Σχόλια 19/06/17

0
straggalopoleio-xikmet
Ενδιαφέρον
Ουδείς καλόπιστος μπορεί να αμφισβητήσει πως υπάρχει μεγάλο και ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη γεωθερμία της Θράκης. Κι αυτό δεν είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα αλλά μια υπαρκτή πραγματικότητα. Μάλιστα για το γεγονός αυτό έκανε ειδική αναφορά για την περιοχή της Θράκης και ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας.
Εδώ όμως υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που οφείλουμε να επιστήσουμε. Πλέον τα Γεωθερμικά πεδία αξιοποιούνται από μεγάλες εταιρείες κι όχι μικρούς καλλιεργητές των περιοχών. Αυτό δηλαδή που στο παρελθόν αγωνιζόταν να μην ισχύσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα το ξέχασε και επαινεί το ενδιαφέρον Γερμανικών και Ολλανδικών μεγάλων εταιρειών.
Ήδη σταδιακά αυξάνεται η διάθεση στρεμμάτων στο πεδίο σ’ αυτές τις επενδύσεις και οι ντόπιοι απλώς παρακολουθούν. Όχι ότι είμαστε αντίθετοι σ’ αυτές τις επενδύσεις, απεναντίας, αλλά καλό είναι να θυμίζουμε τι λέγαν πριν κάποιοι και τι επεδίωκαν σε σχέση μ’ αυτά που γίνονται τώρα.
Γ.Δ.


Προσοχή…
Τα τέλη περιαγωγής κινητών καταργούνται σε όλη την Ευρώπη. Έτσι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν όταν ταξιδεύουν σε χώρες της Ε.Ε. να επικοινωνούν χωρίς επιπλέον χρέωση, αλλά με χρέωση βάση στις εγχώριες τιμές. Υπάρχει όμως μια σοβαρή λεπτομέρεια η οποία αφορά τους συνδρομητές οι οποίοι επισκέπτονται παραμεθόριες νησιωτικές ή ηπειρωτικές περιοχές.
Εκεί λοιπόν θα πρέπει να είναι προσεκτικοί γιατί υπάρχουν αυξημένες χρεώσεις περιαγωγής λόγω της σύνδεσης με δίκτυα των γειτονικών χωρών που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. Γι’ αυτό συστήνεται η αλλαγή ρυθμίσεων των κινητών για να μην γίνεται αυτόματη σύνδεση με τα δίκτυα αυτά.
Γ.Δ.


Καιρός για τα μεγάλα
Είναι πράγματι δύσκολο, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, να βάλουμε στην άκρη τη σκληρή πραγματικότητα, τις πετσοκομμένες συντάξεις, την ανεργία, την υψηλή φορολογία, τα κόκκινα δάνεια, τις μειώσεις των μισθών και να μιλήσουμε για τα άλλα: τα μεγάλα, τα σπουδαία, τα ωραία, τις ιδέες, τα όνειρα, τα οράματα. Κι όμως: η Ιστορία έχει αποδείξει ότι σ’ αυτές τις εποχές γεννιέται το καινούργιο, ξεπηδάει το νέο, ανθούν η έμπνευση και η δημιουργία. Η ανάγκη κάνει τον άνθρωπο να ξεσηκωθεί και να αναρωτηθεί για το μέλλον του, για το «μετά».
Κινδυνεύουμε να αναλωθούμε από τους μικρούς καθημερινούς εμφυλίους της ζωής μας και να ξεχάσουμε τα ιδανικά μας. Ολοι χρειαζόμαστε μια Μεγάλη Ιδέα, όλοι θέλουμε έναν στόχο για να μας δίνει δύναμη ή ελπίδα ότι θα τον πετύχουμε. Κι ίσως κάπου ανάμεσα στον λογισμό και στ’ όνειρο (παραφράζοντας τον ποιητή) να βρίσκεται η λύση που όλοι αναζητούμε.
Μ.Λ.


Στραγαλοπωλείο τότε, «Γλυκειά γωνιά» σήμερα επί της οδού 28ης Οκτωβρίου, δίπλα στο «Δια χειρός Σωτήρη». Δεξιά ο Χικμέτ

(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Νόμιμο το φορτίο

Όλα δείχνουν ότι είναι νόμιμο το φορτίο με τα τσιγάρα στα αμπάρια του Ουκρανικού πλοίου, καθώς δεν προκύπτει λαθρεμπορία από τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του το Λιμενικό. Το θέμα της παραμονής του ουκρανικής σημαίας πλοίου “RS-300097” από τον περασμένο Νοέμβριο στην Παλιόχωρα που πήρε πολιτικές προεκτάσεις, προκάλεσε την ερώτηση του Α. Λοβέρδου στη Βουλή, ο οποίος άφησε αιχμές ότι το φορτίο του πλοίου (10 εκατομμύρια πακέτα τσιγάρα) είναι ιδιοκτησίας της ΣΕΚΑΠ την οποία εξαγόρασε το 2013 ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης και ότι ενδέχεται να είναι προϊόν λαθρεμπορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» όλα τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στα πλαίσια της προανάκρισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες στον εισαγγελέα Χανίων δείχνουν ότι το φορτίο είναι νόμιμο και συνοδεύεται από όλα τα αναγκαία παραστατικά.

Οι εντυπώσεις ωστόσο δημιουργήθηκαν, άρα για τους καλοθελητές η υπόθεση στέφεται με επιτυχία…

Ε.Δ.


Περί Βενιζέλου

Ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ένας μεγάλος πολιτικός της εποχής μας, γι’ αυτό δεν χωρά καμία αμφισβήτηση. Ότι διακατέχεται από διάθεση προσφοράς προς την πατρίδα του γενικώς, ούτε γι’ αυτό υπάρχει αντίλογος. Το απέδειξε δε πρόσφατα με το να στηρίξει το Σαμαρά και να πορευτεί με επιτυχία ως υπουργός Οικονομικών και εις βάρος της υστεροφημίας του τελικά, από αυτούς που δεν επιθυμούσαν να καταλάβουν το μέγεθος της προσφοράς του.
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είναι ένας ιδιοφυής άνδρας, ακούραστος και με πρωτότυπες ιδέες που καταθέτει στην πολιτική σκηνή δημόσια για συζήτηση και προβληματισμό.
Εξάλλου αυτόν τον σκοπό υπηρέτησε το Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών που διοργάνωσε σε αθηναϊκό ξενοδοχείο. Τίτλος του Συνεδρίου «Η Ελλάδα μετά» ενώ συμμετείχαν σ’ αυτό προσωπικότητες από τον πολιτικό, ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό κόσμο.
Οι πολιτικές αναφορές στο Συνέδριο εκινούντο στο χώρο του μεταρρυθμιστικού Κέντρου.
Γ.Δ.


Μουσείο καπνού: όχι άλλο ένα Χατζιδάκειο
Φαίνεται να έβαλαν μυαλό οι των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, χωρίς να ξέρουμε λεπτομέρειες για το ποιοι και σε ποιο πρόγραμμα. Κάπως έτσι το παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κ. Ζαγναφέρης, λέγοντας ότι για να προχωρήσει η ολοκλήρωση του Μουσείου Καπνού Ξάνθης πρέπει να συσταθεί φορέας διαχείρισης του μουσείου. Αυτονόητο θα πει κανείς. Δεν είναι όταν μιλάμε για την ελληνική πραγματικότητα. Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά. Τα έχουμε γράψει τόσες φορές στο «Ε». Αρχοντικό Μουζαφέρ Μπέη: ένα σπάνιο, μεγάλο οθωμανικό αρχοντικό που αναστηλώθηκε για να γίνει παιδικό μουσείο. Η ΦΕΞ ήταν έτοιμη με στήριξη Ιδρύματος να το αναλάβει, κάποιοι ήθελαν να φανούν οι ίδιοι και το κτήριο 6 και πλέον χρόνια κάθεται άδειο και χρειάζονται ήδη χρήματα για επισκευές. Άλλο παράδειγμα: Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης ή αλλιώς σπίτι Χατζιδάκι. 5 με 6 εκατομμύρια, υποδειγματική αποκατάσταση, πανέμορφος χώρος που είναι έτοιμος από το 2014, τα εγκαίνια έγινα το 2016 και ακόμη να συσταθεί φορέας που θα το διαχειρίζεται. Μέχρι σήμερα μόνο κάποιες εκδηλώσεις γίνονται εντός, ενώ η πρόβλεψη ήταν να έχει έσοδα για την συντήρησή του. Αν σε λίγο καιρό ακούσετε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για θέρμανση ή για τους αφυγραντήρες και οι τοιχογραφίες, τα πιάνα και όσα είναι μέσα κινδυνεύουν από φθορά, μη ξαφνιαστείτε. Ζητούν λοιπόν πρώτα φορέα και μετά να δώσουν τα λεφτά για το μουσείο καπνού. Γιατί αλλιώς θα έχουμε ‘’μια απ’ τα ίδια’’. ΣΕΚΕ και ΣΕΚΑΠ θα μετέχουν στον φορέα αυτόν που πιθανώς να έχει την μορφή ιδρύματος. Ευχόμαστε να ολοκληρωθεί σύντομα γιατί είναι κάτι που η Ξάνθη έπρεπε να έχει εδώ και χρόνια.
Χ.Δ.


Τι γιορτάσαμε με το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης;
Όχι την μνήμη του Αγίου Μνημονίου επισκόπου Αμαθούντος που γιόρταζε στις 16 Ιουνίου. Τέλειωσε αυτός ο βραχνάς της αξιολόγησης που σερνόταν εδώ και μήνες. Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης και κυρίως για την εκταμίευση της δόσης. Όπως σχολιάζουν πολλοί αναλυτές, το κείμενο της συμφωνίας ήταν έτοιμο από καιρό και τα βασικά του σημεία είχαν γίνει γνωστά από το προηγούμενο Eurogroup του Μαΐου. Η κυβέρνηση επέλεξε όμως όλο αυτό το διάστημα να θολώνει τα νερά με την δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση για το χρέος. Τίποτα δεν συμφωνήθηκε περί μείωσης του χρέους, ασφαλώς. Τι πήραμε; Μια δόση 8,5 δισ. τμηματικά με το πρώτο μέρος να μην φτάνει ποτέ εδώ γιατί πρέπει να επιστρέψει εκεί που χρωστάμε. Το Eurogroup επιβεβαίωσε τη συμφωνία για το «πρόγραμμα μετά το πρόγραμμα», δηλαδή για το μνημόνιο 4 και τα βαριά δημοσιονομικά μέτρα (περικοπές συντάξεων, μείωση αφορολόγητου κλπ) που το συνοδεύουν μέχρι και το 2022. Έθεσε επίσης τις βάσεις για το διαρκές μνημόνιο μέχρι το 2060 αντί να διαμορφωθεί ένας καθαρός χάρτης εξόδου. Χωρίς κανένα κούρεμα χρέους, λοιπόν, με όσα προβλέπονταν και πριν από δύο χρόνια. Το θέμα είναι ότι δεσμευθήκαμε για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2023 και 2% ή παραπάνω μέχρι το 2060! Τι πανηγυρίζει λοιπόν η κυβέρνηση; Ότι παίρνει μια ανάσα και κάποια χρήματα για να χαλαρώσει λίγο η θηλιά. Και αμέσως, φυσικά, ανακοινώνει χιλιάδες προσλήψεις για το 2017. Και ξεχνάει το θέμα χρέους που είχε γίνει σημαία, λέγοντας ότι τώρα βλέπουμε την ανάπτυξη. Να ‘χαμε να λέγαμε.
Χ.Δ.


Υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές και …ασυμφωνία «εντός και επί τα αυτά»
Βγήκε «λευκός καπνός» από το Eurogroup της Πέμπτης 16 Ιουνίου και επιγραμματικά συνίσταται σε εκταμίευση μιας έξτρα δόσης 8,5 δις και δεσμεύσεις για το χρέος με στόχο να καταστεί βιώσιμο στο τέλος του προγράμματος το 2018. Για πρώτη φορά συνδέονται τα πρωτογενή πλεονάσματα και το ίδιο το πρόγραμμα με την ανάπτυξη και ιδρύεται και στην Ελλάδα Τράπεζα Ανάπτυξης. «Για την δεύτερη καλύτερη συμφωνία που θα δώσει την δυνατότητα στην Ελλάδα να βαδίσει με σταθερότητα», έκανε λόγο η Κριστίν Λαγκάρντ ενώ ο κ. Σόιμπλε προειδοποίησε κατά τη συνήθειά του ότι η Ελλάδα έχει κάνει ένα βήμα αλλά θα χρειαστούν κι άλλα. Για πρώτη φορά και ο υπουργός Οικονομικών της χώρα κ. Τσακαλώτος βλέπει φως στο τούνελ. Αυτό που πετύχαμε για το χρέος – όπως ανακοίνωσε ο κ. Γ.Ντάισελμπλουμ είναι ότι η ευρωζώνη θα επιμηκύνει τους χρόνους απόσβεσης των δανείων έως και 15 έτη, ενώ η απόσβεση θα εξαρτάται και από τους ρυθμούς ανάπτυξης. Ο κ. Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός που θα αποφασιστεί πριν το τέλος του προγράμματος αλλά θα εφαρμοστεί με την ολοκλήρωσή του. Παρά τις θετικές δηλώσεις των δανειστών, εντός χώρας η συμφωνία δεν χαιρετίστηκε αναλόγως. Από την ΝΔ δηλώνουν ότι η κυβέρνηση πήρε ότι της έδωσαν και ότι δεν πέρασαν οι λεονταρισμοί του κ. Τσίπρα. Στο ίδιο μήκος κύματος με άλλα λόγια και οι δηλώσεις των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών.
Μ.Ξ.


Αντι – θέσεις
Θα περίμενε κανείς από τους παραγωγικούς φορείς να υπάρχει μεταξύ τους σύμπνοια και συνεργασία ιδιαίτερα όταν έχουν κοινούς στόχους όπως την επιδότηση του κόστους εργασίας το 12%. Όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Έχει διαπιστωθεί αντιπαλότητα για παράδειγμα μεταξύ των κατά τόπους Συνδέσμων Βιομηχάνων με τα κατά τόπους Επιμελητήρια και σε τοπικό επίπεδο. Αυτή η αντιπαλότητα έγινε πιο ορατή στις συσκέψεις που έχουν γίνει με αφορμή και την πρωτοβουλία των επιμελητηρίων να αναλάβουν την εκπόνηση της περιβόητης έκθεσης , μια σειρά προτάσεων για την διεκδίκηση της επιδότησης από την ευρωπαϊκή ένωση. Στερείται σοβαρότητας και ωριμότητας και δείχνει και μια επαρχιώτικη λογική αν κάποιοι επιμένουν να βλέπουν το δέντρο και να χάνουν το δάσος…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…