Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εκπτώσεις με …πτώσεις

Εκπτώσεις με …πτώσεις

0
agora 2

Από 10 – 30% χαμηλότεροι οι τζίροι από πέρσι. Παράταση της εκπτωτικής περιόδου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου σε Ξάνθη – Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη

Προσδοκούν ανάκαμψη της αγοράς από τις γιορτές Π. Πόλης οι έμποροι της Ξάνθης. Οι τούρκοι τουρίστες «ζεσταίνουν» την αγορά της Αλεξανδρούπολης

Στην τουριστική κίνηση των γιορτών της Παλιάς Ξάνθης εναποθέτουν τις ελπίδες τους τα εμπορικά καταστήματα της πόλης μας, προσδοκώντας να αυξήσουν το τζίρο τους, λαμβάνοντας έτσι μερίδιο από την… πίτα και το οικονομικό αποτύπωμα που αφήνει η κίνηση των ημερών με την ελπίδα να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα που κυριάρχησε όλο το καλοκαίρι και ν α μειώσουν λίγο την …χασούρα!

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου παρατείνονται οι εκπτώσεις σε Ξάνθη – Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη

Για το λόγο αυτό και η περίοδος των εκπτώσεων έχει επιμηκυνθεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, αφού έχει μεταφερθεί η 15νθήμερο του Μαΐου τον Σεπτέμβριο. Όπως είναι γνωστό αυτό ισχύει σε Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη μετά από συμφωνία των εμπορικών συλλόγων και της Ομοσπονδίας Εμπόρων Θράκης καθώς αποφάσισαν ότι είναι πιο συμφέρουσα αυτή η περίοδος παρά του Μαΐου για τις πόλεις της Θράκης και αποφάσισαν να πειραματιστούν. Μιλώντας για την περίοδο των εκπτώσεων ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου δεν ξέφυγε από την στερεότυπη απάντηση του «κάθε πέρσι και καλύτερα» αφού στερεότυπη είναι η οικονομική πραγματικότητα των τελευταίων χρόνων: «Το βέβαιο είναι ότι η αγοραστική κίνηση κατά την περίοδο των καλοκαιρινών εκπτώσεων είναι πεσμένη σε σχέση με πέρσι αλλά δεν έχει καταμετρηθεί ακόμη ως ποσοστό. Κυμαίνεται από 10 – 30% ανάλογα με το είδος. Οι αιτίες είναι γνωστές και δεν είναι άλλες από την υπερφορολόγηση. Τα νοικοκυριά είναι ζορισμένα και αγχωμένα με τόσους φόρους και η αγορά το ζει στο πετσί της αυτό», επισημαίνει ο κ. Μίλκογλου.

Ευκαιρία για ανάκαμψη της αγοράς μας από τις γιορτές Π. Πόλης

Αναφορικά δε με την μεταφορά του 15νθήμερο του Μαΐου τον Σεπτέμβριο διευκρινίζει: «Συμφωνήσαμε με τους άλλους εμπορικούς συλλόγους της Θράκης πως είναι καλύτερη εποχή εμπορικά το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου απ’ αυτό του Μαΐου γι αυτό το μεταφέραμε. Για την πόλη μας συμπίπτει και με τις γιορτές της Παλιάς Πόλης κι αυτό είναι πολύ θετικό. Είναι μια ευκαιρία για επισκέπτες μας να γνωρίσουν την αγορά μας και μια ευκαιρία για την αγορά μας να ανακάμψει. Έχουμε μια ποιοτική αγορά, ανταγωνιστική σε τιμές».

Οι τούρκοι τουρίστες «ζεσταίνουν» την αγορά της Αλεξανδρούπολης

Έχει αποδειχθεί ότι η τουριστική κίνηση συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της αγοραστικής κίνησης κι αυτό γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτό από τότε που έχει μειωθεί η εγχώρια αγοραστική δυνατότητα. Αυτό επιβεβαιώνεται από έρευνα που έχει διεξάγει η Ομοσπονδία Θράκης καταγράφοντας την αγοραστική συμπεριφορά των τούρκων τουριστών στα εμπορικά καταστήματα της Αλεξανδρούπολη. Όπως αναφέρει στο «Ε» ο πρόεδρος τη ομοσπονδίας Εμπόρων Θράκης κ. Κώστας Χατζημιχαήλ, τα ποσά του διαθέτουν είναι 8 με 10 φορές περισσότερα από αυτά που αναφέρει στην έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος: «Πρόκειται για μια έρευνα που έχει γίνει για λογαριασμό της Επιτροπής τουρισμού του δήμου Αλεξανδρούπολης στην οποία συμμετέχουμε ως φορέας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το προφίλ του τούρκου τουρίστα που επισκέπτεται οδικά και μέσω της Αλεξανδρούπολης τη χώρα μας είναι σε υψηλό βιοτικό επίπεδο. Ξοδεύουν και για φαγητό και για ψώνια στον εμπορικό ιστό της πόλης αυξάνοντας την αγοραστική κίνηση στην Αλεξανδρούπολη. Κλείνουν διαμονή σε 5στερα ξενοδοχεία της Αλεξανδρούπολης. Οι περισσότεροι έχουν βίζα μεγάλης διάρκειας. Μεγάλος όγκος παραμένει στην πόλη και επισκέπτεται τις παραλίες του νομού και άλλοι κατευθύνονται στην Καβάλα, στην Θάσο και την Χαλκιδική. Η επιτροπή τουρισμού του δήμου Αλεξανδρούπολης έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια που έχει στόχο στην προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού και αυτή αποδίδει καρπούς. Συνεδριάζουμε μια φορά την εβδομάδα και συναποφασίζουμε τις δράσεις μας. Δεν είναι τυχαίο που ο πρόεδρος της ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής μας ευχαρίστησε δημόσια για τις δράσεις στον τομέα αυτό από τον οποίο επωφελείται και η Χαλκιδική».

Να σημειώσουμε ότι η εβδομάδα που διανύουμε – σύμφωνα με τον κ. Χατζημιχαήλ – βρίσκεται στην κορύφωση της η τουριστική κίνηση από Τουρκία στην Αλεξανδρούπολη δεδομένου ότι έχει συμπέσει οι αργίες του Μπαϊραμιού με αργία εθνικής γιορτής.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα ραντάρ των Ινδών ελληνικά λιμάνια – Τα σχέδια για Αλεξανδρούπολη

Διαγωνισμοί για την πώληση ή και παραχώρηση υποδομών και ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ Τρεις διαγ…