Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Αστυνομικά Νέα Ώρες αναμονής και ταλαιπωρία για την έκδοση διαβατηρίων στην Ξάνθη

Ώρες αναμονής και ταλαιπωρία για την έκδοση διαβατηρίων στην Ξάνθη

0
astynomia-ktirio 20

Έως και 130 άτομα προσέρχονται καθημερινά στο γραφείο διαβατηρίων της Α.Δ. Ξάνθης. Για πρώτη φορά λειτουργεί όλη την ημέρα από τις 8.00 πμ έως τις 9.30 μμ

Διανυκτερεύουν ακόμη και στα αυτοκίνητά τους έξω από τη Διεύθυνση για να πιάσουν «σειρά». Στις 6 το πρωί «ανοίγει η λίστα» για 30 περίπου διαβατήρια καθημερινά

Περίοδος οξύτατης αιχμής διανύει το γραφείοδιαβατηρίων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης, εξαιτίας της μεγάλης εισροής πολιτών που προσέρχονται για να εκδώσουν ή να ανανεώσουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα για τους ίδιους και τα ανήλικά παιδιά τους.

Καθημερινά προσέρχονται ακόμη και 100-130 άτομα, που αποτελούν κυρίως Έλληνες πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό, όπου εργάζονται, και επωφελούνται από την περίοδο των διακοπών, για να τακτοποιήσουν το θέμα του διαβατηρίου. Οι «ουρές» που σχηματίζονται προκαλούν ταλαιπωρία και εκνευρισμό, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα ραντεβού κι έτσι κάθε πρωί στις 6 πμ συμπληρώνεται λίστα αναμονής για όσους θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν την ίδια μέρα. Μάλιστα, κάποιοι, που επείγονται να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία έκδοσης ή ανανέωσης των διαβατηρίων τους, επιλέγουν ακόμη και να διανυκτερεύσουν έξω από τη Διεύθυνση ή στα αυτοκίνητά τους, ώστε να εξασφαλίσουν την εξυπηρέτησή τους.

Άνδρες, γυναίκες και παιδιά αναμένουν για ώρες τη σειρά τους εντός και εκτός του κτιρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης, ενώ όταν προκύπτουν και απρόοπτα, όπως η διακοπή ρεύματος την Πέμπτη, οξύνεται ακόμη περισσότερο το πρόβλημα.

Απαραίτητο το διαβατήριο ακόμη και για εργασία εντός ΕΕ

Όπως μας είπαν στο χώρο αναμονής της ΑΔ Ξάνθης συμπολίτες που περίμεναν για ώρες τη σειρά τους, η διαδικασία δρομολογείται κανονικά με την πρωινή λίστα, ωστόσο οι ώρες αναμονής προκαλούν ταλαιπωρία, κυρίως σε όσους έχουν μαζί τους και την υπόλοιπη οικογένεια. Ανάγκη έγκυρου διαβατηρίου έχουν οι Έλληνες πολίτες που εργάζονται στο εξωτερικό, ακόμη και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (κυρίως Γερμανία, Βέλγιο, Πολωνία),, καθώς η αστυνομική ταυτότητα των ελληνικών αρχών συχνά δημιουργεί προβλήματα, γιατί δεν διαθέτει ημερομηνία λήξης. Έτσι, τους συστήνεται να ανανεώνουν συνεχώς τα διαβατήριά τους, για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων μετάβασης, εργασίας και διαμονής. Άλλωστε, ειδικά το τελευταίο διάστημα, αρκετοί είναι αυτοί που πηγαίνουν για εργασία στα Αραβικά Εμιράτα και κυρίως στο Κατάρ, όπου η ύπαρξη διαβατηρίου είναι απαραίτητη.

Έως τις 28 Αυγούστου ενισχυμένο το ωράριο λειτουργίας του γραφείου διαβατηρίων

Το φαινόμενο της μεγάλης προσέλευσης κατά τους θερινούς μήνες είναι σύνηθες στην Α.Δ. Ξάνθης, ωστόσο φέτος, λόγω της έντασης που παρατηρήθηκε, αυξήθηκαν οι ώρες λειτουργίας του γραφείου διαβατηρίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Έτσι, από τις 21 Ιουλίου έως και τις 28 Αυγούστου λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες από τις 8 πμ έως τις 9.30 μμ, ενώ τα Σάββατα από τις 8 πμ έως τις 2.30 μμ. Οι ιθύνοντες αναλαμβάνουν καθημερινά να αποστέλουν τις αιτήσεις στα κεντρικά της ΕΛΑΣ, ώστε να ελέγχονται και σε μία περίπου εβδομάδα είναι έτοιμα για παραλαβή.

Με την αύξηση του ωραρίου λειτουργίας το γραφείο διαβατηρίων μπορεί καθημερινά να εξυπηρετεί 30 περίπου υποθέσεις πολιτών, καθώς η διαδικασία απαιτεί 20 με 30 λεπτά ανά άτομο, καθότι προβλέπεται έλεγχος για τη διεκπεραίωση κι έτσι πολλοί αναγκάζονται να επιστρέφουν την επόμενη ή και τη μεθεπόμενη μέρα «πιάνοντας θέση» στις πολυπόθητες λίστες.

Από την πλευρά της υπηρεσίας, παρόλο που αυξήθηκαν οι βάρδιες, δεν υπάρχει περαιτέρω δυνατότητα, αφού τα μηχανήματα που βγάζουν τα διαβατήρια είναι μόλις τρία και το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό περιορισμένο. Άλλωστε, η περίοδος αιχμής είναι συγκεκριμένη και όλο τον υπόλοιπο χρόνο δρομολογείται πολύ πιο ομαλά, αφού την περίοδο του χειμώνα οι υποθέσεις διαβατηρίων μπορεί να είναι ακόμη και 3-4 καθημερινά. Επομένως η προμήθεια εξοπλισμού και η κατάλληλη εκπαίδευση χειρισμού υπαλλήλων δεν μπορεί να αιτιολογηθεί. Ωστόσο, συστήνεται σε όσους δεν έχουν απόλυτη ανάγκη ή χρονικό περιορισμό για την έκδοση διαβατηρίου να προγραμματίσουν την προέλευσή τους για μετά το καλοκαίρι, ώστε να αποφύγουν την ταλαιπωρία και να εξυπηρετηθούν αμεσότερα.

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αστυνομικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χειροπέδες σε δύο διακινητές επί της επαρχιακής οδού Ροδόπης

Οι άντρες επέβαιναν σε ΙΧ , το οποίο έφερε πινακίδες κυκλοφορίας άλλου οχήματος, ενώ ο οδη…