Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

0

Μία πρόταση
Δεν είναι για άμεση υλοποίηση η πρόταση της Εφημερίδας μας αλλά όταν με το καλό ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης του παλιού Δημαρχιακού Μεγάρου. Προτείνουμε λοιπόν εκτός των άλλων χρήσεων, να τελούνται εκεί οι Πολιτικοί Γάμοι. Όμορφος χώρος, ζεστός, παραδοσιακός, που με την ολοκλήρωση των έργων θα ομορφύνει ακόμη περισσότερο. Στο χέρι της δημοτικής αρχής είναι να υλοποιηθεί η πρόταση αυτή.
Μάλιστα οι νεόνυμφοι θα μπορούν να φωτογραφηθούν σ΄ένα παραδοσιακό κτίριο με ιστορία και αρχιτεκτονική της εποχής εκείνης με τον Παραδοσιακό Οικισμό. Σε αντίθεση με την ψυχρή και άσχημη αίθουσα του νέου δημαρχείου όπου τελούνται οι πολιτικοί γάμοι σήμερα.
-Μία αλλαγή προς το ομορφότερο και παραδοσιακό.
Γ.Δ.


Απορία
Ιδού και μια επίκαιρη απορία αναγνώστη-συμπολίτη η οποία μάλλον δεν θα απαντηθεί. Γράφει: «Αφού η είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα φιλιώσει τους λαούς  μας, θα φέρει σταθερότητα και θα εξομαλύνει τις διμερείς μας σχέσεις, τότε γιατί από όταν βάλαμε τους Αλβανούς στο ΝΑΤΟ, αυτοί και την υφαλοκρηπίδα ακύρωσαν, και Τσαμουριά άρχισαν να ζητάνε και την Τουρκία στηρίζουν;»
Γ.Δ.


Καριέρες
Είπε: Κατά τον κ. Παππά έχτισαν καριέρες πάνω στο «Μακεδονικό». Πιθανόν.  Τον παροτρύνω να μη λησμονεί και τους πολλούς που έχτισαν καριέρες πάνω στο «σχίσιμο των μνημονίων».
Χάρης Καστανίδης


Ξανθιώτες καρναβαλιστές εκ των ενόντων. Από αριστερά: Ν. Πετρόπουλος, Κώστας Πετρόπουλος, Τάκης Καρανικολάου, Θαν. Σγουράκης (Αρχείο Τάκη Καρανικολάου)

Περί ψεύδους
Γεγονός αναμφισβήτητο ότι τα Μέσα Ενημέρωσης και κυρίως τα Έντυπα Μέσα πως διέρχονται περίοδο ιδιαίτερα προβληματική. Η οικονομική κρίση που πλήγωσε και συνεχίζει να πληγώνει τη χώρα, χτύπησε ιδιαίτερα Εφημερίδες και Περιοδικά, χωρίς βέβαια να εξαιρεί κανείς Ραδιόφωνα και Τηλεόραση. Η περίπτωση όμως του Τύπου, ημερήσιου και εβδομαδιαίου, είναι μια τελείως διαφορετική περίπτωση ανάμεσα στον αναγνώστη και το Μέσον. Κάποτε ένας αναγνώστης έστειλε επιστολή στην οποία ανέφερε πως η άποψή του πρέπει να θεωρείται πιο σημαντική από αυτή της Εφημερίδας γιατί ο «πελάτης έχει πάντα δίκιο». Η απάντηση; «Μεταξύ του πελάτη και της αλήθειας, συνεχίζουμε να προτιμούμε την αλήθεια, γιατί αντιλαμβανόμαστε πως είναι ο καλύτερος τρόπος να υπερασπιστούμε τον πελάτη».
Λοιπόν, δύσκολη υπόθεση η αλήθεια. Κυρίως την εποχή μας που κυριαρχεί  το ψέμα στη δημόσια ζωή όχι μόνο τοπικά βέβαια αλλά παγκόσμια. Και κάτι τελευταίο:Όσο πιο μεγάλο το ψέμα, κι απίθανο, τόσο περισσότερο πιστευτό γίνεται.
Γ.Δ.


Αλλού βρίσκεται η αιτία
Κι ενώ η αντιπαράθεση για την αγορά του Παιδικού Σταθμού στην Σάρδεων καλά κρατεί μεταξύ δήμου και αντιπολίτευσης, υπάρχει και άλλο θέμα το ίδιο σοβαρό. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τη μη έναρξη ακόμη των εργασιών στον 1ο Παιδικό που τη νέα περίοδο έμεινε κλειστός για να γίνουν διάφορες εργασίες συντήρησης.
Από το προηγούμενο καλοκαίρι μέχρι και σήμερα δεν ξεκίνησε καμία εργασία! Ο Π.Σταθμός παραμένει κλειστός, οι εργασίες θ’ αργήσουν να ολοκληρωθούν και θα χαθεί άλλη μια περίοδος σίγουρα. Γι’αυτό λοιπόν κόπτεται ο δήμος ν’ αγοράσει έτοιμο Παιδικό. Διότι, με υπαιτιότητα τίνος άραγε καθυστερεί η έναρξη των εργασιών; Και λογικά ερωτάται ο δήμος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Γιατί δεν ετοιμάζονταν έγκαιρα οι μελέτες και ο διαγωνισμός; Αφού ήταν δεδομένο ότι χρειάζονταν οι επισκευές; Περίμεναν να κλείσουν τον Παιδικό και μετά να ξεκινήσουν τις μελέτες;
Έλλειψη προγραμματισμού λοιπόν για άλλη μια φορά γι’ αυτό τρέχουν να μπαλώσουν τα πράγματα με ακριβές αγορές. Όμως με τέτοιες λειτουργίες και ο Χατζηπετρής αναλαμβάνει δήμαρχος ή αντιδήμαρχος…
Γ.Δ.


Θέμα νοοτροπίας
Είμαστε περιφέρεια μακρινή του κέντρου, νομός μικρός με σωρό τα προβλήματα, με ανθρώπους όμως υπερήφανους. Γιατί αυτή η εισαγωγή; Διαβάστε και θα καταλάβετε και θα με δικαιολογήσετε όλοι.  Λοιπόν, ιδού η ειδοποιός διαφορά. Αλλάζει ο Τούρκος Πρόξενος στην Κομοτηνή. Η γραμματεία του προξενείου αμέσως ενημερώνει τα Μέσα Ενημέρωσης της Περιφέρειας για τον αποχωρούντα και το νέο Πρόξενο. Με όνομα και επώνυμο και σύντομη αναφορά που υπηρέτησε μέχρι τώρα.
Οι απεσταλμένοι του Κοτζιά στην Ξάνθη, αντιθέτως έρχονται στο μουλωχτό. Ούτε όνομα, ούτε προηγούμενες θητείες. Σιωπή και σιγή ασυρμάτου. Σα να μη θέλει ο νέος υπεύθυνος, πρόξενος κι αυτός, να γίνει γνωστή η παρουσία του.
Δύο γεγονότα τελείως διαφορετικά μεταξύ τους. Ο πρώτος από χώρα της Ασίας. Ο δεύτερος, Ευρωπαϊκή. Θέμα ισορροπίας, μυστικισμού, ενδεχομένως και δυσφορίας για την μετάθεση στην Ξάνθη. Τέλος πάντων, δεν το προχωράμε το θέμα άλλο, απλά τονίζουμε πώς ήταν πριν ΣΥΡΙΖΑ οι πρόξενοι ή πρέσβεις. Διακατέχονταν από άλλη νοοτροπία τουλάχιστον προς τα Μέσα Ενημέρωσης.
-Επί τα χείρω κι εδώ…
Γ.Δ.


Ακατανόητη φρασεολογία
Μιλούν ανελλιπώς με ακατανόητους όρους και εκφράσεις, με ασύνδετα παραδείγματα υποτιθέμενης οικονομικής “άνοιξης”, στην προσπάθειά τους πάντα να δώσουν μια διαφορετική εικόνα διακυβέρνησης της χώρας. Διατυπώνουν τα επιχειρήματά τους με τέτοιο τρόπο ώστε είναι σχεδόν αδύνατο να τους καταλάβει κανείς όταν άλλα λέγανε πριν, άλλα λένε τώρα και πολύ πιθανόν άλλα θα πουν αύριο. Η κυβέρνηση βρίσκεται μάλλον σε κρίσιμη καμπή από τη στιγμή που καθημερινά συμβαίνει και από κάτι που διαταράσσει τη συνοχή της. Δεν περιορίζεται αυτό το κάτι στη διαφωνία των υπουργών που την αποτελούν, αλλά στη φρασεολογία που χρησιμοποιούν για να υπερασπίσουν τις θέσεις τους. Η αντιφατικότητα και τα αλληλοσυγκρουόμενα επιχειρήματα είναι το χαρακτηριστικό αυτής της κυβέρνησης και ας πληθαίνουν τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που μιλούν για δήθεν συγκροτημένη και σταθερή διακυβέρνηση της χώρας. Εξάλλου ποια σημασία να δώσει κανείς σε δημοσιεύματα που λαμβάνουν χώρα επειδή εφαρμόστηκε κατά γράμμα το μνημόνιο, δημοσιεύματα που θα ήταν τελείως διαφορετικά αν η Ελλάδα είχε βγει, για παράδειγμα, από την ευρωζώνη ή δεν πλήρωνε το χρέος;
Φ. Ζ.


Πουλάει …φύκια και κερδίζει
Ναι πουλάει φύκια …όχι για μεταξωτές κορδέλες αλλά επενδυμένα σε διακοσμητικές κατασκευές και συγκεκριμένα σε θήκες για κινητά τηλέφωνα, συσκευασίες πολυτελείας, είδη σπιτιού και ρακέτες θαλάσσης. Πρόκειται για τον ο 24χρονο Σταύρο Τσομπανίδη, εκ των ιδρυτών της νεοφυούς επιχείρησης PHEE, που έχει κατακτήσει μια θέση στη λίστα «30 Under 30» για την Ευρώπη που δημοσίευσε και εφέτος το αμερικάνικο περιοδικό Forbes, αναγνωρίζοντας τους επόμενους ηγέτες σε δέκα διαφορετικούς τομείς της κοινωνίας. Η PHEE του Σταύρου Τσομπανίδη παράγει και εμπορεύεται μία γκάμα χρηστικών προϊόντων επενδυμένων με την πολυχρηστική επιφάνεια PΗΕΕboard. Η δραστηριότητα της PHEE περιέχει έντονο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο, αφού η ανακύκλωση των ποσοτήτων της Ποσειδωνίας συνεπάγεται την μείωση του όγκου των σκουπιδιών και την εξοικονόμηση δημοσίων πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Νέοι άνθρωποι, νέες ιδέες που επιβραβεύονται. Θετικά και ελπιδοφόρα πρότυπα μιας γενιάς αδικημένης που ωστόσο δεν το βάζει κάτω…
Μ.Ξ.


Επιτέλους ξεκινά το έργο του κάθετου άξονα
Ένα μεγάλο νέο για το νομό μας! Επιτέλους υπάρχει ανάδοχος για το πρώτο τμήμα του κάθετου άξονα Ξάνθης. Είναι η εταιρία ΑΚΤΩΡ που πήρε το έργο με έκπτωση 50,7%. Δηλαδή θα το κάνει με τα μισά λεφτά. Να θυμίσουμε ότι το έργο έχει χρηματοδότηση 40 εκ. ευρώ επομένως περισσεύουν άλλα 20 κι αυτό που πρέπει να διεκδικήσουν οι τοπικοί μας πολιτικοί παράγοντες είναι μ’ αυτά τα λεφτά να γίνει και το άλλο κομμάτι που είναι Μελίβοια – Εχίνος. Είναι ένα θέμα που το «πάλεψε» πολύ και το «Ε» με δεκάδες ρεπορτάζ ασκώντας συνεχή πίεση και ενημερώνοντας την κοινή γνώμη για τις εξελίξεις. Επιτέλους το έργο ξεκινάει και αυτό είναι πολύ καλό νέο καθώς είναι ένα αναπτυξιακό έργο για το νομό μας που θα ανοίξει νέους ορίζοντες και προοπτικές στον τουρισμό και στο εμπόριο.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…