Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Απόφαση του ΣτΕ υπέρ των εμβολιασμών για την βρουκέλλωση στη Σταυρούπολη

Απόφαση του ΣτΕ υπέρ των εμβολιασμών για την βρουκέλλωση στη Σταυρούπολη

0
vroukellosi

Απορρίφθηκε η προσφυγή ομάδας κτηνοτρόφων που ζητούν την συνέχιση της εφαρμογής της μεθόδου εκρίζωσης από την Κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας

Κτηνοτρόφος: «Μπορούν όλοι αυτοί που λένε να μην τα εμβολιάσουμε να μας υπογράψουν πως δεν θα χάσουμε τα ζώα μας; Τα τελευταία 5 χρόνια θανατώθηκαν 510 ζώα και 6 μονάδες καταστράφηκαν ολοσχερώς»

Το «πράσινο φως» για την αντιμετώπιση της βρουκέλλωσης (Μελιταίος πυρετός) των βοοειδών στην Σταυρούπολη με τον εμβολιασμό και όχι με την μέθοδο της εκρίζωσης (θανάτωσης των πασχόντων ζώων) που εφαρμόζονταν από την Κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας, έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας απορρίπτοντας την προσφυγή μιας μερίδας κτηνοτρόφων που εναντιώθηκαν στην υλοποίηση προγράμματος εμβολιασμών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για το ζήτημα που δίχασε τους κτηνοτρόφους της ορεινής περιοχής του νομού μας και έφερε σε αντίθετα στρατόπεδα τον υπουργό Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη, με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας ενώ αποτέλεσε πεδίο πολιτικής εκμετάλλευσης καθώς επίσης και οικονομικής εκμετάλλευσης για μερίδα υπηρεσιακών αφού βγήκε στο φως ανάλογη περίπτωση.

Απορρίφθηκε η προσφυγή στο ΣτΕ των κτηνοτρόφων που δεν θέλουν εμβολιασμούς

Να σημειώσουμε πως η κύρια προσφυγή θα συζητηθεί στο ΣτΕ τον Οκτώβριο ωστόσο η απόρριψη της προσφυγής σε πρώτη φάση δεν παύει να αποτελεί δικαίωση για το υπουργείο και τους κτηνοτρόφους αλλά που τάσσονται υπέρ των εμβολιασμών. Το «Ε» μιλώντας με έναν απ’ αυτούς που επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του εξέφρασε την ικανοποίησή του με την απόφαση του ΣτΕ σημειώνοντας πως η συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων θέλουν να εμβολιάσουν τα ζώα τους και μόνο ένας δεν το θέλει και είναι αυτός που έκανε την προσφυγή.

Κτηνοτρόφος Σταυρούπολης: « Για την δερματοπάθεια τα εμβολιάζουμε για την βρουκέλλωση γιατί να μην τα εμβολιάσουμε;»

 Όπως εξήγησε η μέθοδος της εκρίζωσης που συνίσταται σε θανάτωση του ζώου που θα βρεθεί με βρουκέλλωση είχε σαν αποτέλεσμα τα τελευταία 5 χρόνια να θανατωθούν 510 ζώα και 6 μονάδες να καταστραφούν ολοσχερώς: «Έχω μόνο 1,5 στρέμμα γης…. μόνο από τα ζώα μου επιβιώνω. Μπορούν όλοι αυτοί που λένε να μην τα εμβολιάσουμε να μας υπογράψουν πως δεν θα χάσουμε τα ζώα μας; Είναι κτηνοτρόφος που έχασε 110 ζώα με την εκρίζωση και τώρα ξανανέστησε την μονάδα του με 50 ζώα. Με το εμβόλιο τα προστατεύουμε τα ζώα μας και δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Για την δερματοπάθεια τα εμβολιάζουμε για την βρουκέλλωση γιατί να μην τα εμβολιάσουμε; Στο κάτω κάτω όταν ένα ζώο έχει δερματοπάθεια θανατώνεται άμεσα και ενταφιάζεται ενώ ένα ζώο με βρουκέλλωση τίθεται προς κατανάλωση αφού γίνουν οι κρεωσκοπικοί έλεγχοι. Έτσι δεν θα προστατεύσουμε μόνο τα ζώα μας αλλά θα προστατευτούμε κι εμείς από τους διάφορους επιτήδειους που τα βαφτίζουν άρρωστα και μετά μας εκβιάζουν… και έχουν συμβεί αποδεδειγμένα αυτά», επισημαίνει ο κτηνοτρόφος.

Απέτυχε το πρόγραμμα εκρίζωσης, υποστηρίζει άλλος κτηνοτρόφος της περιοχής

Για αποτυχία του προγράμματος εκρίζωσης που εφαρμόζουν οι κτηνίατροι κάνει λόγο κι άλλος κτηνίατρος της περιοχής που επίσης δεν επιθυμεί να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία του, αναφέροντας ότι εμβολιασμοί εφαρμόζονται στην περιοχή του Παρανεστίου.

Να σημειώσουμε πως δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσουμε με τον κτηνοτρόφο που υποστηρίζει την μέθοδο της εκρίζωσης και έκανε την προσφυγή. Τα επιχειρήματα αυτής της πλευράς συνίστανται στην άποψη ότι με τον εμβολιασμό υποβαθμίζεται το ζωικό κεφάλαιο και κατά συνέπεια πέφτει η τιμή του ενώ δεν επιτρέπεται η διακίνηση των ζώων παρά μόνο σε περιοχές που εφαρμόζεται το πρόγραμμα εμβολιασμών. Ωστόσο ευνόητο είναι πως εφόσον η ασθένεια είναι μεταδοτική αν βρεθεί ένα ζώο θετικό, θεωρητικά είναι απροστάτευτα όλα και υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούν σε ολική σφαγή κάτι που αποτρέπεται με τον εμβολιασμό.

Να σημειώσουμε πως στις 11 Μαρτίου ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης είχε συνάντηση με κτηνοτρόφους της Σταυρούπολης και του Παρανεστίου

στην οποία παραβρέθηκε τόσο ο βουλευτές Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Γιαννακίδης όσο και το στέλεχος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Σκουλαρίκης.

Ο Υπουργός και οι συνεργάτες του ανέφεραν ότι θα αναληφθεί η απαραίτητη δράση προκειμένου να αντιμετωπιστεί και να ανακοπεί η ζωονόσος με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…