Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Άρωμα …Ευρώπης από το Ευρωκοινοβούλιο στην Π.Α.Μ-Θ

Άρωμα …Ευρώπης από το Ευρωκοινοβούλιο στην Π.Α.Μ-Θ

0

2ήμερο διευρυμένο περιφερειακό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη

Συμμετείχε η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή. Δεσμεύτηκε για τη διεκδίκηση της επιδότησης του εργοδοτικού κόστους των επιχειρήσεων στη Θράκη

 

Άρωμα …Ευρώπης στην περιφέρεια μας με το διευρυμένο περιφερειακό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε σε  Κομοτηνή και Αλεξανδρουπολη στις 13 και 14 Οκτωβρίου με θέμα:”Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευκαιρίες Ανάπτυξης για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης”. Η Εύα Καϊλή ήταν η μόνη από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές που παραβρέθηκε στις εργασίες του Διευρυμένου Περιφερειακού Συνεδρίου στην περιφέρεια μας, παρότι αρχικά θα συμμετείχε και ο κ. Παπαδημούλης αλλά και άλλοι ευρωβουλευτές. Μάλιστα η κα Καϊλή ήρθε και στην Ξάνθη άτυπα και είχε συνάντηση με στελέχη του ΠΑΣΟΚ.  Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν η κ. Καϊλή υπέβαλε σειρά ερωτήσεων σε διάφορους επιτρόπους της ΕΕ που αφορούν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ΑΜκΘ.

Η Καϊλή δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τη διεκδίκηση για την επιδότηση του εργοδοτικού κόστους των επιχειρήσεων στη Θράκη

Στο συνέδριο η κα Καϊλή παρουσίασε συγκεκριμένους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς που αφορούν την περιφέρεια και στοχεύουν στην άμβλυνση των ανισοτήτων, στη νεανική ανεργία, την κοινωνική ένταξη και στην καταπολέμηση του δημογραφικού προβλήματος. Διαβλέποντας τις  προοπτικές που εμφανίζονται από την τεχνολογική εξέλιξη ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο πρόγραμμα που προωθεί, το “Coding for Girls”, ώστε να μάθουν οι γυναίκες κώδικα και να καλύψουν τις νέες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν. Η ευρωβουλευτής η οποία είναι μέλος της επιτροπής βιομηχανίας και ενέργειας, αναφέρθηκε στο Σχέδιο Γιούνκερ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων). Με τις παρεμβάσεις της ανοίγει ο δρόμος για την δημιουργία επενδυτικών πλατφορμών (investment platforms) που θα επιτρέψουν σε μικρότερης έκτασης περιφερειακά και θεματικά έργα υποδομής να ενταχθούν κάτω από τον τίτλο μιας ενιαίας επένδυσης. Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται μεγαλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε ρευστότητα μέσω των κεφαλαίων που θα δοθούν στις Ελληνικές τράπεζες κάτι που πρόκειται να δώσει ανάσα στην πραγματική οικονομία καθώς περιλαμβάνει μία τεράστια γκάμα τομέων, από τις νέες τεχνολογίες και τις μεταφορές, μέχρι την αγροτική οικονομία και την αλιεία. Δεσμεύτηκε δε ότι θα συνεχίσει τη διεκδίκηση για την επιδότηση του εργοδοτικού κόστους των επιχειρήσεων στη Θράκη.

Υπάρχουν εργαλεία και πολιτικές για αύξηση θέσεων απασχόλησης

Οι εκδηλώσεις του συνεδρίου υποστηρίχτηκαν από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τους Δήμους Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, το Επιμελητήριο Έβρου και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Κομοτηνής. Συμμετείχαν ως ομιλητές ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμπειρογνώμονες, καθώς και εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας & νεοφυών επιχειρήσεων και αξιωματούχοι της  περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης. Άξιο αναφοράς είναι ότι ο επικεφαλής του γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Λεωνίδας Αντωνακόπουλος στην τοποθέτησή του σημείωσε: “Στοχεύουμε σε έναν γόνιμο διάλογο με την Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Στόχος μας είναι να συζητάμε με φορείς και πολίτες για τις δυνατότητες που παρέχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ και γενικότερα οι πολιτικές και τα μέσα της ΕΕ, για να βοηθήσουμε την προσπάθεια για δημιουργία και ανάπτυξη θέσεων απασχόλησης”.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…