Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

0

Δεν έχει όρια το δούλεμα
Διαχρονικό και απ’ όλους το δούλεμα για το γνωστό θέμα του 12%. Θυμίζουμε την υπόσχεση Σταθάκη ότι θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων της Θράκης. Από τότε πέρασαν μήνες, ο Σταθάκης άλλαξε υπουργείο αλλά η συνάντηση ακόμη να γίνει. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά η κοροϊδία συνεχίζεται και σήμερα από τον κ. Παπαδημητρίου. Ο οποίος άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο συμψηφισμού του ποσού του 12% με χρέη επιχειρήσεων. Λόγια, για να δικαιολογήσουν την αδράνεια, για του ότι αδιαφόρησαν να δουν την υπόθεση αυτή με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Όταν μάλιστα οι υποθέσεις φθάνουν στα ακροατήρια, οι ιδιώτες που προσέφυγαν ζητούν αναβολή έως ότου πραγματοποιηθεί η περίφημη συνάντηση.  Ομολογούν όλοι πως χειρότερη συμπεριφορά δεν περίμεναν. Κρίμα για τους υπουργούς της κυβέρνησης…
Γ.Δ.


Υπάρχει στροφή
Διαφαίνεται ήδη μια μικρή στροφή του κοινού προς τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα σε 20 από τις 28 χώρες που συμμετείχαν, σημειώθηκε διψήφια αύξηση της αξιοπιστίας των επαγγελματιών της ενημέρωσης.  Κυρίως δε η αξιοπιστία αυτή αφορά σε μεγάλο ποσοστό τις εφημερίδες. Το υποστηρίζαμε εδώ και χρόνια πως ο έντυπος τρόπος επικοινωνίας δεν θα χαθεί.  Θα συνεχίσει να υπάρχει. Με μια διαφορά όμως. Αυτό θα αφορά και φαίνεται ήδη, τον σοβαρό και αξιόπιστο Τύπο. Όχι στα ψεύδη (fake news).
Μάλιστα η στροφή προς τις σοβαρές εφημερίδες κυρίως οφείλεται στις ψευδείς ειδήσεις που κατακλύζεται ο χώρος των social media. Διάφορες ιστοσελίδες και μπλογκ εν γένει, αγνώστου ιδιοκτήτη, μεταφέρουν σκόπιμα ψεύδη για να πλήξουν ανθρώπους της πολιτικής, οικονομίας και κοινωνικής προσφοράς. Αυτή η διασπορά ψευδών ειδήσεων είναι τεράστια κι έχει κυριολεκτικά κατακλύσει το Διαδίκτυο. Μόνο που αυτή η έξαρση, μεταβλήθηκε σε παγίδα και πτώση της εμπιστοσύνης προς τα ηλεκτρονικά μέσα του διαδικτύου. Αυτοϋπονομεύτηκε, έχασε την όποια αξιοπιστία στην κοινή γνώμη και δεν άργησε η αντίστροφη πορεία, η σταδιακή επιστροφή στην εγκυρότητα, τα επώνυμα άρθρα, τα υπεύθυνα σχόλια, τις σοβαρές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές έρευνες που μόνον οι εφημερίδες μπορούν να προσφέρουν.
Το χαρτί, θα συνεχίσει να υπάρχει, παρά τις δυσκολίες. Και οι εφημερίδες θα κυκλοφορούν κάθε ημέρα. Μπορεί να φανταστεί κανείς τη ζωή του χωρίς υπεύθυνη ενημέρωση;
Γ.Δ.


Ομάδα Προσκόπων της Ξάνθης σε εκδρομή σε παραλία της Καβάλας το 1947. (αρχείο της οικογ. Τάκη Μιχαλόπουλου)

Περί των εκλογών στους ΟΤΑ
Σε μεταγενέστερο χρόνο μετακινούνται οι αλλαγές στον Καλλικράτη με αιχμή το νέο εκλογικό νόμο όπως ανακοίνωσε προχθές κατά την 2,5 ωρών συνάντηση με το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Συγκεκριμένα, κατή τη συνάντηση που έγινε σε εξαιρετικό κλίμα ο υπουργός Εσωτερικών, στο πλαίσιο και του μορατόριουμ που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες με την ΚΕΔΕ και τον Γ. Πατούλη, ανακοίνωσε ότι:
-Η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη μαζί με τον εκλογικό νόμο θα μετακινηθούν, χωρίς να δώσει ακριβώς χρονοδιάγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών είχε μιλήσει τους πρώτους μήνες του 2018 αλλά φαίνεται ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα πάει για αργότερα. Λίγο ή πολύ κανείς δεν γνωρίζει.
-Ειδικά για την απλή αναλογική, που υπάρχουν και οι μεγαλύτερες αντιδράσεις των αιρετών, ο κ. Σκουρλέτης αφού σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, άφησε να εννοηθεί ότι η πρόταση της κυβέρνησης θα έχει προτεραιότητα στην κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ. Γεγονός το οποίο σημαίνει πως δεν θα μιλάμε για απλή και άδολη αναλογική αλλά για.. σύνθετη. Πάντως, ο ΥΠΕΣ ξεκαθάρισε σε δημάρχους που του ζήτησαν να παραμείνει ως έχει το εκλογικό σύστημα, ότι θα αλλάξει προς το αναλογικότερο.


Έχει ζήτηση η καλλιέργεια
Από τη Θράκη, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Μακεδονία, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την καλλιέργεια κάνναβης!  Σε λίγο με τη ζήτηση που έχει, δεν θα μείνει περιοχή της χώρας χωρίς παραγωγή κάνναβης. Έχει πιάσει μανία τους παραγωγούς για εύκολο και γρήγορο κέρδος μετά απ’ όσα ακούνε για το θαυματουργό αυτό φυτό που εκτός από το χασίσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ιατρική, την παραγωγή λαδιού, την παραγωγή σαπουνιού, αλεύρι, χαρτόμαζα, κλωστική ίνα μέχρι μοριοσανίδα. Θαυματουργό φυτό τελικά η χασισιά, κάνναβης το κανονικό της όνομα. Πάντως με το ρυθμό αυτόν εάν συνεχίσουμε στην Ελλάδα, θ’ αποσπάσουμε την πρώτη θέση που κατέχει σήμερα στην καλλιέργεια η Αλβανία. Για να δούμε θα καταφέρουμε τελικά ν’ αξιοποιήσουμε το φυτό κάνναβη ή θα μείνουμε για άλλη μια φορά στα λόγια.
Γ.Δ.


Ένας ξενώνας πολύ κοντά
Τον Σάββα Καλεντερίδη, πρώην στρατιωτικό, αναλυτή στρατηγικών δεδομένων, άνθρωπο που γνωρίζει αρκετά πράγματα για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, συγγραφέα βιβλίων για θέματα της Μέσης Ανατολής και εμπλεκόμενο στην άτυχη υπόθεση Οτσαλάν.
Αυτός λοιπόν ο Πόντιος στην καταγωγή, φίλος της περιοχής μας, όταν έρχεται για ομιλία σε εκδήλωση, συνήθως καταλύει στον ξενώνα στο βουνό πάνω από τη Μονή Καλαμούς. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα όμορφη περιοχή, με εξαιρετική θέα, ήσυχο περιβάλλον και καθαρή ατμόσφαιρα. Όσοι Ξανθιώτες δεν την έχετε επισκεφθεί ακόμη, αξίζει να το κάνετε έστω και τώρα. Εξάλλου είναι τόσο κοντά.
Γ.Δ.


Ας το τολμήσουν
Στην έλλειψη σημαντικών μεγάλων έργων στο νομό, τόσο σε επίπεδο δήμων όσο και άλλων φορέων, ΕΒΕ, Ομοσπονδίας, Συνδέσμου Βιοτεχνών –Βιομηχάνων, ΕΑΣ κλπ, υπάρχουν ευθύνες. Ευθύνες από την κυβέρνηση, τους κυβερνητικούς βουλευτές, αλλά και την «άλλη» πλευρά, τους φορείς. Μέχρι τώρα επικρατεί μια τάση αδιαφορίας κι όχι συνεργασίας. Οι βουλευτές κατά μία ανερμήνευτη τακτική επιδεικτικά αρνούνται και την τυπική επαφή με τους παραπάνω φορείς οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, εκφράζουν την παραγωγή, την απασχόληση, τους δημότες, τους αγρότες και εν γένει τους εργαζόμενους.  Αντί σύγκλισης και συνεργασίας, αδιαφορία και αγνόηση. Έτσι όμως δεν δημιουργείται επαφή, προσέγγιση για συζήτηση των προβλημάτων, για διάλογο πως τα ζητήματα μπορούν να διευθετηθούν επ’ωφελεία των Ξανθιωτών.
Αυτή η επικρατούσα αντίληψη εκ μέρους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από το γεγονός ότι δεν τιμά το αξίωμά τους, το ρόλο και την αποστολή τους, σε τίποτε δεν προσφέρει στην προσπάθεια ανάπτυξης της περιοχής. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή τρεις κυβερνητικοί βουλευτές οι οποίοι τυπικά δεν παρουσιάζουν σχεδόν κανένα έργο, καμία σοβαρή παρέμβαση προς την κατεύθυνση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Ήρθε ο καιρός λοιπόν, η τακτική αυτή ν’ αλλάξει. Και το πρώτο βήμα οφείλουν να το κάνουν οι βουλευτές. Να συναντήσουν τους φορείς, να συζητήσουν μαζί τους και ν’ακούσουν τις θέσεις τους, τις προτάσεις τους, τα προβλήματα και από κοινού να τα προωθήσουν προς επίλυση. Ιδού λοιπόν πεδίον λαμπρόν για όλους. Ας το τολμήσουν για το καλό των κατοίκων του νομού.
Γ.Δ.


Ποιος δουλεύει ποιον για το 12%;
Περιοδεία σε Ροδόπη – Έβρο πραγματοποίησε ο υπουργός Οικονομίας κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου και οι φορείς μεταξύ άλλων του έθεσαν το ζήτημα του 12%. Όπως γράφει η εφημερίδα «Χρόνος», το σύντομο σχόλιο του υπουργού Οικονομίας κου Παπαδημητρίου από την Κομοτηνή ήταν το εξής: “Το 12% απερρίφθη γιατί είναι εναντίον των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τουλάχιστον είναι αυτό που υποσχέθηκε ο κύριος Σταθάκης δηλαδή τον συμψηφισμό. Δεν είμαι σε θέση να σας πω πότε θα γίνει αυτό, αλλά είναι κάτι που μας ενδιαφέρει και θα το κοιτάξουμε”.
Λέξη δεν είπε για την μελέτη των Επιμελητηρίων που έχει στο γραφείο του, λέξη για διεκδίκηση απ τη Ε.Ε. επιδότηση κόστους εργασίας που δίδεται για μειονεκτικές περιοχές. Αμφιβάλλω ανά γνωρίζει ο κ. Παπαδημητρίου για την μελέτη – νομολογία των Επιμελητηρίων και ας τη ζήτησε ο κ. Σταθάκης και ας την πλήρωσαν τα 5 επιμελητήρια της ΑΜΘ περίπου 30.000 ευρώ.
Και να σκεφτεί κανείς ότι ο κ. Μωραΐτης περιμένει να κλείσουν οι βουλευτές ραντεβού με τον υπουργό!
Ποιος δουλεύει ποιον;
Μ.Ξ.


Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο…
Αυτή την εντύπωση αποκομίσαμε από το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο και στη συζήτηση του θέματος εκκαθάρισης της ΔΗΚΕΞ. Ο δήμαρχος Ξάνθης φάνηκε σαν να ήθελε να πάρει το …αίμα του πίσω απέναντι στον επικεφαλής της Κοινωνίας Δημοτών κ. Φανουράκη και πρώην πρόεδρο της ΔΗΚΕΞ,  για τις «λαχτάρες» που του’ κανε τελευταία με τη ψηφοφορία που ήθελε απόλυτη πλειοψηφία και που «έκοψε» η Αποκεντρωμένη (αγορά παιδικού σταθμού) και είπε να του δώσει ένα μάθημα! Σ’ αυτό τον βοήθησε πάρα πολύ ο κ. Λύρατζης (φάνηκε σαν να ήταν συνεννοημένοι…) ο οποίος επίσης βρήκε την ευκαιρία να βγάλει τα απωθημένα του για την Αναπτυξιακή. Έτσι ο μεν δήμαρχος στην αρχή και αφού όλες οι παρατάξεις πλην της Κοινωνίας δήλωναν ότι θα ψηφίσουν Λευκό, ο δήμαρχος τους επεσήμανε ότι χρειάζεται 21 ψήφους και τους ζήτησε να το ψηφίσουν γιατί το χαρακτήρισε διαδικαστικό θέμα. Όταν όμως είδε ότι ο Λύρατζης είπε ότι θα ψηφίσει Λευκό αν δεν του αναβληθεί το θέμα όπως ζήτησε και να του δοθούν τα στοιχεία που ζήτησε …άλλαξε γνώμη και πήρε το μέρος του με την αιτιολογία «… να μην μείνουν σκιές και δεν έγινε και τίποτε αν αναβληθεί το θέμα για το επόμενο συμβούλιο έως ότου δώσει η κα Σπανού τα στοιχεία»! Ποια στοιχεία; Οι επιχορηγήσεις της ΔΗΚΕΞ, το μετοχικό κεφάλαιο, τα δάνεια, η διαχείριση όλα αυτά από το 1990 έως το 2011! Κι ενώ ο ορκωτός είπε επανειλημμένως πως ο έλεγχος έγινε και η έκθεση και η εισήγηση είναι αυτή και ως έχει θα επανέλθει στο επόμενο συμβούλιο, ο κ. Λύρατζης και ο δήμαρχος μαζί του επέμεναν για την αναβολή. Και φυσικά όταν είδαν την στάση του δημάρχου οι …πιστοί του δεν δίστασαν κι αυτοί να ψηφίσουν την πρόταση του Λύρατζη για αναβολή. Έτσι το θέμα δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία (έλαβε 16 υπέρ) και αναβλήθηκε.
Αυτό που επίσης έμεινε από τη συζήτηση είναι η ατάκα του Φανουράκη προς τον Λύρατζη και δήμαρχο: «Η πολιτική απόφαση του παίρνετε είναι γνωστό σ’ όλους από πού καθοδηγούνται»!
Κι ο νοών νοείτω…
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…