Σχόλια 25/07/17

0
avdira-1950
Συμμαχίες
Φανερή ήταν στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο μετά την αποχώρηση τον τριών, η προσπάθεια να διατηρηθεί το κλίμα συνεννόησης ανάμεσα στους «4» της αντιπολίτευσης.
Αναβαθμισμένο ρόλο έχει μετά τις μεταξύ τους διαβουλεύσεις ο Ιπποκράτης Καμαρίδης που επανέρχεται στο Κέντρο Πολιτισμού, αλλά λαμβάνει θέση και στο ΔΣ της ΔΕΥΑΞ, όπου η συνέχεια αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ενδιαφέρουσα είναι και η συμμετοχή του Νίκου Ανταμπούφη στο ΣΔΑΝΞ μετά από πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης, που δείχνει ότι υπάρχει πρόθεση διατήρησης της συμμαχίας, ενώ συναινετικός, αν και όχι φανερά φαίνεται και ο Σιαμπάν Μπαντάκ του οποίου η παράταξη δεν συμμετείχε στο «μοίρασμα» των θέσεων, αλλά υποστήριξε όλες τις προτάσεις που έγιναν (πλην Γουναρίδη).
Ο δε δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο ήταν ήρεμος και ελάχιστες φορές πήρε το λόγο για να παρέμβει, ενώ δε σήκωσε καν τους τόνους, ούτε επιχείρησε να εμπλακεί στις ελάχιστες, ομολογουμένως, μικροεντάσεις.
Ε.Δ.


Αυτονόητη επιλογή
Σωστά επελέγη η Αλεξία Γκιρτζίκη να αναλάβει να διαχειριστεί την υλοποίηση του προγράμματος για τους Ρομά από την πλευρά του δήμου Ξάνθης. Όχι μόνο γιατί είναι αντιδήμαρχος με αρμοδιότητες για την ισότητα των φύλων, αλλά και γιατί είναι νέα, είναι γυναίκα και έδειξε η ίδια ενδιαφέρον να το αναλάβει. Και ορθώς δεν επελέγη υπηρεσιακός παράγων, καθώς η συμμετοχή του δήμου δεν πρέπει να είναι διεκπεραιωτική, αλλά αντιθέτως ουσιαστική και να αποτελεί μία ευκαιρία για το γενικότερο πλαίσιο παρέμβασης που είναι αναγκαίο να σχεδιαστεί και να προωθηθεί στο Δροσερό.
Ε.Δ.


Αυγουστιάτικος απολογισμός
Ως είθισται, η ειδική συνεδρίαση για τα Πεπραγμένα του Δημάρχου θα πραγματοποιηθεί εντός του Αυγούστου. Ο δήμαρχος πρότεινε ως ημερομηνία τη 10η του μήνα ή εναλλακτικά την 17η σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμη η αίθουσα του ΙΘΤΠ.
Η δε πρόταση για πραγματοποίηση της συνεδρίασης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου απορρίφθηκε γιατί και οι φορείς θα παραβρίσκονται στην συνεδρίαση. Λέμε τώρα…
Ε.Δ.


Είπε ότι δε θα ξαναγίνει
Τη 2η αναμόρφωση του προϋπολογισμού, καθώς και τον απολογισμό εσόδων-εξόδων της προηγούμενης χρονιάς του ΚΚΠΑ καταψήφισε η «Κοινωνία Δημοτών», αφού πρώτα ο Τζενάν Τσαρεκτσή είχε ήδη ψηφίσει κατά και στη συνεδρίαση του ΔΣ, πρώτα και κύρια γιατί ως μέλος του έλαβε τα θέματα λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση, άρα ήταν αδύνατο να προετοιμαστεί για τη συνεδρίαση εντός του οργάνου.
Ο πρόεδρος Τάσος Θεοδωρίδης ζήτησε συγγνώμη και είπε ότι δε θα επαναληφθεί.
Ε.Δ.


Στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονος στα Άβδηρα στις 27-07-1950, ημέρα της γιορτής. Πίσω φαίνονται αγελάδες και άλογα που μετέφεραν με κάρα τους Αβδηρίτες.
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Θάλαττα, θάλαττα!
Δεν θα περιαυτολογήσω εάν υποστηρίξω πως το Σαββατοκύριακο δεν ήταν αφιερωμένο στην… θάλασσα. Οι παραλίες της Ξάνθης, Φαναρίου και της γειτονικής Θάσου αλλά και της Καβάλας, είχαν την τιμητική τους. Μικροί, μεγάλοι εξέδραμαν σε κάποια παραλία για να δροσιστούν κολυμπώντας ή έστω πλατσουρίζοντας. Σημασία είχε που βρίσκονταν στην παραλία, στη θάλασσα.
Μάλιστα για πολλούς η παραμονή στη θάλασσα είχε παραταθεί μέχρι αργά το απόγευμα μια κι εκεί είχε δροσιά, ενώ στο σπίτι καμίνι.
Τέλος πάντων, πέρασε κι αυτό το Σαββατοκύριακο και από χθες πάλι τα κεφάλια μέσα για τους περισσότερους, εκτός από τους τυχερούς που έχουν το χρόνο και για καθημερινές αποδράσεις προς τις παραλίες.
Γ.Δ.


Περί τουρισμού
Να λοιπόν που σιγά-σιγά μας γνωρίζουν οι τουρίστες. Ντόπιοι και ξένοι που γνωρίζουν την περιοχή μας και εντυπωσιάζονται από την ποικιλία αυτής τόσο στη θάλασσα, όσο στα βουνά και τα ποτάμια.
Το Σαββατοκύριακο, δεκάδες ξένοι τουρίστες, κυρίως Γερμανοί, βρέθηκαν στην πόλη μας αλλά και πέριξ αυτής. Άνθρωποι που έκαναν μια μεγάλη βόλτα στο παζάρι, άλλοι στην Παλιά Πόλη, κάποιοι άλλοι στη Γαλάνη στο Νέστο και κάποιοι άλλοι, συνήθως Τούρκοι, πήγαν στο flamingo για ψώνια διάφορα. Κάποιοι από αυτούς είναι περαστικοί, κάνουν μια στάση ωρών και συνεχίζουν. Άλλοι μένουν και διανυκτερεύουν γνωρίζοντας και τη νυχτερινή ζωή.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις Γερμανού οικογενειάρχη στη Γαλάνη, δίπλα στο Νέστο ο οποίος σε συζήτηση με νέο που του μίλησε γερμανικά, του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την Ελλάδα γενικά. Ο ίδιος είχε ξεκινήσει οδικώς και ο πρώτος σταθμός ήταν η Κατερίνη και οι παραλίες της, ακολούθως πήγαν Χαλκιδική, όπου μαγεύτηκαν από τις παραλίες της, συνέχισαν κάνοντας ενδιάμεσες στάσεις για δροσιά στον Νέστο δίπλα. Θα συνεχίσουν δε το ταξίδι τους για Σαμοθράκη. Εκείνο δε που τόνισε ο Γερμανός επισκέπτης είναι δύο πράγματα: Το πρώτο οι ομορφιές της χώρας και οι ποικιλίες αυτών και δεύτερο οι ίδιοι οι άνθρωποι που είναι ευγενικοί, ζεστοί και εξυπηρετικοί.
Αυτά λοιπόν αξιολογούν οι επισκέπτες και αυτά επιζητούν. Η Ξάνθη μας βέβαια ακόμη δεν είναι αποκλειστικός προορισμός για τους τουρίστες. Θα γίνει κι αυτό αλλά απαιτεί χρόνο και κυρίως δημιουργία υποδομών στους τομείς εκείνους που διαθέτουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αυτά θα πρέπει να δούμε όλοι. Ιδιώτες και Πολιτεία. Οι Παυλίδης και Αμοιρίδης έχουν βάλει τις βάσεις, έχουν ξεκινήσει, οφείλουν οι επόμενοι να συνεχίσουν χωρίς καθυστέρηση.
Γ.Δ.


Ενήλικες στην… παραλία
Το βιβλίο του εθνικού μας παραμυθά Γιάνη Βαρουφάκη “Ενήλικες στο δωμάτιο” είναι ό,τι πρέπει για τις διακοπές – κοινώς, τα μπάνια του λαού. Περιέχει γαργαλιστικές λεπτομέρειες, οι οποίες σε αποζημιώνουν για την ταλαιπωρία στη μάχη της ξαπλώστρας ή την ηχορύπανση που προκαλούν οι καταραμένες απανταχού παρούσες ρακέτες. Η αφήγησή του χαρακτηρίζεται από ζωντάνια και παραστατικότητα, χάρη στις στιχομυθίες που προσφέρει απλόχερα εις πείσμα της κακούργας πολιτικής ορθότητας και της παλιομοδίτικης έννοιας της εχεμύθειας. Η εικόνα του Τσίπρα έτοιμου να κλέψει ένα κουτί γάλα επειδή πεινάει το παιδί του παραπέμπει ευθέως στον Ολιβερ Τουίστ του Ντίκενς ή το χαμίνι του Σαρλό. Ικανοποιεί δε το κοινό περί δικαίου αίσθημα η φαντασίωση για τον Στουρνάρα κουλουριασμένο στο πάτωμα και τον Τσίπρα να τον κλωτσάει αλύπητα με αντιμνημονιακό μένος.
Πιστός στο κοινό του και κυρίως στον εαυτό του, ο εθνικός μας παραμυθάς προσφέρει άλλο ένα συναρπαστικό story. Οι πολιτικολογούντες σχολιάζουν ότι ήταν πολιτικό έγκλημα να αναθέσει ο Τσίπρας σ’αυτόν τον τυχοδιώκτη και παραμυθά το νευραλγικό πόστο του Υπουργού Οικονομικών, με αποτέλεσμα να βρεθούμε με το ένα πόδι εκτός Ευρώπης. Ερωτούν δε οι κακόβουλοι πώς γίνεται ο ημίθεος του 2015 να θεωρείται σήμερα ψεύτης από τον ίδιο πρωθυπουργό που τον έκανε τσάρο της οικονομίας εκείνη την εποχή; Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει κατηγορηθεί για πολλά και διάφορα, αλλά ποτέ δεν κατηγορήθηκε ότι λέει την απόλυτη αλήθεια! Τί παραμυθάς θα ήταν, άλλωστε, αν έλεγε μόνο την αλήθεια και δεν την διάνθιζε λιγάκι; Του ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο το νέο του βιβλίο στις παραλίες της χώρας!


Μια ωραία ατμόσφαιρα…
Σε πολύ φιλικό κλίμα και με πολύ καλή διάθεση έγιναν οι απαραίτητες ψηφοφορίες για την αντικατάσταση του Ηλία Βασιλούδη από αντιπρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου καθώς επίσης και στις επιτροπές. Οι δημοτικοί σύμβουλοι υποδέχτηκαν με ευχαρίστηση τα δύο νέα μέλη του συμβουλίου, την Ειρήνη Χαριτωνίδου και τον Μιχάλη Ρεκάρη τα οποία και ψήφισαν και εξέλεξαν ως αναπληρωματικά μέλη στις επιτροπές. Ιδιαιτέρως χάρηκε ο κ. Αλέκος Κυριακίδης που αγκάλιασε και φίλησε τον Μιχάλη Ρεκάρη καθώς όπως είπε με τον πατέρα του ήταν φίλοι και τον ίδιο τον θυμάται από μικρό παιδάκι. Σε μεγάλα κέφια επίσης και ο Ιπποκράτης Καμαρίδης. Μόνο ο κ. Κολλάρος φαινόταν κάπως ενοχλημένος και κατέθετε και εκείνος συνεχώς υποψηφιότητα με αποτέλεσμα να παίρνει μόνο την δική του ψήφο! Είπε και κάτι που κανείς δεν κατάλαβε τι ήθελε να πει ο… ποιητής. Ότι σαν σήμερα (23 Ιουλίου) γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος αλλά και γκρεμίστηκε ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο!
Μ.Ξ.


Νέοι και ορεξάτοι…
Καλό και φιλικό κλίμα επικράτησε και στα έδρανα της παράταξης «Συμμετέχω». Όπως μάθαμε συναντήθηκαν το Σάββατο και αποφάσισαν να πάνε στο δημοτικό συμβούλιο …ακέφαλοι προς το παρόν και αργότερα να αναλάβει επικεφαλής ο πλειοψηφών σύμβουλος μεταξύ τους που είναι ο Σιαμπάν Μπαντάκ. Ωστόσο δεν το έχουν ανακοινώσει ακόμη επίσημα. Γενικότερα το δημοτικό συμβούλιο έχει αρκετές αλλαγές σε πρόσωπα. Ήρθαν τρία νέα παιδιά, η Ειρήνη Χαριτωνίδου, ο Μιχάλης Ρεκάρης και ο Μπεκήρ Ογλου Σουά και απ’ ότι δείχνουν και οι τρεις είναι πολύ ορεξάτοι… κι αυτό είναι πολύ θετικό!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…