Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ποντάρει στα Γεωθερμικά της Πεδία

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ποντάρει στα Γεωθερμικά της Πεδία

0
geothermia-thraki

Είναι η πρώτη περιφέρεια της Ελλάδας σε βεβαιωμένα Γεωθερμικά Πεδία, διαθέτοντας συνολικά οκτώ

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας σε βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία, διαθέτοντας συνολικά οκτώ, τα οποία κατανέμονται γεωγραφικά στις τέσσερις από τις πέντε Περιφερειακές της Ενότητες:

1. Αρίστηνο (Δήμος Αλεξανδρούπολης, ΠΕ Έβρου)

2. Σάπες (Δήμος Μαρωνείας Σαπών, ΠΕ Ροδόπης)

3. Κρωβύλη (Δήμος Μαρωνείας Σαπών, ΠΕ Ροδόπης)

4. Λίμνη Μητρικού (Δήμος Κομοτηνής, ΠΕ Ροδόπης)

5. Νέα Κεσσάνη (Δήμος Αβδήρων, ΠΕ Ξάνθης)

6. Νέο Εράσμιο (Δήμος Τοπείρου, ΠΕ Ξάνθης)

7. Ερατεινό (Δήμος Νέστου, ΠΕ Καβάλας)

8. Ακροπόταμος (Δήμος Παγγαίου, ΠΕ Καβάλας)

Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, η συνολική ισχύς του άμεσα αξιοποιήσιμου γεωθερμικού δυναμικού της Περιφέρειας προσεγγίζει τα 100 Mwt και, αν στα βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία συνυπολογιστούν και τα πέντε πιθανά, οι εκτιμήσεις για τις συνολικές ενεργειακές της δυνατότητες ξεπερνούν τα 200 Mwt. Η γεωθερμική ενέργεια της περιοχής είναι χαμηλής ενθαλπίας, η θερμοκρασία της δηλαδή κινείται μεταξύ 25°C-90°C, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε θερμοκήπια, γεωργικές καλλιέργειες, θέρμανση χώρων και κτιρίων, ιχθυοκαλλιέργειες κτλ. (σε αντίθεση με τη γεωθερμία υψηλής και μέσης ενθαλπίας που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας).

Όπως τονίζει ο κ. Μέτιος, τον περασμένο Φεβρουάριο, εκδόθηκε η πρώτη πρόσκληση για την αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων της Περιφέρειας μας, προϋπολογισμού 8 εκατομμυρίων ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 20142020». «Η πρόσκληση απευθυνόταν σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αλλά και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που επιθυμούσαν να επενδύσουν στην αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας, ενώ στο μέλλον θα ακολουθήσουν και άλλες προσκλήσεις για τα βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία της Περιφέρειάς μας» και επισημαίνει: «Ήδη, πρόταση του Δήμου Αλεξανδρούπολης για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Αρίστηνου βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης, ενώ ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι ο Δήμος Παγγαίου έχει καταθέσει επενδυτική πρόταση για τη μίσθωση του γεωθερμικού πεδίου Ακροποτάμου».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…