Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

0

Το ερώτημα
Τίθεται ένα πρακτικό θέμα στην πολιτική σκηνή του τόπου «Πόσοι βουλευτές θα διαβάσουν 1531 σελίδες και 399 άρθρα που καλούνται να ψηφίσουν σε λίγες ημέρες;»
Είναι ένα θέμα. Και είχε παρουσιαστεί και κατά το παρελθόν. Και υπήρξε χλευασμός προς τον Χρυσοχοΐδη τότε που δήλωσε ευθαρσώς πως διάβασε μόνον τα άρθρα εκείνα που ως υπουργό τον ενδιέφεραν.  Ήταν ειλικρινής, παρότι επικρίθηκε τότε από τους βουλευτές που σήμερα βρίσκονται στην κυβέρνηση. Και τίθεται το ερώτημα: Αυτοί, σήμερα όταν θα ψηφίζουν θα έχουν διαβάσει τις 1.531 σελίδες;
-Μάλλον όχι. Όμως θα ψηφίσουν.
Γ.Δ.


Έρχεται γρίπη
Δεν είναι στις προθέσεις μας να κινδυνολογήσουμε, όμως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι έρχεται θανατηφόρος γρίπη. Ως εκ τούτου, θεωρείται αναγκαίος ο εμβολιασμός για όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.  Μάλιστα χαρακτηρίζεται και ως θανατηφόρα η γρίπη που μας έρχεται γι’ αυτό και θα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να εμβολιασθούν όσοι πρέπει.
Γ.Δ.


Δύο λόγια
Συζήτηση σε μεγάλη παρέα για τις ιδιότητες που θα πρέπει να διαθέτει ένας που επιθυμεί να προσφέρει στον τόπο του, στην κοινωνία μέσω αξιώματος τόσο στην τοπική πολιτική σκηνή όσο και την κεντρική. Ελέχθησαν πολλά και εν τέλει οριστικοποιήθηκαν κάποια χαρακτηριστικά όπως Γνώσεις, Διοικητική Εμπειρία, Πολιτικό Αισθητήριο, Αίσθημα Κοινωνικής Ευαισθησίας, Διάθεση Προσφοράς, με Ευρωπαϊκό Προσανατολισμό και με Νεωτερίστικες ιδέες.
Είναι πολλά, είναι σοβαρά, αλλά είναι και απαραίτητα. Εσείς τι γνώμη έχετε, αγαπητοί συμπολίτες;
Γ.Δ.


Ξανθιώτισσες ποζάρουν μπροστά από το Μητροπολιτικό Μέγαρο. Κάτω καθιστός ο Τρυφωνίδης Χρήστος, μετέπειτα διευθυντής της ALPHA BANK, δεκαετία ’60. (Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Ήταν καιρός
Πληροφορούμαστε ότι επίκεινται εντατικοί έλεγχοι στις διάφορες  λαϊκές αγορές (παζάρια) από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Με τους ελέγχους θα διαπιστώνεται εάν και κατά πόσο τηρούνται οι κανόνες υγιεινής στα πωλούμενα τρόφιμα. Προφανώς ο έλεγχος θα έχει σχέση με το είδος που πωλείται στις λαϊκές και την ευθύνη των πωλητών να τηρούν τους κείμενους κανόνες για την προστασία των καταναλωτών.
Προφανώς στην όλη υπόθεση ευθύνες έχουν και οι δήμοι οι οποίοι θα πρέπει να ελέγχουν τι προϊόντα θα πωλούνται κι αν αυτά βρίσκονται σωστά προστατευόμενα από σκόνη, έντομα, ήλιο κλπ.
Ήταν καιρός λοιπόν να παρθούν κάποια μέτρα στα παζάρια διότι είχαν γίνει πολύ χλιαρά τα πράγματα εκεί σε βάρος πάντα του σταθερού εμπορίου.
Γ.Δ.


Η περίπτωση Μουζέλη
Να τον παρουσιάσουμε πρώτα το Νίκο Μουζέλη.  Είναι ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας στη London School of Economics. Είναι επίσης αρθρογράφος στο ΒΗΜΑ και εδώ και αρκετό καιρό προτείνει μέσω κειμένων του τη συνεργασία μεταξύ Κεντροαριστεράς και Ριζοσπαστικής Αριστεράς, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ.
Υποστηρίζει λοιπόν ο καθηγητής Μουζέλης ότι η συνεργασία αυτή θα δημιουργούσε τις κατάλληλες συνθήκες για την απαγκίστρωση του ΣΥΡΙΖΑ από τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ και θα έδινε τη δυνατότητα στο Κίνημα Αλλαγής να αποφύγει την εκλογική καθίζηση.
Αυτό λοιπόν το υποστηρίζει με κάθε τρόπο εδώ και μήνες ο κ. Μουζέλης. Δικαίωμά του βέβαια και δεν μας κόφτει γιατί αυτή η επιμονή.
Μιλάει όμως για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ κατόπιν εγκρίσεως ή έχει άλλο τι στο νου; Διότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούσε να μην συνεργαστεί με τους ακροδεξιούς, θα το έκαμνε πριν 3 χρόνια. όσο για την πιθανή εκλογική καθίζηση του Κινήματος Αλλαγής πως το συμπεραίνει; Ενώ αν συνεργαστεί το Κ.Α. με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως προτείνει ο Νίκος Μουζέλης, το Κίνημα θα έχει εκλογικό κέρδος!
Μάλλον δε μας τα λέει καθαρά ο αγαπητός καθηγητής που ευθέως προτείνει συνεργασία Κεντροαριστεράς με Ριζοσπαστική Αριστερά…
Γ.Δ.


Κανείς δεν μασάει πια Λάκη!
Ο Λαζόπουλος δηλώνει φτωχός σε συνέντευξή του, ότι ζει πια σε σπίτι 40 τ.μ. Τίποτα πιο γελοίο από τον πλούσιο που υποδύεται τον φτωχό και τον φτωχό που υποδύεται τον πλούσιο. Ο δεύτερος έχει δικαιολογητικό ένα ανθρώπινο «Για το έτσι ρε αδελφέ! Θέλω και ‘γω». Αλλά ο πλούσιος; Καταθέσεις εκατομμυρίων στο εξωτερικό, ο Λάκης.. Για να τα έχει «εύκαιρα» για ταινία. Τι λες ρε Λάκη; Όλοι τα εύκαιρα, τα είχαμε μια ζωή, «μην και μας βρει κανέναν κακό» και εννοούσαμε υγεία. Και δεν έμεινε σε κανέναν «εύκαιρο» για εύκαιρο. Εδώ έπρεπε να τα έχεις Λάκη. Εδώ παίζεται το έργο. Στον τόπο σου. Να τα παραδώσεις μάλιστα στα χέρια της κυβέρνησης που στήριξες με νύχια και με δόντια, λυσσαλέα. Να τα εμπιστευτείς για τους καλούς τους σκοπούς.
Διαπόμπευσες κόσμο, χλεύασες μέχρι αναπήρους, έκλασες (προσφιλέστατες οι πορδές στο λεξιλόγιό σου) κάθε έστω «μήπως;» στα μούτρα, «ιεροκήρυκας» άνευ θρησκείας, καθοδηγητής χαμένος ο ίδιος. Εκμεταλλεύτηκες τα ρηχά των ανθρώπων. Τώρα Λάκη στα βαθιά. Ασε τις δηλώσεις και τις συνεντεύξεις και τις κλάψες. Δεν ψυχοθεραπεύουν. Ο καθένας και ο καναπές του. Τι σε 40 τ.μ., τι σε 1040τμ… Οσο το ύψος μας, όσο το πλάτος μας, όσο το βάρος μας. Αναζητώντας μακάρι το «ειδικό» μας βάρος. Λάκη και ψεύδεσαι και τρως. Αλλά κανείς δεν μασάει πια… Λάκη!
Ρ.Β.


Περιοδειών συνέχεια
Πολιτικοί πάνε κι έρχονται στην περιοχή μας. Έτσι μετά τη Ντόρα Μπακογιάννη, έρχεται ο γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης.  Πιο αναλυτικά, ο κ. Αυγενάκης θα περιοδεύσει σε Θράκη-Ανατολική Μακεδονία στις 26,27 και 28 Ιανουαρίου. Θα επισκεφθεί Έβρο, Ροδόπη και Καβάλα και θα πραγματοποιήσει ομιλίες στις νομαρχιακές συνελεύσεις των ΝΟΔΕ. Μαζί βέβαια θα τηρηθεί και το έθιμο της κοπής της πίτας.
Γ.Δ.


Κατατέθηκαν οι προσφορές ηλεκτρονικά για το κάθετο άξονα της Ξάνθης
Άνοιξε χθες η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κατάθεση προσφορών για το έργο της κατασκευής του Κάθετου άξονα Ξάνθης που δημοπρατεί η Εγνατία. Η πλατφόρμα έκλεισε περίπου το μεσημέρι και όπως πληροφορηθήκαμε αρμοδίως από την Εγνατία ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τον νόμο η πρώτη φάση της δημοπράτησης. Ακολουθεί η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών από την αρμόδια Επιτροπή και η ανάδειξη του αναδόχου. Αυτό θα γίνει τις 18 Ιανουαρίου. Προχωρά λοιπόν η διαδικασία της ανάδειξης αναδόχου και μαζί και το έργο. Ένα έργο, θυμίζω που το συζητάμε και το ζητάμε σαν νομός πάνω από 15 χρόνια!
Άφεριμ!
Μ.Ξ.


Επιεικώς απαράδεκτος…
Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει με πολλούς από τους τοπικούς μας «άρχοντες», ως συμπεριφορά και ως στάση απέναντι στα τοπικά μέσα. Έχουμε παρατηρήσει πως σε μας που καθημερινά προβάλλουμε το έργο τους (λέμε τώρα) , σε μας που φροντίζουμε να τηρούμε τους κανόνες δεοντολογίας, να σεβόμαστε τον θεσμικό ρόλο τους,  το παίζουν …βαρύ πεπόνι και αρνούνται την ενημέρωση, για παράδειγμα να πουν κάτι πριν βγάλουν πρόγραμμα.  Έτσι και κληθούν σε κανένα αθηναϊκό κανάλι και ερωτηθούν τα αποκαλύπτουν όλα! Έτσι συνέβη με τον πρόεδρο του Κέντρο Πολιτισμού κ. Λύρατζη που κρατούσε επτασφράγιστο μυστικό για μας οτιδήποτε αφορά το Καρναβάλι και στον ΣΚΑΙ αποκάλυψε ποια θα είναι η βασίλισσα του φετινού Καρναβαλιού κάποια Ιωάννα Τούνη τελοσπάντων που έγινε σταρ από μια εκπομπή την My style rocks!  Αυτό κύριοι δείχνει απαξίωση στον τοπικό Τύπο και μια νοοτροπία επαρχιωτισμού το λιγότερο!
Μ.Ξ. 


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …