ανακοίνωση αυτή έχει κοινοποιηθεί μεταξύ των άλλων στους βουλευτές του νομού μας. Όπως μας είπε ο βουλευτής Γρηγόρης Στογιαννίδηςέχει ενημερωθεί για το θέμα και πως γνωρίζει πως οι εργαζόμενοι ανησυχούν. Δεσμεύτηκε δε να συναντήσει τον αρμόδιο υπουργό ενώ ήταν καθησυχαστικός σ’ ότι αφορά τους εργαζόμενους επισημαίνοντας πως: «Ακόμη και να κλείσει ο ΣΔΑΝ δεν θα χάσουν τις δουλειές τους. Θα μετακινηθούν είτε στο δήμο είτε σε άλλες υπηρεσίες». Σ’ ότι αφορά τον ΣΔΑΝ όμως δεν δεσμεύτηκε για το αν θα συνεχίσει την λειτουργία του!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…