Σχόλια 31/07/17

0
katarraktis-kosinthos

Ανεβάζω αλλά δεν κατεβάζω

Είναι ένα ερώτημα χρόνων. Και μια απορία για την απύθμενη αδιαφορία –έως θράσος- κάποιων, οι οποίοι αναρτούν, τοποθετούν, κρεμούν διάφορα πανό, αφίσες, πανιά και οτιδήποτε άλλο σε διάφορα σημεία της πόλης και της υπαίθρου, για κάποια εκδήλωση, αλλά όταν τελειώσει δεν πάνε να τα μαζέψουν.

Γιατί αλήθεια αυτοί που τα κρεμούν, δεν πάνε σχεδόν ποτέ να τα κατεβάσουν; Η εκδήλωση έγινε κι αυτοί αδιαφορούν. Και περνούν μέρες και με το χρόνο φθείρονται, κρέμονται και δημιουργούν μια αντιαισθητική εικόνα. Αυτή η ρύπανση αλήθεια πότε θα σταματήσει; Και γιατί η αστυνομία ή ο δήμος δεν τιμωρεί αυτούς που «ξεχνούν» την υποχρέωσή τους να μαζέψουν το διαφημιστικό τους υλικό; Στο οποίο υπάρχει και όνομα και άλλα στοιχεία για τους παραβάτες.

Αλήθεια, πολύ δεν πάει να υποβαθμίζεται κι έτσι η πόλη; Βρίσκουν όμως και τα κάνουν…

Γ.Δ.

Τι κάνει αυτή η ψυχή;

Η παρέα συζητούσε για τα πολιτικά και δημοτικά τεκταινόμενα της χώρας και του τόπου. Κι ανάμεσα στα πρόσωπα που συζητήθηκαν με θετικό τρόπο, ήταν αυτό του Αλ. Κοντού. Ακούστηκε και το όνομα του Φίλιππου Τσαλίδη. Μάλιστα κάποιος ρώτησε.

-Τι κάνει αυτή η ψυχή; Πού είναι; Που ζει; Εδώ στην Ξάνθη ή στην Αθήνα;

Μάλιστα κάποιος άλλος ρώτησε στην παρέα: Σαν πολιτευτής της Ξάνθης τι έχει κάνει για τον τόπο μια και είναι στον κυβερνητικό μηχανισμό;

Κοιτάχτηκαν μεταξύ τους διερωτώμενοι αλλά κανείς δεν γνώριζε κάποια θετική παρέμβαση ή έργο του πολιτευτή των ΑΝΕΛ.

Γ.Δ.

Προς κόμμα ο Βαρουφάκης;

Οι συχνές εμφανίσεις, οι συνεντεύξεις, οι συχνές δηλώσεις, το βιβλίο που εξέδωσε, είναι στοιχεία που αθροιζόμενα μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο Γιάνης Βαρουφάκης μάλλον θα στήσει κι αυτός το δικό του κόμμα. Ιδεολογικά δε, όπως όλα δείχνουν, θα βρεθεί αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Πράγμα βέβαια που σημαίνει πως θ’ αφαιρέσει ψήφους από αυτόν –κυρίως- αλλά και την Κωνσταντοπούλου, Λαφαζάνη και λοιπούς. Αναλύοντας τον Βαρουφάκη και την μέχρι τώρα στάση του, η ίδρυση κόμματος θεωρούμε πως θα έρθει σαν φυσική συνέπεια. Αν δε καταφέρει να μπει και στη βουλή, τότε θα μιλάμε για μεγάλη επιτυχία.

Γ.Δ.

Τρία τα πλοία

Βελτίωση στην θαλάσσια επικοινωνία με το νησί της Σαμοθράκης. Τουλάχιστον για το καλοκαίρι εδώ και λίγες ημέρες, η επιλογή για μετάβαση είναι τρία πλοία. Από το ένα που βέβαια δούλευε ολόκληρο το χρόνο, το ΣΑΟΣ, τα πλοία έγιναν τρία μετά τις σχετικές δύο νέες άδειες που χορήγησε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Πρόκειται για τα πλοία «Σαμοθράκη Ι» και «Ζέφυρος».

Έτσι αυξάνονται οι δυνατότητες επιλογής των επισκεπτών στο όμορφο νησί του θρακικού πελάγους.

Γ.Δ.

Για τα καλά του αγωγού

Η είδηση αναγράφεται σε εφημερίδα της Κομοτηνής και είναι η εξής: «Γεμίζει τα ξενοδοχεία ο ΤΑΡ- Θετικό αντίκρισμα στην οικονομία ης Κομοτηνής». Ακολουθεί δε σχετικό ρεπορτάζ με δηλώσεις ξενοδόχων που χαρακτηρίζουν την περίοδο αυτή ως μια από τις καλύτερες από το 2010.

Έτσι είναι. Μεταξύ μας, το έργο του αγωγού είναι το μεγαλύτερο που κατασκευάζεται στη Θράκη και στους νομούς απ’ όπου διέρχεται ο αγωγός.

Οι εργασίες ως γνωστόν στον αγωγό απαιτούν πολύ προσωπικό, μεταξύ δε αυτών και εξειδικευμένο. Να λοιπόν που δεν ήταν υπερβολές όταν οι αρμόδιοι του ΤΑΡ δήλωναν πως οι τοπικές κοινωνίες και οι οικονομίες θα ωφεληθούν από την εκτέλεση των εργασιών. Τ’ αποτελέσματα τα έχουμε ζωντανά και στο νομό μας όπου ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες.

Γ.Δ.

Ειρωνείες και αυτοκριτική

Με ειρωνική διάθεση σχολίασε η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης την παραίτηση Κιατίπη από την παράταξη της δημοτικής αρχής του δήμου Τοπείρου, αφού αναρωτιέται γιατί ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ που ήταν στο πλευρό του Θωμά Μίχογλου από το 2010 αντελήφθη την έλλειψη σχεδίου και οράματος το 2017. Αναρωτιέται επίσης αν αυτή η απογοήτευση από την πλευρά της ΝΟΔΕ Ξάνθης, αφορά μόνο στο δήμο Τοπείρου ή υπάρχει πιθανότητα η «μπάλα να πάρει» και άλλους δημάρχους που προέρχονται από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ρητορικό.

Πάντως ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ που είναι «κοντά» το τελευταίο διάστημα ούτε τον «χτυπά» ούτε του χαρίζεται πλήρως. Ζητά πάντως, «αυτοκριτική» από την πλευρά του ανεξάρτητου πλέον δημοτικού συμβούλου, ο οποίος πράγματι κανέναν δεν κατάφερε να πείσει για τους λόγους της παραίτησής του.

Ε.Δ.

…Όραμα

Να μας πουν κι οι δήμαρχοι της περιοχής το όραμα που έχουν γι’ αυτό τον τόπο, γιατί είτε την καθημερινότητα πιάσεις, είτε το πολυπόθητο όραμα, μόνο… καλοκαιρινή ραστώνη βλέπεις. Όχι κύριοι, εσείς δεν δικαιούστε διακοπές, ούτε ταξίδια, ούτε να χαλαρώσετε. Συγγνώμη, έτσι είναι αυτά. Αλλά εδώ που τα λέμε, μήπως είδαμε κάτι πριν ή προσδοκούμε να δούμε κάτι μετά τα «μπάνια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»;

Ε.Δ.

Τα ΑμΕΑ στην διαμάχη δημόσιου-ιδιωτικού σχολείου

Πολύς ντόρος με την υπόθεση της πρόσβασης ΑμΕΑ σε ιδιωτικά σχολεία τις τελευταίες μέρες. Επιθέσεις στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών, στους πλούσιους που στέλνουν τα παιδιά τους εκεί, γενικά ένας πόλεμος ταξικός. Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων, ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, διαφωνεί μεταξύ άλλων με διάταξη που προβλέπει την εγγραφή ΑμΕΑ και παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε ιδιωτικά σχολεία όπως και να έχει. Δηλαδή, θα πηγαίνει ένα παιδί με ειδικές ανάγκες σε ένα σχολείο, θα ζητήσει να εγγραφεί και θα πρέπει, βάσει της διάταξης, να βρεθεί θέση, υπάρχει δεν υπάρχει. Αν όντως το υπουργείο είχε καλή πρόθεση να μεριμνήσει για τα ΑμΕΑ, θα φρόντιζε να υπάρχουν ανάλογες κτηριακές υποδομές και στα δημόσια σχολεία. Εξάλλου τα ιδιωτικά είναι αναγκασμένα να έχουν ήδη από το 2013 προκειμένου να αδειοδοτηθούν. Η ευαισθησία του υπουργού κ. Μπαλτά με την ταξική ρητορική δεν έφτασε στις αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Στις προσαρμογές που ζητήθηκαν προκειμένου να προσαρμόζεται στις ανάγκες των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες. Αντ’ αυτού το υπουργείο απαιτεί κάτι που το ίδιο δεν επιτρέπει με την ακαμψία του. Μέσα στα όσα ακούστηκαν ήταν και το ότι δεν τους θέλουν γιατί… τους χαλάνε την μόστρα. Και ωμά να το δει κανείς, πελάτης είναι, πληρώνει, οπότε γιατί να μην τον δεχθεί το ιδιωτικό. Εξάλλου ένας αριστούχος ΑμΕΑ θα ήταν και μεγαλύτερη προβολή για τα σχολεία αυτά. Στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας η δημόσια παιδεία νοσεί σε όλα τα επίπεδα και η κυβέρνηση επιτίθεται στους ιδιώτες για να ικανοποιήσει το ακροατήριό της.

Χ.Δ.

Τύποις ζωόφιλοι

Διαβάζοντας κάποιος φίλος αναγνώστης το ρεπορτάζ στο φύλλο της Παρασκευής για τα κατοικίδια και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών τους, μας είπε τον πόνο του. Παράπονο που έχουμε εισπράξει και από πολλούς άλλους συνδημότες μας, οι οποίοι μπορεί να μην δηλώνουν ζωόφιλοι και να μην έχουν στην κατοχή τους ζώα, αλλά δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον πολλές φορές. Και φυσικά στις επισημάνσεις προς τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς και κατοικιδίων, οι οποίοι δεν γίνονται αυτόματα και ζωόφιλοι, ήταν το θέμα του σεβασμού προς τους άλλους. Ακαθαρσίες που μένουν στον δρόμο μετά την βόλτα με το σκυλάκι, γιατί δεν θα σκύψει στο πεζοδρόμιο να τα μαζέψει σε σακούλα. Κατοικίδια τα οποία θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να εκπαιδεύσουν με κάποιον ειδικό, αφού οι ίδιοι τα ξέρουν όλα. Αποτέλεσμα, ζώα που είναι νευρικά, ακόμη και επιθετικά πολλές φορές. Φυσικά πολλοί δεν έχουν καν την ευαισθησία και την γνώση του τι χρειάζεται το ζώο, οπότε τα αφήνουν συχνά νηστικά, χωρίς νερό, επί ώρες μόνα τους σε μπαλκόνια να γαβγίζουν και να ξεσηκώνουν ολόκληρη γειτονιά. Κάποιοι μάλιστα έχουν διακρίνει και κοινωνικές προεκτάσεις, με την ζωοφιλία να επιτείνει ουσιαστικά την μοναξιά και να κάνει κάποιους ανθρώπους ακόμη πιο ακοινώνητους, με την πρόφαση ότι δείχνουν την αγάπη τους προς τα ζώα. Η φιλοζωία δεν είναι υποκατάστατο των ανθρώπινων σχέσεων, οι οποίες για να είναι ωφέλιμες πρέπει να βασίζονται στην συνυπευθυνότητα και τον αλληλοσεβασμό.

ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Οικογενειακή φωτογράφιση στον «καταρράκτη» στον Κόσυνθο με συντριπτική παρουσία των γυναικών

(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…