Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Εικαστικό οδοιπορικό στις Γιορτές Π. Πόλης

Εικαστικό οδοιπορικό στις Γιορτές Π. Πόλης

0
koykles ekthesi2017

Οι κούκλες …ζωντανεύουν στο Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης στην έκθεση χειροποίητης κούκλας – Πίνακες σε παραδοσιακό …χορό χρωμάτων!

Δημιουργίες σε πηλό και ζωγραφικής σε πλακάκια από το Τμήμα Κεραμικής του συλλόγου Αθηνίων Κομοτηνής – Έκθεση χειροποίητου κοσμήματος και φωτογραφίας

Focus στα εικαστικά και πολιτιστικά δρώμενα των Γιορτών της Π. Πόλης επιχειρεί το «Ε» παρουσιάζοντας τις εκθέσεις που μπορεί να δει ένας επισκέπτης προκειμένου να φωτίσει και το εικαστικό προφίλ του θεσμού που συνυπάρχει αρμονικά με το στοιχείο του λαϊκού γλεντιού, όπως αυτό εκφράζεται στα στέκια των συλλόγων. Είναι δε αυτός ο συγκερασμός που χαρακτηρίζει τις Γιορτές Π. Πόλης και αδιαμφισβήτητα αποτελεί εχέγγυο της επιτυχίας του.

pinakas 2017Συλλογή από κούκλες στο Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης

Ξεκινάμε το πολιτιστικό οδοιπορικό μας με την έκθεση χειροποίητης κούκλας που κοσμεί το Λύκειο Ελληνίδων. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη συλλογή από χειροποίητες κούκλες που φιλοτέχνησε η κα Κατερίνα Δημητριάδου Παπαδοπούλου μέλος του Λυκείου Ελληνίδων. Όπως μας εξήγησε η πρόεδρος και Πέπη Στάντζιου η κα Παπαδοπούλου αρκετό καιρό τώρα ασχολείται με την κατασκευή χειροποίητης κούκλας δημιουργώντας μέσα από θεματικές ενότητες έναν ολόκληρο κόσμο με κούκλες παλαιότερης αλλά και σύγχρονης εποχής. Δίνει κίνηση και ζωντάνια στις κούκλες με την ανάλογη στάση του σώματος, την έκφραση των ματιών, τα φορέματα. Πρόσφατα έχει δημιουργήσει και μια σειρά από κούκλες που τις έχει ντύσει και με παραδοσιακές φορεσιές, μικρογραφία των φορεσιών του Λυκείου. Στην ίδια αίθουσα ο επισκέπτης μπορεί επίσης να δει και πίνακες ζωγραφική της κας Θεοφανής Παπαδοπούλου. Η θεματική τους είναι επηρεασμένη από την παράδοση και συγκεκριμένα από τους παραδοσιακούς χορούς. Η ζωγράφος με έντονα χρώματα και αφαιρετική οπτική αποτυπώνει στον καμβά την ένταση της κίνησης και την έξαψη των λαϊκών χορευτών. Μια ομάδα Γάλλων από το Μον Πελιέ συναντήσαμε να ξεναγούνται από μέλη του Λυκείου στις εκθέσεις. Πρόκειται για μια ομάδα μέλη του ενός σωματείου φιλελλήνων που διατηρεί σχέσεις με το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης – όπως εξήγησε η κα Στάντζιου – και που επισκέφτηκαν την πόλη μας στο πλαίσιο των Γιορτών.

karapouliΟι εκθέσεις στην Δημοτική Πινακοθήκη

Στο πρώτο όροφο της Δημοτικής Πινακοθήκης ο επισκέπτης μπορεί να δει την ομαδική έκθεση Κεραμικής μιας ομάδας 9 καλλιτεχνών του συλλόγου Αθηνίων της Κομοτηνής. Όπως μας εξήγησε η κα Έφη Καραπούλη, φιλόλογος μέλος του συλλόγου Αθηνίων το τμήμα Κεραμικής εκθέτει την πρώτη του δουλειά μετά από ένα χρόνο μαθητείας. Η ίδια έχει επηρεαστεί από την τεχνική ζωγραφικής σε πλακάκια που συναντάμε σε μνημεία της Βαρκελώνης στην περιοχή της Ανδαλουσίας, Μαυριτάνικης επιρροής. Αντίθετα η συμμαθήτρια της, η κα Φούλη Καζαντζή παλεύει να δώσει σχήμα και καλλιτεχνική αύρα στον πηλό: «Είναι μια διαδικασία όπου ο πηλός σε οδηγεί σ’ αυτό που θέλεις να δημιουργήσεις. Είναι ο πρώτο χρόνος που ασχολούμαστε αλλά είχε για μας πολύ ενδιαφέρον και συνεχίζουμε δυναμικά».

iereisΣτο δεύτερο όροφο της Δημοτικής Πινακοθήκης ο επισκέπτης θα δει την έκθεση φωτογραφίας της Μητρόπολης Ξάνθης με πορτραίτα των κεκοιμημένων ιερέων της Μητρόπολης. Ο Ξανθιώτης έχει την ευκαιρία να δει και να αναγνωρίσει ενίοτε σεβάσμιους ιερείς ακόμη και της ενορίας του που δεν βρίσκονται εν ζωή. Η ξενάγηση στην Δημοτική Πινακοθήκη ολοκληρώνεται με τις εκθέσεις στον αύλειο χώρο από νέους καλλιτέχνες. Εκτίθενται πίνακες ζωγραφικής, πυρογραφίας, φωτογραφίας και της τεχνικής ντεκουπάζ, καθώς επίσης χειροποίητα κοσμήματα.

fotografiaΈκθεση χειροποίητου κοσμήματος και φωτογραφίας

Οι λάτρεις του χειροποίητου κοσμήματος έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πολύ περισσότερες δημιουργίες από πολλούς καλλιτέχνες του είδους στην έκθεση χειροποίητου κοσμήματος στην αίθουσα δίπλα στο Λαογραφικό μουσείο. Στο φωταγωγημένο κτήριο του ΠΑΚΕΘΡΑ ο επισκέπτης μπορεί να δει έκθεση καλλιτεχνικής φωτογραφίας με ασπρόμαυρες και έγχρωμες αποτυπώσεις.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…