Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Παραμένει στην Μητρόπολη ο Ναός στα Κοιμητήρια της Ξάνθης

Παραμένει στην Μητρόπολη ο Ναός στα Κοιμητήρια της Ξάνθης

0

Αλλαγή του άρθρου στον Κανονισμό μετά από παρέμβαση του Μητροπολίτη Ξάνθης ενέκρινε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

 

Έλλειμμα επικοινωνίας των υπηρεσιών του δήμου με την Νεωτέρων Μνημείων – «Γλύτωσε» το «λουκέτο» το «Αερικό» από την παρουσία της Διαγουμά

 

Σοβαρά ελλείμματα στον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών του δήμου Ξάνθης και συγκεκριμένα στον τρόπο επικοινωνίας τους με άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, που όμως έχουν σαν αποτελέσματα την απώλεια χρόνου και χρήματος και την ταλαιπωρία των δημοτών, αναδείχθηκαν στην συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, το μεσημέρι της Δευτέρας. Τα επίμαχα θέματα που εξέθεσαν δύο υπηρεσίες και συγκεκριμένα την υπηρεσία αδειοδοτήσεων καταστημάτων και την υπηρεσία Δόμησης αφορούσαν τα καταστήματα της Π. Πόλης το «Αερικό» και το «Μπλε».

 

Έλλειμμα επικοινωνίας των υπηρεσιών του δήμου με την Νεωτέρων Μνημείων

Όπως διαπιστώθηκε τα θέματα δεν θα απασχολούσαν καν την Επιτροπή Ποιότητας αν οι αντίστοιχες υπηρεσίες ενημέρωναν με έγγραφό τους την υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων. – Αυτό διαβεβαίωσε η προϊσταμένη κα Αδριανή Διαγουμά, η οποία ήταν παρούσα στην επιτροπή και εξαιτίας της παρέμβασής της άλλαξαν τις εισηγήσεις τους οι αρμόδιες προϊστάμενοι των υπηρεσιών κυρίες Τζανόγλου και Βασιλούδη και αποσύρθηκαν τα θέματα με αποτέλεσμα να μην κλείσουν τα εν λόγω καταστήματα αφού οι αρχικές εισηγήσεις πρότειναν ανάκληση αδειών! Αίσθηση επίσης προκάλεσε η στάση της προέδρου της Επιτροπής κας Αλεξίας Γκιρτζίκη που δεσμεύτηκε να ενημερώσει εγγράφως τις υπηρεσίες να επικοινωνούν μεταξύ τους όταν προκύπτουν νέα δεδομένα ώστε να μην παρουσιάζεται αυτό το φαινόμενο, να απασχολείται δηλαδή η Επιτροπή με θέματα που θα είχαν επιλύσει οι υπηρεσίες μεταξύ τους.

«Γλύτωσε» το «λουκέτο» το «Αερικό» από την παρουσία της Διαγουμά

Ειδικότερα σ΄ ότι αφορά το «Αερικό» και τον επιχειρηματία κ. Δαργανάκη που ήταν παρών, η κα Τζανόγλου πρότεινε αρχικά την ανάκληση αδείας για παράβαση ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων επικαλούμενη όμως δεσμευτική από έγγραφο της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων που τελέστηκε ωστόσο τον Μάιο του 2017. Όπως έγινε γνωστό από τις ερωτήσεις του κ. Φανουράκη, της δικηγόρου του κ. Δαργανάκη κας Πυρνάρη αλλά και από την τοποθέτηση της κας Διαγουμά ενώ είχαν γίνει τόσο από την υπηρεσία του δήμου όσο και από την Αστυνομία νέοι έλεγχοι τον Οκτώβριο του 2017 και διαπιστώθηκε ότι ο επιχειρηματίας συμμορφώθηκε και δεν υπάρχει παράβαση η υπηρεσία δεν ενημέρωσε εγγράφως την υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, προκειμένου να άρει την ανάκληση και επιπρόσθετα επικαλείται και δέσμευση από την υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων για να αιτιολογήσει την εισήγησή της υπέρ της ανάκλησης! Αυτό που προκάλεσε την αντίδραση και του κ. Γουναρίδη αλλά και του κ. Φανουράκη ήταν το γεγονός ότι αν η κα Διαγουμά δεν παρευρίσκονταν στην συνεδρίαση για να διαβεβαιώσει προφορικά ότι δεν εμμένει στην ανάκληση ή αν ο επιχειρηματίας δεν το «κυνηγούσε» το θέμα μέσω δικηγόρου, τα μέλη της Επιτροπής θα έπρεπε να κάνουν δεκτή την εισήγηση της υπηρεσίας προκειμένου να μην συρθούν στα δικαστήρια για παράβαση καθήκοντος αλλά και ο επιχειρηματίας να ζημιωθεί κλείνοντας το κατάστημά του ενώ έχει συμμορφωθεί! Για «κατάντια» του δήμου έκανε λόγο ο κ. Φανουράκης που τόνισε πως γίνονται διακρίσεις στους επιχειρηματίες και πως  ιδιαίτερα ο εν λόγω επιχειρηματίας έχει στοχοποιηθεί από τον δημοτική αρχή. Να σημειώσουμε πως το θέμα ήταν εξ αναβολής που ζήτησε η κα Γκριτζίκη γιατί στην προηγούμενη εισήγηση δεν υπήρχαν οι αντιρρήσεις του επιχειρηματία.

Το ίδιο και το «Μπλε» …

Αντίστοιχο ήταν και ο θέμα με το «Μπλε» που όμως αφορούσε αυθαίρετες πολεοδομικές παραβάσεις που εμπίπτουν στους κανόνες της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων. Ενώ ο επιχειρηματίας έχει κάνει εργασίες σύμφωνα με τις υποδείξεις της Υπηρεσίας και την διαβεβαίωση της Μηχανικού που παρευρίσκονταν στην συνεδρίαση και έχει γίνει έλεγχος από την υπηρεσία Δόμησης από τον Οκτώβριο, όπως υποστήριξε η κα Διαγουμά δεν ενημερώθηκε η Νεωτέρων Μνημείων. Η κα Βασιλούδη υποστήριξε πως χθες λήφθηκε απόφαση να δοθεί μέχρι τις 9/2/2018 παράταση για την ολοκλήρωση των εργασιών και ως εκ τούτου η υπηρεσία του δήμου πρότεινε την απόσυρση του θέματος. Ομόφωνη ήταν η απόφαση και για τα δύο θέματα.

Αλλαγές στον Κανονισμό για τα κοιμητήρια μετά από παρέμβαση του Μητροπολίτη Ξάνθης

Ομόφωνη ήταν η απόφαση για τον Κανονισμό για τα Κοιμητήρια που εισηγήθηκε στην Επιτροπή ο αντιδήμαρχος Κ. Παπαδόπουλος με την διαφοροποίηση δύο σημείων. Το πρώτο αφορούσε τον Ναό στα Κοιμητήρια της Ξάνθης, τον οποίο ο νέος Κανονισμός προβλέπει την ανάληψη της διαχείρισης από τον δήμο Ξάνθης ενώ στο παλαιό ανήκε στην Μητρόπολη Ξάνθης. Να σημειώσουμε ότι ο Μητροπολίτης Ξάνθης με επιστολή του που αναγνώστηκε στην επιτροπή ζήτησε την απόσυρση του θέματος επισημαίνοντας πως εκκρεμεί η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη καθώς το θέμα τέθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο ως αίτημα προς τον υπουργό. Ο κ. Φανουράκης και ο κ. Κυριακίδης ζήτησαν να ισχύσει ο παλαιός Κανονισμός και να παραμείνει ο Ναός στα κοιμητήρια της Ξάνθης υπό την διαχείριση της Μητρόπολης Ξάνθης. Επίσης έγινε δεκτή η πρόταση του Μ. Φανουράκη να ειδοποιούνται εγγράφως οι 2 συγγενείς που έχουν οριστεί κατά την ταφή του οικείου τους για την εκταφή του ώστε να εκλείψει το φαινόμενο να γίνεται ανακομιδή των οστών χωρίς να παρευρίσκονται οι συγγενείς. Η πρόταση έγινε δεκτή και μ’ αυτές τις δύο αλλαγές θα κατατεθεί προς έγκριση ο Κανονισμός των Κοιμητηρίων στο Δημοτικού Συμβούλιο Ξάνθης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στ. Κούλογλου: «Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ»

Ο δημοσιογράφος και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, αυτή τη φορά με τη Νέα Αριστερά, παρε…