Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Καταργείται το υποθηκοφυλακείο Σταυρούπολης;

Καταργείται το υποθηκοφυλακείο Σταυρούπολης;

0

Νέο νομοσχέδιο αλλάζει τον χάρτη των υποθηκοφυλακείων. Ιδρύεται Κτηματολογικό γραφείο στην Κομοτηνή και υποκαταστήματα στις πόλεις της περιφέρειας

Στην Ξάνθη το υποθηκοφυλακείο λειτουργεί με 8 υπαλλήλους και στην Σταυρούπολη με έναν

Αλλάζει άρδην το τοπίο στα υποθηκοφυλακεία με το νέο νομοσχέδιο του ρυθμίζει από μηδενική βάση τα θέματα που τα αφορούν. Οι κυριότερες αλλαγές είναι στην κατάργηση κάποιων και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους σε άλλα και η ίδρυση Κτηματολογικών Γραφείων ανά περιφέρεια.

2 υποθηκοφυλακεία στο νομό μας σε Ξάνθη και Σταυρούπολη

Να σημειώσουμε ότι στο νομό μας λειτουργούν 2 υποθηκοφυλακεία. Ένα έμμισθο στην Ξάνθη με 8 υπάλληλους και ένα άμισθο στην Σταυρούπολη με 1 υπάλληλο. Να σημειώσουμε ότι το υποθηκοφυλακείο της Ξάνθης ήταν στην λίστα των 44 υποθηκοφυλακείων που επρόκειτο να καταργηθούν από το 2015 εξαιτίας της εφαρμογής του ψηφιακού κτηματολογίου το οποίο αρχίζει σταδιακά η εφαρμογή και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία από το 2020. Με το νέο νομοσχέδιο κατά πάσα πιθανότητα καταργείται το άμισθο της Σταυρούπολης και οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται στην Ξάνθη. Να σημειώσουμε ότι τα υποθηκοφυλακεία υπάγονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης και έχουν ως αντικείμενο ότι αφορά στα ακίνητα. Σε αναμονή βρίσκονται στο υποθηκοφυλακείο της Ξάνθης εν όψει των αλλαγών και όπως μας πληροφόρησαν συνδέονται άμεσα με το Κτηματολόγιο.Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε τρεις μήνες, δηλαδή υπό κανονικές συνθήκες από τον Ιανουάριο, καταργούνται όλα τα έμμισθα και τα άμισθα Υποθηκοφυλακεία της χώρας με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με τίτλο, «Σύσταση Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου», που κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή.

Ιδρύεται Κτηματολογικό γραφείο στην Κομοτηνή και υποκαταστήματα στις πόλεις της περιφέρειας. Καταργείται το υποθηκοφυλακείο Σταυρούπολης;

Οι αλλαγές αφορούν και στον χάρτη του Κτηματολογίου σε όλη τη χώρα, καθώς ιδρύονται 16 Κτηματολογικά Γραφεία, με συνολικά 184 υποκαταστήματα, τα οποία θα καλύπτουν και τις αρμοδιότητες όλων των έμμισθων και άμισθων υποθηκοφυλακείων, που καταργούνται. Ο χάρτης των νέων Κτηματολογικών Γραφείων, τα υποκαταστήματά τους και τα υποθηκοφυλακεία, που καταργούνται έχει ως εξής για την περιοχή μας: 1. Κτηματολογικό Γραφείο Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, με έδρα την Κομοτηνή και 8 υποκαταστήματα. -Υποκαταστήματα: Αλεξανδρούπολης, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Σαμοθράκης, Θάσου, Παγγαίου και Ορεστιάδας. Με αρμοδιότητες στις περιοχές των καταργούμενων Υποθηκοφυλακείων Κομοτηνής, Σαπών, Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Δικαίων, Σαμοθράκης, Δράμας, Νευροκοπίου, Νέστου, Καβάλας, Χρυσουπόλεως, Θάσου, Παγγαίου, Ξάνθης και Σταυρουπόλεως. Επίσης με το νέο νομοσχέδιο ιδρύεται νέο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας, που σήμερα υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και το Κτηματολόγιο, το οποίο ανήκει εξ ολοκλήρου στο δημόσιο και έχει τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας. Ο νέος φορέας θα διαθέτει 1.300 θέσεις προσωπικού, ώστε να απορροφηθούν οι 238 άμισθοι και οι 257 δικαστικοί υπάλληλοι των υποθηκοφυλακείων, καθώς και οι 368 εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του Κτηματολογίου. Επίσης προβλέπεται να ενισχυθεί με νομικούς και μηχανικούς, ώστε να καλυφθούν τα σημερινά κενά.

Οι αρμοδιότητες των Κτηματολογικών Γραφείων

Τα Κτηματολογικά Γραφεία, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο είναι καθ’ ύλην αρμόδια για:

1) Την άσκηση κάθε αρμοδιότητας που αφορά τη λειτουργία και τήρηση του Εθνικού Κτηματολογίου, σύμφωνα με τις διατάξεις των ν. 2308/1995, 2264/1998 και 3889/2010 (Α΄182), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν και των κατ’ εξουσιοδότηση των νόμων αυτών εκδιδόμενων κάθε φορά κανονιστικών πράξεων.

2) Την τήρηση, ενημέρωση και λειτουργία του συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών σύμφωνα με όσα ορίζονται στο κανονιστικό διάταγμα 19/23-7-1941, όπως τροποποιήθηκε με το νομοθετικό διάταγμα 811/19-1-1971, μέχρι την έναρξη ισχύος του Εθνικού Κτηματολογίου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 1 του ν. 2664/1998, στις περιοχές που εμπίπτουν στην τοπική τους αρμοδιότητα.

3) Την τήρηση και διαχείριση των αρχείων του συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών, και

4) Την τήρηση, ενημέρωση και λειτουργία του συστήματος ενεχύρων σε κινητά χωρίς παράδοση, άλλων συμβάσεων παροχής ασφάλειας επί κινητών, καθώς και της ενεχυρίασης ή εκχώρησης επιχειρηματικών απαιτήσεων ή άλλων δικαιωμάτων, σύμφωνα με όσα ορίζονται στα κεφάλαια Α΄, Β΄ και Γ΄ του ν. 2844/2000 (Α΄220), μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 19 του ίδιου νόμου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…