Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο»;

«Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο»;

0
tzami 001-empros

Ιμάμης …επέπληξε ανήλικο σε τζαμί οικισμού του δήμου Μύκης κατά την διάρκεια ανάγνωσης του Κορανίου

Δυο εκδοχές για το ίδιο περιστατικό. Διενεργεί προανάκριση ο Αστυνομικός Σταθμός Μύκης

Ένα περιστατικό που έλαβε χώρα τις μέρες του Ραμαζανιού σε τζαμί οικισμού του δήμου Μύκης, αναστάτωσε την μικρή τοπική κοινωνία, προκαλώντας ανησυχία και έντονο προβληματισμό για τη συμπεριφορά του Ιμάμη του τζαμιού σε ανήλικο.

Πολύ …αυστηρός ο Ιμάμης, κατά μία εκδοχή!

Το περιστατικό συνέβη πριν μία εβδομάδα κατά την διάρκεια ανάγνωσης του Κορανίου(Κουράν κορσού) στο τζαμί. Ο 10χρονος μαθητής διάβαζε το Κοράνι. Σύμφωνα με την εκδοχή του Ιμάμη, ο 10χρονος διάβαζε χωρίς να του δώσει άδεια, όπως απαιτείται, και για να τον τιμωρήσει του είπε να σταματήσει και να πάει στην πίσω σειρά. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως δεν το απώθησε ούτε άσκησε σωματική βία παρά μόνο ότι του μίλησε με αυστηρότητα αλλά όχι υβριστικά. Κατά την ίδια εκδοχή η μητέρα του παιδιού παρακολουθούσε από τον γυναικωνίτη και έσπευσε να υπερασπιστεί το παιδί της. Κι αυτό που συνέβη ήταν μια φραστική λογομαχία μεταξύ τους χωρίς όμως εξύβριση ή άσκηση βίας από μέρους του Ιμάμη. Αυτή είναι η πιο ήπια εκδοχή του περιστατικού.

Πολύ… βίαιος ο Ιμάμης κατά άλλη εκδοχή!

Ωστόσο υπάρχει και άλλη εκδοχή του ίδιου περιστατικού. Σύμφωνα μ’ αυτή ο Ιμάμης δεν περιορίστηκε στην αυστηρή επίπληξη αλλά χρησιμοποίησε βία εναντίον του παιδιού! Η μητέρα του δεν βρισκόταν στο τζαμί αλλά στο σπίτι, όπου το παιδί έτρεξε κλαίγοντας μαζί με άλλα παιδιά συμμαθητές του, ενώπιον των οποίων έγινε ο ξυλοδαρμός. Εξιστόρησε τι συνέβη στους γονείς του και ο πατέρας του οργισμένος πήγε να βρει τον Ιμάμη να του ζητήσει τον λόγο. Μάλιστα άλλες πηγές αναφέρουν ότι εναντίον του Ιμάμη κινήθηκαν και άλλοι κάτοικοι του οικισμού που αποδοκίμαζαν την συμπεριφορά του. Επικράτησε κλίμα έντασης και υπάρχουν αναφορές – ανεπιβεβαίωτες ωστόσο από την αστυνομία – για φθορές σε παρμπρίζ αυτοκινήτων από το μένος των συγκεντρωμένων. Δεν επιβεβαιώθηκε από την αστυνομία επίσης και η εκδοχή ότι και η μητέρα έπεσε θύμα ξυλοδαρμού και ότι έχασε τις αισθήσεις της από τα χτυπήματα του ιμάμη όπως και ότι μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο.Για το περιστατικό διενεργεί προανάκριση ο Αστυνομικός σταθμός Μύκης.

Είναι θέμα νοοτροπίας ή ενδεδειγμένη μέθοδος διδασκαλίας;

Να σημειώσουμε πως – σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας – το ανησυχητικό είναι πως πολλοί Ιμάμηδες στα τεμένη χρησιμοποιούν μεθόδους διδασκαλίας που βασίζονται στην φραστική και την σωματική βία, μια μέθοδος που ανάγεται σε άλλες εποχές. Αυτές οι συμπεριφορές γίνονται αποδεκτές ενίοτε και από γονείς κάποιοι εκ των οποίων ενστερνίζονται την άποψη ότι αυτές οι μέθοδοι είναι αποτελεσματικές για να γίνουν τα παιδιά τους πιο πιστοί μουσουλμάνοι και να μάθουν σωστά το Κοράνι. Στην περίπτωση αυτή με όποια από τις δύο εκδοχές, οι γονείς του παιδιού δεν φαίνεται να ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία. Ωστόσο κρατάμε επιφυλάξεις αν τελικά η υπόθεση θα φτάσει στις δικαστικές αίθουσες ή θα αντιμετωπιστεί ως μη τελεσθείσα αν και εφόσον οι γονείς το θελήσουν. Κι αυτό γιατί ανάλογα περιστατικά αποκρύφτηκαν μετά από παρεμβάσεις εξωγενών παραγόντων. Ωστόσο αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως η αποδεδειγμένη άσκηση βίας και δη σε ανήλικο αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …