Σχόλια 08/06/17

0
akropoleos-1941
Προσεχώς κυνοκομείο!
Καλά τα νέα που έρχονται από το δήμο Ξάνθης για το μείζον θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων, καθώς, όπως μαθαίνουμε, αναμένεται προσεχώς ο διαγωνισμός για το κυνοκομείο του δήμου. Στο στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκονται τα τεύχη δημοπράτησης και η διαδικασία για το έργο προϋπολογισμού 600.000 ευρώ αναμένεται χωρίς καθυστερήσεις.
Να σημειώσουμε βέβαια ότι καθοριστική ήταν η συμβολή αφανών ευαισθητοποθημένων συμπολιτών και εθελοντών, χωρίς την συνδρομή των οποίων το έργο θα «έγραφε» πολλές πολλές καθυστερήσεις, αν θα γινόταν και ποτέ…
Το κυνοκομείο θα γίνει κοντά στην περιοχή του Πετροχωρίου, σε δημοτικό οικόπεδο και είναι σημαντικό ότι δρομολογείται, μιας και σωστά, από την πλευρά της δημοτικής αρχής, αξιολογείται ως μία από τις κύριες προτεραιότητες του δημοτικού έργου.
Ε.Δ.


Καλοκαιρινό
Οκτώ Ιουνίου πλέον και είμαστε ημερολογιακά στο καλοκαίρι. Μπορεί να μην έχουμε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες (δεν τις θέλουμε και τόσο) όμως τα πάντα γύρω μας μυρίζουν καλοκαίρι. Ακόμη, μια ένδειξη του καλοκαιριού είναι η σταδιακή απελευθέρωση λίγο-πολύ όλων μας από τα μακρυμάνικα, τα κλειστά παπούτσια, και επιστροφή στο εν γένει ελαφρύ ντύσιμο.
Το οποίο ελαφρύ, ιδίως κάποιες νέες κοπέλες κάνουν ανάλαφρο προς τέρψη των αγοριών αλλά και ανδρών εν γένει.
-Καλό καλοκαίρι αγαπητοί συμπολίτες.
Γ.Δ.


Διπλό χτύπημα στο Ιράν
Νέο χτύπημα των Τζιχαντιστών στην Τεχεράνη αυτή τη φορά με 12 νεκρούς. Πέρα από τον αριθμό των αθώων νεκρών, βαρύτητα αποκτά ο συμβολισμός της ενέργειας. Επίθεση στο Ιράν, στην ίδια την πρωτεύουσα και στο κοινοβούλιο αυτής. Οι Τζιχαντιστές με το χτύπημα αυτό θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι «είμαστε εδώ, υπάρχουμε και σας χτυπάμε».
Κι αυτό το έκαναν διότι στο πεδίο των μαχών υφίστανται συνεχείς ήττες που προδικάζουν το τέλος τους.
Γ.Δ.


Φωτογραφία τμήματος της Παλιάς Πόλης στην περιοχή της οδού Ακροπόλεως. Η φωτο από Γερμανό στρατιώτη το 1941
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι!
Δεν το πολυδιαφήμισε η κυβέρνηση, αλλά την περασμένη εβδομάδα ανανεώθηκε για ακόμα είκοσι χρόνια η σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στους Καναδούς αντί 600 εκ. ευρώ. Αν αφαιρεθεί από το ποσό αυτό ο ΦΠΑ, οι Καναδοί κρατούν τη χρήση του αεροδρομίου καταβάλλοντας ενοίκιο μόλις 24 εκ. ευρώ το χρόνο, όταν τα καθαρά του κέρδη υπερβαίνουν τα 200 εκ. τον χρόνο. Με άλλα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ, που κάποτε φώναζε επειδή δόθηκε το αεροδρόμιο στους ξένους, τώρα όχι απλώς το ξαναδίνει στους ξένους, αλλά το δίνει και με τίμημα που αν το έδινε άλλη κυβέρνηση θα είχε στήσει Εξεταστική στη Βουλή.
Ακριβοί στα πίτουρα, αλλά φτηνοί στο αλεύρι…


Διευκρίνιση για τον εθελοντισμό
Αξιέπαινη η πρωτοβουλία του δήμου Αβδήρων και των υπαλλήλων να καθαρίσουν τις ακτές του δήμου στέλνοντας μήνυμα σεβασμού του περιβάλλοντος σε δημότες και λουόμενους, με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον. Μια διευκρίνιση θα ήταν χρήσιμη και κρίσιμη ωστόσο. Ο καθαρισμός που έγινε την Τρίτη 6 Ιουνίου για να τιμηθεί η αξία του Περιβάλλοντος (που ‘γιόρταζε’ 5 Ιουνίου) αν έγινε σε ώρα εργασίας δεν είναι εθελοντικός.
Παραμένει σημαντικός, έχει συμβολισμό για την πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής να αξιοποιήσει σε αυτό τον σκοπό τους υπαλλήλους τους για εκείνη την ημέρα, μπράβο και στους ίδιους τους υπαλλήλους που συμμετείχαν με διάθεση, αλλά δεν αποτελεί πράξη εθελοντισμού. Και ο λόγος είναι προφανής.
Ε.Δ.


Τα… ζώα μας αργά
Γηραιός Ξανθιώτης αποβιώνει στα 86 του, έχοντας εργαστεί για χρόνια στην Γερμανία σε χυτήρια και άλλες βαριές δουλειές που έκαναν οι μετανάστες τις δεκαετίες ’60 και ’70. Παίρνει σύνταξη από την Γερμανία, λοιπόν, και μετά τον θάνατό του τα παιδιά του κάνουν τα απαραίτητα χαρτιά προκειμένου να λάβει σύνταξη χηρείας η σύζυγος που είναι ασφαλισμένη στον ΟΓΑ με τρεις κι εξήντα. Οι Γερμανοί απαντούν μέσα σε λίγες μέρες ενημερώνοντας για τα έγγραφα που απαιτούνται. Τα έγγραφα αποστέλλονται και μέσα σε μια εβδομάδα οι Γερμανοί έχουν κάνει όλες τις απαιτούμενες από την πλευρά τους ενέργειες. Ο φάκελος αποστέλλεται αυτή τη φορά όχι στους συγγενείς, αλλά στον ελληνικό ασφαλιστικό φορέα, ο οποίος κάνει περίπου ένα δίμηνο για να ολοκληρώσει τις δικές του ενέργειες. Και ενώ όλο αυτό το διάστημα η σύνταξη συνεχίζει να κατατίθεται στην τράπεζα, κανείς όμως δεν την αγγίζει γιατί κάποια στιγμή θα θυμηθούν ότι έχει γίνει γνωστοποίηση του θανάτου και θα πάρουν το ποσό πίσω. Ίσως αυτό να εννοούν κάποιοι με το Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Μία εβδομάδα για τους Γερμανούς, δύο μήνες για μας. Κατά τα άλλα, η αξιολόγηση είναι λέξη επονείδιστη, απεχθής και παντελώς ακατάλληλη. Είμαστε όμως γρήγοροι σε κάποιους τομείς. Όπως στην νομοθέτηση και στις τροποποιήσεις νόμων του κράτους. Όχι σε τόσο σημαντικά ζητήματα. Απλά σε τομείς όπως η παιδεία, η δικαιοσύνη, οι φορολογικές εισφορές και άλλα διάφορα που δεν μας αγγίζουν. Η ταχύτητα μας διακρίνει μόνο όταν πρόκειται να ευχαριστήσουμε ή να εξυπηρετήσουμε το κομματικό μας ακροατήριο. Τότε ‘’το γοργόν και χάριν έχει’’.
Χ.Δ.


Προσοχή στην οδό 12 Αποστόλων
Ο δήμος Ξάνθης είχε ενημερώσει για τις εργασίες ασφαλτόστρωσης στην οδό 12 Αποστόλων, ένα δρόμο που παρά την στενότητά του χρησιμοποιείται πολύ από τους οδηγούς. Είναι αλήθεια ότι η άσφαλτος χρειαζόταν ανανέωση εδώ και καιρό, με φθορές, λακκούβες, μεταλλικά καπάκια σε διαφορετικό ύψος κτλ. Όπως μας ενημέρωσαν όμως κάτοικοι της οδού, παρότι η ασφαλτόστρωση τελείωσε την προηγούμενη Τετάρτη, το ογκώδες μηχάνημα είχε παραμείνει –τουλάχιστον μέχρι και χθες- στη διασταύρωση με την οδό Ναυαρίνου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι οδηγοί, να γίνονται παραβάσεις μονόδρομων, να υπάρχει γενικότερα εκνευρισμός και κορναρίσματα. Είναι γνωστό ότι στον δρόμο αυτό έχουν γίνει πολλά τροχαία. Καλό θα ήταν να ολοκληρωθούν άμεσα οι εργασίες, πριν η ανυπομονησία μας οδηγήσει σε κάποιο νέο ατύχημα.
Χ.Δ.


Να κι ένας καλός …φόρος!
Τέλος και με νόμο βάζει το υπουργείο περιβάλλοντος στις δωρεάν πλαστικές σακούλες. Συγκεκριμένα από 1/1/2018 οι καταναλωτές θα πληρώνουν 0,08 ευρώ για κάθε σακούλα. Ουσιαστικά πρόκειται για ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας στην εθνική νομοθεσία. Επίσης η στόχευση είναι κυρίως η ελάφρυνση του περιβάλλοντος από την υπερκατανάλωση της πλαστικής σακούλας που κοντεύει να μας πνίξει. Υπολογίζεται ότι κάθε Έλληνας χρησιμοποιεί τον χρόνο 400 πλαστικές σακούλες. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν 4,5 δισεκατομμύρια σακούλες. Συνεπώς τώρα που θα πληρώνονται θα χρησιμοποιούνται με περισσότερη φειδώ ενώ τα χρήματα θα κατευθύνονται σε περιβαλλοντικές δράσεις αλλά και στους δήμους προκειμένου αυτοί να προμηθεύουν τους πολίτες τους με επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες.
Να κι ένας καλός φόρος…
Μ.Ξ.


Η Κική Δημουλά και η ποίηση
Επίτιμη διδάκτωρ του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε η ποιήτρια Κική Δημουλά. Η 86χρονη ποιήτρια με την ιδιαίτερη γραφή και την πνευματικότητα του λόγου της, η οποία μάλιστα είναι αυτοδίδακτη εκφώνησε μια συναρπαστική ομιλία. «Έχω περάσει μόνο έξω από το Πανεπιστήμιο και τώρα, μέσα σε μια μόνο στιγμή, πήρα και διδακτορικό» είπε η Κ. Δημουλά αμέσως μετά την αναγόρευσή της. «Η τιμή την οποία μου έκανε το Πανεπιστήμιο μου φέρνει συγκίνηση: συγκίνηση ρωμαλέα, σφοδρή και άφθαρτη. Και μαζί αμηχανία, ταραχή, ακόμα και φόβο. Γιατί είμαι αυτοδίδακτη και αυτοδίδακτες είναι και οι επιδόσεις μου στην ποίηση. Αφελώς πίστεψα στην αρχή πως θα μπορούσα να ανιχνεύσω τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της ποίησης. Η ποίηση είναι σαν μια πελώρια τίγρη που τινάζει ξαφνικά μπροστά μας την ουρά της. Πρόκειται για ένα είδος ευθανασίας των πραγμάτων που βρίσκονται ήδη νεκρά μέσα μας. Η μνήμη και η λύπη είναι οι τροφοδότες της ποίησης, αλλά τα ποιήματα είναι σαν να έχουν διαλέξει τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να γραφτούν».
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…