Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα – Παρασκευή 20 Οκτωβρίου

Πρόσωπα & Γεγονότα – Παρασκευή 20 Οκτωβρίου

0

Συζήτηση για το πάρκινγκ στο δημοτικό συμβούλιο

Με τις απαιτούμενες υπογραφές της αντιπολίτευσης, και όχι μόνο, τίθεται προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ως θέμα το δημοτικό πάρκινγκ. Συγκεκριμένα την ερώτηση «Δημοτικός Σταθμός Στάθμευσης (Πάρκινγκ).  Ενημέρωση και συζήτηση του σώματος  σχετικά με τους λόγους της μη λειτουργίας του, τα οικονομικά δεδομένα και τις μέχρι τώρα ενέργειες του Δήμου Ξάνθης », υπογράφει όλη η αντιπολίτευση πλην Τσιακίρογλου Μιχαλοπούλου και Γουναρίδη, ενώ υπογράφουν και οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης Πυρνάρη και Μπογιάρ. Το βασικό ζητούμενο είναι να τίθενται τα θέματα αυτά για να παρουσιάζονται οι ενέργειες της δημοτικής αρχής, αλλά και οι προτάσεις της αντιπολίτευσης όχι με διάθεση στείρας αντιπαράθεσης, αλλά ουσιαστικής συζήτησης για τη δρομολόγηση καίριων ζητημάτων της πόλης

Ε.Δ.


Πρώτη παρέμβαση που θα συζητηθεί

Έντονη αίσθηση αναμένεται να κάνει η παρέμβαση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, που μέχρι σήμερα δε το είχαμε ακούσει (πότε συστάθηκε άραγε;). Τα μέλη του πήραν την απόφαση να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία καταγεγραμμένων περιστατικών από επιθέσεις από αδέσποτα, προκειμένου να αφυπνίσουν ιθύνοντες και πολίτες. Από το κείμενό του δεν προκύπτει εχθρικότητα προς τα συμπαθή τετράποδα, αλλά μία σύσταση με επιτακτικό τρόπο για ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Ε.Δ.


Απίστευτο!

Το έγραψε η εφημερίδα «Χρόνος» της Κομοτηνής και ομολογώ ότι διάβαζα την είδηση και την ξαναδιάβαζα και δεν την πίστευα. Γράφει λοιπόν η καλή συνάδελφος:  «Καθημερινά 44-46 αστυνομικοί για φύλαξη του Τούρκου Προξένου» (εννοεί στην Κομοτηνή βέβαια). Και συμπληρώνει: «Υπερβολική πολυτέλεια το γεγονός να εγκλωβίζονται στη φρούρηση ενός στόχου τόσοι πολλοί αστυνομικοί».

Σαν σημεία φρούρησης αναφέρει το Τουρκικό Προξενείο και την οικία του Προξένου. Το παραπάνω αναφερόμενο νούμερο είναι σωστό διότι το αναφέρει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης.

Όπως και να’ναι, ο αριθμός των αστυνομικών είναι ιδιαίτερα μεγάλος, πολύ μεγάλος για δυο σημεία φύλαξης και πού, στην Κομοτηνή…

Γ.Δ.


Τσαγκάρηδες στην Κεντρική Πλατεία, σημερινό καφέ «Ρετρό» και άποψη των μαγαζιών της οδού Κομοτηνής

(αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Χουβαρντάδες ή σπάταλοι;

Είμαστε λαός των άκρων λένε και έχουν δίκιο. Αγαπάμε τη μια μέρα, μισούμε την άλλη. Ζητωκραυγάζουμε υπέρ, βρίζουμε και απαξιώνουμε το ίδιο πρόσωπο. Χειροκροτούμε και γιουχάρουμε μετά. Είμαστε συναισθηματικοί τύποι πάνω απ’όλα. Στα υπέρ το φιλότιμό μας. Που τσακωνόμαστε ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό στην ταβέρνα, αλλά δεν αφήνουμε πουρμπουάρ. Που αφήνουμε στο τραπέζι μας αφάγωτα σαλάτες, φαγητό, ορεκτικά. Που βέβαια πετιούνται. Χουβαρντάδες άραγε ή σπάταλοι;

Έρευνα που έγινε απέδειξε πως σ’ έναν χρόνο, μια οικογένεια με 4 μέλη, πετάει στα σκουπίδια 120 κιλά φαγητό αξίας 500 ευρώ περίπου!

Και κάτι ακόμη. Η διατροφή των περισσότερων νεοελλήνων, κυρίως των παιδιών είναι κακή. Γι’ αυτό και είναι παχύσαρκα. Σπατάλη από τη μια, παχυσαρκία από την άλλη.

Συμπέρασμα: Είμαστε άμυαλοι σπάταλοι.

Γ.Δ.


Σκέψεις

Στην Αυστρία οι εκλογές ανέδειξαν πρώτο κόμμα ένα δεξιό μεν αλλά με ακροαριστερή ρητορική και αντιλήψεις. Είναι κακό αυτό θα διερωτηθεί κάποιος και δικαιολογημένα; Προφανώς όχι διότι οι Αυστριακοί έκαναν την επιλογή τους αβίαστα μεν αλλά προφανώς ξεχνώντας τις αρχές τους για ενωμένη Ευρώπη, για ανοιχτή κοινωνία στο διαφορετικό, με ξενοφοβικές διακηρύξεις που δεν υπήρχαν κατά το παρελθόν. Προφανώς επεκράτησαν απόψεις που λησμόνησαν όλα όσα δημιούργησαν την σύγχρονη ευημερούσα Αυστρία. Ερώτημα λοιπόν. Γιατί;

Γ.Δ.


Σκέψεις ΙΙ

Είναι άλλα πολλά που θα μπορούσε κανείς να εντοπίσει. Ωστόσο ας είμαστε ρεαλιστές. Ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος, ούτε πρόκειται να εξελιχθεί σε παράδεισο. Όμως μπορεί να αλλάξει αν βελτιωθεί η σχέση πολιτικής και πολιτών, αν αντιμετωπιστούν τα κρισιμότερα και σημαντικότερα, υπό τον όρο βεβαίως ότι θα πάψουν τα ψέματα και οι συνεχείς αναιρέσεις. Οι θέσεις που προέβαλε προσφάτως ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας για την Ευρώπη του μέλλοντος μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την οικοδόμηση της νέας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτικής και πολιτών.

Περισσότερη ενοποίηση με κοινό προϋπολογισμό, αλλά και κατανομή ευκαιριών, υποχρεώσεων και ρίσκου, κοινή επίσης άμυνα και ασφάλεια, κοινές πολιτικές για τους μετανάστες, τις φυσικές καταστροφές, το περιβάλλον, την επιστήμη και την εκπαίδευση, γενικώς ένα πλαίσιο αναγέννησης του ευρωπαϊκού οράματος χρειάζεται η Γηραιά Ήπειρος.

Μια νέα αστική επανάσταση χρειάζεται η Ευρώπη και η Ελλάδα βεβαίως, συστατικό στοιχείο της οποίας δεν μπορεί παρά να είναι ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο τιμής και εμπιστοσύνης, που θα δημιουργεί ασφάλεια και θα προσφέρει ελευθερία στους πολίτες. Είναι καιρός πλέον να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.

Γ.Δ.


«Η Ελλάδα επέστρεψε»… στην ύφεση

Πολύ «πιασάρικο» το σύνθημα του πρωθυπουργού «Η Ελλάδα επέστρεψε» που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στην επίσκεψη του στις ΗΠΑ. Ομολογουμένως δεν στερείται φαντασίας σε συνθήματα και επικοινωνιακά τερτίπια το επιτελείο του Μαξίμου. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα ναι μεν επέστρεψε, όχι όμως στην αγορά επενδύσεων, αλλά στην ύφεση. Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ απογυμνώνουν το νέο success story που επιχειρείται καθώς τελικά και το 2016 κλείνει με ύφεση 0,2%.

Επιβεβαιώνεται από τα νούμερα το αίσθημα της “ανέχειας” των πολιτών καθώς φαίνεται ότι η καταναλωτική δύναμη, οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν δραματικά (σε τρέχουσες τιμές) κι από τα 152 δισ. ευρώ που ήταν το 2010 κατρακύλησε στα 116 δισ. ευρώ το 2016. Με άλλα λόγια τα νοικοκυριά έχουν μειώσει τις δαπάνες τους στη διάρκεια της κρίσης κατά 32 δισ. ευρώ ετησίως! Αξιοσημείωτο είναι ότι η πτώση της κατανάλωσης που αγγίζει πλέον και βασικά είδη διατροφής – όπως το γάλα και τα τρόφιμα – κι αυτό δικαιολογείται από τις απώλειες εισοδημάτων 24 δισ. που είχαν οι μισθωτοί την περίοδο 2010 – 2016.

Ο κόλαφος για την κυβέρνηση είναι ότι η οικονομία μας από το 2009 που μπήκε σε ύφεση, είχε μόνο μία παρένθεση ανάπτυξης το 2014 (κατά 0,7%) με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Κι ύστερα ήρθαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και μας ξαναβούλιαξαν στην ύφεση έως και σήμερα. Αυτή είναι η μαύρη αλήθεια για όσους θέλουν και μπορούν να τη δουν…


Εργοστάσιο επεξεργασίας κάνναβης στο νομό μας;

Φούρια έχουν στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ εν ‘όψει του Αναπτυξιακού συνεδρίου της περιφέρειας. Και μπορεί μεν να γίνει στην Κομοτηνή ωστόσο κάθε περιφερειακή ενότητα θα παρουσιάσει θεματικές που θα τεθούν σε συζήτηση και στοχευμένες προτάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση κάθε περιοχής με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Έτσι για το νομό μας οι βουλευτές αλλά και η νομαρχιακή έχουν βάλει στόχο να αναπτυχθεί στον πρωτογενή τομέα η καλλιέργεια της  βιομηχανικής κάνναβης και να συνδεθεί με την μεταποίηση,  με την λειτουργία ενός εργοστασίου επεξεργασίας. Έτσι και ο πρωτογενής τομέας θα συνδεθεί με την μεταποίηση όπως άλλοτε συνέβαινε με την ΣΕΒΑΘ και την ΕΒΖ στο νομό μας  και θα ανοίξει ένας σημαντικός αριθμός θέσεων εργασίας για να μειωθεί η ανεργία και να σταματήσει η εκροή νέων κυρίως από τον νόμο μας. Αυτό συζητείτε ευρέως στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ αλλά το πώς και το πού το κρατούν επτασφράγιστο μυστικό. Είναι αδιαμφισβήτητα μια καλή ιδέα και μακάρι να υλοποιηθεί.

Μ.Ξ.


Για το βίντεο του Euronews

Μεγάλος ντόρος προκλήθηκε από το 4λεπτο βίντεο που παρουσιάστηκε στην εκπομπή Focus του ευρωπαϊκού καναλιού Euronews και αναφέρεται στην περιφέρεια μας προβάλλοντας το τουριστικό της προϊόν σε 12 γλώσσες και χώρες ανά τον κόσμο. Να σημειώσουμε ότι το βίντεο επιμελήθηκε ο Κομοτηναίος δημοσιογράφος Γιάννης Γιαγκίνης που είναι ελληνική υπηρεσία του Euronews που έχει έδρα την Αθήνα. Οι αντιδράσεις προέρχονται κυρίως από φορείς των περιοχών που δεν αναφέρονται όπως από το δήμαρχο Θάσου που αναφέρεται μόνο ως νησί της περιφέρειας χωρίς να έχει ούτε ένα πλάνο,  ή από την Κομοτηνή που αναφέρεται μόνο για τον καφέ αλλά και από τον δήμαρχο Αβδήρων καθώς από την Ξάνθη δόθηκε έμφαση  στην καριόκα και στην Π. πόλη και όχι στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων με αναφορά στον Δημόκριτο ή στην Βιστονίδα.

Δίκιο έχουν και ο δήμαρχος Θάσου και ο δήμαρχος Αβδήρων και οι Κομοτηναίοι. Αλλά μέσα σ’ ένα τετράλεπτο βίντεο τι να πρωτοχωρέσει; Ας μην ξεχνάμε ότι το βίντεο απευθύνεται σε ξένους και έπρεπε να γίνει ξεκάθαρο ποια είναι η περιφέρειά μας, που εντάσσεται γεωπολιτικά και γεωγραφικά για να μην γίνονται παρανοήσεις. Κι είναι σωστό που έγινε αυτό όπως επίσης και τα μηνύματα που στέλνει το βίντεο με την αναφορά στην Νίκη της Σαμοθράκης και το αίτημα να γυρίσει στον τόπου της  ή με την εκκλησία δίπλα στο τζαμί στην Ροδόπη. Σίγουρα θα ήταν πιο ολοκληρωμένο αν υπήρχαν και οι αναφορές που προειπώθηκαν αλλά μην αδικούμε την συνολική δουλειά αλλά και το γεγονός ότι επί μία εβδομάδα έπαιξε 15 φορές και το είδαν εκατομμύρια τηλεθεατές στις γλώσσα τους.

Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…