Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Πρόσωπα & Γεγονότα Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

0

Σωστή ενέργεια
Επικροτούμε πλήρως την ενέργεια του Στέλιου Μωραΐτη, προέδρου του Επιμελητηρίου μας «ν’ ανοίξει» τις δράσεις του οργάνου με τη δημιουργία 22 νέων άτυπων επιτροπών. Έτσι, δίνει – έδωσε- το σύνθημα της από κοινού προσπάθειας ΟΛΩΝ. Ευκαιρίες προς όλους για ν’ αποδείξουν την αξία τους, την όρεξη για δουλειά, για νέες ιδέες στον τομέα που ορίστηκαν να προσφέρουν για να ξεχωρίσουν και αύριο-μεθαύριο πάρουν τα ηνία του ΕΒΕ. Στο όλο δε «άνοιγμα» συμμετέχουν και μέλη της αντιπολίτευσης καθώς και παλιά μέλη που δεν εξελέγησαν.
Πρόκειται για μία μοναδική ευκαιρία για όλους. Να πετύχουν, να διαψεύσουν ότι μπορούνε τη συνεργασία, την από κοινού προσπάθεια όλων για το καλό, εν τέλει, του τόπου!
Γ.Δ.


Ξεχωρίζουν
Πάντα διακρίνονται για το πνεύμα αλληλεγγύης οι κάτοικοι της Ξάνθης. Και το έχουν αποδείξει ακόμη και σ’ αυτά τα δύσκολα χρόνια που κυριολεκτικά έχουν ξεχαρβαλώσει οικονομικά τους περισσότερους Ξανθιώτες.
Όμως, κι εδώ ακόμη στις μεγάλες δυσκολίες, οι Ξανθιώτες, σε πόλη και ύπαιθρο χώρα, έδειξαν ανθρωπισμό και αίσθημα συμπαράστασης και βοήθειας προς αυτούς που έχουν τη μικρή ή και μεγάλη ανάγκη.
Σύλλογοι, Σωματεία, Εκκλησία, Φορείς και ιδιώτες στρατεύθηκαν και φέτος στην εθελοντική τους προσφορά προς τους αδύναμους και ανήμπορους συμπολίτες.
-Μεγάλη, όντως, καρδιά οι συμπολίτες και το έχουν αποδείξει εδώ και χρόνια και σε πολλές περιπτώσεις.
Γ.Δ.


…ευχούπολη
Ευχούπολη και μια αγέλη αδέσποτων. Στον ίδιο κύκλο, στη ίδια μικρή ακτίνα ενός πάρκου.
Μια συγκατοίκηση στην πόλη με τα… “χίλια χρώματα”.
Χ.Μ.


Ξανθιώτισσα στον Κόσυνθο Καλοκαίρι
(αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Ανανέωση παντού
Το μήνυμα από το Συνέδριο της Ν.Δ. ήταν σαφές για όσους δεν το κατάλαβαν. Έτσι, οι παρεμβάσεις του Κυρ. Μητσοτάκη είχαν στόχο να στείλουν το μήνυμα της ανανέωσης σε πρόσωπα και ιδέες. Εξηγώ για να μην υπάρχουν παρερμηνείες πως όταν ο Κυριάκος λέει ανανέωση εννοεί όχι μόνον τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών αλλά κι εκείνα των αυτοδιοικητικών. Κι όπως έλεγε στο περιθώριο του Συνεδρίου έμπειρος γνώστης στο επίπεδο της ανανέωσης περιλαμβάνονται ορισμένοι νυν Περιφερειάρχες και δήμαρχοι που εξελέγησαν με τη στήριξη της Ν.Δ. μεν αλλά δεν θα πρέπει να θεωρούν σίγουρο ότι το κόμμα θα ξαναβρεθεί στο πλευρό τους.
Ως εκ τούτου, το καμπανάκι χτύπησε, για να μην πούμε καμπάνα. Όσοι άκουσαν τον ήχο της και διορθώσουν την πορεία τους, ίσως, λέμε ίσως, γλιτώσουν την καρατόμηση, αν και το βλέπουμε δύσκολο…
Γ.Δ.


Εδώ κι αλλού
Λίγα λόγια για να καταδειχθεί πως δουλεύει εδώ το δημόσιο και πως αλλού. Διαβάστε:
Ένα μήνα αυτοί, δύο χρόνια εμείς. Άλλοι τρέχουν, εμείς όμως εδώ τον χαβά μας. Πάρτε για παράδειγμα τις έρευνες υδρογονανθράκων. Προ ημερών ολοκληρώθηκε ένας διαγωνισμός παραχώρησης θαλάσσιων οικοπέδων στο Ισραήλ όπου η ελληνική Energean (έχει την εκμετάλλευση του κοιτάσματος του Πρίνου) πήρε πέντε περιοχές και μία κοινοπραξία ινδικών πετρελαϊκών συμφερόντων εξασφάλισε ακόμη μία. Η υποβολή προσφορών είχε γίνει στις 15 Νοεμβρίου 2017 και η ανάθεση έγινε στις 11 Δεκεμβρίου, δηλαδή σε λιγότερο από μήνα. Στη χώρα μας η υποβολή προσφορών από ΕΛΠΕ για Βορειοδυτική Πελοπόννησο και από Energean για Αιτωλοακαρνανία έγινε στις 6 Φεβρουαρίου του 2015. Η ανάθεση έγινε στις 4 Φεβρουαρίου 2016, δηλαδή ένα χρόνο μετά. Η υπογραφή της σύμβασης έγινε στις 25 Μαΐου 2017, αλλά η κύρωσή της ακόμη δεν έχει γίνει σχεδόν δυο χρόνια μετά την ανάθεση!
Με τέτοια νοοτροπία λοιπόν, όχι επενδύσεις άξιες λόγου δεν θα γίνουν, ούτε νέο περίπτερο ν’ ανοίξει…
Γ.Δ.


Με λόγια δεν λύνονται προβλήματα
Λόγια πολλά, άλλα υπεύθυνα κι άλλα του καφενείου. Για τη ΣΕΚΑΠ και ποιος την «έσωσε».   Ας το δούμε εν τάχει. Λοιπόν για τη διάσωση της ΣΕΚΑΠ κινήθηκε αρχικά ο Αλ. Κοντός. Πείστηκε για τη σοβαρότητα και αξιοπιστία του Σαββίδη και έπεισε με τη σειρά του τον πρωθυπουργό Σαμαρά. Έτσι λοιπόν έγινε η επαφή και ακολούθησε ο γάμος και η ΣΕΚΑΠ άλλαξε μέτοχο, διοίκηση και νοοτροπία, η οποία ήταν και είναι τελείως διαφορετική έως παράξενη. Τέλος πάντων, ο γάμος έγινε. Εάν στη συζήτηση για τη «νύφη» λέχθηκαν ή όχι οι υποχρεώσεις της, άγνωστο. Η πορεία του γάμου όπως σε όλους, δεν ήταν ανέφελη. Η εμπειρία όμως του Σαββίδη έλυσε τα όποια μικρά προβλήματα και από τότε ο γάμος προχώρησε ανέφελος μέχρι που το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής έστειλε κεραυνό εκατομμυρίων.
Όντας έμπειρος ο Ιβάν Σαββίδης ετοιμάζει την άμυνά του και είθε να δικαιωθεί. Γι’ αυτό, μέχρι τη δικαστική αντεπίθεση, φρόνιμο είναι να σταματήσουν τα πολλά λόγια και κυρίως ποιος φταίει, ποιος βοήθησε, ποιος βοηθάει κι άλλα παρόμοια.
Γ.Δ.


Χειμερινές μνήμες
Χειμώνας με τα όλα του πλέον. Με κρύο τσουχτερό, με παγωμένο αέρα, με χιόνια στα βουνά και βέβαια χαμηλή θερμοκρασία έως και παγωνιά. Δεν μας λείπει τίποτε από την ολοκληρωτική εικόνα του Χειμώνα,  την έχουμε, την ζούμε και για μας εδώ πάνω, είναι μια συνηθισμένη εικόνα, κυρίως για τους μιας κάποιας ηλικίας.
Μάλιστα πριν αρκετά χρόνια, όπως ακούμε και από διηγήσεις, οι χειμώνες ήταν πολύ δύσκολοι. Είχαμε τότε εδώ στην Θράκη και την Βόρεια Ελλάδα, βαρυχειμωνιά κανονική και κάθε χρόνο.  Και την αντιμετώπιζαν τότε με ξυλόσομπες. Και μάλιστα σ’ ένα δωμάτιο, στο καθιστικό. Τα υπόλοιπα (όπου υπήρχαν αυτά)  ήταν παγωμένα.
Τα πολλά μάλιστα χιόνια ήταν συνηθισμένο φαινόμενο και επαναλαμβανόμενο. Μάλιστα, στα καταστήματα, ελάχιστοι είχαν θέρμανση. Την έβγαζαν με μαγκάλια με κάρβουνο.
-Δύσκολα χρόνια, πολύ δύσκολα, μπροστά σ’ αυτά που ζούμε σήμερα.
Γ.Δ.


Κοντονής για πλειστηριασμούς…
Υπό το φόβο της αποτυχίας της αξιολόγησης, η κυβέρνηση ψήφισε εχθές το πρωί, άρον-άρον, τροπολογία για την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων μπλοκάρουν τη διαδικασία των πλειστηριασμών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπεραμυνόμενος της τροπολογίας που κατέθεσε ο ίδιος είπε μεταξύ άλλων: «Η διάταξη αυτή δεν συνδέεται με την πρώτη κατοικία αλλά την προστασία όσων κάνουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Εδώ μπορεί να μπει ένας τρελός και να τους ανοίξει το κεφάλι. Δεν γίνεται να τους αφήσουμε απροστάτευτους από τη στιγμή που επιτελούν δημόσιο καθήκον»
Όλοι πάντως βλέπουμε την Ζωή Κωσταντοπούλου, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και άλλους πολιτευτές της ΛΑΕ να πρωτοστατούν στο  κίνημα κατά των πλειστηριασμών. Αυτούς εννοεί άραγε ο υπουργός όταν λέει «τρελούς»;  Τους πρώην συντρόφους του;
Τόσα χρόνια που ήταν στο ίδιο κόμμα, στην αντιπολίτευση, δεν είχε φαίνεται καταλάβει ότι ήταν τρελοί. Τώρα που στρογγυλοκάθισε στα υπουργικά έδρανα όμως το κατάλαβε…


21 Δεκεμβρίου: Η πιο μεγάλη νύχτα και η χειρότερη μέρα του 2017
Σύμφωνα με το Φένγκ Σούι, η 21η και η 30στή Δεκεμβρίου είναι δυσοίωνες μέρες. Η χθεσινή μέρα θεωρείται η χειρότερη του έτους που μας αποχαιρετά εξαιτίας ενός σπάνιου κοσμικού φαινομένου που έχει να συμβεί εδώ και 350 χρόνια.
Συγκεκριμένα για πρώτη φορά από το 1664 αφορά το χειμερινό ηλιοστάσιο (σηματοδοτεί την έναρξη του χειμώνα), το οποίο συμπίπτει αστρολογικά με την είσοδο των πλανητών Κρόνου και Ηλίου στο ζώδιο του Αιγόκερω. Ο Ήλιος μπαίνει στον Αιγόκερω λίγες ώρες μετά την είσοδο του Κρόνου στο ίδιο ζώδιο, φέρνοντας τα δύο ζώδια σε ευθυγράμμιση.
Για τους αστρολόγους, η 21η Δεκεμβρίου είναι «κόκκινο πανί», γι’ αυτό και καλούν όλους τους εκπροσώπους του ζωδιακού κύκλου να αποφύγουν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις, είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο. Το πιθανότερο είναι ότι σε ότι κι αν κάνουν, θα έχουν πιθανόν αρνητικές επιπτώσεις το 2018.
Ελπίζω να μην πήρατε καμιά σημαντική απόφαση χθες!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …