Σχόλια 11/09/17

0
markou-botsari
Φαινόμενο χαμηλού επιπέδου
Καυγάς προχθές σε υποκατάστημα μεγάλης τράπεζας. Μια κυρία διαμαρτυρήθηκε έντονα προς τον προϊστάμενο για το φαινόμενο που εδώ και καιρό εμφανίστηκε, κάποιοι να βγάζουν πολλά χαρτιά σειράς προτεραιότητας για τα ταμεία. Αυτά λοιπόν τα χαρτιά στη συνέχεια μοιράζουν σε γνωστούς ή φίλους. Οι δράστες αυτής της κουτοπόνηρης λειτουργίας συνήθως είναι μουσουλμάνοι της ορεινής περιοχής. Από την πλευρά τους οι τράπεζες κάνουν αυστηρές παρατηρήσεις όταν το αντιλαμβάνονται, αλλά δεν μπορούν να έχουν εκεί υπάλληλο για να επιβλέπει.
-Φαινόμενο λαού χαμηλού επιπέδου.
Γ.Δ.


Στοίχημα
Η συζήτηση στη γνωστή παρέα των Ξανθιωτών για τη σιδηροδρομική Εγνατία που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας. Σχεδόν όλοι δέχτηκαν πως το όλο σχέδιο είναι μεγαλεπήβολο έως φαραωνικό όχι για το σχεδιασμό του αλλά για το πολύ υψηλό κόστος κατασκευής. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι στοιχημάτιζαν ότι το έργο δεν θα γίνει τελικά, παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.
Συμπέρασμα; Ότι η ωμή και σκληρή πραγματικότητα των αριθμών είναι πιο ισχυρή από τις δηλώσεις εντυπωσιασμού.
Γ.Δ.


Διαφορά νοοτροπίας
4 Σεπτεμβρίου 2017. Ο πατέρας του υπουργού Νίκου Παππά, Στέλιος τοποθετείται στη θέση του προέδρου του ΟΑΣΘ και δηλώνει περιχαρής: «Ήταν μία πολύ καλή επιλογή και με εχέγγυα.», ολοκληρώνοντας με συνοπτικές διαδικασίες και επιτυχώς τη «διαδικασία… αυτοαξιολόγησης».
5 Σεπτεμβρίου 2017. Την επόμενη μέρα, μια διαφορετική ιστορία εκτυλίσσεται. Με άλλους πρωταγωνιστές, αλλά έχοντας στον πυρήνα της, το ίδιο αφήγημα, από την ανάποδη όμως πλευρά. Ο αρχαιότερος βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Τραγάκης, ανακοινώνει την αποχώρησή του από την πολιτική, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα την αντικατάστασή του από το γιο του.
Ένα πρώτο σκωπτικό σχόλιο, συγκρίνοντας τις δύο περιπτώσεις, θα ήταν ότι υπάρχει μια σαφής διαφορά αντίληψης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στην οικογενειοκρατία. Οι μεν Αριστεροί αποκαθιστούν τους μπαμπάδες τους, ενώ οι Δεξιοί, παραδοσιακά, τα παιδιά τους…
Ωστόσο η άμεση αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποκλείσει τον υιό Τραγάκη από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ., καταδεικνύει την ουσιαστική διαφορά νοοτροπίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σήμερα. Από την μία υπάρχει η εμμονή στην εξουσία και η άρνηση σε κάθε μορφή ελέγχου και αξιολόγησης που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη υπάρχει η οδός της αξιοκρατίας, μακριά από κάθε λογική «καπελώματος» που εκπροσωπεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η μία νοοτροπία κυριάρχησε κατά κόρον στο παρελθόν, με τα γνωστά αποτελέσματα σήμερα, ενώ η άλλη οραματίζεται ένα διαφορετικό μέλλον για τη χώρα…


Αρχοντικό στην οδό Μάρκου Μπότσαρη 8 στη συνοικία Αγίου Γεωργίου. Σήμερα ιδιοκτησία Χρ. Μοιράγια.
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Τσίπρας και Ανδρέας
«Βαρυσήμαντο» άρθρο του πρωθυπουργού με τον εντυπωσιακό τίτλο «Ήταν ο Ανδρέας ψεύτης;» φιλοξένησε ανήμερα των γενεθλίων του ΠΑΣΟΚ φιλοκυβερνητική εφημερίδα. Το άρθρο είναι μία φανερή προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να εμφανιστεί ως ο διάδοχος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ ως η συνέχεια του παλαιού ΠΑΣΟΚ. Οι διαφορές φυσικά μεταξύ Ανδρέα και Τσίπρα είναι τεράστιες. Ο Α. Παπανδρέου ήταν ένας καθηγητής πανεπιστημίου που δίδαξε σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Μιλούσε 3-4 γλώσσες, ήταν κοσμοπολίτης, και ήταν πάντα υπολογίσιμος συνομιλητής στο εξωτερικό. Τι σχέση έχει με τον άνθρωπο που δεν γνωρίζει τι είναι μέτρο και τι στρέμμα, δεν γνωρίζει τι είναι η Λέσβος και τι η Μυτιλήνη και τα αγγλικά του είναι επιπέδου linguaphone; Οποιοιδήποτε παραλληλισμοί προσβάλλουν τη μνήμη του Α. Παπανδρέου, αλλά και τη νοημοσύνη των πολιτών.
Μήπως δεν αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός ότι το εναπομείναν 8-12% της Κεντροαριστεράς διαπνέεται από αισθήματα κατά του ΣΥΡΙΖΑ και οποιαδήποτε απόφαση, σε επίπεδο κορυφής, για συνεργασία της ΔΗ.ΣΥ. με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα βρει ανταπόκριση στη βάση της δημοκρατικής παράταξης; Σαφώς και το γνωρίζει. Η προσπάθεια αυτή αντιποίησης του Α.Παπανδρέου αποσκοπεί στην παραμονή στον ΣΥΡΙΖΑ των πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτούς απευθύνεται ο Αλέξης Τσίπρας. Γιατί αν τον εγκαταλείψουν αυτοί, τότε η δεύτερη θέση στις προσεχείς εκλογές δεν είναι δεδομένη. Σε αυτή τη στρατηγική εγκλωβισμού εντάσσεται και το άρθρο του Α. Τσίπρα. Πλέον, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και οι εξωτερικοί συνεργάτες της, διαμορφώνουν την τελευταία γραμμή άμυνάς τους, για να αποφύγουν την κατάρρευση…


Και μια άλλη άποψη
Φιλοξενούμε με την ευκαιρία για το θέμα της σιδηροδρομικής Εγνατίας που εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό και την άποψη του συμπολίτη μας Μηχανικού Αργύρη Πλέσια, πρώην προέδρου του ΤΕΕ Θράκης. Γράφει: Θα ήθελα να σας πληροφορήσω κα διευθύντρια ότι λυπάμαι βαθύτατα όταν διαβάζω ανακοινώσεις και ενέργειες για υποδομές χωρίς κανένα σχεδιασμό, προοπτική, ιεράρχηση, χωρίς καμία λογική χρήσιμου έργου, και μάλιστα όταν αυτές οι υποδομές συνοδεύονται από κάποια δισ. ευρώ, τα οποία κυκλοφορούν στον αέρα ως στραγάλια. Ο τεχνικός σύμβουλος της περιφέρειας, το ΤΕΕ Θράκης έχει κάνει ανακοινώσεις σε συνέδρια, με τις οποίες αμφισβητεί την ιεραρχική προτεραιότητα των έργων που ανακοινώνονται. Επιπρόσθετα να σας πληροφορήσω ότι ούτε από το Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών 2014-2025 (είναι ο οδικός χάρτης που έχει συντάξει η Ελλάδα για τον προγραμματισμό στον τομέα των μεταφορών), υποστηρίζονται οι εξαγγελίες και οι υπογραφές του κου. Πρωθυπουργού.


Στον απόηχο της επίσκεψης Μακρόν
Πέρα από την λάμψη και τις glamourous εμφανίσεις , τα Louis Vuitton της κας Μπριτζίτ Μακρόν όπως και τις επίσης πολύ καλαίσθητες εμφανίσεις της συντρόφου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κας Μπαζιάνα, πέρα από το επικοινωνιακό περιτύλιγμα, η επίσκεψη του Γάλλο Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και η ομιλία του στην Πνύκα είχε έντονη σημειολογία και συμβολισμό με ευρωπαϊκή αναφορά. Όπως αναφέρει ο ευρωπαϊκός Τύπος ο Γάλλος πρόεδρος από τον λόφο της Πνύκας, που αποτελούσε σημείο αναφοράς για την γέννησης της πρώτης δημοκρατίας στην Ιστορία του κόσμου, παρουσίασε το όραμά του για την νέα Ευρώπη. Με τίτλο «Στην Αθήνα ο Μακρόν καλεί να επανεφευρεθούν το “άλας” και το “νόημα” του ευρωπαϊκού δημοκρατικού ιδεώδους», η γαλλική εφημερίδα Le Monde, τονίζει πως ο Γάλλος Πρόεδρος στοχεύει να προωθήσει τον διάλογο για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μέσω μίας «νέας μεθόδου», οι γενικές γραμμές της οποίας θα παρουσιασθούν έως τα τέλη του τρέχοντος έτους. Η βρετανική The Guardian, τιτλοφορεί το αντίστοιχο άρθρο της «Ο Εμανουέλ Μακρόν ζητεί αλληλεγγύη καθώς δεσμεύεται πως θα ηγηθεί στην ανοικοδόμηση της Ευρώπης». Αλλά και η μεγάλη ισπανική εφημερίδα El Pais στέκεται στη μεγάλη σημασία της επίσκεψης του Μακρόν στην Αθήνα. Με τίτλο «ο Μακρόν προτείνει από την Αθήνα μία νέα Ευρώπη πιο δημοκρατική και κυρίαρχη».
Αξιοσημείωτη είναι και η κατακλείδα της ομιλίας Μακρόν. Επικαλέστηκε τη φράση του Γάλλου συγγραφέα Αντρέ Μαλρώ το 1959, όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού του στρατηγού Ντε Γκωλ που είχε εκφωνήσει στον ίδιο χώρο: «υπάρχει μία μυστική Ελλάδα, που αναπαύεται μέσα στην καρδιά κάθε δυτικού ανθρώπου».
Μ.Ξ.


Όχι μόνο λόγια για την ανάπτυξη
Ακούσαμε κάτι για αναπτυξιακό συνέδριο που θα γίνει στην ΑΜΘ και θα παραστεί μάλιστα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις αρχές Νοέμβρη. Στο πλαίσιο αυτό έχουν κληθεί όλοι οι φορείς της περιοχής να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της περιοχής. Επειδή έχουν γίνει κατά καιρούς κι άλλα αναπτυξιακά συνέδρια στο νομό μας και έχουν εκδοθεί μάλιστα και βιβλία με τις προτάσεις και τα συμπεράσματα κι αν ψάξει κανείς να δει τι έχει υλοποιηθεί απ’ όλα αυτά τόσα χρόνια δεν θα βρει παρά ελάχιστα – ένα απ’ αυτά είναι το ότι πήρε μπρος η γεωθερμία και έγιναν κάποιες επενδύσεις – γι αυτό τα λόγο είμαστε επιφυλακτικοί. Δεν ωφελούν τα πολλά λόγια. Αυτό που κυρίως χρειάζεται είναι όραμα και συγκεκριμένη στόχευση αλλά και πολιτική βούληση. Και δουλειά από τους τοπικούς φορείς, από την τοπική αυτοδιοίκηση. Δουλειά και όχι μικροπολικαντισμούς. Οι δικαιολογίες τύπου: «δεν μας δίνει λεφτά η κυβέρνηση γι αυτό δεν κάνουμε έργα», είναι απλά προσπάθεια κάλυψης της ανικανότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης να παράγει έργο.
Και δεν ξεγελά κανένα…
Μ.Ξ.


Ελλάς-Γαλλία συμμαχία!
Τα διάφορα λογοπαίγνια με το όνομα του Μακρόν και της συζύγου του κατέκλυσαν τα μέσα ενημέρωσης κατά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου. Ο Μακρόν μπορούμε να πούμε ότι ενσαρκώνει την ανασύνδεση με την μακρά παράδοση λόγιων προέδρων της Γαλλικής Δημοκρατίας. Άνθρωπος με πνευματική συγκρότηση και ευρυμάθεια, έστω και αν η ομιλία του στην Πνύκα δεν ήταν τόσο βαθιά, απλά μας άγγιξαν οι αναφορές στην Δημοκρατία και τον Σεφέρη. Εκτός όμως από όλο το επικοινωνιακό και τις παράτες, είναι σημαντικό για την χώρα ότι η πρώτη επίσκεψη του Γάλλου σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα έγινε στην Αθήνα, ίσως για να δείξει και στην Γερμανία ότι δεν έχει την αποκλειστικότητα εδώ. Εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και την χώρα που βγαίνει από την κρίση μαζί με προτροπή σε επενδυτές να εκμεταλλευτούν την κατάσταση στην χώρα, η οποία θα δούμε αν θα πιάσει τόπο, αφού και ο ίδιος έκανε αναφορά σε προσπάθεια παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, με τον κίνδυνο προφανώς να μην έχει παρέλθει. Στο πρακτικό μέρος, παρά τα όσα ακούστηκαν για συμφωνίες, για ξεπουλήματα κτλ, ελάχιστες υπογραφές μπήκαν. Κορυφαίο είναι το γαλλικό ενδιαφέρον για πώληση πολεμικού υλικού στη χώρα, όπως συμβαίνει συνήθως, τις εξαγορές νερού, ρεύματος, συγκοινωνιών, λιμανιών, τραπεζών, τουριστικών υποδομών να είναι επίσης ψηλά. Ήδη συζητήθηκαν οι περιπτώσεις της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ, τμήματος της ΔΕΗ και της Τράπεζας Αττικής. Συμφωνία έχει υπογραφεί για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Γερμανία, ως απάντηση στην κινεζική παρουσία στον Πειραιά. Ακούστηκε μάλιστα ότι ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους Γάλλους επενδυτές να αγνοήσουν γραφειοκρατία και υπερφορολόγηση. Ίσως να αγνοήσουν και το κέρδος.
Χ.Δ.


Το μέλλον των Γιορτών Παλιάς Πόλης
Από πέρυσι και κυρίως φέτος διέκρινα σε αρκετούς Ξανθιώτες -προς Θεού όχι αυτοδιοικητικούς, αφού γι’ αυτούς όλα βαίνουν καλώς- μια έντονη ανησυχία για το μέλλον του θεσμού των Γιορτών Παλιάς Πόλης. Ενός θεσμού που μετράει ήδη 26 χρόνια και σίγουρα χρειάζεται μια ανανέωση. Νέα παιδιά από πολιτιστικούς συλλόγους παραδέχονται ότι και οι ίδιοι προβληματίζονται με το τι μπορεί να αλλάξει, ώστε να μην βαλτώσουν τελείως οι Γιορτές. Λίγο το φορολογικό ζήτημα που έκανε πέρυσι και φέτος αρκετούς συλλόγους να απέχουν, λίγο η μείωση της κίνησης και της κατανάλωσης, δίνουν την εντύπωση ότι ο θεσμός έχει φτάσει σε ένα τέλμα και απλά επαναλαμβάνεται, χωρίς καμιά δημιουργική παρέμβαση. Δεν είναι τυχαίο, όπως πολλές φορές έχουμε γράψει, ότι σε άλλους δήμους υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τέτοιου είδους εκδηλώσεις, γι’ αυτό και στις θέσεις ευθύνης και αποφάσεων για την πορεία τους τοποθετούνται μάνατζερ και άνθρωποι του πολιτισμού. Κάτι που φυσικά απουσιάζει παντελώς από την Ξάνθη. Πόλεις που ζηλεύουν την δυναμική των δικών μας Συλλόγων και το πνεύμα εθελοντισμού και προσφοράς των Ξανθιωτών, έχουν καταφέρει με σωστούς χειρισμούς να παρουσιάσουν πολύ ποιοτικότερους θεσμούς. Δεν είναι κακός ο λαϊκότερος προσανατολισμός που έχουν οι Γιορτές του παραδοσιακού οικισμού, οφείλουν όμως να διατηρήσουν ένα επίπεδο. Ας ελπίσουμε κάτι να αλλάξει στο μέλλον και να μην επαναπαυθούν όλοι στην γνωστή επιτυχημένη συνταγή, γιατί μπορεί να φτάσει κάποια στιγμή που δεν θα είναι αρκετή και θα ψάχνουμε να δούμε τι φταίει.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…