Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Παρέμβαση για τη μειονοτική εκπαίδευση από τον Χακάν Τσαβούσογλου

Παρέμβαση για τη μειονοτική εκπαίδευση από τον Χακάν Τσαβούσογλου

0

Ζήτησε από τον Υφυπουργό του ΥΠΕΞ Γ. Αμανατίδη χώρο για να χτιστεί με τη «συνδρομή των ομογενών» ένα καταλληλότερο σχολείο για το Ιδιωτικό Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο

 Το τζαμί Τσινάρ, τον ψευδομουφτή, την «ΤΕΞ», το μειονοτικό σχολείο, Εχίνο και Κένταυρο επισκέφθηκε ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης στην περιοδεία του στην Ξάνθη

 

Χώρο για να στεγαστεί το Ιδιωτικό Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο, που θα χτιστεί με τις «δυνάμεις των ομογενών», όπως είπε, ζήτησε από τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου, χθες, στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας του στη Θράκη.
Με ισχυρή αστυνομική παρουσία η περιοδεία στη Θράκη

Στελέχη από τη μειονότητα συνόδευσαν τον κ. Τσαβούσογλου στην περιοδεία του στην Ξάνθη

Ο κ. Τσαβούσογλου, με καταγωγή από τα Δειλινά της Ροδόπης, αφού ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Αθήνα, βρέθηκε στη Θράκη, όπου πραγματοποίησε εκτενή περιοδεία στις πόλεις και μειονοτικούς οικισμούς των νομών Ξάνθης και Ροδόπης. Την Παρασκευή το πρωί, συμμετείχε στην προσευχή στο τζαμί Τσινάρ της Ξάνθης και στη συνέχεια συνέφαγε με τον ψευδομουφτή Αχμέτ Μετέ, στο σημείο όπου στεγάζεται ο τελευταίος επί της οδού Στογιαννίδου, στην κεντρική πλατεία. Ως είθισται, για τους αξιωματούχους από την Τουρκία, ο κ. Τσαβούσογλου μετέβη στη συνέχεια στην «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», ωστόσο επέλεξε να μην πάει με τα πόδια, αλλά με το αυτοκίνητο. Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του στην πόλη ήταν το Ιδιωτικό Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο στην οδό Χατζησταύρου, όπου τον υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος και τον συνόδευσε στην επίσκεψή του στη Θράκη. Εκεί ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης συνομίλησε με την ιδιοκτήτρια του σχολείου και εκπαιδευτικούς, ενώ έθεσε και τα αιτήματα της τουρκικής πλευράς στον Έλληνα αξιωματούχο. Το απόγευμα, επισκέφθηκε τα χωριά Εχίνος και Κένταυρος, ενώ στη συνέχεια μετέβη στη γενέτειρά του τα Δειλινά και από εκεί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Τον κ. Τσαβούσογλου συνόδευε και ο Τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή Αλή Ριζά Ακιντζί, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο δήμαρχος Μύκης Τζεμήλ Καπζά και στελέχη της μειονότητας. Ισχυρή αστυνομική δύναμη βρισκόταν «επί ποδός» σε όλη τη διάρκεια της περιοδείας του στη Θράκη, μαζί φυσικά με την προσωπική του ασφάλεια.

«Καρφί» για τον δάσκαλο που διώκεται ως γκιουλενιστής

Ο κ. Αμανατίδης τον υποδέχθηκε στο Ιδιωτικό Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο, που επισκέφθηκε και ο Έλληνας πρωθυπουργός στο ταξίδι του στη Θράκη

Στην «ΤΕΞ» μέλη της μειονότητας και μικρά κορίτσια με παραδοσιακές φορεσιές καλωσόρισαν τον αντιπρόεδρο της Τουρκικής Κυβέρνησης, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση με τη γενέτειρά του τη Θράκη και κάλεσε τους μειονοτικούς να είναι καλοί πολίτες, να σέβονται τους νόμους τη χώρας και να βοηθήσουν την Ελλάδα να ξαναμπεί στο δρόμο της ανάπτυξης.

Περισσότερο «εκτός ατζέντας» κινήθηκε η συζήτηση στο Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο, όπου στον Τούρκο αντιπρόεδρο παρουσιάστηκε το σχολείο, καθώς και η διάρθρωση του ελληνόφωνου προγράμματος. Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στον αγώνα της Τουρκίας να καταδιώξει τους οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, στους οποίος ενέταξε και τον εκπαιδευτικό που απομακρύνθηκε από το σχολείο λόγω ιδεολογικών φρονημάτων . Μάλιστα, σημείωσε ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά μας να δηλητηριαστούν από τέτοιο δάσκαλο», τονίζοντας παράλληλα ότι η Θράκη δεν έχει πολλούς γκιουλενιστές.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι το κτήριο του σχολείου είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο για τα παιδιά, και γι’ αυτό, απευθυνόμενος στην Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών, ζήτησε να δοθεί από την Πολιτεία ένας νέος χώρο, ώστε να χτιστεί ένα νέο σχολείο, όπου μέρος του κόστους μπορεί να καλυφθεί από «τις δυνάμεις ομογενών που έχουν τη δυνατότητα να συνδράμουν», όπως είπε.

Ο κ. Αμανατίδης απάντησε ότι ούτε ο χώρος είναι κατάλληλος για μία τέτοια συζήτηση, αλλά ούτε και ο ίδιος αρμόδιος, μιας και ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης είχε τις προηγούμενες ημέρες και συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας. Επεσήμανε επίσης, πιστά στη γραμμή του ΥΠΕΞ, ότι η Ελλάδα αποτελεί κράτος δικαίου, όπου η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και οι αποφάσεις της σεβαστές. Σχολίασε δε, ότι η χώρα μας ήταν από τις πρώτες που καταδίκασε το πραξικόπημα, ενώ αναφορικά με το σχολείο, υπογράμμισε ότι πρόσφατα έγινε η επέκτασή του και ότι «η κυβέρνηση κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, όπως για όλα τα σχολεία».

ΕλένηΔιαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…