Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τη συζήτηση για την εκλογή μουφτή άνοιξε ο Γαβρόγλου

Τη συζήτηση για την εκλογή μουφτή άνοιξε ο Γαβρόγλου

0

Έκανε λόγο για «ορθολογικοποίηση» στην εκλογή μουφτή και επικεντρώθηκε στον προσδιορισμό του εκλεκτορικού σώματος

 Διαφωνία εξέφρασε ο Κοτζιάς: «δεν συζητάμε τέτοια θέματα με την Τουρκία»

 Υπέρ της εκλογής μουφτή υπό προϋποθέσεις τάχθηκε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής άνοιξε τη συζήτηση στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα. «Θα πρέπει να αρχίσει μια πολύ σοβαρή συζήτηση με την ίδια τη μειονότητα ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων», σημείωσε ο υπουργός Παιδείας και συμπλήρωσε πως «το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί και νομίζω πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για συζητήσεις, είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος».

Όπως ανέφερε μάλιστα, «τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην πόλη, δεν τον εκλέγουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών, ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα».

Μετά τη ψήφιση του νόμου για την προαιρετική εφαρμογή της Σαρίας, θα οριστούν με προεδρικό διάταγμα οι δικονομικές αρμοδιότητες του μουφτή, ενώ θα ακολουθήσει σύσταση επιστημονικής επιτροπής, από νομικούς και ειδικούς, επί του Ισλαμικού δικαίου.

Σε ό,τι αφορά στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, υποστήριξε πως «έχασε την ευκαιρία να μιλήσει σε ευρωπαίους εταίρους» και στο ερώτημα για το αν υπήρξε όφελος για τη χώρα μας από την επίσκεψή του, σχολίασε πως «είναι καλό να σπάνε οι πάγοι».

 Απόσταση παίρνει ο Κοτζιάς

Διάσταση απόψεων προέκυψε άμεσα πάντως, για το θέμαστο κυβερνητικό στρατόπεδο. Με δηλώσεις του σε διπλωματικούς συντάκτες, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς «άδειασε» ουσιαστικά τον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, σημειώνοντας: «δεν συζητάμε τέτοια θέματα με την Τουρκία».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο Υπερταμείο το κτήριο της Πυροσβεστικής

Αυτό δείχνει έρευνα του «Ε» στα ΚΑΕΚ των ακινήτων του δήμου που εκχωρούνται   Συμπεριλαμβά…