Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Στο… μουσείο σε λίγα χρόνια η καπνοκαλλιέργεια στην Ξάνθη

Στο… μουσείο σε λίγα χρόνια η καπνοκαλλιέργεια στην Ξάνθη

0

Σβήνει ο καπνός στην Ξάνθη – Ούτε 700 τόνους η φετινή παραγωγή – Απέμειναν 1.400 καπνοπαραγωγοί

 

Διαβεβαίωση Γεωργαντά προς τους καπνοπαραγωγούς της Ξάνθης ότι θα αποζημιωθούν όπως οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης για την καταστροφή της παραγωγής του 2022 – Παραδέχτηκε ότι έγινε λάθος

 

 

Μια κατάφωρη αδικία εις βάρος τους επιχειρούν να αποκαταστήσουν οι καπνοπαραγωγοί της Ξάνθης. Είναι αυτή της αποζημίωσης για τις καταστροφές στην παραγωγή του 2022 από μια ίωση που ενώ η γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής έχει διαπιστώσει το ίδιο ποσοστό καταστροφής (40%) με τους καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης, η πρώτη απόφαση του ΥΠΑΑΤ ήταν να αποζημιωθούν μόνο οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης και όχι της Ξάνθης! Παρά το γεγονός ότι  το θέμα έχει φτάσει στην Βουλή από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μπαράν Μπουρχάν και του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα κάτι ούτε βέβαια έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις και στους καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης.

Βγάζει μάτι η αδικία: Στους Αμαξάδες θα αποζημιωθούν για την καταστροφή στα καπνά στο Σούνιο όχι;

Είναι τόσο εξόφθαλμα άδικη αυτή η εξαίρεση που μόνο ως αβλεψία μπορεί να δικαιολογηθεί. Αυτό άλλωστε παραδέχτηκαν στελέχη του υπουργείου Αγροτική Ανάπτυξης σε συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο της Ομάδας Καπνοπαραγωγών Ξάνθης Μιχάλη Πασχαλίδη και εκπροσώπους της ΕΑΣ Ξάνθης. Όπως ανέφερε στο «Ε» ο κ. Πασχαλίδης: «Έχουμε συναντηθεί με τον υπουργό κ. Γεωργαντά. Μας διαβεβαίωσε ότι έγινε λάθος και δεν ήταν σκόπιμο. Έχουμε και εμείς τα ίδια ποσοστά καταστροφής και θα έπρεπε να πάρουμε κι εμείς την αποζημίωση που είναι κάτω από 100 ευρώ το στρέμμα. Μπορεί να μην καλύπτει την καταστροφή που πάθαμε αλλά είναι κάτι. Ο υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι  θα αποζημιωθούν κι εμείς όπως και οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης. Περιμένουμε λοιπόν».

Σβήνει ο καπνός στην Ξάνθη – Ούτε 700 τόνους η φετινή παραγωγή – Απέμειναν 1.400 καπνοπαραγωγοί

Την ίδια στιγμή ο καπνός  σβήνει στην Ξάνθη. Μια καλλιέργεια σημείο αναφοράς για το νομό μας που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΣ Ξάνθης το  2006 – 2007 η παραγωγή έφτανε τα 3 εκ. κιλά και το  2010 σε 2 εκ. κιλά. Πριν δύο χρόνια μάλιστα η παραγωγή έφτανε στο 1,5 εκ. κιλά και από και μετά άρχισε η κατρακύλα. Συνολικά οι καπνοπαραγωγοί ανέρχονται σε 1.400 ενώ άλλοτε ξεπερνούσαν τους 7.000. Καλλιεργούνται περί 7.000 – 8.000 στρέμματα εκ των οποίων τα 400 – 500 στρέμματα με ποικιλία Βιρτζίνια και τα υπόλοιπα μπασμά. Μεγάλο ρόλο στην φθίνουσα πορεία της καπνοκαλλιέργειας έπαιξε η αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή το 2006. Η καλλιέργεια έχει πολύ δουλειά και τα τελευταία χρόνια οι τιμές έχουν κολλήσει κοντά στα 5 ευρώ το κιλό. Όπως ανέφερε ο κ. Πασχαλίδης για να συμφέρει η καλλιέργεια ιδιαίτερα μετά τις αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου θα πρέπει να έχει τιμή κοντά στα 7 ευρώ. Να σημειώσουμε τέλος ότι οι  νέοι αγρότες δεν την προτιμούν γιατί έχει μεγάλο κόστος παραγωγής και εργατικών και έτσι σβήνουν οι ελπίδες για επανεκκίνηση της καπνοκαλλιέργειας στην Ξάνθη.

Τα δύο μέτρα για τη στήριξη των αγροτών

Οι αγρότες βρίσκονται μεταξύ των «κερδισμένων» των νέων μέτρων της κυβέρνησης, όσον αφορά στα νέα δεδομένα για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο και την καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων. «Ζήτημα ημερών» είναι η περαιτέρω εξειδίκευση για τον αριθμό των δικαιούχων, αλλά και τις ποικιλίες οι οποίες θα αποζημιωθούν.

«Επιστροφή» στο αγροτικό πετρέλαιο

Υπενθυμίζεται πως για τον περιορισμό του αυξημένου κόστους παραγωγής και τη στήριξη της γεωργικής παραγωγής, η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο συνεχίζεται και για το 2023, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει χαρακτηριστικά στην προαναγγελία του πως «έχω πάρει την απόφαση ότι θα χρηματοδοτήσουμε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023, αυτό μπορώ να το ανακοινώσω σήμερα».

«Είναι μία σημαντική παρέμβαση ύψους 76 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα έχω ζητήσει και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σχετικά με αποζημιώσεις να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ώστε να μην έχουμε εκκρεμότητες από το παρελθόν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων

«Επιδιώκουμε, με επισπεύδον το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να επιταχύνουμε την καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων, τόσο μέσω του ΕΛΓΑ και του μηχανισμού ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, (De Minimis), όσο και μέσω του πλαισίου στήριξης για τις συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, συνολικού ύψους €120 εκατ.», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατά την ανακοίνωση του μέτρου το πρωί της Τετάρτης 15/2.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εργασιακό, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Δύο προσλήψεις στον δήμο Ξάνθης Δίμηνες συμβάσεις για το Τμήμα Πρασίνου Ο Δήμος Ξάνθης ανα…