Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Πρόσωπα & Γεγονότα Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

0

«Κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη»
Αυτό είναι πλέον το νέο σλόγκαν μετά το γνωστό (και ξεχασμένο βέβαια) «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Λησμόνησε το τι έλεγε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα με δικές του υπογραφές βγαίνουν ακίνητα στο σφυρί τόσο από την Εφορία όσο και από τις Τράπεζες.  Οι πλειστηριασμοί είναι στην ημερήσια διάταξη και από τις αρχές του 2018 θα εκπλειστηριάζεται και η πρώτη κατοικία. Όσοι πρόλαβαν με τον νόμο Κατσέλη, πρόλαβαν.  Οι υπόλοιποι θα ζήσουν με την αγωνία να χάσουν το σπιτάκι τους οποιασδήποτε αξίας έναντι οποιουδήποτε χρέους.
Γ.Δ.


Το παρελθόν εκδικείται
Τι μας διδάσκει λοιπόν το παραπάνω σχόλιο; Ότι το παρελθόν εκδικείται. Και μάλιστα χωρίς αργοπορία, αλλά σύντομα. Έτσι, όταν άλλα έλεγες μόλις το 2015 και άλλα λες και κυρίως κάνεις, ε, τότε έχεις πρόβλημα και το βρίσκεις μπροστά σου όσο κι αν προσπαθήσεις να το κουκουλώσεις ή κάνεις colotumba.
Και για να το κλείσουμε το σοβαρό θέμα των πλειστηριασμών, σας ενημερώνουμε ότι από το 2018 που οσονούπω έρχεται, κάθε μήνα θα διενεργούνται κατά μέσο όρο 500 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο θα διενεργούνται 1000 ηλεκτρονικές εκποιήσεις μηνιαίως, για να φθάσουν τις 2000 το τελευταίο τρίμηνο.
Και κάτι τελευταίο: Στο σφυρί δεν βγαίνουν μόνο ακίνητα μεγάλης αξίας αλλά και χαμηλής αξίας κάτω των 100.000.
Γ.Δ.


Τι κρίμα
Εμείς στην Ξάνθη βιώνουμε μια απλή, απλούστατη διαχείριση χαμηλών προσδοκιών. Τετριμμένα κι ασήμαντα που τα μεγιστοποιούν λόγω έλλειψης πραγματικών, σημαντικών έργων.  Μια πορεία να περνάει ο χρόνος, να υλοποιούνται διάφορα μικρορουσφέτια, με μοναδικό ενδιαφέρον να μην αλλάξει τίποτε, να υλοποιούν μικροέργα βιτρίνας για να μας έχουν υπόψιν οι δημότες και να μας ξαναψηφίσουν.
Τα υπόλοιπα σημαντικά, μένουν για το απώτερο μέλλον. Έτσι όμως, με τη λογική αυτή να επικρατεί «χαΐρι και προκοπή» δεν πρόκειται να δουν οι δήμοι, ο τόπος μας.
-Τι κρίμα αλήθεια…
Γ.Δ.


Αρχή της οδού Σμύρνης με τα παραγκομάγαζα διαφόρων χρήσεων μέχρι το 1970 (αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Δημοτικό
Αλλού, όχι μακριά μας, οι δήμαρχοι συγκαλούν την παράταξή τους για να συζητήσουν όλοι μαζί, για νέα έργα, νέες ιδέες, νέες προτάσεις, νέα εξόρμηση για σχεδιασμούς για το μέλλον των δήμων τους.
Λογικότατο και φυσιολογικό. Εδώ, στα καθ’ ημάς, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Δεν συγκαλούν, δεν συζητούν, δεν οργανώνουν, δεν ακούν ιδέες (γιατί τις έχουν αυτοί ως πάνσοφοι), δεν συνεργάζονται διότι τα ξέρουν όλα αυτοί, είναι οι σύγχρονοι Ναπολέοντες και γενικώς αγνοούν τους ανθρώπους με τους οποίους, υποτίθεται, θα έπρεπε συχνά, να συνεργάζονται. Δεν το κάνουν. Κι έτσι, τίποτε σημαντικό δεν υλοποιείται. Τα καθημερινά τους ενδιαφέρουν κι αυτά στο «βλέποντας και κάνοντας».
Έτσι όμως πρόοδο και αλλαγές στους δήμους δεν πρόκειται να δούμε.
Γ.Δ.


Τους ευχαριστούμε
Ήταν μια όμορφη,  υγρή και σχετικά ζεστή ημέρα στον κάμπο της Ξάνθης. Τον κάμπο της παρανέστιας περιοχής, στο Άβατο. Μαζί με τους ευγενικούς κατοίκους κάθε ηλικίας, κυρίως όμως ώριμους, άνδρες και γυναίκες. Καλεσμένοι του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου «ΑΒΑΝΤΕΣ» Αβάτου.
Η παρουσία μας εκεί αποτέλεσε μια αναβάπτιση στην ιστορία, τα γεγονότα, τα ήθη και έθιμα των Ανατολικοθρακών που δημιούργησε ο Σύλλογος.
Στην όλη εκδήλωση μας καθήλωσε ο ιστορικός λόγος του Θανάση Μουσόπουλου και οι αναφορές σε άλλα γεγονότα από τα αναγνώσματα της Δήμητρας Κατάκη. Το τέλος της γεμάτης συναίσθημα γιορτής που φώτισε θέματα ιστορίας και Πολιτισμού, ζήσαμε βιωματικά την μουσική και τα τραγούδια των ανθρώπων αυτών που τους συνοδεύουν στις εκφάνσεις της ζωής τους, πολύτιμος θησαυρός της αγαπημένης τους πατρίδας. Ήταν μια ιδιαίτερη γιορτή από ιδιαίτερους ανθρώπους.
-Να’ ναι καλά για την ψυχική ευωχία που μας πρόσφεραν.
Γ.Δ.


Αγοράστε βιβλία
Ημέρες γιορτινές που έρχονται που σαν Χειμωνιάτικες μας κρατούν μέσα, είναι ευκαιρία να διαβάσουμε κανένα βιβλίο. Εξάλλου θα υπάρχουν και οι αργίες που βοηθούν προς αυτό. Ευκαιρίες λοιπόν υπάρχουν. Όπως υπάρχουν και βιβλιοπωλεία στην πόλη μας αξιόλογα που διαθέτουν βιβλία κάθε απαίτησης των αναγνωστών. Βιβλία με τις τελευταίες εκδόσεις αλλά και παλαιότερες που μπορούν να παραγγελθούν.
Ακόμη βέβαια μπορούν να προμηθευτούν βιβλία Ξανθιωτών δημιουργών. Να τους γνωρίσουν μέσα από το έργο τους, ένα έργο που είναι ενδιαφέρον αλλά και ποικίλο.
Διάθεση θα πρέπει να υπάρξει. Διότι ως προς το κόστος, το βιβλίο είναι από τα φθηνότερα είδη ακόμη και για ένα ιδιαίτερο δώρο σε παιδιά και μεγαλύτερους.
Γ.Δ.


Τις πταίει;
Απίστευτο αλλά αληθινό. Το στέλεχος και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, ο γνωστός Δημήτρης Μάρδας, βρήκε τελικά ποιος φταίει και υπάρχουν τόσες πολλές αντιδράσεις στο θέμα των πλειστηριασμών. Κατηγόρησε ο αθεόφοβος τη Νέα Δημοκρατία (!) ότι αν δεν νομοθετούσε κατά των πλειστηριασμών όταν ήταν κυβέρνηση δεν θα υπήρχαν αυτές οι αντιδράσεις σήμερα. Είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι «αν η Ν.Δ είχε ξεκινήσει τους πλειστηριασμούς τότε και δεν είχε φέρει τέσσερις νομοθετικές ρυθμίσεις, τώρα τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο ομαλά γιατί τότε ήταν πολύ πιο εύκολοι οι διακανονισμοί ενώ τώρα έχουν αυξηθεί οι τόκοι και έχει αυξηθεί και το βάρος»! Για τους συντρόφους του που φώναζαν «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» και αποκαλούσαν προσκυνημένους και «γερμανοτσολιάδες» τους πολιτικούς τους αντιπάλους τότε, καμία ευθύνη φυσικά δεν αναγνωρίζει ο κ. Μάρδας.
Σε λιγάκι αυτοί –να το θυμηθείτε- θα κατηγορήσουν και τον κόσμο που τους ψήφισε και αναγκάζονται να κυβερνούν και να τα κάνουν όλα αυτά σήμερα. Θα μας πουν στο τέλος «καλά εμείς λέγαμε και καμιά βλακεία, εσείς χαϊβάνια ήσασταν και μας πιστεύατε;»


Σε ρόλο «Ιφιγένειας» η Ντόρα Μπακογιάννη
Τη «θυσιάζει» ο αδελφός της Κυριάκος Μητσοτάκης στο βωμό της «νέας εποχής» που ευαγγελίζεται όπου δεν έχει θέση η οικογενειοκρατία. Όλα αυτά για να καταρρίψει το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για να πείσει ότι είναι έτοιμος για τομές ακόμη και αν πρόκειται για την ίδια του την αδελφή. Μια δύσκολη απόφαση σίγουρα ακόμη και αν μείνει μόνο στα λόγια, ωστόσο  είναι σίγουρα άδικο για την Ντόρα Μπακογιάννη και δεν είναι βέβαιο αν θα του βγει σε καλό του Κυριάκου. Κι αυτό γιατί η Ντόρα έχει μεγάλο  έρεισμα μέσα στο κόμμα και πολλοί ξαφνιάστηκαν δυσάρεστα, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν και θα υπάρξουν αντιδράσεις. Είναι η δεύτερη φορά που η Ντόρα θυσιάζεται για τον Κυριάκο, όταν απέσυρε την υποψηφιότητά της κατά την εκλογή προέδρου από την στιγμή που έθεσε ο Κυριάκος.
Μ.Ξ.


Παρ΄ολίγον πλημμύρες
Παρ΄ ολίγον να ζήσουμε και στην Ξάνθη πλημμυρικά φαινόμενα αφού σε οριακό σημείο έφτασε το ύψος της στάθμης των νερών του Νέστου  στο ανάχωμα της Ηλιόπετρας το Σαββατοκύριακο. Κι αν δεν άνοιγαν τα αρδευτικά από την πλευρά της Χρυσούπολης και ένα από την πλευρά της Ξάνθης – γιατί από το δεύτερο περνάει ο ΤΑΡ  – ποιος ξέρει τι θα έπαιρνε το νερό στο διάβα του!  Αυτό πρέπει να γίνει μάθημα στις αρχές και να δουν τι παρεμβάσεις πρέπει να κάνουν για να αποφύγουμε πλημμύρες.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…