Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ν. Ανδρουλάκης: «Μαζί, με ενότητα, για την ανανέωση της Κεντροαριστεράς»

Ν. Ανδρουλάκης: «Μαζί, με ενότητα, για την ανανέωση της Κεντροαριστεράς»

0

Συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στο «Ε» για τον επικείμενο δεύτερο κύκλο των εκλογών, αλλά και την προοπτική της επόμενης μέρας για την παράταξη

 «Για την Κυριακή αισθάνομαι διπλή ευθύνη, σε προσωπικό επίπεδο προς όσους με τίμησαν με την ψήφο τους και σε θεσμικό προς όλους όσους έδειξαν με την ψήφο τους ότι επιθυμούν την ανανέωση»

Ενότητα και ανανέωση στην Κεντροαριστερά είναι οι λέξεις που προτάσσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, λίγα 24ωρα πριν τον δεύτερο γύρο των εκλογών, που θα καθορίσουν τον νέο επικεφαλής του νέου φορέα, που θα επιχειρήσει να δώσει διέξοδο και προοπτική στην κεντροαριστερή βάση, που αναζητά πολιτική έκφραση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ε» ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνει αισιοδοξία για την επόμενη μέρα στην Κεντροαριστερά, χαρακτηρίζει χαμένες μόνο τις μάχες που δεν δόθηκαν, προτάσσει την ενότητα με όποιον κι αν επικρατήσει στην εκλογική αναμέτρηση και επισημαίνει ότι μπορεί μεγάλο τμήμα του κόσμου που ψήφισε στον πρώτο γύρο να συνδέεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο η συμμετοχή απέδειξε ότι ο χώρος της κεντροαριστεράς υπάρχει ως ξεχωριστή και διακριτή παράταξη και δεν έχει καταλειφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ή την ΝΔ.

«Ε»: Ας αρχίσουμε με ένα σχόλιο για το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής

«Ν.Α.»: Δίχως αμφιβολία, το πιο θετικό γεγονός της περασμένης Κυριακής ήταν η μαζική προσέλευση των πολιτών στις κάλπες. Η κοινωνία έδειξε ότι εξακολουθεί να ενδιαφέρεται και να έχει απαιτήσεις από την Κεντροαριστερά. Το ζητούμενο σήμερα είναι η αναγέννησή της μέσω της δημιουργίας του νέου φορέα και η εκπροσώπηση της στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα η συμμετοχή μου στον β’ γύρο και η ευκαιρία που μου προσφέρουν οι πολίτες να διεκδικήσω την αρχηγία του νέου φορέα. Σε ότι με αφορά αισθάνομαι διπλή ευθύνη, σε προσωπικό επίπεδο προς όσους με τίμησαν με την ψήφο τους αλλά και σε θεσμικό προς όλους όσους έδειξαν με την ψήφο τους ότι επιθυμούν την ανανέωση. Απευθύνομαι σε όλους όσοι συνυπέγραψαν με την ψήφο τους την ιδρυτική διακήρυξη της παράταξης για να ολοκληρώσουμε μαζί αυτή την αλλαγή.

«Ε»: Κάποιοι σας θεωρούν «αουτσάιντερ» στη μάχη του β΄ γύρου. Εσείς τι λέτε;

«Ν.Α.»: Χαμένες είναι μονάχα οι μάχες που δεν δόθηκαν. Όταν συμμετέχει η κοινωνία σε μια εκλογική διαδικασία, δεν υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερ, όλοι μας διεκδικούμε από την αρχή την ψήφο κάθε πολίτη.

«Ε»: Εάν επικρατήσετε στις εκλογές της Κυριακής ποια θα είναι η στάση σας προς τους ηττημένους;

«Ν.Α.»: Τώρα που η μαζική συμμετοχή των πολιτών απέδειξε ότι ο προοδευτικός χώρος παραμένει ζωντανός, απαιτείται ακόμα ένα σημαντικό βήμα για την επανεκκίνηση της παράταξης. Καταρχάς σεβασμός όπως αρμόζει σε συνιδρυτές που έτυχαν της προτίμησης χιλιάδων πολιτών. Η επόμενη μέρα δεν θα είναι καθόλου εύκολη, θα έχουμε πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε στα πλαίσια της οργάνωσης του νέου φορέα και δεν περισσεύει κανείς. Να είμαστε όμως ξεκάθαροι ότι δεν νοείται «ενότητα» όπως γινόταν παλιά που μοιράζαμε καρέκλες και κάποιοι καλομαθημένοι όταν την έχαναν, έφευγαν στην πίσω γραμμή ή πήγαιναν στον ΣΥΡΙΖΑ ή στους ΑΝΕΛ. Χρειαζόμαστε την ενότητα του ξεκινήματος που λέει ότι μπαίνουμε στην πολιτική για να προσφέρουμε χωρίς να ξέρουμε ότι θα πάρουμε κάποιο οφίτσιο. Και πιστεύω πως οι πολίτες την άλλη Κυριακή θα υπερασπιστούν μια τέτοια ενότητα: ήθους, συνέπειας και πολιτικής δράσης.

«Ε»: Εφόσον στις 20 Νοεμβρίου εκλεγείτε επικεφαλής, ποια θα είναι τα πρώτα βήματα και το χρονοδιάγραμμα ώστε να συγκροτηθεί ο νέος πολιτικός φορέας της Κεντροαριστεράς;

«Ν.Α.»: Θα δρομολογήσω την άμεση διεξαγωγή του ιδρυτικού συνεδρίου της νέας παράταξης, ώστε να λυθούν οριστικά και θεσμικά τα διαδικαστικά ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά. Δεν θα πρέπει να σπαταλήσουμε τη δυναμική που μας προσέφερε η μαζική συμμετοχή των πολιτών με ατέρμονες εσωτερικές διεργασίες. Όσο πιο γρήγορα φτιάξουμε το νέο μας σπίτι, τόσο το καλύτερο για το νέο ξεκίνημα.

«Ε»: Τι απαντάτε σε όσους εκτιμούν ότι πλέον πρόκειται για μία εκλογική διαδικασία “για το ΠΑΣΟΚ” δεδομένων των δύο υποψηφιοτήτων που επικράτησαν;

«Ν.Α.»: Οι πολίτες με τη συμμέτοχη τους απέδειξαν ότι ο χώρος της κεντροαριστεράς  υπάρχει ως ξεχωριστή και διακριτή παράταξη και δεν έχει καταλειφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ή την ΝΔ. Το επιχείρημα περί διαδικασιών ΠΑΣΟΚ είναι εσφαλμένο. Το ΠΑΣΟΚ ήταν το μαζικότερο κίνημα της μεταπολίτευσης με μια συσπείρωση που άγγιζε το 45% του εκλογικού σώματος ακόμα και πρόσφατα. Άρα, καλύπτει ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας και είναι λογικό πολλοί από όσους συμμετείχαν στις εκλογές να σχετίζονται με αυτό με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, χωρίς αυτό να περιορίζει τα όρια του εγχειρήματος. Κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα με τη συμμέτοχη και άλλων κομμάτων και προσωπικοτήτων.

«Ε»: Κι ας κλείσουμε με μήνυμα για τον κόσμο της Ξάνθης που σας έδωσε την πρωτιά στο νομό

«Ν.Α.»: Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους με τίμησαν με την επιλογή τους όπως και τους εθελοντές που αφιέρωσαν χρόνο και κόπο για να φτάσουμε ως εδώ δίνοντας μια άνιση μάχη. Την επόμενη μέρα θέλω να είμαστε όλοι μαζί εδώ για να ολοκληρώσουμε την αναγέννηση της παράταξης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…