Σχόλια 06/07/17

0
mylos-1951
Ένα ερώτημα
Και μια ο λόγος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να ρωτήσουμε τη δημοτική μας αρχή για την απόδοση των οφειλομένων στο δήμο Ξάνθης από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Η ερώτησή μας αφορά τα ποσά που έχουν εισπραχθεί από τα πρόστιμα για αυθαίρετη δόμηση. Μάλιστα, το ποσό που έχει βεβαιωθεί είναι κάποια εκατομμύρια ευρώ. Το πόσα, θα περιμένουμε να μας το πει ο κύριος δήμαρχος. Δηλαδή, ποιο ποσό έχει βεβαιωθεί, πόσο εισπράχθηκε και τι ποσό αποδόθηκε στο δήμο. Κατά τις δικές μας πληροφορίες δεν εισπράχθηκε τίποτε διότι η Περιφέρεια δεν έχει χρήματα να πληρώσει.
Και θα ρωτήσετε. Και τι θα γίνει με τα χρήματα αυτά που δεν είναι και λίγα; Θα μάθουμε όταν μας απαντήσει η δημοτική μας αρχή. Πιστεύουμε να μην «ξεχάσουν» την απάντηση, διότι τα όβολα είναι πολλά.
Γ.Δ.


Το κόμμα της βλακείας
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα research, το 19,5% των Ελλήνων πιστεύει ότι το κεντρικό θέμα που πρέπει να απασχολεί τη χώρα σήμερα είναι η κατάργηση του μνημονίου και το 22,5% η έξοδος από την ευρωζώνη. Το κόμμα του παραλογισμού και της βλακείας καλά κρατεί.
Γ.Λ.


Η ψυχή των ανέργων
Για σκεφτείτε να είχαν οι 1.200.000 άνεργοι τη δυνατότητα να εκβιάσουν την κοινωνία και την κυβέρνηση και να ζητήσουν τη μονιμοποίησή τους στο δημόσιο. Γιατί δηλαδή, αυτοί δεν έχουν ψυχή;
Γ.Λ.


Τρεις φίλοι στο ρυάκι (μυλαύλακας) που κινούσε το Μύλο του Μανέ που διακρίνεται στο βάθος. Δεκέμβριος του 1951
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Ευπρέπεια ζητά
Κατ’ επανάληψη έχουμε ασχοληθεί ως Εφημερίδα με το δημοτικό πάρκινγκ. Το οποίο ως γνωστόν είναι κλειστό και άγνωστο είναι εάν θα λειτουργήσει κάποτε.
Αυτά ως προς το εσωτερικό του πάρκινγκ. Υπάρχει όμως και το εξωτερικό αυτού, κυρίως δε το επάνω μέρος. Το οποίο θα πρέπει, επιτέλους, να εξωραϊστεί, να ομορφαίνει ο χώρος, να ευπρεπιστεί, αφού γίνουν οι εργασίες που πρέπει να γίνουν.
Σε έναν όμορφο καταπράσινο χώρο, είναι αδικαιολόγητο να υπάρχει ένα τμήμα άσχημο και ημιτελές. Γι’ αυτό ο δήμος οφείλει άμεσα να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Χρήματα έχει, μηχανικούς και αρχιτέκτονες έχει, ας θεραπεύσει αυτήν την ασχήμια στο κέντρο της πόλης. Εκεί μπορούν να μπουν πέργκολες, τραπεζάκια, λουλούδια, να λειτουργήσει το αναψυκτήριο.
-Ιδού κύριοι του δήμου, ιδέες σας δίνουμε, προχωρήστε τις εσείς.
Γ.Δ.


Φαινόμενο
Κατά καιρούς οι δημοτικές αρχές των τεσσάρων δήμων μας, ασκούν κριτική στην αντιπολίτευση ότι δεν κάνουν προτάσεις, δεν καταθέτουν ιδέες και άλλες δικαιολογίες.
Διότι η αντιπολίτευση σε όλους τους δήμους, και προτάσεις καταθέτει, αλλά και ιδέες προτείνει προς υλοποίηση. Μόνον όμως που συμβαίνει το εξής τραγελαφικό. Αυτές τις προτάσεις και ιδέες σχεδόν ποτέ δεν ψηφίζει η πλειοψηφία. Τις απορρίπτει μετ’ επαίνων!
Ακριβώς αυτά συμβαίνουν. Νομίζουν οι δημοτικοί άρχοντες πως μόνον αυτοί κατέχουν την αλήθεια και την γνώση όλων. Κι ενώ από τη μια ζητούν – δήθεν – προτάσεις, όταν αυτές κατατίθενται, απορρίπτονται με διάφορες δικαιολογίες.
Μάλιστα οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι και πολλές και ενδιαφέρουσες. Κυρίως δε στο δήμο Ξάνθης ο οποίος διακατέχεται από σύνδρομο άρνησης κάθε ιδέας και πρότασης που προέρχεται από την αντιπολίτευση, κυρίως την αξιωματική.
Μ’ αυτήν όμως τη νοοτροπία πρόοδος και ανάπτυξη με δημιουργία έργων δεν θα έχουμε. Και είναι λυπηρό που τη μεθοδολογία αυτή εφαρμόζει ο νυν δήμαρχος Χαρ. Δημαρχόπουλος.
Γ.Δ.


Ήρθαν και στην Ξάνθη οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες
Δεν μας έφταναν οι δια ζώσης δημοπρασίες μας ήλθαν και οι ηλεκτρονικές. Ήδη μέσω της ιστοσελίδας του properties4sale.gr της Τράπεζας Πειραιώς ένα ακίνητο στην Ξάνθη πωλήθηκε κι ένα στην Αλεξανδρούπολη ενώ υπό πώληση βρίσκεται γραφείο στην Καβάλα Όλα τα ακίνητα αποτελούν ιδιοκτησία της Τράπεζας Πειραιώς και έχουν ελεγχθεί από τον Τομέα Ακίνητης Περιουσίας της Τράπεζας προκειμένου η αγορά να ολοκληρωθεί γρήγορα και ομαλά, ενώ ο κάθε ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στον ιστότοπο και μέσα σε μερικά απλά βήματα να βρεθεί μια “ανάσα” από την αγορά, η οποία προϋποθέτει την συμμετοχή του σε δημοπρασία και την ανάδειξή του σε πλειοδότη.
Να σημειώσουμε πως το ακίνητο που πωλήθηκε στην Ξάνθη είναι ένα διαμέρισμα 31 τ.μ. στην Ξάνθη, με αντικειμενική αξία 24.919 ευρώ, επί της οδού Καραϊσκάκη 21.
Μ.Ξ.


43 χρόνια μετά τον Αττίλα…
Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το κυπριακό ζήτημα καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών παρουσία ωστόσο και των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος κ. Νίκου Κοτζιά και Τούρκου Μεβλούτ Τσαβούσογλου που μάλιστα είχαν ξεχωριστές συναντήσεις με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Άλαν Ντάνκαν. Σε 15 μέρες είναι η μαύρη επέτειος της εισβολής στην Κύπρο από τον Τουρκικό Αττίλα με την συμπλήρωση 43 χρόνων. Είναι θετικό λοιπόν το γεγονός ότι οι δύο πλευρές κάθισαν σ’ ένα τραπέζι να συζητήσουν το μέλλον τους.
Μετά τον σχέδιο Ανάν που απέρριψε ο Κυπριακός λαός με δημοψήφισμα ποτέ οι δύο πλευρές δεν έφτασαν τόσο κοντά σε λύση.
Ας ευχηθούμε να γίνει αυτό τώρα 43 χρόνια μετά και η Κύπρος να βαδίσει ενωμένη στο δρόμο της προόδου και της ευημερίας.
Μ.Ξ.


Δημοτικά… μαγειρέματα
Είναι γνωστό το χιούμορ του Θανάση Ξυνίδη. Το αποδεικνύει τόσο ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ξάνθης, όσο και εκτός αίθουσας. Το τελευταίο διάστημα ακούγονται διάφορα και φημολογούνται ακόμη περισσότερα για την επόμενη μέρα στην παράταξη «Κοινωνία Δημοτών» του Χρήστου Πούλιου. Μετά την αποχώρησή του ο κ. Ξυνίδης τέθηκε επικεφαλής χωρίς βλέψεις για τον δημαρχιακό θώκο. Ακόμη όμως το τοπίο είναι αβέβαιο για την ηγεσία της, παρά την πρόσφατη συνάντηση των μελών της «Κοινωνίας Δημοτών». Ανέβασε λοιπόν ο κ. Ξυνίδης χθες το πρωί στο facebook μία φωτογραφία, που προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Την συνόδευσε με την φράση: «Μετά τη φημολογούμενη αποχώρησή μου το σύστημα αναδιατάσσεται». Έξω από το café Foret συναντήθηκαν εκτός από τον Θανάση Ξυνίδη και ο Μανώλης Φανουράκης, ο Αχμέτ Καρά, ο Σάββας Μελισσόπουλος, ο Ιπποκράτης Καμαρίδης, η Ειρήνη Πυρνάρη και ο Μανώλης Τσέπελης. Αν πρόκειται για κάποια μελλοντική συμμαχία, θα το μάθουμε το επόμενο διάστημα.
Χ.Δ.


Μνημεία βλακείας
Ο Αρτέμης Σώρρας μπορεί να έχει εξαφανιστεί, αλλά φαίνεται ότι έχει αφήσει παρακαταθήκη. Από τις πολλές ανοησίες που έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια φτάσαμε στο ‘’μνημείο’’ των πεσόντων της ΕΡΤ. Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Μια μυστηριώδη φράση που έγινε επιγραφή πάνω στο μνημείο. «ΟΙΑ ΗΩ Ω ΥΙΕ ΑΕΙ ΕΙ». Όχι, δεν πρόκειται για παραλήρημα. Υποτίθεται ότι είναι μια αρχαιοελληνική φράση γραμμένη μόνο με φωνήεντα, κάτι που πάλι υποτίθεται ότι συμβαίνει μόνο στα ελληνικά, για να δείξει την ανωτερότητά μας. «Σαν την αυγή να είσαι πάντα, γιε μου», φέρεται να λέει. Από πού προέρχεται η περισπούδαστη και θαυμαστή αυτή φράση; Από τον υπαρχηγό του Σώρρα, Μ. Λαμπράκη (αυτόν που δήλωνε ότι ο Σώρρας πούλησε εξωγήινη τεχνολογία στους Αμερικανούς), ο οποίος το 2013 την χρησιμοποίησε για να αποδείξει την ανωτερότητα των ελληνικών και των Ελλήνων. Μια κατασκευασμένη φράση που δεν υπάρχει καταγεγραμμένη πουθενά πριν το 2013, εκτός του ότι είναι λάθος συντακτικά και δεν μπορεί να σταθεί μόνο με φωνήεντα. Κανείς δεν το έψαξε, η φράση άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως σε blogs για να καταλήξει να κοσμήσει το μνημείο των πεσόντων στον αγώνα της ΕΡΤ. Ειρωνεία να φέρει μια ψεύτικη φράση από ψευδείς ειδήσεις ένα μνημείο έξω από την κρατική ραδιοτηλεόραση που έχει στους κόλπους της τόσους δημοσιογράφους και ρεπόρτερ. Από την άλλη, ίσως να είναι και σημειολογικό. Μια ψεύτικη φράση συνοδεύει ένα ανάλογο μνημείο.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …