Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα 12 Δεκεμβρίου 2017

Πρόσωπα & Γεγονότα 12 Δεκεμβρίου 2017

0

Αλήθειες
Κάποιοι καλλιεργούν σκοπίμως ένα κλίμα αισιοδοξίας πως με την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο τελειώνουν τα βάσανα των Ελλήνων. Ουδέν ψευδέστερο και εξηγώ. Κατ’ αρχάς οι δανειστές μας σε κάθε ευκαιρία δηλώνουν ρητά και κατηγορηματικά πως «όλα όσα υπογράψατε θα εφαρμοστούν». Διαμηνύουν δε ότι και οι συντάξεις θα κοπούν εκ νέου και ο ΦΠΑ στα νησιά θ’ αυξηθεί και η τροπολογία για τις απεργίες θα επανακατατεθεί και οι ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ θα γίνουν και όλα τα προαπαιτούμενα θα υλοποιηθούν επίσης.
Εν συντομία, για να υπάρχει σωστή ενημέρωση κι όχι διοχέτευση ψευδών ειδήσεων, για το κλείσιμο της τρίτης  αξιολόγησης, η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει πριν το Eurogroup της 22ης Ιανουαρίου, 110 προαπαιτούμενα ενώ ακολουθούν 82 βασικά παραδοτέα για την τέταρτη αξιολόγηση.
-Η γνώση της αλήθειας είναι σημαντικό πράγμα, ας μην το λησμονούν αυτό κάποιοι κι ας μην πουλάνε σανό στο πόπολο.
Γ.Δ.


Σκληρές αλήθειες
Και μια και βρισκόμαστε εδώ και λέμε αλήθειες (πικρές αλλά μόνον έτσι μπορεί να γίνει αντιληπτό το μέλλον το δικό μας και της χώρας)  ας μιλήσουμε για τις συντάξεις. Ότι θα γίνουν περικοπές είναι σίγουρο εκατό τοις εκατό. Μάλιστα μετά το νέο ψαλίδισμα το 2021 (δεν αργεί), ένας στους δύο συνταξιούχους θα παίρνει σύνταξη 550 ευρώ. Έρχονται λοιπόν νέες περικοπές  που θα ξεκινήσουν το 2018 και θα κορυφώνονται σιγά-σιγά.
Τούτα όλα θα μας συμβούν και γι’αυτό απαιτείται να γνωρίζουμε την αλήθεια. Αλήθεια και μόνον αλήθεια. Έτερον ουδέν.
Γ.Δ.


Ψήφισε τώρα τον προϋπολογισμό ο Κυριακίδης: Είπε …ξείπε
Ο προϋπολογισμός συζητήθηκε χθες (και πάλι σε ειδική συνεδρίαση) στο δημοτικό συμβούλιο και όλες οι παρατάξεις είπαν λίγο πολύ ότι και στις προηγούμενες δύο συζητήσεις καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό. Την έκπληξη έκανε οκ. Κυριακίδης που απ’ την μια παραδέχτηκε ότι την προηγούμενη φορά έλειπε ηθελημένα προβάλλοντας μια δικαιολογία …του τίποτα για να πει ότι τελικά θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό. Έκανε δηλαδή τους λεονταρισμούς του ο κ. Κυριακίδης και τελικά …ζάρωσε.
Γιατί άραγε;
Μ.Ξ.


Παρέα φωτογραφημένη στην σιδηροδρομική γέφυρα στις 19 Μαΐου 1937. (αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Νέο έτος με νέο νόμο για τους πλειστηριασμούς
Μετά την ανεργία που κυρίως απασχολεί τους νέους και τις γυναίκες, το μεγάλο πρόβλημα της χώρας ξεκίνησε ήδη και θα μεγιστοποιηθεί τη νέα χρονιά, είναι οι πλειστηριασμοί ακινήτων. Ήδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες εξαγοράς εκ μέρους ξένων και ντόπιων εταιρειών (funds) των λεγόμενων κόκκινων δανείων στεγαστικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των πρώτων κατοικιών.
Ως εκ τούτου τα νοικοκυριά θα βιώσουν μια άκρως δύσκολη έως τραγική κατάσταση με την απώλεια των σπιτιών τους λόγω δανεισμού από τις τράπεζες.
Γ.Δ.


Δεν φταίνε όλοι
Στην υπόθεση λοιπόν αυτή για τα «κοκκινισμένα» στεγαστικά δάνεια υπάρχει μια πραγματικότητα που λίγοι την γνωρίζουν. Πρόκειται γι’αυτούς οι οποίοι πήραν δάνειο για την αγορά κατοικίας. Το είχαν υπολογίσει σύμφωνα με το εισόδημά τους τότε. Και βέβαια εξυπηρετούσαν το δάνειό τους αυτό κανονικά. Στην πορεία όμως άλλαξαν πολλά. Κυρίως άλλαξε το ύψος του εισοδήματός τους, διότι εκτός από τη μείωση, υπήρξαν και απώλειες εργασιών. Οπότε βρέθηκαν οι άνθρωποι αυτοί σε αδιέξοδο. Και επέλεξαν την επιβίωση της οικογένειάς τους από την ικανοποίηση των δόσεων του στεγαστικού. Κι έτσι βρέθηκαν από νοικοκύρηδες να εμφανίζονται ως μπαταχτσήδες!
-Τραγικό μεν, αληθινό δε. Και ούτε είναι αυτή η περίπτωση η μοναδική. Υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις που κάποιοι βρέθηκαν στο «κόκκινο».
Γ.Δ.


Επισκέψεις
Ήρθαν τρεις κορυφαίοι Τούρκοι πολιτικοί στη Θράκη τους τελευταίους έξι μήνες. Ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος! (στη σειρά αντίστοιχα με το αξίωμά τους).
Τόση αγάπη για τη Θράκη; Αγάπη δεν θα την έλεγα. Ενδιαφέρον ναι και εξυπηρέτηση δικών τους σχεδίων.
Βέβαια είναι νωρίς να εκτιμηθεί το αποτέλεσμα όλων αυτών των επισκέψεων κι αν τελικά πέτυχαν τον αντικειμενικό σκοπό. Πάντως οι τρεις αξιωματούχοι της Τουρκίας θα μπορούσαν να βοηθήσουν να ξεπεραστούν παλιές αγκυλώσεις και οι ίδιοι να γίνουν πρωτοπόροι στην καλλιέργεια διαφορετικών αντιλήψεων και συμπεριφορών, ανοίγοντας διαύλους με ψυχραιμία και χωρίς προκλήσεις, όπως απαιτεί η έννοια της καλής γειτονίας. Δεν έγιναν αυτά, δεν πέταξε λευκό περιστέρι, αναφέρθηκαν και προβλήθηκαν θέματα που δεν λύνονται μέσω μιας επίσκεψης. Προσωπικά πιστεύω πως χάθηκε άλλη μια ευκαιρία για την οικοδόμηση μιας νέας εποχής μεταξύ των δύο χωρών.
Γ.Δ.


Προσγειωθείτε
Διαβάσαμε και ακούσαμε πως με την Ευχούπολη ο δήμος Ξάνθης εγκαινιάζει μια νέα προσπάθεια να «στήσει» έναν νέο θεσμό ίσο ή και καλύτερο της Ονειρούπολης!
Προφανώς η όλη αντιμετώπιση είναι λάθος. Όπως λανθασμένη είναι η αντίληψη της αντιγραφής. Οι Δραμινοί δημιούργησαν αυτή τη γιορτή, την ανέπτυξαν σιγά-σιγά, την καθιέρωσαν πανελλαδικά και ανήκει σ’ αυτούς.  Το να προσπαθήσει ένας δήμος να φτιάξει μια άλλη παρόμοια γιορτή πέρα απ’ όλα τ’ άλλα αρνητικά, είναι και ένδειξη ανοησίας. Το να αντιγράψεις μια εκδήλωση που άλλος την εμπνεύστηκε και η οποία λειτουργεί σε απόσταση 100 χλμ είναι γεγονός σίγουρης αποτυχίας.
Γι’αυτό, ας προσγειωθούν κάποιοι από το δήμο κι ας ασχοληθούν με το δημιούργημά τους , την Ευχούπολη, να το στηρίξουν και να το προσφέρουν στα παιδιά της Ξάνθης. Τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα. Λέγονται έτσι για λεζάντα…
Γ.Δ.


Κάτι δεν πάει καλά…
Ο ακήρυχτος πόλεμος κυβέρνησης-Δικαιοσύνης παραμένει, όπως φάνηκε από την κόντρα Κοντονή-Σακελλαρίου στη συνέλευση των δικαστών και εισαγγελέων. Ασφαλώς η υπόθεση των πόθεν έσχες είναι μία μόνο αφορμή και όχι η αιτία της ανοιχτής αντιπαράθεσης.
Καταδεικνύει, όμως, για μία ακόμη φορά τη νοοτροπία που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο, το οποίο απαντά στην κριτική που δέχεται με την καινοφανή άποψη πως σέβεται μεν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αλλά έχει κάθε δικαίωμα να κάνει κριτική σε αυτές.
Πώς τις σέβεται λοιπόν, αν ασκεί κριτική σε αυτές; Είναι άλλο να λες ότι ασκείς κριτική σε συγκεκριμένες συμπεριφορές π.χ. των δικαστών – όπως είναι, για παράδειγμα, ακόμη και η διάθεση (ορισμένων) να μην ελέγχονται τα πόθεν έσχες τους από άλλους πλην των ιδίων – και άλλο να κριτικάρεις τις αποφάσεις τους και να λες ότι δεν τις εφαρμόζεις, επειδή διαφωνείς με αυτές. Όλο αυτό το πλέγμα, είναι που συγκροτεί το κράτος Δικαίου στη χώρα. Και αποτελεί πυλώνα της Δημοκρατίας.
Όταν λοιπόν ανοίγει μέτωπο μεταξύ κυβέρνησης και δικαστών… κάτι δεν πάει καλά εδώ πέρα.
Α.Π.


Διόρθωσαν τον στολισμό του δέντρου…
‘Έπιασαν  τόπο τα χλευαστικά λόγια για την αισθητική του Χριστουγεννιάτικου δένδρου στην κεντρική πλατεία.  Άμεσα με διορθωτικές κινήσεις το …μεταμόρφωσαν σε δέντρο και όχι σ’ ένα μάτσο λαμπιόνια πεταμένα πάνω σ’ ένα δέντρο που έτσι κι αλλιώς δεν είναι τόσο μεγάλο και υψηλό.  Αυτό διόρθωσε λίγο τα πράγματα αλλά όχι τόσο ώστε να μπορεί κάποιος επισκέπτης μας να μείνει έκθαμβος από την χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Είναι φτωχός, χωρίς έμπνευση, χωρίς αισθητική,  χωρίς λάμψη.
Όπως ακριβώς δηλαδή και όλη η λειτουργία του δήμου σ’ όλες της τις εκφάνσεις
Κατά την αυλή κι η σκούπα λέμε στο χωριό μου!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…