Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Ψυχρολουσία» από τον ΟΑΕΔ για 16 οικογένειες στην Ξάνθη

«Ψυχρολουσία» από τον ΟΑΕΔ για 16 οικογένειες στην Ξάνθη

0

Έστειλε ειδοποιητήρια έξωσης στους ενοίκους των παλιών εργατικών κατοικιών – Αναστολή της απόφασης ζήτησε από την Διοικητή του ΟΑΕΔ ο βουλευτής Γ. Στογιαννίδης

 

 

 Από «πρωτοβουλία υπαλλήλου» , δικαιολογήθηκε η Μ. Καραμεσίνη και δεσμεύτηκε να εξεταστεί κατά περίπτωση το θέμα

Διαγραφή χρεών μέχρι 6.000 ευρώ σε δανειολήπτες του π. ΟΕΚ – Υπογράφηκε η απόφαση

 

Έχασαν την γη κάτω από τα πόδια τους 16 οικογένειες Ξανθιωτών που στεγάζονται πολλά χρόνια στις παλιές εργατικές κατοικίες που βρίσκονται στα δεξιά του δρόμου προς το πρώην Καζίνο. Η αιτία ήταν μια ειδοποίηση που έλαβαν από τον ΟΑΕΔ που τους προειδοποιούσε για …έξωση!

 

Ο ΟΑΕΔ τους ειδοποίησε ότι θα τους κάνει έξωση  

Όπως μας πληροφόρησε ο βουλευτής Ξάνθης κ. Γρηγόρης Στογιαννίδης ο οποίος επιλήφθηκε του θέματος, οι οικογένειες αυτές οι περισσότερες συνταξιούχων εγκαταστάθηκαν το 1996 σ’ αυτές τις κατοικίες χωρίς κλήρωση στην οποία ήταν επιλαχόντες, με απόφαση του τότε Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Η εγκατάστασή τους μάλιστα σταθεροποιήθηκε όταν 2 χρόνια μετά ο ΟΕΚ τους τοποθέτησε και καλοριφέρ. Μάλιστα όπως του ανέφεραν κάποιοι πλήρωναν τα πρώτα χρόνια ένα μίσθωμα στον ΟΕΚ που μετέπειτα το σταμάτησαν. Να σημειώσουμε πως στο Καταστατικό του Οργανισμού δεν περιλαμβάνεται να λαμβάνει ο Οργανισμός μισθώματα.

stogiannidis«Δεν θα τους πετάξει στον δρόμο ο ΟΑΕΔ» υποσχέθηκε στον Στογιαννίδη η Διοικητής του Οργανισμού Μ. Καραμεσίνη

Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Στογιαννίδη ο οποίος είχε επικοινωνία με την Διοικητή του ΟΑΕΔ κα Καραμεσίνη ζητώντας να ανακαλέσει την απόφαση για έξωση και να εξευρεθεί μια λύση. Η κα Καραμεσίνη αφού το έψαξε του απάντησε πως τα ειδοποιητήρια εξώσεως ήταν από μια πρωτοβουλία υπαλλήλου του ΟΑΕΔ που δεν ενημέρωσε ωστόσο την Διεύθυνση. Η κα Καραμεσίνη δεσμεύτηκε να «παγώσει» οποιαδήποτε διαδικασία και να τεθεί το θέμα στο Δ.Σ. του Οργανισμού και να εξεταστεί κατά περίπτωση αν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια για να διαμένουν στις κατοικίες αυτές. Όπως όμως ανέφερε ο κ. Στογιαννίδης πρόκειται για χαμηλοσυνταξιούχους και σε καμιά περίπτωση δεν θα τους πετάξουν στο δρόμο Αλλά αφού εξεταστεί κατά περίπτωση θα ρυθμιστεί το θέμα. Να σημειώσουμε πως αυτές οι οικογένειες δεν έχουν παραχωρητήρια. Πρόκειται για μια μοναδική περίπτωση που ωστόσο δεν εκκρεμούν δικαστικές διεκδικήσεις των κατοικιών αυτών από άλλους πολίτες όπως συμβαίνει σε άλλες πόλεις.

Διαγραφή χρεών μέχρι 6.000 ευρώ σε δανειολήπτες του π. ΟΕΚ

Την ίδια στιγμή σε γενναιόδωρες ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ προχωρά το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε η υπουργός κα Έφη Αχτσιόγλου διαγράφονται τα χρέη σε δανειολήπτες μέχρι 6.000 ευρώ καθώς θεωρείται ότι έχουν αποπληρώσει το δάνειό τους και τελειώνει. Αυτοί είναι 35.000 οικογένειες δανειοληπτών. Παράλληλα το σύνολο των ρυθμίσεων αφορά 81.815 οικογένειες δανειοληπτών που αντιστοιχούν σε 240.000 ανθρώπους.

Ειδικότερα μεταξύ άλλων, η ρύθμιση προβλέπει:

-Διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής για όσους δανειολήπτες έχουν συνολικό χρέος μικρότερο των 6.000€.

-Διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής για όσους δανειολήπτες έχουν καταβάλει ποσό ίσο ή μεγαλύτερο από το 60% του Τελικού Ποσού Δανείου.

-Διαγραφή των τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας για όλους τους δανειολήπτες.

Αφαίρεση από το αρχικό ποσό δανείου των τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας που έχουν καταβληθεί από τους δανειολήπτες.

-Διαγραφή των κεφαλαιοποιημένων τόκων.

-Έκπτωση 15% στο ποσό χορήγησης όλων των δανειοληπτών.

-Επιπρόσθετη έκπτωση 10% στο ποσό που προκύπτει από την παραπάνω μείωση για τις ευάλωτες ομάδες (πχ. τρίτεκνοι, συνταξιούχοι, περιπτώσεις χηρείας, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμΕΑ, σεισμόπληκτοι, πυρόπληκτοι).

-Επιπρόσθετη έκπτωση 20% στο ποσό που προκύπτει από τη μείωση του 15% για τους πολύτεκνους.

-Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κατά δέκα έτη.

-Ειδικά μέτρα για τους άνεργους και τους έχοντες αδυναμία πληρωμής.

-Μέτρα γρήγορης αποπληρωμής.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…