Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Ελπίζει να εισπράξει τα… ανείσπρακτα ο δήμος Ξάνθης

Ελπίζει να εισπράξει τα… ανείσπρακτα ο δήμος Ξάνθης

0
ofeiles dimous2017

Δυνατότητα έως και 100 δόσεων για όσους υπαχθούν μέχρι τον Νοέμβριο, αλλά και ολική απαλλαγή από προσαυξήσεις και πρόστιμα παρελθόντων ετών για όσους εξοφλήσουν εφάπαξ

Ευνοϊκή χαρακτηρίζει ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Κυριάκος Παπαδόπουλος, την νέα ρύθμιση και προτρέπει τους δημότες με οφειλές να επωφεληθούν

Μέχρι την τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου θα μπορούν οι πολίτες με χρέη προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα να υποβάλλουν αιτήσεις για την ένταξή τους στην ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών που θεσπίζουν οι διατάξεις του «πολυνόμου» του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ. Η ρύθμιση, που βρίσκεται σε ισχύ από το τέλος Ιουλίου, βασίζεται στη λογική των δόσεων. Οι οφειλέτες μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους έως και σε 100 δόσεις, έχοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία να διαγράψουν έως και το σύνολο των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής, που τους έχουν επιβληθεί, σε περίπτωση που πληρώσουν εφάπαξ την αρχική οφειλή. Πρόκειται για μια ρύθμιση που όχι μόνο θα ανακουφίσει μια μεγάλη μάζα οφειλετών (περισσότεροι από ένα εκατομμύριο είναι οι οφειλέτες μόνο στον δήμο Αθηναίων), δίνοντάς τους ταυτόχρονα κίνητρα να τακτοποιήσουν συσσωρευμένες οικονομικές υποχρεώσεις, αλλά θα δώσει και ‘’ενέσεις’’ ρευστότητας στα δημοτικά ταμεία. Το «Ε» παρουσιάζει και κάποιες λεπτομέρειες που θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι ενδιαφέρονται να υπαχθούν στην ρύθμιση.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την νέα ρύθμιση οφειλών

Η ισχύς του νόμου ξεκίνησε από τις 31 Ιουλίου, όταν δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, και ως εκ τούτου η προθεσμία των τεσσάρων μηνών που προβλέπει για την υποβολή αιτήσεων στους δήμους για ένταξη στη ρύθμιση ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου. Ρυθμίζονται χρέη που έχουν βεβαιωθεί έως και δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου, άρα έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Όπως ανέφερε στο «Ε» η διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου Ξάνθης, Μαρία Σπανού, οι απαλλαγές που προβλέπονται από την νέα ρύθμιση αφορούν τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν και το αρχικό ποσό της οφειλής. «Αν κάποιος όφειλε για παράδειγμα 500 ευρώ και το ποσό με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα έχει φτάσει τις 3.000 ευρώ, αν καταβάλει εφάπαξ όλο το αρχικό ποσό, δηλαδή τα 500 ευρώ, θα διαγραφεί όλο το ποσό των προσαυξήσεων. Αυτό είναι δύσκολο για κάποιον που οφείλει μεγάλο ποσό, οπότε εκεί θα αφαιρεθεί ένα ποσοστό από τις προσαυξήσεις, ανάλογα με τις δόσεις που θα γίνουν», εξήγησε η ίδια. Τα ποσοστά διαγραφής των προσαυξήσεων ανάλογα με το σχήμα των δόσεων που θα επιλεγεί έχουν ως εξής:

α) 100% αν η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ

β) 80% αν η οφειλή εξοφληθεί σε 2 ώς 24 δόσεις

γ) 70% αν η οφειλή εξοφληθεί σε 25 ώς 48 δόσεις

δ) 60% αν η οφειλή εξοφληθεί σε 49 ώς 72 δόσεις

ε) 50% αν η οφειλή εξοφληθεί σε 73 ώς 100 δόσεις

Εάν ο οφειλέτης σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις, απαλλάσσεται από τις προσαυξήσεις του εναπομείναντος ποσού.

Οι καταβολές των δόσεων και η περίπτωση κατάργησης της ρύθμισης

Η πρώτη δόση ή η εφάπαξ αποπληρωμή πρέπει οπωσδήποτε να καταβληθεί εντός 3 ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, διαφορετικά η αίτηση ακυρώνεται. Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες πλην της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων. Καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη. Μόνο η τελευταία δόση μπορεί να είναι μικρότερη των 20 ευρώ. Πολλοί δημότες προβαίνουν σε ρύθμιση χωρίς να είναι συνεπείς στην συνέχεια με τις πληρωμές των δόσεων και ως εκ τούτου η ρύθμιση παύει να ισχύει. Πιθανή καθυστέρηση της δόσης επιφέρει επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης από την επόμενη ημέρα που όφειλε να καταβληθεί. Επίσης, η ρύθμιση της οφειλής καταργείται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, σε τρεις περιπτώσεις: εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει 3 συνεχόμενες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών, εάν δεν υποβάλει στον δήμο τις προβλεπόμενες δηλώσεις για την επιβολή του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων και του τέλους παρεπιδημούντων μαζί με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και του εκκαθαριστικού ΦΠΑ, εάν έχει υποβάλει αναληθή στοιχεία για την υπαγωγή του στη ρύθμιση.

Αναστολή της λήψης αναγκαστικών μέτρων αν ρυθμιστούν οι οφειλές

papadopoulos kyriakos-webΣτην νέα ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και χρέη ήδη ρυθμισμένα, εάν ο οφειλέτης κρίνει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι πιο συμφέρουσα, χωρίς την δυνατότητα επιστροφής όμως όσων ποσών έχει ήδη καταβάλει στην προηγούμενη ρύθμιση. Όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο δήμος Ξάνθης έχει προχωρήσει ήδη στις κατασχέσεις λογαριασμών οφειλετών, όπως δεσμεύεται από τον νόμο, μέτρο το οποίο ισχύει επιπρόσθετα από την μη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας. Με την καταβολή της πρώτης δόσης αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά μόνο χρέη που ρυθμίζονται με τις διατάξεις του «πολυνόμου». Ο δήμος προβαίνει επίσης σε άρση της δέσμευσης χορήγησης φορολογικής ενημερότητας, εφόσον ο οφειλέτης έχει καταβάλει ένα ποσοστό της οφειλής ανάλογα με το ύψος του χρέους. Οι οφειλές των δημοτών προέρχονται από πρόστιμα, κλήσεις ΚΟΚ, διάφορα τέλη (παρεπιδημούντων, τραπεζοκαθισμάτων, διαφήμισης κ.ά.), εισφορές, μισθώματα κλπ. Λόγω έλλειψης Δημοτικής Αστυνομίας, οι κλήσεις ΚΟΚ εντός του δήμου βεβαιώνονται από την Τροχαία και πληρώνονται στον δήμο. Κάποιοι οφειλέτες έχουν ήδη αρχίσει να προσέρχονται στον δήμο Ξάνθης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για τα ποσά και τις δόσεις που επιλέγονται, λόγω των διακοπών του Αυγούστου. Τα ποσά πάντως που ελπίζει να εισπράξει ο δήμος Ξάνθης ανέρχονται σε μερικά εκατομμύρια ευρώ, ενώ πολύ περισσότερα είναι αυτά που θεωρείται ότι δεν μπορούν να εισπραχθούν λόγω αδυναμίας των οφειλετών (έλλειψη ακινήτων και τραπεζικών λογαριασμών).

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξάνθης

Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν Την Πέμπτη 25 Απριλίου θα διεξαχθούν οι συνεδριάσεις…