Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Χειμερία  νάρκη» από έργα στο νομό μας

«Χειμερία  νάρκη» από έργα στο νομό μας

0

Υπάρχουν έτοιμες μελέτες αλλά… στα συρτάρια, ενώ είναι Ενεργές Προσκλήσεις για να εντάξουν έργα.

 

Έτοιμη μελέτη για το έργο της Δυτικής Εισόδου της Ξάνθης, ύψους 10,5 εκ. ευρώ στα …αζήτητα!

«Πνιγμένο» το αντιπλημμυρικό στο Κουτσό. Στο …συρτάρι και η υδρολογική μελέτη του ΔΠΘ θα τα αποστραγγιστικά κανάλια σε χωριά του δήμου Τοπείρου

 

Σε περίοδο παρατεταμένης ….χειμερίας νάρκης βρίσκεται ο νομός μας σ’ ότι αφορά την κατασκευή δημόσιων (και ιδιωτικών) έργων. Πέρα από τον κάθετο άξονα που κυριολεκτικά …ιδρώσαμε μέχρι να υπογραφεί η Εγνατία και να δημοπρατήσει το πρώτο κομμάτι «Δημάριο – Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα» και το έργο αλλαγής δικτύου της ΔΕΥΑΞ σε 15 οδούς της πόλης που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ κανένα άλλο έργο δεν έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση παρά το γεγονός ότι έχει τουλάχιστον 20 ενεργές Προσκλήσεις στο Ε.Π. Α.Μ – Θ 2014 – 2020.

 

Τρεις τουλάχιστον μελέτες ….σκονίζονται στα συρτάρια της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης

Πρόκειται για τις μελέτες που έχει παραδώσει ο προηγούμενος αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Καραλίδης στον νυν κ. Κώστα Ζαγναφέρη και όπως αναφέρει στο «Ε» ….σκονίζονται μέσα στα συρτάρια του! Είναι έτοιμες μελέτες επικαιροποιημένες, ώριμες για ένταξη δεδομένου ότι υπάρχουν Ενεργές Προκλήσεις για τα εν λόγω έργα που αφορούν – και όπως σημειώνει ο κ. Καραλίδης – κινδυνεύουν να κλείσουν αν απορροφηθούν τα χρήματα από ώριμα έργα άλλων περιφερειακών ενοτήτων και να μείνει η Ξάνθη με τις …μελέτες στο χέρι! Καταλογίζει δε ευθύνη και ολιγωρία στον κ. Ζαγναφέρη και ότι «λειτουργεί εις βάρος του τόπου για να εξυπηρετήσει μικροκομματικές του σκοπιμότητες».

Έτοιμη μελέτη για το έργο της Δυτικής Εισόδου της Ξάνθης ύψους 10,5 εκ. ευρώ στα …αζήτητα

Στα …αζήτητα για τον νυν αντιπεριφεριάρχη βρίσκεται η μελέτη για το έργο ανάπλασης της Δυτικής Εισόδου της Ξάνθης από το Βανιάνο. Η μελέτη εκπονήθηκε εξ ολοκλήρου από την Εγνατία ως αντισταθμιστικό – μετά από αίτημα του κ. Καραλίδη – για την ανάληψη του έργου του κάθετου άξονα της Ξάνθης και έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί στην Π.Ε. Ξάνθης από τον Φεβρουάριο του 2015. Μάλιστα το Μάιο του 2017 υπήρξε επικοινωνία και επιβεβαίωση από τους μελετητές ότι έχει παραδοθεί η μελέτη. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 10,5 εκ. ευρώ το οποίο με τα σύγχρονα δεδομένα των εκπτώσεων μπορεί να γίνει με τα μισά λεφτά. Όταν ρωτήθηκε γι αυτό ο κ. Ζαγναφέρη είπε ότι είναι στις προθέσεις του η ένταξη του έργου αλλά προηγουμένως θέλει να γίνουν κάποιες αλλαγές στην μελέτη. Οι αλλαγές αφορούν παράδρομους καθώς όπως είπε θα χρειαστούν να γίνουν απαλλοτριώσεις και θα καθυστερήσει το έργο. «Προφάσεις ένα αμαρτίαις», του απαντά ο κ. Καραλίδης λέγοντας ότι έχει την μελέτη από το 2015 και δεν έκανε τίποτε και τώρα τον πειράζει να περιμένει το πολύ 6 μήνες για τις απαλλοτριώσεις»!

Σ.Σ. Ενεργή Πρόσκληση με τίτλο: «Παρεμβάσεις βελτίωσης οδικής ασφάλειας εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτυού Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης)

(ΑΠ 2 – Κωδ. Προτ. 7B) (Υποβολή προτάσεων από 30/03/2016 έως 31/12/2020 ή έως εξαντλήσεως του προϋπολογισμού)».

koutso-plimmires«Πνιγμένο» το αντιπλημμυρικό στο Κουτσό

Ένα άλλο έργο που «πνίγεται» με μελέτη παραπεταμένη σε κάποιο συρτάρι είναι το αντιπλημμυρικό του Κουτσού. Ένα έργο που μνημονεύεται μόνο σε κάθε σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας για τον χειμώνα και ενώ όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητά του για την αντιπλημμυρική προστασία στην ευρύτερη του δήμου Αβδήρων και …κάνουν το σταυρό τους όταν θυμούνται τις πλημμύρες του 2015 όταν πλημμύρισε όλη η περιοχή στο κόμβο της ΣΕΒΑΘ, το Κουτσό, την Κεσσάνη κ.λ.π., ωστόσο δεν έγινε καμιά ενέργεια 7 χρόνια τώρα δήμος Αβδήρων και Περιφέρεια δεν μπορούν να συνεργαστούν για να γίνει το έργο που θεωρείται αναγκαίο για την αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής και παρότι υπάρχουν δεσμευμένα 250.000 ευρώ από την προηγούμενη διοίκηση της περιφέρειας Γιαννακίδη – Καραλίδη, το έργο δεν λέει να «ξεκολλήσει» ….δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για το ρόλο των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων στην περιφέρεια που θα αναλάβει να υλοποιήσει το τεχνικό μέρος του έργου αλλά και για τον πολιτικά υπεύθυνο αντιπεριφερειάρχη Κώστα Ζαγναφέρη, ο οποίος όταν ερωτήθηκε από το «Ε» είπε: «είναι ανεφάρμοστη αυτή η μελέτη και πως το έργο θα ενταχθεί στον αναδασμό όταν αυτός γίνει». Απ’ την πλευρά του ο δήμαρχος Γ. Τσιτιρίδης σημείωσε: «Εμείς κάναμε ότι μας ζήτησαν. Είναι έργο που θα το υλοποιήσει η Περιφέρεια». Το πότε όμως δεν φαίνεται να αφορά ούτε δήμο ούτε περιφέρεια!

Στο …συρτάρι και η υδρολογική μελέτη του ΔΠΘ τα αποστραγγιστικά κανάλια σε χωριά του δήμου Τοπείρου

Πρόκειται για μια μελέτη έργου προϋπολογισμού 3,5 εκ. ευρώ που εκπονήθηκε από το Δ.Π.Θ. και τον καθηγητή κ. Διαμαντή με χρήματα της Περιφέρειας. Αφορά την κατασκευή στραγγιστικών καναλιών στα χωριά Δέκαρχο , Άβατο , Κύρνο του Δήμου Τοπείρου και σύνδεσή τους με τον χείμαρρο Λασπία καθώς και εμπλουτισμό του χείμαρρου.

Στις …καλένδες και αυτή!

Σ.Σ. Ενεργή Πρόσκληση με τίτλο: «(Μέτρα Πρόληψης και Διαχείρισης Κινδύνων από Πλημμύρες) (ΑΠ 2 – Κωδ. Προτ. 5β) (Υποβολή προτάσεων από 16/12/2015 έως 31/12/2020 ή έως εξαντλήσεως του προϋπολογισμού).

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…