Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Χωρίς Ξυνίδη και Μπένη το δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης

Χωρίς Ξυνίδη και Μπένη το δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης

0
xinidis-arkas

Ανακοίνωσαν τις παραιτήσεις τους. Καταπέλτης κατά πάντων ο Θανάσης Ξυνίδης: «Ομολογώ ότι η σημερινή κατάσταση είναι η χειρότερη που βίωσα τα είκοσι τρία αυτά χρόνια»

Φεύγει αιφνιδιαστικά αλλά δεν κλείνει την πόρτα ο Δ. Μπένης: «από μια ελλιπή παρουσία προτιμώ μια διακοπή, έστω και προσωρινή». Η επομένη μέρα. Γουναρίδης: «Δεν θα ανεξαρτητοποιηθώ…»

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο δήμο Ξάνθης. Ακέφαλες μένουν οι δύο μεγαλύτερες δημοτικές παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο μετά τις παραιτήσεις των επικεφαλής αυτών δια ανακοινώσεων τους στον Τύπο την ίδια μέρα (Δευτέρα 17 Ιουλίου). Ειδικότερα παραιτήθηκε από δημοτικός σύμβουλος ο επικεφαλής της Κοινωνίας Δημοτών Θανάσης Ξυνίδης. Το ίδιο έπραξε και ο επικεφαλής της παράταξης «Συμμετέχω» Δημήτρης Μπένης. Κι αν η παραίτηση Ξυνίδη ήταν αναμενόμενη καθώς την είχε προαναγγείλει, η παραίτηση Μπένη ήταν κεραυνός εν αιθρία…

Καταπέλτης κατά πάντων ο Θανάσης Ξυνίδης

Η δήλωση παραίτησης του Θανάση Ξυνίδη συνοδεύτηκε από ένα μακροσκελές κείμενο και δύο σκίτσα του Αρκά (άλλωστε το ποιοτικό χιούμορ είναι το χαρακτηριστικό του), στο οποίο αναφέρεται στην εμπειρία που έχει αποκομίσει από την 23ετή παρουσία του στα έδρανα της αντιπολίτευσης καθώς επίσης και τους λόγους για τους οποίους αποχωρεί. Αίσθηση προκαλεί η κρίση του για την σημερινή διοίκηση του δήμου την οποία χαρακτηρίζει ως «τη χειρότερη που βίωσα τα είκοσι τρία αυτά χρόνια». Παράλληλα επιρρίπτει ευθύνες και στους ψηφοφόρους σ’ ότι αφορά τα κριτήρια με τα οποία ψηφίζουν και το πελατειακό σύστημα το οποίο συντηρούν. Αποτύπωσε εύγλωττα όλη την υφιστάμενη κατάσταση στο δήμο και στο δημοτικό συμβούλιο αναδεικνύοντας παθογένειες κομματικού χαρακτήρα με εμπλοκή μερίδας του Τύπου. Δεν χαρίστηκε ούτε στους αριστερούς του δημοτικού συμβουλίου τονίζοντας πως: «που όσες φορές έφτασε παρασύριζα η ευκαιρία της αλλαγής την σαμποτάρισαν, γιατί απλά δεν ήταν η δική τους ανατροπή». Πρόκειται για ένα κείμενο που μπορεί να χαρακτηριστεί πολιτικό μανιφέστο για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Θ. Ξυνίδης: 23 χρόνια αντιπολίτευση τελικά είναι πάρα πολλά»

antipolitefsi dimosxin«Ήταν καλοκαίρι του 1994 όταν η αγωνία μου, ως κομματικού υπεύθυνου τοπικής αυτοδιοίκησης, με ανάγκασε να δεχθώ την απαίτηση του υποψήφιου δημάρχου, να είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Ξάνθης. Μια, κατά τη γνώμη μου, τότε, ευκαιριακή υποχρέωση, που εξελίχθηκε σε σχέση ζωής.

Είκοσι τρία χρόνια μετά συνειδητοποίησα κάποια πράγματα.

Είναι απαραίτητο, να ασχολείται κάθε δημότης με τη πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση. Μπορείς να παρεμβαίνεις στη καθημερινή ποιότητα ζωής του δήμου σου.

Συμμετοχή βέβαια δεν είναι η αφ’ υψηλού κριτική της καφετέριας, η καταγραφή ή φωτογράφιση του προβλήματος και η αμφισβήτηση της ηθικής σε όποιους συμμετέχουν.

Οι δημότες της Ξάνθης δυστυχώς έχουν την εικόνα ότι, η υπόθεση δήμος, είναι κάτι πολύ μακρινό γι’ αυτούς, θεωρούν ότι οι κατά καιρούς διοικήσεις είναι σε όλους τους δήμους ίδιες και το μόνο που ψάχνουν είναι πως θα εξυπηρετούν το στενό προσωπικό τους ρουσφέτι, που σχεδόν πάντα θα έπρεπε να τους προσφέρεται αυτονόητα σαν υπηρεσία.

Και δεν εννοώ τους ψηφοφόρους που λύνουν το πρόβλημα επιβίωσής τους με τις εκλογές, αλλά τους κακομαθημένους προσηλωμένους σε κομματικές και κοινωνικές αγκυλώσεις ψηφοφόρους.

Όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησα να συνεργαστώ με όλους, για το καλό της πόλης, με άλλους τα κατάφερα, με άλλους όχι.

Ομολογώ ότι η σημερινή κατάσταση είναι η χειρότερη που βίωσα τα είκοσι τρία αυτά χρόνια.

Μίζερη, κοντόμυαλη διοίκηση, με μόνη αγωνία την επιβίωση και τη διαχείριση του προσωπικού και κομματικού συμφέροντος, χωρίς όραμα, μεράκι, ανεξαρτησία σκέψης και σχεδιασμό. Και δεν φταίει σ’αυτό καθόλου η κρίση. Και γύρω από αυτήν παλαιοκομματικοί μηχανισμοί πρώην βουλευτών, μέσα ενημέρωσης που δήθεν τους βρίζουν και πάντα τους στηρίζουν, συμφέροντα οικονομικά και πολιτικά, συνειδήσεις που εξαγοράζονται με χάρες και παροχές.

Οφείλω πλέον να αποχωρήσω, παρόλο που κάποιοι θεωρούν ότι θα έπρεπε να διεκδικήσω τη δημαρχία.

Γιατί δεν είχα και δεν έχω καμία επιθυμία να γίνω δήμαρχος.

Γιατί η πολύχρονη ενασχόλησή μου, ακόμη και σαν αντιπολίτευση, με καθιστά μέρος του προβλήματος.

Γιατί η νέα γενιά πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Όταν ευρωπαϊκές χώρες κυβερνιούνται από 35άρηδες και 40ρηδες, το μέλλον της Ξάνθης είναι εκεί.

Γιατί δεν έχω καμία όρεξη να συνεργαστώ με δήθεν μηχανισμούς επιρροής ψήφων, που καταδυναστεύουν κάθε υποψήφιο.

Γιατί δεν επιτρέπω να με πολεμήσουν μικρόμυαλοι κομματικού σωλήνα να θυσιάζουν τη πόλη τους.

Δήθεν αριστερούς που όσες φορές έφτασε παρασύριζα η ευκαιρία της αλλαγής την σαμποτάρισαν, γιατί απλά δεν ήταν η δική τους ανατροπή.

Δήθεν δεξιούς που υπάκουοι στη φωνή των κυρίων τους φτάνουν να απειλούν με διαγραφή δημοτικούς συμβούλους γιατί δεν ψήφισαν με βάση το κομματικό συμφέρον.

Γιατί απλά εάν πολιτευθώ ανήθικα θα με δικάζει η συνείδησή μου και αν πολιτευθώ ηθικά θα με μισήσουν οι ψηφοφόροι.

Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους όσους σε αυτές τις έξι εκλογικές διαδικασίες με ψήφισαν.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους που με εξέλεξαν επικεφαλής της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΤΩΝ και με στήριξαν σε κάθε μου επιλογή.

Ευχαριστώ το Χρίστο Πούλιο που μου δίδαξε τον οργανωμένο προεκλογικό αγώνα και τη μέθοδο έμπνευσης νέων ανθρώπων, ανεξάρτητα κομματικής ταυτότητας, να ασχοληθούν με το δήμο.

Ευχαριστώ το Δημήτρη Μπένη που μου έδωσε τη δυνατότητα να καταθέσω αυτοδιοικητική πρόταση χωρίς κομματική αντίληψη.

Χαίρομαι που με τις νέες αντικαταστάσεις έρχονται νέοι δημοτικοί σύμβουλοι, η Ειρήνη Χαριτωνίδου και ο Μιχάλης Ρεκάρης, που με τη φρεσκάδα τους θα επιβεβαιώσουν πως η Ξάνθη στερήθηκε το 2010 και το 2014 ικανότατα στελέχη.

Θα παρακολουθώ με ενδιαφέρον το Δήμο Ξάνθης και θα σταθώ δίπλα σε κάθε κίνηση ανατροπής του μοντέλου που διοικεί δεκαετίες το δήμο.

Ξέρω ότι με ένα δημοτικό συμβούλιο άφωνων πλειοψηφιών το παιχνίδι θα πρέπει να παιχθεί έξω από αυτό, στη κοινωνία .

Καλώ τους νέους, έξω από τους παραδοσιακούς, φθαρμένους και ξεπερασμένους μηχανισμούς και συνενώσεις διαχειριστών της εξουσίας στο δήμο, να αναλάβουν την ευθύνη τους και να δώσουν τέλος στη ανικανότητα, ανατρέποντας κατεστημένα δεκαετιών.

Να μην ενταχθούν σε παλαιοντολογικές λογικές, να μην ακολουθήσουν υποψήφιους που πριν ακόμη αυτοπροταθούν, τρέμουν το πολιτικό κόστος.

Σε όλους όσους, αιρετούς και υπαλλήλους, ήρθα σε αντιπαράθεση όλα αυτά τα χρόνια θέλω να γνωρίζουν ότι δεν έχω καμία προσωπική αντίθεση, απλά η αυτοδιοικητική και προσωπική μου ηθική δεν συμβάδιζε ποτέ με τις επιλογές τους.

Σε όλους σας αφιερώνω και δύο πολιτικές παρακαταθήκες με σκίτσα του ΑΡΚΑ

Θανάσης Ξυνίδης

Δημότης Ξάνθης”

Φεύγει αλλά δεν κλείνει την πόρτα ο Δ. Μπένης

Με μια φράση του αρχαίου έλληνα ποιητή του 6 αι. π.Χ. Θέογνι δήλωσε παραίτηση ο Δ. Μπένης, επικαλούμενος επαγγελματικούς και προσωπικούς λόγους. Ωστόσο δεν έκλεισε την πόρτα αφού η φράση: « Έτσι από μια ελλιπή παρουσία προτιμώ μια διακοπή, έστω και προσωρινή», αφήνει περιθώρια για επάνοδο. Ωστόσο ο ίδιος έκρινε ότι τώρα είναι ο σωστός χρόνος για να παραιτηθεί. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Μπενης έχει τεθεί σε αργία η οποία λήγει το Σεπτέμβριο.

benis 4Δ. Μπένης: « Καιρός Επί πάσιν άριστος (Θέογνις) – «Για όλα τα πράγματα υπάρχει ο σωστός χρόνος»

«Πάντα πίστευα και πιστεύω, πως όποιος θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική και τα κοινά θα πρέπει να στηριχθεί και να ακολουθήσει δυο βασικούς κανόνες. Ο πρώτος είναι πως, από όποια θέση και εάν ασχοληθεί, θα πρέπει να το κάνει χωρίς εμμονές και κολλήματα για θέσεις, καρέκλες, και αξιώματα και χωρίς την ανάγκη και την επιδίωξη για κοινωνική ή πολιτική αναρρίχηση.Ο δεύτερος. και πιο απλός, αλλά εξίσου σημαντικός, είναι πως αυτό που κάνει πρέπει να το κάνει δίνοντας το 100% των δυνατοτήτων του, ώστε να είναι και αποδοτικός και χρήσιμος. Κατά την διάρκεια της πολύχρονης παρουσίας μου στα κοινά θεωρώ πως έχω αποδείξει, πέρα από κάθε αμφιβολία, πως ακολούθησα αυτές τις θεμελιώδεις αρχές και κανόνες όσο καλύτερα μπορούσα.

Σήμερα όμως, δυστυχώς, νέα δεδομένα, προσωπικοί-επαγγελματικοί λόγοι, δεν μου δίνουν την δυνατότητα να εξακολουθήσω να ασχολούμαι με τα κοινά στο βαθμό που εγώ πιστεύω πως πρέπει. Έτσι από μια ελλιπή παρουσία προτιμώ μια διακοπή, έστω και προσωρινή.

Άλλωστε είναι βέβαιο πως ο συνδυασμός ”Συμμετέχω”, που ηγούμαι, όχι μόνο θα εξακολουθήσει να υπάρχει και θα συνεχίσει την παρουσία του στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά θα είναι και παρών στο δημοτικό γίγνεσθαι. Θα παρακολουθούμε τα δημοτικά θέματα, θα τα ελέγχουμε και θα έχουμε όπως πάντα μια ουσιαστική παρουσία, απεγκλωβισμένη από κομματικές σκοπιμότητες, παλαιοκομματικές νοοτροπίες και σκουριασμένες πρακτικές. Το ζητούμενο για εμάς ήταν και θα είναι πάντα το καλό και η πρόοδος του Δήμου μας και η επαναφορά του σε τροχιά ανάπτυξης από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει.

Δημήτρης Μπένης»

Η επομένη μέρα

Γουναρίδης: «Δεν θα ανεξαρτητοποιηθώ…»

Αντίθετα με τον Θανάση Ξυνίδη που συζήτησε με την παράταξή του την πρόθεσή του να παραιτηθεί , ο Δ. Μπένης τους το ανακοίνωσε σχεδόν ταυτόχρονα με την κοινοποίησή του στον Τύπο, με αποτέλεσμα να τους αιφνιδιάσει. Αυτό παραδέχτηκε ο κ. Γουναρίδης ο οποίος ερωτηθείς από το «Ε» αν αληθεύουν φήμες που τον έχουν έτοιμο προς ανεξαρτητοποίηση έδωσε μια απάντηση που επιδέχεται πολλών ερμηνειών: «Αυτή τη στιγμή και έτσι όπως έχουν τα πράγματα, Όχι». Να σημειώσουμε πως ο επόμενος που θα αντικαταστήσει τον κ. Μπένη είναι ο Μπεκήρ ογλού Σουά (Μετά τον Τσεγγελίδης με 399 σταυρούς). Σ’ ότι αφορά την διαδικασία, η ανάδειξη επικεφαλής στην «Συμμετέχω» όπως και στην Κοινωνία Δημοτών θα γίνει μετά από συμφωνία μεταξύ τους. Κι ενώ στην Κοινωνία Δημοτών θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι ο Μανώλης Φανουράκη στην «Συμμετεχω» δεν είναι γνωστό.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού 2020-2023 του Δήμου Ξάνθης

Ομάδα εργασίας του δήμου θα επεξεργαστεί τις προτάσεις που θα υποβληθούν   Ο Δήμος Ξά…