Σχόλια 09/06/17

0
boris-1941
Τα διόδια
Δικαιολογημένα έχει καταστεί μέγιστο θέμα αυτό των νέων διοδίων στα όρια της Περιφέρειάς μας. Μάλιστα χαρακτηρίστηκαν ως «ταφόπλακα» της οικονομικής και τουριστικής ζωής με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις αναλογικά σε όλους τους τομείς. Γι’αυτό ξεσηκώνονται τόσο οι δήμαρχοι αλλά και Περιφερειάρχες και αντιδρούν στην εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης των Τσακαλώτου και Σπίρτζη την οποία ζητούν ν’ αποσυρθεί και να μην εφαρμοσθεί, όταν η εφαρμογή του αναλογικού συστήματος ορίζεται στο τέλος του 2018!
Δηλαδή «πληρώστε τώρα κορόιδα τα πολλά διόδια και βλέπουμε γι’ αργότερα…»
Γ.Δ.


Μας δουλεύουν
Βέβαια όπως και να το δει το θέμα κανείς, είναι ακραίο και απαράδεκτο να υπάρχουν στον άξονα της Εγνατίας Οδού στη Βόρεια Ελλάδα 38 σταθμοί διοδίων!
Γι’ αυτό και ξεκίνησαν οι συναντήσεις των δημάρχων πόλεων κατά μήκος της Εγνατίας. Γι’αυτό και θα συγκληθεί σύσκεψη των τεσσάρων Περιφερειαρχών της Βόρειας Ελλάδας στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν συνάντηση με τον υπουργό Χ. Σπίρτζη ο οποίος τους είπε πως είναι μνημονιακή δέσμευση τα νέα διόδια και πως αυτά αργότερα θα «ξηλωθούν» μόλις μπει σε λειτουργία το αναλογικό σύστημα!!
Τάδε έφη βουλευτής ονόματι Μορφίδης ο οποίος δουλεύει τον κόσμο εν ψυχρώ. Θα τα καταργήσουν όπως τα μνημόνια, τον ΕΝΦΙΑ και άλλα πολλά. Μας περνάνε για χαζούς αλήθεια;
Γ.Δ.


Όσο μπορούν
Δεν μας δίδεται συχνά η ευκαιρία να προβάλουμε τις δράσεις Ξανθιωτών εκτός της χώρας μας. Ξανθιώτες που ζουν μακριά από την πατρίδα, που όχι μόνον δεν την ξεχνούν αλλά φροντίζουν να την βοηθούν την γενέτειρά τους όσο μπορούν.
Πρόσφατο παράδειγμα του συμπολίτη μας Αντώνη Βασιλειάδη που ενώ ζει στην πόλη Έσλινγκεν της Γερμανίας, πιστός στις ρίζες του φροντίζει να βοηθά η ελληνική κοινότητα το Νηπιαγωγείο Ζαλάχα.
Συμπέρασμα: Έστω κι αυτήν την εποχή υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται, που βοηθούν και στηρίζουν με τον τρόπο τους. Όσο μπορούν…
Γ.Δ.


Τέλη Απριλίου 1941. Εξερχόμενος του κτιρίου (σήμερα Σπίτι του Χατζιδάκι), ο βασιλιάς της Βουλγαρίας Βόρις. Μόλις έχει πραγματοποιηθεί η παράδοση- παραλαβή της Ξάνθης εκ μέρους των Γερμανών προς τους συμμάχους τους Βούλγαρους
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Ενδιαφέρον μόνο για τους υπαλλήλους
Ψήφισμα-επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ανάπτυξης από το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης δημοσιεύουμε σήμερα στην εφημερίδα μας, με το οποίο εκφράζεται η συμπαράσταση προς στους εργαζομένους του Ινστιτούτου Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) : «το Ινστιτούτο με τις έρευνες που πραγματοποιεί, αποτελεί χρήσιμο εργαλείο το οποίο συμβάλει στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου (μάρμαρα, γεωθερμία, μεταλλικά ορυκτά, βιομηχανικά ορυκτά, υπόγεια νερά, κλπ.) στο Νομό μας, αλλά και στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Α.Μ.Θ.», όπως αναφέρει συγκεκριμένα.
Μπορεί όμως να μας θυμίσει κάποιος πόσες θετικές αποφάσεις και εγκρίσεις για αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της περιοχής μας έχουν λάβει τα τελευταία είκοσι χρόνια τα εκάστοτε δημοτικά συμβούλια; Η απάντηση είναι: ΚΑΜΙΑ! Απορρίπτονται όλες οι προτάσεις συλλήβδην διότι αυτό που περισσότερο ενδιαφέρει τους δημοτικούς μας άρχοντες – διαχρονικά- είναι τα ψηφαλάκια των λιγοστών συνταξιούχων της ορεινής περιοχής που δεν θέλουν να χάσουν την ησυχία τους από τα λατομεία κι όχι η ανάπτυξη του τομέα αυτού όπως συμβαίνει σε Καβάλα και Δράμα.
Τελικά γιατί θα πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία του το ΙΓΜΕ όταν δεν αξιοποιείται το επιστημονικό του έργο και οι αναπτυξιακές του προτάσεις; Μόνο για να διατηρούνται οι θέσεις εργασίας των υπαλλήλων, όπως δεκάδες άλλοι δημόσιοι οργανισμοί;


Άνθρωποι χρειάζονται
Είναι προφανές πως δεν έχει κατανοηθεί πλήρως το ειδικό βάρος που θα μπορούσε να έχει η παρουσία του Δημοκριτείου Ιδρύματος για το νομό μας. Ίσως γιατί δεν δόθηκε η ανάλογη δημοσιότητα στους σκοπούς και στόχους αυτού σε συνάρτηση τόσο του Αβδηρίτη Δημόκριτου όσο και των ίδιων των αρχαίων Αβδήρων ως ονόματα αλλά και έννοιες. Αυτό όμως μπορεί να γίνει και μάλιστα χωρίς σημαντικό κόστος.
Από την άλλη οφείλουν οι ντόπιοι άνθρωποι των Γραμμάτων, των Επιστημών και βέβαια του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου να δραστηριοποιηθούν μαζί με την Αυτοδιοίκηση. Δίπλα και μαζί τους άνθρωποι που επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά για την ανάδειξη του έργου και της προσφοράς του Δημόκριτου και των υπολοίπων σοφών των Αβδήρων.
Διάθεση για προσφορά χρειάζεται, όρεξη για δουλειά και κυρίως άνθρωποι που μπορούν να οργανώσουν με επιτυχία μια νέα προσπάθεια.
Γ.Δ.


Παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Ελλάδα
Σύμφωνα με παλιότερους πολιτικούς που θυμούνται μαύρες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας, είναι η τρίτη φορά που το Συμβούλιο της Ευρώπης ασχολείται με την Ελλάδα. Την πρώτη φορά, επί δικτατορίας, η Ελλάδα αποχώρησε από το Συμβούλιο της Ευρώπης λίγο πριν το ίδιο το Συμβούλιο την αποπέμψει για κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη δεύτερη φορά, το 2012-13, το Συμβούλιο της Ευρώπης έθεσε υπό επιτήρηση τη ναζιστική, παραστρατιωτική, εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Η τότε έκθεση-καταπέλτης του επιτρόπου Νιλς Μούιζνιεκς συνέβαλε τα μέγιστα στην παραπομπή της οργάνωσης σε δίκη –η οποία συνεχίζεται- για σωρεία κακουργημάτων. Την τρίτη φορά, αυτές τις μέρες, η ελληνική κυβέρνηση κατηγορείται για παραβίαση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και εν κρυπτώ επαναπροώθηση πολιτικών φυγάδων στην Τουρκία, τη χώρα από όπου διέφυγαν και όπου τους αναμένουν τα χειρότερα (φυλάκιση, βασανιστήρια, ίσως και εκτέλεση). Το τελευταίο “επίτευγμα” της ελληνικής κυβέρνησης καθίσταται ακόμη πιο επονείδιστο, καθώς έρχεται την επομένη της ιστορικής τελεσίδικης απόφασης του Αρείου Πάγου για τη μη-έκδοση οκτώ Τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία. Οι καταγγελίες που έχουν φτάσει στο Συμβούλιο της Ευρώπης αναφέρουν ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση Τσίπρα παραδίδει μυστικά και μαζικά Τούρκους που ζητούν άσυλο. Μπορεί να μην υφίσταται δικαίωμα σε άσυλο, καθώς η χορήγησή του συνιστά εν τέλει κυριαρχικό δικαίωμα του ίδιου του κράτους, όμως η Ελλάδα παραβιάζει ακόμη και το δικαίωμα στην αίτηση ασύλου, αφού οι αιτήσεις δεν παραλαμβάνονται. Πλέον διασυρόμαστε διεθνώς καταστρατηγώντας κάθε αρχή του κράτους δικαίου.
Χ.Δ.


Το facebook στα… δικαστήρια της Ξάνθης
Ένα από τα δημοφιλέστερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αναμφισβήτητα το facebook, που αριθμεί περίπου 1,5 δισ. χρήστες σε όλο τον κόσμο. Σχεδόν το ¼ του πλανήτη, δηλαδή. Με τα σόσιαλ μίντια, όπως ονομάζονται, να έχουν μπει για τα καλά στην ζωή μας, ιδίως στις νεότερες ηλικίες, είναι λογικό ότι θα προκύψουν και προβλήματα που παρουσιάζονται και στην κανονική μας ζωή, την όχι εικονική. Μάλιστα η πιθανή ανωνυμία των χρηστών και τα ψευδή στοιχεία που μπορεί κάποιος χρήστης να δώσει δεν έχουν καταφέρει ακόμη να διασφαλιστούν από την εταιρεία παρά τις προσπάθειες. Όπως λοιπόν έχουμε μηνύσεις και υποθέσεις ζευγαριών που φτάνουν στα δικαστήρια, έτσι στο πινάκιο συναντούμε πλέον και υποθέσεις που αφορούν το facebook. Δεν δικάζεται, φυσικά, η εταιρεία αλλά συγκεκριμένοι χρήστες που δεν μπορούν να ξεφύγουν εν τέλει από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Σήμερα δικάζεται μια υπόθεση πρώην ζευγαριού μουσουλμάνων της πόλης μας, ενώ λίγες μέρες πριν είχε εκδικαστεί παρόμοια υπόθεση, μόνο που το ένα πρόσωπο ήταν ανήλικο. Δυσαρεστημένοι πρώην χρησιμοποιούν φωτογραφίες κοριτσιών με τις οποίες είχαν σχέση, δημιουργούν προφίλ με το όνομά τους και δηλώνουν ότι είναι πρόθυμοι για σεξουαλική συνεύρεση δίνοντας μάλιστα και το τηλέφωνο της άτυχης κοπέλας. Ανυποψίαστοι χρήστες που ψάχνουν παρόμοιες ευκαιρίες πέφτουν στην παγίδα, χωρίς να γνωρίζουν ότι ουσιαστικά συνομιλούν με άντρα και πέφτουν απ’ τα σύννεφα, όπως και η κοπέλα, όταν την παίρνουν τελικά τηλέφωνο. Το κάθε μέσο μπορεί να αποκτήσει διαφορετικούς τρόπους χρήσης, αλλά στην σύγχρονη εποχή με τα νέα μέσα κάποιοι κίνδυνοι έχουν γίνει πιο έντονοι και η εξαπάτηση και καταπάτηση των δικαιωμάτων ευκολότερη.
Χ.Δ.


Τα διόδια και η διπολικότητα του ΣΥΡΙΖΑ
Σε μετωπική σύγκρουση με τον …εαυτό του βρίσκεται για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα νέα μετωπικά διόδια που θα μπουν στην Εγνατία και θα μας βγαίνει κούκος αηδόνι ένα ταξίδι μέχρι την Θεσσαλονίκη! Ενώ ως αντιπολίτευση πρωτοστατούσαν με το κίνημα «Δεν πληρώνω» ενάντια στα διόδια που στήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση τώρα μας τα επιβάλλουν οι ίδιοι με την διαφορά ότι δεσμεύονται ότι ναι μεν θα προχωρήσει τώρα στην εγκατάσταση των νέων μετωπικών σταθμών, αλλά αυτοί θα «ξηλωθούν» μόλις τεθεί σε λειτουργία το αναλογικό, ηλεκτρονικό σύστημα είσπραξης των διοδίων. Και η δέσμευση του υπουργού Μεταφορών κ. Σπίρτζη στην συνάντηση που είχε με του βουλευτές της Β. Ελλάδος είναι ότι μέχρι τέλος του 2018 θα μπουν τα αναλογικά διόδια. Δηλαδή τα βάζουν προσωρινά και μετά θα τα ξηλώσουν ενώ όπως γνωρίζουμε ο νόμος έχει ψηφιστεί για αναλογικά διόδια από τον Απρίλιο του 2016. Κι όχι μόνο αυτό αλλά δηλώνουν ότι είναι και μαζί με τις τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Καβαλιώτη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστα Μορφίδη που είπε: «Θα ήμουν μαζί τους» και σ’ αυτό συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης. Μάλιστα είναι έτοιμοι να «βγουν στους δρόμους» για να αποτρέψουν την τοποθέτηση των διοδίων μέχρι να μπουν τα αναλογικά διόδια!
Sorry αλλά αυτή την …διπολικότητα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορώ να την παρακολουθήσω!
Μ.Ξ.


Καταθέτει στην Εξεταστική ο πρώην πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού και του Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν»
Με την εξέταση του προφυλακισμένου πρώην προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέα Μαρτίνη, άνοιξε στις 3 μετά το μεσημέρι, ο κύκλος των μαρτυρικών καταθέσεων στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά υποθέσεις κακοδιαχείρισης στον χώρο της υγείας από το 1997 έως και το 2014 και στην οποία συμμετέχει ως μέλος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Στάθης Γιαννακίδης. Να σημειώσουμε ότι ο προφυλακισμένος Ανδρέας Μαρτίνης για μίζα 3,2 εκατομμυρίων μάρκων από γερμανική εταιρεία και για δεκάδες παροχές υγείας με σκανδαλώδεις εκπτώσεις στο «Ντυνάν» σε σημαίνοντα πρόσωπα της χώρας, έχει προαναγγείλει αποκαλύψεις. Σε συνέντευξή του, πριν από δύο ημέρες, ο κ. Μαρτίνης κατήγγειλε μεθοδεύσεις για να περάσει το νοσοκομείο στα χέρια της τράπεζας Πειραιώς. Μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» κατονόμασε υπουργούς των προηγούμενων κυβερνήσεων με τους Άδωνη Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη αλλά και παλαιότερα επί ΠΑΣΟΚ, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να παίζουν, όπως είπε, σημαντικό ρόλο στις πελατειακές πρακτικές που αναπτύχθηκαν εντός της Διοίκησης του «Ντυνάν».
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…