Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Πρόστιμο – «πέλεκυς» απειλεί την βιωσιμότητα της ΣΕΚΑΠ

Πρόστιμο – «πέλεκυς» απειλεί την βιωσιμότητα της ΣΕΚΑΠ

0
sekap001-empros

Κατακυρώθηκε από το Διοικητικό Εφετείο Θράκης το πρόστιμο των 38 εκ. ευρώ στο νομικό πρόσωπο ενώ έχουν αθωωθεί τα φυσικά πρόσωπα της τότε διοίκησης!

 

Ο Ι. Σαββίδης την αγόρασε 5,5 εκ. ευρώ και καλείται να πληρώσει πρόστιμο 38 εκ. ευρώ για παραβάσεις πριν την αγοράσει! Απειλείται με «λουκέτο»!

 

«Μαύρα σύννεφα» πυκνώνουν πάνω από την ΣΕΚΑΠ μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θράκης , η οποία κατακυρώνει το πρόστιμο των 38 εκατ. στην ΣΕΚΑΠ για τελωνειακές παραβάσεις του2008, διατάσσοντας την άμεση πληρωμή του από την νέα διοίκηση. Να σημειώσουμε ότι για το ίδιο θέμα έχουν αθωωθεί στο παρελθόν όλα τα φυσικά πρόσωπα της τότε διοίκησης! Υπενθυμίζεται ότι με τροπολογία η κυβέρνηση τον Μάιο του 2017 που προέβλεπε πως «εταιρείες που αποκρατικοποιούνται και περνούν σε χέρια ιδιωτών απαλλάσσονται από πρόστιμα λαθρεμπορίας αρκεί αυτά να είχαν καταλογιστεί σε περίοδο που οι μετοχές ανήκαν στο κράτος», προσπάθησε να απαλλάξει την εταιρεία από πρόστιμο προκαλώντας μάλιστα την αντίδραση της ΝΔ που την καταψήφισε, εγκαλώντας την κυβέρνηση για τροπολογία – δώρο στον Ιβάν Σαββίδη.

 

Την αγόρασε 5,5 εκ. ευρώ και καλείται να πληρώσει πρόστιμο 38 εκ. ευρώ!

Να σημειώσουμε ότι η ΣΕΚΑΠ εξαγοράστηκε από την Donskoy Tabak JSC του Ιβάν Σαββίδη τον Ιούλιο του 2013 επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου αντί 5, 5 εκ. ευρώ καθώς η ΑΤΕ πούλησε το σύνολο των μετοχών της στη ΣΕΚΑΠ, που αντιστοιχούν στο 51% έναντι 3,3 εκ. ευρώ και η ΣΕΚΕ μεταβίβασε το 34,18% για 2,2 εκ. ευρώ. Έκτοτε η βιομηχανία έχει μπει σε αναπτυξιακή τροχιά – σύμφωνα με τα οικονομικά της στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία τον Ιούλιο του 2017 – υπάρχει εργασιακή ειρήνη, όπως αναφέρουν οι πρόεδροι των σωματείων, που υποστηρίζουν την διοίκηση της εταιρείας και ζητούν τη στήριξη της πολιτείας στην εξεύρεση λύσης ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα της καπνοβιομηχανίας που απασχολεί 170 εργαζόμενους και αποτελεί από τις λίγες εναπομείνασες βιομηχανίες στο νομό μας.

Απειλές για την ΣΕΚΑΠ

Μια σειρά προβλημάτων θα ακολουθήσουν εφόσον δεν βρεθεί λύση. Η ΣΕΚΑΠ είναι καπνοβιομηχανία και όπως όλες οι ανάλογες επιχειρήσεις προσκομίζει εγγυητικές επιστολές τραπεζών προς το Δημόσιο, προκειμένου να επιτρέπεται η εξαγωγή τσιγάρων. Αυτήν τη στιγμή, η ΣΕΚΑΠ έχει περίπου 20.000.000 ευρώ σε εγγυητικές τραπεζών, που υπάρχει ο κίνδυνος να καταπέσουν εάν το πρόστιμο παραμείνει και η εταιρεία δεν θα μπορεί ούτε να εξάγει ούτε να πουλάει. Μοιραία, θα οδηγηθεί σε κλείσιμο.

Κοντός: Τιμωρείται η ΣΕΚΑΠ ενώ αθωώθηκαν τα φυσικά πρόσωπα

Ο πρώην υπουργός Α. Κοντός που έπαιξε σημαίνοντα ρόλο για την πώληση της ΣΕΚΑΠ στον Ιβάν Σαββίδη παίρνει θέση στην νέα αρνητική εξέλιξη για την ΣΕΚΑΠ. Με ανάρτησή του στο Facebook υποστηρίζει: “Η πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής, που επικυρώνει το πρόστιμο των 38 εκατ. ευρώ στην ΣΕΚΑΠ για υποθέσεις που αφορούν στο παρελθόν και σίγουρα σε χρόνο πολύ πριν την αλλαγή ιδιοκτησίας της επιχείρησης, προκαλεί έκπληξη και μεγάλο προβληματισμό για το μέλλον. Ιδιαίτερα στην Ξάνθη, όπου 170 εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους βρίσκονται πλέον ξαφνικά αντιμέτωποι με εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. Προσωπικά, όλοι γνωρίζουν, ότι έδωσα αγώνα για να διασωθεί η χρεωκοπημένη ΣΕΚΑΠ και να μπει σε έναν δρόμο εξυγίανσης που θα διασφάλιζε την ομαλή λειτουργία της και, κυρίως, δουλειά και εισόδημα για πολλές οικογένειες συμπατριωτών μου. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η ελληνική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, ωστόσο είναι επίσης ανάγκη η υπόθεση αυτή να εξεταστεί εκ νέου αντικειμενικά και νηφάλια. Είναι παράλογο για το ίδιο θέμα να έχουν αθωωθεί στο παρελθόν όλα τα φυσικά πρόσωπα της τότε διοίκησης και σήμερα να τιμωρείται το νομικό πρόσωπο της επιχείρησης και μάλιστα με τρόπο που να μην της επιτρέπει να είναι βιώσιμη και ανταγωνιστική. Θα πρέπει άμεσα να αναζητηθεί λύση και να ληφθούν όλες εκείνες οι αποφάσεις που θα αποτρέπουν τη δημιουργία νέων αδιέξοδων καταστάσεων για τη ΣΕΚΑΠ.”

 

ΝΟΔΕ Ξάνθης: «Οι ανύπαρκτοι τοπικοί βουλευτές της, αδυνατούν να πράξουν όσα απαιτούνται, ώστε να διατηρηθούν 170 θέσεις εργασίας για το Νομό μας»

Σε ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ Ξάνθης αναφέρει: «Για πολλοστή φορά η ανίκανη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι ανύπαρκτοι τοπικοί βουλευτές της, αδυνατούν να πράξουν όσα απαιτούνται, ώστε να διατηρηθούν 170 θέσεις εργασίας για το Νομό μας. Επί Κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά, με μπροστάρη τον τέως Υπουργό και βουλευτή Ξάνθης κ. Αλέξανδρο Κοντό, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με σκοπό την εξασφάλιση, της συνέχισης της λειτουργίας της επιχείρησης και της διαφύλαξης των πολύτιμων για το Νομό μας θέσεων εργασίας. Σήμερα πληροφορούμαστε από δημοσιεύματα του Τύπου, ότι η υπεύθυνη στάση της Νέας Δημοκρατίας περί προχειρότητας των ενεργειών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο θέμα της ΣΕΚΑΠ επιβεβαιώνεται, αφού πλέον, εκφράζονται ανησυχίες για το μέλλον της επιχείρησης. Καλούνται άμεσα οι αρμόδιοι φορείς, στα πλαίσια της νομιμότητας και της υγειούς επιχειρηματικότητας, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, με πρώτιστο σκοπό την απαραίτητη για την Ξάνθη μας, εξασφάλιση των θέσεων εργασίας της παραπάνω επιχείρησης».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…