Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Παρκάρουν» για μήνες στην Πολεοδομία οι οικοδομικές άδειες

«Παρκάρουν» για μήνες στην Πολεοδομία οι οικοδομικές άδειες

0

Από 6 – 8 μήνες ο χρόνος αναμονής λένε οι Μηχανικοί και ζητούν σωστή στελέχωση της Δ/νσης Δόμησης – 20 μέρες μόνο στη Δράμα!

Α. Θεοδωρόπουλος, Δ/ νση Δόμησης: «Έχουμε υποστελέχωση αλλά η αναμονή είναι έως 2 μήνες». 100 άδειες εκδόθηκαν το 2017 στο νομό – Κάτι άρχισε να κινείται στην οικοδομή

 

Σοβαρά λειτουργικά προβλήματα αντιμετωπίζει η Διεύθυνση Δόμησης του δήμου Ξάνθης εξαιτίας κυρίως της υποστελέχωσης του τμήματος ελέγχου οικοδομικών αδειών τα οποία μετακυλίονται στην κοινωνία και πλήττουν τον κλάδο των Μηχανικών Μελετητών Ιδιωτικών Έργων αλλά και τον πολύπαθο κλάδο των οικοδόμων που καταγράφει την μεγαλύτερη ανεργία στο νομό.

 

6 – 8 ο χρόνος αναμονής για την έκδοση οικοδομικών αδειών από την Δ/νση Δόμησης του δήμου Ξάνθης – 20 μέρες στην Δράμα!

Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των Μηχανικών του συλλόγου καθώς παρεμποδίζεται και καθυστερεί η δουλειά τους όταν περιμένουν από 6 – 8 μήνες για να βγάλουν μια οικοδομική άδεια από την Διεύθυνση Δόμησης! Γιατί τόσος είναι ο μέσος χρόνος αναμονής όπως μας αναφέρει ο Αντιπρόεδρος του συλλόγου κ. Ανδρέας Μαραγκός. Μάλιστα έθεσαν το πρόβλημα στον δήμαρχο Ξάνθης – σύμφωνα με τον κ. Μαραγκό – ο οποίος και τους υποσχέθηκε ότι θα φροντίσει να ομαλοποιηθεί η κατάσταση ωστόσο μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποιο θετικό δείγμα: «Πώς είναι δυνατόν, στην Δράμα και στην Αλεξανδρούπολη οι άδειες να βγαίνουν μέσα σε 20 μέρες και στην Ξάνθη να περιμένουμε 6 – 8 μήνες; Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάτι στην Πολεοδομία Ξάνθης που προκαλεί αυτή την δυσλειτουργία. Η καθυστέρηση αυτή έχει δυσμενές αντίχτυπο στην δουλειά μας. Ο κλάδος μας έχει πληγεί πολύ από την κρίση αλλά και την μεγάλη κάμψη της οικοδομής και δεν έχει την αντοχή να δέχεται άλλα «χτυπήματα»,. Αυτό που ζητάμε είναι το αυτονόητο. Σωστή στελέχωση της υπηρεσίας ώστε να προχωράει η δουλειά μας. Η Πολεοδομία έχει 5 τοπογράφους. Δεν είναι δυνατόν το τμήμα ελέγχουν αδειών να έχει μόνο ένα και ένα άλλον μια φορά την εβδομάδα. Αν στελεχωθεί σωστά θα δουλέψει το Τμήμα σωστά », σημειώνει ο κ. Μαραγκός.

Δόμηση: «Έχουμε υποστελέχωση αλλά η αναμονή είναι έως 2 μήνες»

Το «μπαλάκι» στον αν. προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δόμησης κ. Αθανάσιο Θεοδωρόπουλο ο οποίος αποδέχεται ότι υπάρχει μόνο ένας τοπογράφος για τον τοπογραφικό έλεγχο των αδειών, καθορίζει όμως το μέσο χρόνο αναμονής σε 1,5 – 2 μήνες: «Όλο το Τμήμα έχει 10 άτομα και το τμήμα ελέγχου, ένα τοπογράφο για να ελέγχει όλες τις οικοδομικές άδειες του νομού καθώς οι άλλοι δήμοι δεν έχουν Διεύθυνση Δόμησης ενώ προβλέπονταν από τον Καλλικράτη. Παρόλα αυτά ο χρόνος αναμονής δεν ξεπερνά τους δύο μήνες. Μόνο σε περίπτωση που υπάρχουν Παρατηρήσεις και οι μηχανικοί αργήσουν να κάνουν τις τροποποιήσεις που υποδεικνύει ο τοπογράφος», σημειώνει ο κ. Θεοδωρόπουλος συμπληρώνοντας ωστόσο όχι έχει αλλάξει ο νόμος και έχει απλοποιηθεί η διαδικασία καθώς ο έλεγχος θα γίνεται μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα αναρτάται το Σχέδιο, οπότε θα συντομεύσει ο χρόνος έκδοσης αδειών.

100 άδειες εκδόθηκαν το 2017 – Κάτι άρχισε να κινείται στην οικοδομή

Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωρόπουλος για φέτος μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί 100 οικοδομικές άδειες για όλο τον νομό. Διευκρίνισε δε ότι σ’ αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται οι τροποποιήσεις αλλά αφορούν νέες άδειες για οικοδομές. Όπως σημείωσε είναι σαφώς καλύτερα από πέρσι και πρόπερσι αλλά όχι όπως τις παλιές καλές εποχές που εκδίδονταν 400 άδειες τον χρόνο. Σημάδια ανάκαμψης επιβεβαιώνει και ο κ. Μαραγκός επισημαίνοντας πως οφείλονται στην καλυτέρευση της ψυχολογίας του κόσμου: «Η ψυχολογία παίζει μεγάλο ρόλο καθώς όταν κάποιος αισθάνεται ασφαλής θέλει να δημιουργήσει, θέλει να ξοδέψει , να επενδύσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε θεαματική αύξηση στην οικοδομική δραστηριότητα αλλά κάτι έχει αρχίσει να κινείται… Προς στιγμή όμως οι Μηχανικοί ασχολούνται με αυθαίρετα και τακτοποιήσεις αυθαιρέτων».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «Κομοτηνή στο πιάτο» θα βρεθεί στην Οικοτεχνία Meligeysis στα Κομνηνά της Ξάνθης

Την Κυριακή 12 Μαΐου στις 11:00 – Θα μιλήσει για το βιβλίο ο δημοσιογράφος Τηλέμαχος Αρναο…