Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Πρόσωπα & Γεγονότα Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

0

 Μπράβο
Ένα μπράβο και στους δύο και ιδού γιατί:  «Το αποτέλεσμα των διαδοχικών success story (Σαμαρά και Τσίπρα) στην ελληνική οικονομία: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων προς την εφορία, από 29,4 δισ. ευρώ το 2009, αγγίζουν πλέον τα 100 δισ. ευρώ (99,7 δισ. τον Οκτώβριο του 2017!)»
Βέβαια το πρώτο βραβείο αξίζει χωρίς συζήτηση η περίοδος Τσίπρα. Η οποία έχει μέλλον ακόμη…
Γ.Δ.


Περί τηλεγραφημάτων
Τι να εννοεί άραγε ο σχολιαστής στο Βήμα της Κυριακής όταν έγραφε «Για τα τηλεγραφήματα περί Θράκης που κάποιοι θέλουν να κρύψουν θα μιλήσουμε προσεχώς». Η υπόθεση μάλλον θα έχει σχέση με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην περιοχή μας και προφανώς κάποια τηλεγραφήματα με περιεχόμενο που παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον και το οποίο κάποιοι προσπάθησαν να μην γίνει γνωστό.
-Με τρώει η περιέργεια να μάθω (όπως κι εσείς φαντάζομαι)  το περιεχόμενο αυτών των τηλεγραφημάτων.
Γ.Δ.


Σοκ και δέος από την απάντηση του συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών στον Ερντογάν
Στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν και σε όσα ισχυρίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος, η καλύτερη και πιο τεκμηριωμένη απάντηση δεν δόθηκε από την πολιτική ηγεσία αλλά από τον Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών.   Η επιστολή τους είναι μια γροθιά, ένα «βαρύ κατηγορώ» διαχρονικά για την πολιτική της Τουρκίας απέναντι στην ελληνική μειονότητα της Πόλης. Επανέφερε στο προσκήνιο το πογκρόμ του 1955, τους διωγμούς και την καταπίεση που έχουν υποστεί και ήταν αυτή η πολιτική που οδήγησε στην κατά 98% συρρίκνωσή τους από 125.000 σε 2.000 σήμερα! Την ίδια στιγμή που η «καταπιεσμένη» κατά τον κ. Ερντογάν μειονότητα της Θράκης παρουσιάζει πληθυσμιακή αύξηση κατά 50%.
Ήταν μια «γροθιά» όμως και για την ελληνική πολιτική που δεν στήριξε τους Ρωμιούς της Πόλης και τους άφησε στο έλεος της τύχης τους.
Μ.Ξ.


Ο Ανεμόμυλος στην «πισίνα –Λιμνίο» τη δεκαετία του ‘80 (αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Προτείνουμε
Ασκούμε κριτική στα έργα των εκπροσώπων της δημόσιας ζωής ως έχουμε υποχρέωση. Αυτός είναι εξάλλου ο ρόλος και η αποστολή του Τύπου.  Γνωστά πράγματα αν και κάποιοι σημερινοί «άρχοντες» δυσκολεύονται να το καταλάβουν αλλά αυτό είναι δικό τους όχι δικό μας θέμα.
Αρχή μας λοιπόν, πέραν της κριτικής είναι να κάνουμε και προτάσεις. Με την ελπίδα ότι αυτές βοηθούν στο να λυθούν διάφορα θέματα, ή να επισημανθούν καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις υπηρεσιών του δημοσίου αλλά και δημοτικών.
Κινούμαστε δηλαδή στα πλαίσια της εποικοδομητικής αναφοράς για να διορθώνονται τα κακώς κείμενα στον τόπο μας.
Έτσι, κριτική από τη μία και προτάσεις από την άλλη.
Γ.Δ.


Πρότασή μας
Ιδού και καταθέτουμε μια πρότασή μας που στον πυρήνα της έχει τη γνωστή φράση «Εν τη ενώσει η ισχύς».  Το συγκεκριμενοποιώ.  Για τα σοβαρά προβλήματα του νομού, που είναι και πολλά και διάφορα, να συνεδριάζουν  στη Νομαρχία (μ’ αρέσει περισσότερο από το σημερινό Νομαρχιακή Ενότητα) 3-4 φορές το χρόνο, ο νομάρχης, οι δήμαρχοι, οι βουλευτές, το ΕΒΕ, η ΕΛΑΣ και ανάλογα με το θέμα οι θεσμικοί παράγοντες που γνωρίζουν, όλοι μαζί.  Αφήνοντας στην άκρη τις διαφορές τους να προσπαθήσουν να βρουν από κοινού λύσεις, μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις για το συμφέρον του τόπου και μόνον ασκώντας πιέσεις στην κεντρική εξουσία.
Θέματα προς επίλυση ο νομός έχει πολλά, δεν είναι του παρόντος εμείς να τα αναφέρουμε. Αυτή η πρόταση λοιπόν. Ίσως δύσκολη, όχι όμως αδύνατο να υλοποιηθεί. Θέληση χρειάζεται.  Αρκεί να μπει μπροστά το συμφέρον του τόπου.  Το λέει το αρχαίο ρητό εξάλλου:  «Εν τη ενώσει η ισχύς».
Γ.Δ.


Παραγωγή ενέργειας
Ιδού η μεγάλη πρόκληση για τους δήμους αλλά και για τους ιδιώτες. Τους δίνεται η δυνατότητα μέσω κινήτρων να αξιοποιήσουν επενδυτικά την παραγωγή ενέργειας και οι μεν αλλά και οι δε.
Μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων λοιπόν επιχειρείται η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)  για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ας σκεφθούν οι δήμοι λοιπόν αλλά και οι ιδιώτες που διαθέτουν κεφάλαια πως μπορούν να τα αξιοποιήσουν επενδύοντας στους τομείς των ΑΠΕ. Μία πρότασή μας (δεύτερη σήμερα!)  προτείνει την αξιοποίηση των νερών του Κόσυνθου είτε από το δήμο Μύκης είτε από το δήμο Ξάνθης με τη δημιουργία μικρού υδροηλεκτρικού συγκροτήματος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.  Το προηγούμενο στον Ξεριά δείχνει το δρόμο.
Και κάτι σαν απορία: οι δήμαρχοί μας έχουν επισκεφθεί το υδροηλεκτρικό του δήμου Ξάνθης στον Ξεριά; Ρωτάμε, γιατί κάτι μας λέει πως αγνοούν και την ύπαρξή του ακόμη…
Γ.Δ.


Τα χρέη
Πρόσφατα η εφημερίδα μας δημοσίευσε λίστα οφειλετών προς το δημόσιο από επιχειρηματική δραστηριότητα αρκετών χρόνων πριν. Προφανές είναι και το γνωρίζουν όλοι ότι τα χρέη των περισσότερων επιχειρήσεων αυτής της λίστας δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ, τόσο από το δημόσιο όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα πολλές από τις εταιρείες έχουν κλείσει εδώ και αρκετά χρόνια, άλλων οι ιδιοκτήτες έχουν πεθάνει και γενικώς πρόκειται για μια λίστα που είχε ξαναδημοσιευτεί το 2011!  Άρα, είναι απορίας άξιον, τι εξυπηρετεί η δημοσιοποίηση από το υπουργείο μίας λίστας οφειλετών όταν το 95% του χρέους δεν πρόκειται να εισπραχθεί ποτέ.  Ποια η σκοπιμότητα της δημοσιοποίησης επομένως; Για να φανεί ότι υπάρχει δήθεν ενδιαφέρον; Ξεχνούν το «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος;»
Γ.Δ.


Εκατοντάδες οπαδοί του Σώρρα αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς!
Το «πίστευε και μη ερεύνα» είναι ως γνωστόν πολύτιμο σε πάσης φύσεως πιστούς, αποδεικνύεται ωστόσο καταστροφικό στην περίπτωση πολλών εκ των οπαδών της «Ελλήνων Συνέλευσις», του Αρτέμη Σώρρα.
Την περίοδο της «παντοδυναμίας» του και προτού αρχίσει να κρύβεται, εκζητούμενος από τις ελληνικές αρχές, ο Σώρρας τους είχε δώσει ελπίδα για οριστική διαγραφή των χρεών τους προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες. Και οι άνθρωποι αυτοί, πες-πες, τυφλωμένοι από την αφέλεια και ενδεχομένως την απελπισία τους, είχαν πιστέψει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανό, εύκολα και γρήγορα, δια της ταχυδακτυλουργικής οδού. Με εξώδικα, ζητούσαν να εξοφληθούν τα χρέη τους από τα 600 δις δολάρια του «Αρχηγού» τους, «υπέρ της κυρίαρχης ελληνικής Δημοκρατίας».
Το σήμερα όμως έγινε τρομακτικό: οι οφειλέτες κινδυνεύουν να χάσουν σπίτια, ακίνητα, περιουσίες, αφού οι τράπεζες ευλόγως απέρριψαν τα εξώδικα, και επέμειναν στην εξόφληση των ποσών, καλώντας σε διακανονισμό, χωρίς να βρίσκουν πάντα ανταπόκριση. Ηλθαν τόκοι, ήλθαν προσαυξήσεις, έγιναν ασήκωτα τα βάρη, βρέθηκαν στον αέρα ακίνητα…
Προκαλεί απέραντη θλίψη η άγνοια, η ευπιστία, η χαμηλή νοημοσύνη, σε τέτοια κλίμακα. Τα τέρατα που γεννά η εποχή, οι νεφελίμ και οι ελοχίμ, οι ψεκασμένοι και οι θεωρίες συνωμοσίας, μπορεί να δίνουν τροφή για ευφυολογήματα και γελάκια στις παρέες, η υπόθεση όμως παίρνει πλέον απρόσμενη τροπή. Γιατί, πολύ απλά, ήλθε η ώρα που η άγνοια, η ευπιστία, η χαμηλή νοημοσύνη κοστίζουν.


Θα μας τρελάνουν τελείως …
Ήταν στις 16 Οκτωβρίου όταν λάβαμε την ακόλουθη ανακοίνωση από την διοίκηση του νοσοκομείου Ξάνθης: «Το Υπουργείο Υγείας ενέκρινε (ΑΔΑ: 78ΑΞ465ΦΥΟ-ΩΛΖ) επιχορήγηση ύψους 2.181.000€ από πόρους ΕΣΠΑ 2014-2020 για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, που θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό του Νοσοκομείου και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών».
Την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου λάβαμε από την Περιφέρεια την ακόλουθη ανακοίνωση με τίτλο: «Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το Νοσοκομείο Ξάνθης, προϋπολογισμού 2,1 εκατομμυρίων ευρώ, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ 2014-2020»
«Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης θα αποκτήσει νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, προϋπολογισμού 2.181.000 ευρώ, μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας». Στην συνέχεια αναφέρεται λεπτομερώς ποιος θα είναι αυτός ο εξοπλισμός.
Τελικά από ποιο πρόγραμμα θα αγοραστεί αυτός ο εξοπλισμός; Από το ΕΣΠΑ ή το Ε. Π. της περιφέρειας και με απόφαση του υπουργού Υγείας εγκρίθηκε ή με του περιφερειάρχη Χ. Μέτιου; Και πότε εντάχθηκε στο Ε. Π. της περιφέρειας το έργο όταν ο διοικητής του Νοσοκομείου υποστηρίζει ότι τον Ιούλιο του 2016 ο αείμνηστος  Γ.  Παυλίδης τον είχε πληροφορήσει ότι το έργο αυτό δεν εντάσσεται στο πρόγραμμα.
-Όλο αυτό μυρίζει πολιτική σπέκουλα να μου το θυμάστε! Ο κ. Μέτιος στην προσπάθειά του να παρουσιάσει έργο και να γίνει αρεστός εκεί που τον ενδιαφέρει φτάνει στο σημείο να «καπελώνει» αλλονών προσπάθειες και έργα που εγκρίθηκαν νωρίτερα.
Μας θυμίζει το άλλοτε «κατόπιν ενεργειών μου» άλλου πολιτικού!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…