Σχόλια 24/07/17

0
seke-1959
Κέντρα Νεοσυλλέκτων
Απολύτως ορθή και ιδιαίτερα λογική η πιλοτική, έστω, λειτουργία του Κέντρου Κατάταξης Νεοσυλλέκτων Πετροχωρίου. Και το υποστηρίζουμε αυτό και το εγγράφουμε ως θετικό στις δράσεις του Δ΄Σώματος και του Στρατηγού βεβαίως, όχι βλέποντας τοπικιστικά ή οικονομικίστικα την λειτουργία του κέντρου Κατάταξης. Διότι η κοινή λογική λέει πως σιγά-σιγά τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων της Νότιας Ελλάδας θα πρέπει να καταργηθούν. Και αντίστοιχα, να δημιουργούνται Κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θράκη. Όπου μάλιστα υπάρχουν υποδομές για να τα φιλοξενήσουν. Όταν η συντριπτική πλειοψηφία του Στρατεύματος Ξηράς βρίσκεται εδώ πάνω, είναι οξύμωρο οι νέοι να μεταβαίνουν στην Αθήνα, Σπάρτη, Ηράκλειο, Καλαμάτα, Τρίπολη και αλλού για τη βασική τους εκπαίδευση. Ίσως ο κ. Καμπάς που ξεκίνησε την αμφίδρομη αυτή ενέργεια, για το Πετροχώρι να έχει κι άλλα σχέδια κατά νου για το μέλλον.
Γ.Δ.


Αύξηση Τούρκων τουριστών
Πρέπει να το ομολογήσουμε και να το αποδεχτούμε: Πρώτη επιλογή των Τούρκων τουριστών είναι η Αλεξανδρούπολη. Βρίσκεται ο Έβρος στην κορυφή των προτιμήσεών τους κυρίως για αποδράσεις τα Σαββατοκύριακα. Παράλληλα, κερδισμένοι είναι και άλλοι προορισμοί σε μικρότερο ποσοστό, κυρίως δε η Καβάλα. Μάλιστα υπολογίζεται ότι φέτος στη χώρα μας θα έρθουν δύο εκατομμύρια Τούρκοι τουρίστες οι οποίοι μάλιστα είναι και πρωταθλητές στις αγορές ακινήτων αλλά και στις αγορές διαφόρων ειδών εν γένει.
Γ.Δ.


Είπαν όχι, αλλά…
Φωνές, διαμαρτυρίες, ψηφίσματα, κλείσιμο δρόμων… Όλα αυτά για να μην γίνουν τα διόδια έξω από την Καβάλα. Μάλιστα το αίτημα αυτό αφορά κι εμάς στην Ξάνθη, αλλά εδώ δεν κουνήθηκε κανείς κι ούτε προβληματίστηκε, παρότι μας αφορά άμεσα.
Τέλος πάντων, τα διόδια δυστυχώς θα γίνουν. Κι αν την πρώτη φορά η δημοπρασία σταμάτησε λόγω αποχής των εργαζομένων στην Εγνατία Α.Ε., είναι σίγουρο πως αυτή η απόφαση θα υλοποιηθεί. Παρότι η δήμαρχος Καβάλας την χαρακτήρισε ως έγκλημα που θα καταδικάσει τις επόμενες γενιές.
Γ.Δ.


Γκρουπ όμορφων νεαρών γυναικών σ’ ένα διάλειμμα στο καπνεργοστάσιο της ΣΕΚΕ στην Ξάνθη στις 26-9-1959
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Δεν περιγράφεται με τίποτε!
Ένας σεισμός 6,4 ρίχτερ μάλιστα, δεν είναι μικρό πράγμα. Το να βλέπεις η γη ν’ ανοίγει, σπίτια να γκρεμίζονται, είναι μια φοβερή εμπειρία. Όταν μάλιστα ο θόρυβος που προηγείται είναι μοναδικός, τρομακτικός. Όλα αυτά μαζί, αποτελούν μια συνολική εικόνα ιδιαίτερα μοναδική στην λειτουργία της.
Φίλος ο οποίος εργάζεται σε ξενοδοχείο με τον οποίο και συνομιλήσαμε το πρωί, μας είπε σε μια φράση όλη την εικόνα του σεισμού στην Κω. Μας είπε: Δεν περιγράφεται με τίποτε, κυρίως με λόγια, η αίσθηση που ζήσαμε. Ο τρομακτικός θόρυβος, το κούνημα, οι καταρρεύσεις κτιρίων, τα ουρλιαχτά, οι φωνές, τα τρομαγμένα βλέμματα, η αγωνία όλων στα πρόσωπά τους.
Το όμορφο νησί της Κω, τραυματίστηκε σοβαρά. Όμως σιγά- σιγά θα γιατρέψει τις πληγές του. Έχει τη δύναμη ο άνθρωπος να ξαναστήνει τη ζωή του, τη δουλειά του και να βλέπει μπροστά.
Γ.Δ.


Βγαίνουμε ή όχι στις αγορές;
Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον το δόγμα που επικρατεί είναι “πρέπει ν’ αφήνουμε όλα τα λουλούδια ν’ ανθίσουν”. Έτσι μόλις κλείσαμε μετά βίας και με καμία 20αριά μήνες καθυστέρηση την έρμη αξιολόγηση, επανέκαμψαν οι εμπειρικοί οικονομολόγοι που επιμένουν για άμεση έξοδο στις αγορές και επιμένουν ότι “χρειάζεται για επικοινωνιακούς λόγους”. Κυρίως για την τόνωση του καταρρακωμένου ηθικού των πολιτευτών της πρώτης φοράς αριστερά που θα τους επιτρέψει να πάνε για τα μπάνια του λαού, χωρίς να κινδυνεύουν να γίνουν περίγελως επειδή κατά την προηγούμενη έξοδο -το Πάσχα- είχαν υποσχεθεί ποσοτική χαλάρωση, λύση για το χρέος και κυρίως αντίμετρα.
Το νέο αφήγημα ωστόσο πατά επίσης σε σαθρές βάσεις. Η έξοδος στις αγορές δεν είναι σαν το Μεσολόγγι. Μια απονενοημένη έξοδος δεν αποτελεί ηρωική πράξη αλλά ανοησία διότι η ελληνική οικονομία δεν είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο. Οι 29 κατασκευαστές αριστερών μύθων όμως συνιστούν άμεση έκδοση ομολόγου αφού πλέον πιστεύουν βαθιά πως “όλα είναι ψυχολογία”. Αυτό που θα αξιολογήσουν θετικά οι επενδυτές δεν είναι «το κλίμα» αλλά η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων του κράτους. Αλλά στη Βιλαρίμπα – Ελλάς ακόμα τρίβουν…
Το επικοινωνιακό γιουρούσι που προτείνουν διάφορα λουλούδια, ελάχιστα έχει να κάνει με μια ορθολογική προσέγγιση. Μ’ ένα σχέδιο. Όλο αυτό είναι μια ακόμη μπαρούφα. Όπως συνέβη και με όλες τις προηγούμενες, η Κυβέρνηση κινδυνεύει να διαψευσθεί και να αναγκαστεί στη συνέχεια να αποδείξει ότι αυτό που έλεγε προηγουμένως “δεν είναι ακριβώς έτσι”. Το ίδιο έπαθε με την ποσοτική χαλάρωση και το χρέος.
Σ.Ζ.


Καλοκαίρι και τα μυαλά… στην άσφαλτο
Αποτροπιασμός στο άκουσμα, σίγουρα. Προτιμούμε να είναι στα κάγκελα, όπως λέει η έκφραση. Δυστυχώς όμως κάποιοι δεν έχουν τα μυαλά τους εκεί που πρέπει και προκαλούν την τύχη τους. Η ζέστη του καλοκαιριού κάνει το κάλεσμα της θάλασσας πιο έντονο. Οι παραλίες της Ξάνθης γεμάτες όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα αλλά και τις καθημερινές. Κυρίως από νέα παιδιά, που δεν έχουν επαγγελματικές και λοιπές υποχρεώσεις. Το κύριο μέσο μετακίνησής τους: μηχανάκια. Μικρές μοτοσικλέτες ή μηχανές μεγάλου κυβισμού είναι τα δημοφιλέστερα μέσα της νεολαίας, εκτός από τους λίγους που έχουν αυτοκίνητο ή παίρνουν αυτό των γονιών τους. Κι εκεί φυσικά χρειάζεται προσοχή, αλλά ο κίνδυνος δεν συγκρίνεται με αυτόν της μοτοσικλέτας. Ισορροπείς πάνω σε δύο ρόδες, με τα χέρια στο τιμόνι και χωρίς καμιά προστασία. Τι προβλέπει λοιπόν ο ΚΟΚ και η κοινή λογική; Κράνος κατ’ αρχάς. Για να μείνει το κεφάλι και το μυαλό στην θέση του σε ενδεχόμενη πτώση. Αντ’ αυτού βλέπεις νεαρούς να σε προσπερνούν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, χωρίς κράνος ή αν έχουν το περνούν στο χέρι τους. Δεν συζητάμε για στολή και ειδικά υποδήματα, κάτι που στο εξωτερικό θεωρείται δεδομένο για να ανέβεις στην μηχανή. Η ζέστη δεν μας επιτρέπει βαρύ ντύσιμο. Ένα μπλουζάκι λοιπόν και αν. Δεν χρειάζεσαι κάποιο τροχαίο ατύχημα για να συμβεί το κακό, όταν είσαι ντυμένος έτσι. Ένα έντομο να έρθει στο πρόσωπο με τόσο μεγάλη ταχύτητα και ο έλεγχος μπορεί να χαθεί στην στιγμή. Εφόσον κάποιοι δεν συνετίζονται, ας αναλάβει η Τροχαία να τους συνετίσει με πρόστιμα, μήπως και γλυτώσουμε κάποιες ζωές.
Χ.Δ.


Μετασεισμικές κακίες
Ο σεισμός είναι από μόνος του ένα φοβερό φυσικό φαινόμενο. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, χωρίς καμιά προειδοποίηση, μπορεί να καταστρέψει τα πάντα. Ασφαλώς και συμπάσχουμε κατά το δυνατόν με τους ανθρώπους που έχασαν κάποιον δικό τους ή την περιουσία τους. Είμαστε σε μια αρκετά σεισμογενή περιοχή και έχουμε βιώσει και στο παρελθόν πολύ καταστροφικούς σεισμούς. Με κάποια διάθεση χιούμορ, ίσως και μια δόση κακίας, κάποιοι βλέπουν το γεγονός ως… θεία δίκη. Κάποιοι της αντιπολίτευσης σαφώς. Καταγράφουν λοιπόν ως πραγματικό ιστορικό τα εξής: Λέσβος και Κως ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστά που φτάνουν το 40% στις εκλογές και το 60% περίπου στο δημοψήφισμα. Την ίδια χρονιά τα νησιά αυτά αρχίζουν να μετατρέπονται σε κέντρα υποδοχής μεγάλων εισροών μεταναστών, οι οποίοι αδυνατούν να φιλοξενηθούν σωστά και εντέλει καταλήγουν να εγκλωβίζονται σε αυτά. Ο αριθμός τους συνεχίζει να αυξάνεται ραγδαίως, το ίδιο και τα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, όπως και στον τουρισμό. Το 2016 και στα δύο νησιά ξεσπούν διαμαρτυρίες, που έχουν ως αποτέλεσμα να καίγονται hot spots και ελαιώνες. Το 2017, κι ενώ το πρόβλημα παραμένει και έχουμε πάλι αυτές τις μέρες επεισόδια σε κέντρα κράτησης, τα δύο αυτά νησιά υφίστανται σεισμική δόνηση, που προκαλεί θύματα και ζημιές. Ασφαλώς και οι σεισμοί δεν προκλήθηκαν από κανένα εκλογικό αποτέλεσμα, όσοι όμως είναι δεισιδαίμονες ίσως το ξανασκεφτούν σε επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ας ευχηθούμε τουλάχιστον το κακό να περιοριστεί στις υλικές ζημιές, γιατί το πλήγμα από όλα τα ανωτέρω είναι πολλαπλό για τα νησιά και τους κατοίκους, ιδίως εν μέσω τουριστικής περιόδου.
Χ.Δ.


Μύρισε «μπαρούτι» στο «Συμμετέχω»
Σφόδρα ενοχλημένος από την στάση του Δημήτρη Μπένη είναι ο Στέλιος Γουναρίδης σύμφωνα με δήλωση του στο «Ε». Κυρίως – όπως μας είπε – από την παρέμβασή του, υπέρ του κ. Σιαμπάν Μπαντάκ, τον οποίο και στηρίζει για επικεφαλής. Ο κ. Γουναρίδης είχε εκφράσει το ενδιαφέρον να τεθεί επικεφαλής μετά την αποχώρηση του Δ. Μπένη. «Κι ενώ στην πρώτη μας συζήτηση την Τετάρτη ο κ. Μπένης έδειξε ότι δεν θα συμμετέχει στη διαδικασία τώρα με ίντριγκες προσπαθεί να βγάλει τον Σιαμπάν Μπαντάκ», όπως μας είπε ο κ. Γουναρίδης. Το βέβαιο είναι ότι υπάρχει ρήξη μέσα στην παράταξη «Συμμετέχω» και είναι πιθανό να υπάρξουν εξελίξεις άμεσα…
Μ.Ξ.


«Στοιχειώνει» τους δημάρχους Αβδήρων το κάμπινγκ Μυρωδάτου
Μάλλον «χάνει» το στοίχημα για δεύτερη φορά ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης με το κάμπινγκ Μυρωδάτου. Σήμερα το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει μετά από εισήγηση του δημάρχου να κηρύξει έκπτωτο τον πρώτο πλειοδότη και να επαναληφθεί η δημοπρασία με τον επόμενο. Να θυμίσουμε ότι ο πρώτος πλειοδότης δεν συμφώνησε να υπογράψει τα συμβόλαια γιατί στην πορεία διαπίστωσε ότι υπάρχει νομικό κώλυμα με το κάμπινγκ και δεν θα μπορέσει να βγάλει άδεια. Με την ίδια λογική γιατί να δεχτεί να μπει στην διαδικασία και ο δεύτερος; Άρα μένει στα χέρια του δήμου το φιλέτο του το οποίο τελικά αποδεικνύεται σε μεγάλο μπελά για τους δημάρχους. Τρεις δήμαρχοι επεχείρησαν να τον δημοπρατήσουν και απέτυχαν…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…