Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Λόγια καλά και μετρημένα είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός στην Κομοτηνή

Λόγια καλά και μετρημένα είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός στην Κομοτηνή

0
gilntirim 1

Μπιναλί Γιλντιρίμ: « Έχουμε πάρα πολλά να μοιραστούμε, γιατί πρέπει να μαλώνουμε; «Ο γείτονας έχει ανάγκη ακόμα και τη στάχτη του γείτονα»

«Εκτός ότι είστε ομογενείς και ομόθρησκοι, είστε και πολίτες της Ελλάδος… Αποτελείτε γέφυρα για να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ι. Αμανατίδης στην Κομοτηνή για την επίσκεψη Γιλντιρίμ

Θετικά μηνύματα καλής γειτονίας, συνεργασίας αλλά και διαλόγου για να επιλυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έστειλε από την Κομοτηνή ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, την οποία επισκέφτηκε την Δευτέρα 19 Ιουνίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Απευθυνόμενος στον κόσμο της μειονότητας έκανε αναφορά στους Ρωμιούς της πόλης επιχειρώντας να θέσει σε βάση αμοιβαιότητας τα θέματα της μειονότητας (με αναφορές στα εκπαιδευτικά και τους μουφτήδες) και τόνισε ότι ο ρόλος της μειονότητας είναι: «γέφυρα για να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τη στήριξη της Τουρκίας στα προβλήματά της αλλά και να στείλει μήνυμα συναίνεσης.

Γιλντιρίμ στην Κομοτηνή: « Έχουμε πάρα πολλά να μοιραστούμε, γιατί πρέπει να μαλώνουμε;»

«Εμείς είμαστε γείτονες και έχουμε ένα ρητό: Ο γείτονας έχει ανάγκη ακόμα και τη στάχτη του γείτονα. Κατά συνέπεια βασική αρχή της γειτονίας είναι οι καλές σχέσεις. Έχουμε πάρα πολλά να μοιραστούμε, γιατί πρέπει να μαλώνουμε;», τόνισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. Πιο αναλυτικά, ο Γιλντιρίμ μιλώντας στους πιστούς του τζαμιού Κιρ Μαχαλά, στην Κομοτηνή, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα. «Στην Αθήνα, στη συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό (Αλ. Τσίπρα) αξιολογήσαμε τα διμερή θέματα και αποφασίσαμε από κοινού αντί να επιμένουμε στα θέματα που δεν συμφωνούμε, να ξεκινήσουμε από αυτά στα οποία συμφωνούμε. Και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στα θέματα διαφωνιών μέσω διαλόγου. Εμείς είμαστε γείτονες και έχουμε ένα ρητό: Ο γείτονας έχει ανάγκη ακόμα και τη στάχτη του γείτονα. Κατά συνέπεια βασική αρχή της γειτονίας είναι οι καλές σχέσεις. Έχουμε πάρα πολλά να μοιραστούμε, γιατί πρέπει να μαλώνουμε;» ανέφερε.

«Εκτός ότι είστε ομογενείς και ομόθρησκοι, είστε και πολίτες της Ελλάδος…»

Ακολούθως προέβη σε παραινέσεις και προτροπές για τα μέλη της μειονότητας: «Πέρα από τα χαιρετίσματα του, ο κ. Ερντογάν μου είπε να σας πω ότι εκτός ότι είστε ομογενείς και ομόθρησκοι, είστε και πολίτες της Ελλάδος. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να προσπαθείτε και να εργάζεστε για να αναπτυχθεί η χώρα αυτή και τα προβλήματά της θα τα βλέπετε και ως δικά σας προβλήματα. Και από την άλλη, να διατηρείτε τις αξίες σας και τα πιστεύω σας. Και θα προσπαθείτε να γαλουχείτε τα παιδιά σας με αυτές τις αξίες. Αυτό ισχύει και για τους Ρωμιούς πολίτες μας που ζουν στην Τουρκία. Εσείς κατά μία άποψη αποτελείτε γέφυρα για να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Να εργάζεστε για να αναπτυχθεί η χώρα αυτή και τα προβλήματά της θα τα βλέπετε και ως δικά σας προβλήματα. Για τον λόγο αυτό, εμείς το (μειονοτικό) δεν το θεωρούμε πρόβλημα. Να ξέρετε ότι η Τουρκία είναι πάντα στο πλευρό σας. Θα αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με την Ελλάδα με διάλογο. Έχουμε προβλήματα και θα τα επιλύσουμε. Έχουμε προβλήματα στο Αιγαίο, θα τα λύσουμε. Εσείς έχετε προβλήματα που αφορούν την παιδεία, με τους μουφτήδες. Αντιστοίχως υπάρχουν προσμονές της Ελλάδος για το θέμα της Θεολογικής Σχολής (της Χάλκης). Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε, δεν θα τα αποφύγουμε, οι άνθρωποι συνεννοούνται μιλώντας», αναφέρει το ΑΠΕ. Και το ελληνόφωνο TRT αναφέρει απόσπασμα της ομιλίας του τούρκου πρωθυπουργού: « Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο γείτονες, έχουμε πολλά να κάνουμε μαζί. Και το σημαντικότερο σημείο εκκίνησης για την ανάπτυξη των σχέσεων είναι οι ομογενείς μας. Οι ομογενείς μας αποτελούν γέφυρα στις σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Για αυτό η χαρά των ομογενών στην Ελλάδα είναι χαρά και της Τουρκίας και τα προβλήματα τους προβλήματα μας. Με τον διάλογο που έχουμε με την Ελλάδα εδώ και χρόνια αναπτύχθηκαν το εμπόριο, η οικονομία, ο τουρισμός και οι συγκοινωνίες ότι ο διάλογος αποτελεί προϋπόθεση για τα αμοιβαία οφέλη».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ι. Αμανατίδης στην Κομοτηνή για την επίσκεψη Γιλντιρίμ

Με αφορμή της σύσκεψη του κ. Γιλντιρίμ την Κομοτηνή επισκέφτηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης .Ο κ. Αμανατίδης συνοδευόμενος από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά και Αιχάν Καρά Γιουσούφ και τον κ. Χαρίτου είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη κ. Μέτιο και με τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη.Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Χρόνος Κομοτηνής», ο κ. Αμανατίδης κληθείς να σχολιάσει την άφιξη του Τούρκου πρωθυπουργού είπε τα εξής: “Το πεδίο των συνομιλιών που είχε κάτω στην Αθήνα είναι παρά πολύ σημαντικό, καταρχήν υπάρχει το Κυπριακό. Είναι τα ζητήματα συνεργειών και συνεργασίας που είχαν τεθεί και στην ατζέντα στο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας στη Σμύρνη. Η ανάπτυξη εθνικής ατζέντας και οι συζητήσεις επάνω σε ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες πάντα είναι προς όφελος των δύο κρατών και των δύο κοινωνιών. Αυτό νομίζω εκφράστηκε και με τις δηλώσεις των δυο πρωθυπουργών και το άλλο είναι μία ιδιωτική επίσκεψη που έχει άλλο χαρακτήρα”. Όσον αφορά την επιλογή του να υποδεχτεί τον Τούρκο πρωθυπουργό στη Θράκη ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε: “Θα τον υποδεχτώ, θα τον ξεπροβοδίσω. Στις επισκέψεις στο Δήμο Αρριανών θα είμαι παρών. Νομίζω ότι δίνει το μήνυμα ότι η συνύπαρξη των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων στη Θράκη είναι παράδειγμα και για την συνύπαρξη στην Ευρώπη. Αυτό το νόημα έχει και η δική μου παρουσία εδώ. Άλλωστε το ιφτάρ είναι γεύμα αγάπης”.

Του δώρισε ένα κομπολόι …

Να σημειώσουμε πως ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Αμανατίδης συνόδευσε τον Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Γιλντιρίμ στο τζαμί, και ευχήθηκε στους πιστούς καλό Ραμαζάνι Αναφέρθηκε στην «πολύ καλή συζήτηση» που είχαν με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας στο αυτοκίνητο. Επίσης τους έδειξε το κεχριμπαρένιο κομπολόι που του δώρισε ο κ. Γιλντιρίμ και πρόσθεσε: «Η επίσκεψη του πρωθυπουργού μάς δείχνει ότι η συνεργασία και η συμβίωση με τους μουσουλμάνους στη Θράκη, είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους, για όλη την Ευρώπη και όλον τον κόσμο».

Ακυρώθηκε λόγω βροχής η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στο εργοστάσιο του γιου του Σαδίκ

Το πρόγραμμα του κ. Γιλντιρίμ συμπεριλάμβανε επίσκεψη στο Τουρκικό προξενείο και συνάντηση με τον Τούρκο Πρόξενο στην Κομοτηνή, τον κ. Ακιντζί. Επίσης είχε επαφές με στελέχη σωματείων και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο χωριό Λύκειο για το δείπνο Ιφτάρ στο πλαίσιο του Ραμαζανιού όπου είχε συγκεντρωθεί πάρα πολύς κόσμος. Να σημειώσουμε πως το πρόγραμμα επίσης συμπεριελάμβανε και επίσκεψη στο εργοστάσιο τυποποίησης κερασιών του Λεβέντ Σαδίκ (γιου του Αχμέτ Σαδίκ) όμως ακυρώθηκε λόγω της ξαφνικής νεροποντής. Η σύζυγός του έφτασε στην περιοχή με ιδιωτική πτήση στο Αεροδρόμιο της Χρυσούπολης και είχε αυτόνομο πρόγραμμα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…