Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Διχασμένες οι εντυπώσεις για τις φετινές Γιορτές Παλιάς Πόλης

Διχασμένες οι εντυπώσεις για τις φετινές Γιορτές Παλιάς Πόλης

0
gpp17 matsini

Με πολύ κόσμο αλλά λίγη κατανάλωση στα στέκια των Συλλόγων –Αμείωτο το κέφι από τους Συλλόγους αλλά και στα καταστήματα μέχρι το πρωί

Χωρίς ιδιαίτερα ‘’παρατράγουδα’’ κύλησαν οι Γιορτές, με μεγάλη επισκεψιμότητα τα Σαββατοκύριακα – ‘’Παραφωνία’’ τα κλειστά στέκια των Συλλόγων και προβληματισμός για το μέλλον του θεσμού

«Πλημμύρισαν» από κόσμο για μια ολόκληρη εβδομάδα τα σοκάκια της Παλιάς Πόλης στην Ξάνθη από τις 2 έως τις 9 Σεπτεμβρίου, με τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους της περιοχής να ξεφαντώνουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι απόψεις για την επιτυχία της φετινής διοργάνωσης διίστανται, αφού οι διοργανωτές κάνουν λόγο για ποιοτικό τουρισμό από διάφορες περιοχές, ενώ οι εκπρόσωποι των Συλλόγων είδαν την κίνηση και κυρίως την κατανάλωση στα στέκια τους μειωμένη. Οι δεύτεροι βιώνουν την αβεβαιότητα από τις αλλαγές που επήλθαν από πέρυσι στην φορολόγησή τους και είναι ιδιαίτερα διστακτικοί και απογοητευμένοι από την έκβαση της υπόθεσης. Ως συνήθως, η επισκεψιμότητα κορυφώθηκε ιδιαίτερα το πρώτο και δεύτερο διήμερο των Γιορτών, ενώ τις καθημερινές η κίνηση ήταν αρκετά μειωμένη και λόγω του βροχερού καιρού. Ο θεσμός, που φέτος συμπλήρωσε τα 27 χρόνια εορταστικής παρουσίας, έχει γίνει μαζί με το Καρναβάλι ένας από τους βασικότερους πόλους έλξης επισκεπτών. Για ακόμη μία χρονιά δεν ήταν λίγοι οι επισκέπτες που βρέθηκαν στην πόλη μας από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και από τις γειτονικές Βουλγαρία και Τουρκία.

Συναυλίες και καλλιτεχνικές προτάσεις για όλα τα γούστα και τις ηλικίες

gpp17 glykeriaΤο φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα των Γιορτών είχε αρκετή ποικιλία, προσελκύοντας διάφορες ηλικίες. Οι μεγαλύτερες κατέκλυσαν την πλατεία Μητροπόλεως στις πιο λαϊκές βραδιές όπως στην συναυλία της Γλυκερίας και στο αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, παρότι η διαχρονικότητα των τραγουδιών και των καλλιτεχνών έδειξε να αγγίζει και το νεανικό κοινό. Θετικά υποδέχθηκε ο κόσμος την βραδιά των παλιών Djs της πόλης, όπως και τους παλιούς ροκάδες Μηλιώκα, Γιοκαρίνη και Λάκη Παπαδόπουλο. Η νεολαία έδειξε την σαφή προτίμησή της βέβαια στην τελευταία συναυλία με την Ματούλα Ζαμάνη… χωρίς ρεύμα. Παρότι λόγω της βροχής που προηγήθηκε ήταν αμφίβολη η πραγματοποίηση της συναυλίας, οι ακόλουθοι της Ζαμάνη γέμισαν ασφυκτικά την πλατεία και δεν πτοήθηκαν ούτε όταν κόπηκε το ρεύμα. Αυτό δεν πτόησε ούτε την τραγουδίστρια, που συνέχισε να τραγουδά χωρίς ηχητική κάλυψη και ορχήστρα, εμφανώς συγκινημένη από την ανταπόκριση του κόσμου και το παρατεταμένο χειροκρότημα.

Ήσυχες Γιορτές χωρίς ‘’παρατράγουδα’’ και πολλές διακομιδές στο νοσοκομείο

gpp17 ermisΗ φετινή διοργάνωση ήταν και από τις πλέον ‘’ήσυχες’’ σε κρούσματα παραβατικότητας και πέρασε σχετικά ήρεμα για την Αστυνομία και τους Σαμαρείτες. Όπως ανέφεραν οι αστυνομικές αρχές, εκτός από δύο περιπτώσεις απώλειας τσάντας που βρέθηκε άθικτη με τα χρήματα μέσα, δεν υπήρξαν παραβάσεις, κλοπές και διαρρήξεις όπως άλλες χρονιές, ούτε και περιστατικά μέθης που εξελίχθηκαν άσχημα. Οι Εθελοντές Σαμαρείτες είχαν σχετικά εύκολο έργο, αφού όπως δήλωσε στο «Ε» ο αρχηγός των Σαμαρειτών Λεωνίδας Ξανθόπουλος, αφού σημειώθηκαν λίγες διακομιδές που οφείλονταν σε αδιαθεσία, ζάλη, ελαφρά κατάγματα, ενώ δεν υπήρξαν περιστατικά μέθης. Κατά κοινή ομολογία υπήρξε τήρηση του ωραρίου από όλους τους Συλλόγους, χωρίς να αναφερθεί στην Αστυνομία ούτε ένα περιστατικό διατάραξης, με τους περισσότερους νεαρούς να συγκεντρώνονται μετά το κλείσιμο των συλλόγων στην πλατεία Αντίκα και στην γνωστή ‘’παραλία’’, όπου τα μαγαζιά ήταν ασφυκτικά γεμάτα μέχρι τα ξημερώματα.

Ικανοποίηση από Λύρατζη αλλά και ανάγκη μεγαλύτερης προβολής του θεσμού εκτός Ξάνθης

gpp17 kavakiΤην ικανοποίησή του εξέφρασε στο «Ε» ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Πασχάλης Λύρατζης, τονίζοντας ότι οι Γιορτές κρίνονται επιτυχημένες από την πλευρά των διοργανωτών, που είχαν την ευθύνη των συναυλιών. Ο ίδιος τόνισε την παρουσία πολλών επισκεπτών όχι μόνο από άλλες πόλεις της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό, τόσο το πρώτο τριήμερο που συνέπεσε με το Μπαϊράμι, όσο και τις υπόλοιπες μέρες. Επισκεψιμότητα που ωφέλησε όλη την αγορά της Ξάνθης, αφού όπως δήλωσε υπήρχε κόσμος που διασκέδαζε στα μαγαζιά της πόλης μέχρι τα ξημερώματα. Αναφορικά με την απουσία αρκετών συλλόγων σχολίασε ότι κάθε χρόνο κάποιοι σύλλογοι δεν συμμετείχαν για τους δικούς τους λόγους, αλλά από πέρυσι όλοι επικαλούνται το θέμα της φορολογίας, κάτι που αφορά όμως όλους και δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία. Τόνισε ωστόσο ότι ο θεσμός θα πρέπει να τύχει μεγαλύτερης προβολής στο μέλλον, κυρίως εκτός Ξάνθης αλλά και εκτός χώρας, σημειώνοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται και η στήριξη της Περιφέρειας.

Πολύς κόσμος, λίγος τζίρος στα στέκια των συλλόγων

gpp17 kataskinotes psisimoΑπό την πλευρά των συλλόγων που συμμετείχαν είναι κοινός τόπος ότι η φετινή διοργάνωση συγκέντρωσε αρκετό κόσμο, παρά τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία κάποιες μέρες, κάτι όμως που δεν έφερε και τα ανάλογα έσοδα. Η κα Γόνη Βλαχοπούλου από τον Σύλλογο Μικρασιατών είδε για πρώτη φορά τόσο μικρές παραγγελίες, τονίζοντας ωστόσο ότι τα μέλη του συλλόγου είναι ευχαριστημένα όταν καλύπτονται τα έξοδα και ο κόσμος μένει ικανοποιημένος, κάτι που εξέφρασαν πολλοί με τα συγχαρητήριά τους αλλά και το κέφι με το οποίο συμμετείχαν κάθε βράδυ. Κατάμεστο κάθε βράδυ το στέκι των Βατράχων με σεβασμό στην τήρηση του ωραρίου και με πολύ νέο κόσμο παρότι οι εισπράξεις ήταν μειωμένες σε σχέση με πέρυσι. «Κάθε πέρυσι και καλύτερα» ομολογεί η κα Άννα Aquino-Δήμητσα από τους Βίστωνες, που βλέπει τον κόσμο στην πλατεία Ματσίνη να αλλάζει και πολλούς νέους να φέρνουν μαζί τους ποτά από τα περίπτερα. Η ίδια, όπως και αρκετά μέλη συλλόγων, δεν έκρυψε την ανησυχία της για το μέλλον του θεσμού, μια συζήτηση που θα πρέπει να γίνει με τον δήμο, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές για την συνέχιση των Γιορτών. Γεμάτο κάθε βράδυ και το στέκι των Ποντίων με πολλά νέα παιδιά να προσφέρουν για την εξυπηρέτηση του κόσμου, όπως ανέφερε ο πρόεδρος Θ. Ρωμανίδης, ενώ και από την πλευρά των Κατασκηνωτών διατυπώθηκαν προβληματισμοί σε σχέση με το μέλλον της διοργάνωσης. Οι τελευταίοι έδειξαν έμπρακτα τον σεβασμό τους προς την γειτονιά που φιλοξενεί το στέκι τους, προχωρώντας σε καθαρισμούς της περιοχής και προσπαθώντας να διατηρήσουν την καλή σχέση με τους κατοίκους του παραδοσιακού οικισμού, όπως ευτυχώς και αρκετοί άλλοι σύλλογοι.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

gpp17 vatraxoi

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…