Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

0

Με την ευκαιρία…
Παρατηρώντας το τι έγινε στη Μάνδρα Αττικής και σε άλλες περιοχές με τις σημαντικές ζημιές αλλά και 17 θανάτους, σκέφτομαι δύο πράγματα. Πρώτον ότι το ανάγλυφο της πόλης μας είναι τέτοιο που βοηθάει να φεύγουν τα νερά της βροχής εύκολα. Και δεύτερο, ότι ο Φίλιππος Αμοιρίδης κατασκεύασε το αποχετευτικό σύστημα της πόλης που η αλήθεια είναι πως μας γλυτώνει από παρόμοιους μπελάδες. Άραγε από τη σημερινή δημοτική αρχή τι θα μείνει στο μέλλον ως σημαντικό έργο για να τους θυμόμαστε;
Γ.Δ.


Δύο Σύλλογοι
Δύο Σύλλογοι της Ξάνθης που κατά το παρελθόν είχαν έντονη παρουσία στην κοινωνική ζωή του τόπου, φαίνεται πως περνούν περίοδο κρίσης. Αναφερόμαστε στο Ροταριανό Όμιλο και τον Σοροπτιμιστικό Σύλλογο Ξάνθης. Μας είχαν συνηθίσει στις διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις τους, ενώ τελευταία υπάρχει μια κάμψη ως προς την εξωστρέφειά τους και δεν γνωρίζουμε πού μπορεί να οφείλεται αυτό. Ενδεχομένως να χρειάζονται να ενταχθούν στους συλλόγους νέα άτομα.
Γ.Δ.


Οικοδομικές άδειες
Το πρόβλημα που υπάρχει με την Πολεοδομία του Δήμου Ξάνθης τείνει να γίνει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για την τοπική οικονομία. Η οικοδομή που θα μπορούσε να δώσει πάρα πολλά μεροκάματα ακόμη και μέσα στην κρίση, έχει πέσει σε νάρκη επειδή δεν μπορεί να λειτουργήσει η Πολεοδομία.
Πληροφορίες θέλουν ν« έχουν κατατεθεί πολλές άδειες οικοδομής και να προχωράει ελάχιστες !  Που θα πάει η κατάσταση, θα ασχοληθεί κανείς για να δοθεί μια λύση που θα «μεταφραστεί» σε χιλιάδες μεροκάματα;
Γ.Δ.


Άποψη του Σαμακώβ, του γηπέδου Ορφέα, από την τσιμεντένια γέφυρα Κων/νου και Ελένης, 1941.
(αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Για μια Μουσική Εκδήλωση
Τα παράπονα εκφράστηκαν από μουσικόφιλους συμπολίτες οι οποίοι επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν τη μουσική εκδήλωση που διοργανώνεται σήμερα στο αμφιθέατρο του Δ΄ Σώματος στο στρατόπεδο «Στεφανίδη». Μάλιστα διερωτήθηκαν γιατί η μουσική αυτή εκδήλωση δεν πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Αμφιθέατρο για να δοθεί σε περισσότερους ξανθιώτες η ευκαιρία να την παρακολουθήσουν. Σημειώνουμε ότι η σημερινή μουσική εκδήλωση αποτελεί μέρος του προγράμματος για τον Εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Γ.Δ.


Αόρατη και θεατής η Δημοτική αρχή
Πρέπει να το επισημάνουμε και αποδώσουμε τις ανάλογες ευθύνες χωρίς διάθεση μικροπολιτικής. Κοινή είναι η παραδοχή ότι οι δημοτικοί μας άρχοντες ήταν «αόρατοι» ή στην καλύτερη περίπτωση θεατές των εξελίξεων στο Αναπτυξιακό Συνέδριο.
Ώφειλαν, είχαν θεσμική υποχρέωση να είναι εκεί. Να κάνουν επαφές, να εκθέσουν θέματα που χρειάζονται λύσεις, να εκφέρουν τις απόψεις τους, να παρέμβουν προς όφελος των δήμων τους, των δημοτών. Απεναντίας δεν έγινε καμία ουσιαστική παρέμβαση με τεκμηριωμένες προτάσεις, με επιχειρήματα και πνεύμα συνεργασίας. Δυστυχώς για τους δήμους μας (εκτός του δήμου Μύκης που συμμετείχε ενεργά)  τίποτε απ’ όλα αυτά δεν συνέβη.  Και είναι μεμπτό διότι τίποτε, καμία δικαιολογία δεν θα έπρεπε να υπάρχει μπροστά στο συμφέρον του δήμου και των δημοτών.
Γ.Δ.


Περί εκλογών
Προκαταρκτική εξέταση για τη νομιμότητα της συμφωνίας πώλησης όπλων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στη Σ. Αραβία διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου πυροδοτώντας παράλληλα θεωρίες ότι η υπόθεση αυτή σε βάρος του Π. Καμμένου μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Το ίδιο είχε ειπωθεί και στις αρχές του καλοκαιριού για την υπόθεση Γιαννουσάκη- Noor -1, παλαιότερα λόγω της μη υπερψήφισης του τέταρτου μνημονίου και «πάει λέγοντας». Όσοι διακινούν παρόμοιες απόψεις είτε εκφράζουν τους μύχιους πόθους τους είτε δεν έχουν κατανοήσει την φύση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είδαν με τι ευκολία  οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασαν την υπόθεση της εταιρείας του Φλαμπουράρη, τα μετρητά της μητέρας Βαλαβάνη, το δυστύχημα της Αίγινας με τους τέσσερις νεκρούς, το ταξίδι του Παππά στην Βενεζουέλα και άλλα πολλά;
Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η αμείλικτη λογική των αριθμών. Η ακλόνητη πλειοψηφία των 153 βουλευτών αποτελεί την κολυμπήθρα του Σιλοάμ  όλων των σκανδάλων. Η στράτευση με φανατισμό στην ιδέα της «πρώτη φορά Αριστεράς» και ο φόβος της απώλειας του εξαχίλιαρου, έχουν καταστήσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μπετόν –αρμέ. Ψεκάζουν, σκουπίζουν, τελειώνουν, με συνοπτικές  διαδικασίες είτε δια βοής είτε δι΄ ανατάσεως των χεριών. Το όριο της ηθικής τους αντοχής αποδεικνύεται απεριόριστο.
Να υπενθυμίσουμε πως η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου κινδύνεψε να ανατραπεί γιατί βουλευτές της, είχαν διαφωνήσει για την ημερομηνία λήξεως στο γάλα και για τον ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια…
Σ. Μ.


Το λόγο έχει τώρα η Αποκεντρωμένη
Είχαν δεν είχαν βγήκαν τον τρόπο στο δήμο Ξάνθης. Έψαξαν και βρήκαν μια διάταξη του 2007 για τα ειδικά τέλη ότι δεν χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία και όλα καλά κι εντάξει…
Βέβαια το ζήτημα είναι τι θα πει η Αποκεντρωμένη και αν θα τα περάσει ή θα γυρίσει πίσω τις αποφάσεις που ειρήσθω εν παρόδω, έχουν μόνο την υπογραφή του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και όχι του δημάρχου.
Αναρωτιέμαι, αν δεν χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία για να εγκρίνονται θέματα στο δημοτικό συμβούλιο τότε γιατί γίνονται ψηφοφορίες;
Μ.Ξ.


Τι πήρε η Ξάνθη από το Αναπτυξιακό συνέδριο;
Το Αναπτυξιακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ΑΜΘ ολοκληρώθηκε και η αποτίμηση είναι γενικά θετική. Ειδικά όμως για την Π.Ε. Ξάνθης πέρα από την εξαγγελία για δημοπράτηση του κάθετου άξονα, το α’ τμήμα δηλαδή από το Δημάριο – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα δεν ακούσαμε τίποτε άλλο. Σε αντίθεση για παράδειγμα για τον Έβρο ή την Καβάλα που ουσιαστικά έχουν κηρυχτεί ως «ατμομηχανές» της ανάπτυξης στην περιφέρειά μας λόγω των λιμανιών τους και των υποδομών που συνδέονται μ’ αυτά. Αυτό όμως που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κάθετος άξονας δεν είναι ένα τωρινό έργο. Σχεδιάστηκε και μελετήθηκε πολύ παλαιότερα. Ο Σωκράτης Ξυνίδης για πρώτη φορά εξασφάλισε λεφτά από το  interreg (8 εκ. ευρώ) για την μελέτη. Υπενθυμίζουμε ότι το έργο έχει τρεις πυλώνες χρηματοδότησης: 20 εκ. ευρώ από το interreg Ελλάδα – Βουλγαρία – 20 εκ. από το ΕΣΠΑ και 5 εκ. ευρώ από πόρους του Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΑΜΘ επί περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη. Αυτό το έργο δημοπρατείται τώρα (το τώρα βέβαια είναι σχετικό και αν παρακολουθείτε τα ρεπορτάζ του «Ε» για το θέμα γνωρίζετε γιατί).
Δηλαδή με λίγα λόγια μ’ «άδεια χέρια» έφυγε η Ξάνθη από το Αναπτυξιακό συνέδριο!
Μ.Ξ.


Τόσα κι άλλα τόσα, κι άλλα τόσα…
Το βιβλιοπωλείο ΔΥΟ έγινε τεσσάρων χρονών και το γιόρτασε με τους φίλους του, σε μια βραδιά που διοργανώθηκε για να χαρούμε όλοι μαζί την επιτυχημένη πορεία του στην πολιτιστική διαδρομή της Ξάνθης.
Ο Μαυρουδής και ο Θανάσης κατάφεραν, με μια πανέμορφη γωνιά βιβλίου, να δημιουργήσουν ένα χώρο έκφρασης, διαλόγου και παρέας ανάμεσα σε όσους αγαπούν να ταξιδεύουν με τα βιβλία και να μοιράζονται τις εμπειρίες που χαρίζει η ανάγνωση. Έφτιαξαν ένα χώρο ζωντανό και δραστήριο, όπου οι συγγραφείς μιλούν και ανταλλάσσουν απόψεις στο «φυσικό τους περιβάλλον», δίνοντας τη δυνατότητα στους ξανθιώτες βιβλιόφιλους κάθε γούστου και ηλικίας να απολαμβάνουν τις πτυχές του μαγικού κόσμου του βιβλίου.
Γι’ αυτό κι εμείς τους ευχαριστούμε για την αγάπη που επιδεικνύουν, το μεράκι τους και τους ευχόμαστε κι άλλα τόσα χρόνια, κι άλλα τόσα κι άλλα τόσα…!
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…