Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Εξαιρετικής ποιότητας ο φετινός καπνός της Ξάνθης

Εξαιρετικής ποιότητας ο φετινός καπνός της Ξάνθης

0
kapnokalliergites

Αισιοδοξία στους καπνοπαραγωγούς όλης της Θράκης για πιθανή άνοδο των τιμών – Ταλανίζει ακόμη η υπόθεση με την Καπνική Μιχαηλίδη και τα χρέη 900.000 ευρώ προς τους παραγωγούς

Για μια από τις καλύτερες σοδειές των τελευταίων ετών κάνουν λόγο γεωπόνοι και καπνοκαλλιεργητές

Ως μια από τις καλύτερες των τελευταίων χρόνων για την παραγωγή καπνού στην Ξάνθη και γενικότερα στην Θράκη περιγράφουν την φετινή οι καπνοκαλλιεργητές του νομού μας. Σε μια πόλη ιστορικά συνδεδεμένη με το προϊόν του καπνού, ένα τέτοιο γεγονός προκαλεί αισιοδοξία, παρότι αφορά πλέον σαφώς μικρότερο κομμάτι κατοίκων της περιοχής σε σχέση με το παρελθόν. Το «Ε» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ομάδας Καπνοπαραγωγών Ξάνθης, Μιχάλη Πασχαλίδη, ο οποίος μας διαβεβαίωσε για την ποσοτική, αλλά κυρίως για την ποιοτική αναβάθμιση του καπνού.

Μ. Πασχαλίδης: «Τα πρώτα ‘’χέρια’’ δίνουν μια αισιοδοξία για πιθανή άνοδο των τιμών κατά τι»

pasxalidis mixalisΗ περσινή χρονιά ήταν επίσης καλή για την περιοχή, σε αντίθεση με το 2015, όταν οι άσχημες καιρικές συνθήκες λόγω των έντονων βροχοπτώσεων οδήγησαν την ποιότητα του μπασμά χαμηλά, όπως και την τιμή του, που κυμάνθηκε γύρω στα 4,20 ευρώ το κιλό. «Φέτος, παρότι είμαστε ακόμη στην πώληση του ‘’πρώτου χεριού’’, ευελπιστούμε για ελαφρώς καλύτερες τιμές, λόγω της καλής ποιότητας, για τις οποίες όμως θα έχουμε σαφή εικόνα στα τέλη Οκτωβρίου, όταν τελειώσει και το τελευταίο ‘’χέρι’’», δήλωσε ο κ. Πασχαλίδης. Όπως εξήγησε, τα ‘’πρώτα χέρια’’, η συγκομιδή των πρώτων φύλλων δηλαδή, ξεκινά από 2,5-3 ευρώ το κιλό, ενώ στα επόμενα ‘’χέρια’’ ανεβαίνει γύρω στα 4 ευρώ, για να φτάσει στο τελευταίο και καλύτερο ‘’χέρι’’ τα 7-8 ευρώ το κιλό. Η διάθεση των καπνών επαφίεται στους καπνοπαραγωγούς, οι οποίοι στον νομό μας ανέρχονται περίπου σε 3.000 ενεργούς καπνοκαλλιεργητές. «Εμείς ως Ομάδα προσφέρουμε τις ασφαλιστικές δικλείδες και παρακολουθούμε την παραγωγή και την διακίνηση μέσω των ελέγχων που γίνονται και μεσολαβούμε στις συμβάσεις που υπογράφονται με τους μεταποιητές, όπως προβλέπει και ο νόμος», σημείωσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας: «Οι περισσότεροι καπνοκαλλιεργητές δεν έχουν την δυνατότητα αποθήκευσης, γι’ αυτό και η συλλογή και διάθεση γίνεται μέσα σε 3-4 φάσεις. Η τελική τιμή προκύπτει από τον μέσο όρο των τιμών του καπνού από την αρχή μέχρι το τέλος της συγκομιδής».

Στα δικαστήρια ακόμη η υπόθεση της Καπνικής Μιχαηλίδη με 900.000 ευρώ οφειλές στους καπνοκαλλιεργητές

kapna thrakis-emprosΩς γνωστόν, το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής καπνόφυλλων απορροφάται τα τελευταία χρόνια από μεγάλες μεταποιητικές επιχειρήσεις καπνού στην Ελλάδα, όπως: η Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ), η Μισσιριάν, η Sokotap και μερικές μικρότερες, οι οποίες, αφού δημιουργήσουν τα χαρμάνια που τους ζητούνται, εξάγουν τον καπνό σε Βαλκάνια, Ευρώπη, Αμερική και χώρες της Ασίας. Ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 92% σχεδόν της ελληνικής παραγωγής καπνού προορίζεται για το εξωτερικό. «Οι έμποροι αγοράζουν απευθείας μετά την συγκομιδή κάθε ‘’χεριού’’, γιατί δεν θέλουν να χάσουν τους παραγωγούς και να πάνε σε κάποια άλλη εταιρεία. Η πίεση από τους αγοραστές τους είναι μεγάλη λόγω της ποιότητας των καπνών, τα οποία θέλουν οπωσδήποτε για τα χαρμάνια τους», τόνισε ο ίδιος. Την ίδια ώρα η υπόθεση των οφειλών της Καπνικής Μιχαηλίδη προς τους παραγωγούς δεν έχει λυθεί, παρά την θετική δικαστική απόφαση από τον Ιούνιο. Κάποια από τα καπνά που είχαν δοθεί επιστράφηκαν στους παραγωγούς, όχι όμως όλη η κυριότητα ή τα οφειλόμενα, καθώς εμπλέκονται και τράπεζες από τις οποίες η εταιρεία είχε πάρει δάνεια. Ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι η Ομάδα Καπνοπαραγωγών είχε προειδοποιήσει τους καλλιεργητές να μην προχωρήσουν σε συναλλαγή χωρίς εγγυητικές, ενώ ακόμη περιμένουν την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης υπέρ τους.

Μ. Πασχαλίδης: «Οι τιμές παραμένουν χαμηλά και δεν ελκύουν νέους καλλιεργητές»

kapna-emprosΠαρά την βελτιωμένη εικόνα στην ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής φέτος, οι καπνοκαλλιεργητές δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. «Η δουλειά και τα έξοδα που χρειάζονται για την παραγωγή καπνού δεν είναι ελκυστικά για νέους καλλιεργητές, ώστε να ανανεωθεί ο χώρος αυτής της παραδοσιακής καλλιέργειας για την περιοχή μας», τόνισε ο κ. Πασχαλίδης, για να συμπληρώσει: «Αν η τιμή του καπνού ήταν γύρω στα 6 ευρώ, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ένα καλό μεροκάματο. Τώρα, το μεγαλύτερο μέρος του κόστους του καπνικού προϊόντος που φτάνει στους καταναλωτές είναι οι φόροι του κράτους. Όταν ένα πακέτο τσιγάρα έχει 4 ευρώ, τα 3 ευρώ σχεδόν είναι η φορολογία και από το υπόλοιπο 1 ευρώ θα κερδίσουν καλλιεργητές και μεταποιητές».

Τι ευνόησε την φετινή σοδειά

Η έλλειψη έντονων βροχοπτώσεων, δυνατών ανέμων και χαλαζόπτωσης συνετέλεσαν στο να έχουν οι καπνοκαλλιεργητές μια δυναμική χρονιά στην παραγωγή καπνού, ισάξια με πέρυσι και σαφώς καλύτερη από το 2015. Στις ευνοϊκές συνθήκες οι παραγωγοί και γεωπόνοι προσθέτουν τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και την απουσία βλαβερών για τα καπνά εντόμων, όπως η ψείρα και ο σκώρος. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η παραγωγή καπνού προέρχεται κυρίως από την ορεινή περιοχή της Ξάνθης, όπου αποτελεί οικονομική διέξοδο και παραδοσιακή ενασχόληση, αλλά και από περιοχές του κάμπου της Ξάνθης, όπως το Σέλερο και η Γενισέα.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

28 εκ. ευρώ στην ΑΜΘ για έργα βελτίωσης

Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα…