Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Η ΣΑΣΟΕΕ δυναμικά στην διαμόρφωση αγροτικής πολιτικής

Η ΣΑΣΟΕΕ δυναμικά στην διαμόρφωση αγροτικής πολιτικής

0
sasoee kontos

Με προτάσεις στην Βουλή για αγροτικά νομοσχέδια, η νέα συνεταιριστική οργάνωση θα μετέχει πλέον και στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων

Αλ. Κοντός: «Από τον Σεπτέμβριο θα μετέχουμε σε όλες τις διαχειριστικές επιτροπές της ΕΕ, ώστε να έχουμε πλέον ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής»

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ) συνεδρίασε το Σάββατο 16 Ιουνίου στην Ξάνθη υπό την προεδρία του γενικού διευθυντή της ΣΕΚΕ και πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρου Κοντού. Ένα από τα κύρια θέματα που απασχόλησαν την συνεδρίαση ήταν η λαθραία διακίνηση αγροτικών προϊόντων και η διαμόρφωση μιας νέας πρότασης νόμου για τους συνεταιρισμούς. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι 40 περίπου συνεταιριστικών οργανώσεων και επιχειρήσεων από όλη Ελλάδα. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση έγινε δεκτή η ενημέρωση από τον πρόεδρο ότι ο ΣΑΣΟΕΕ έχει υποβάλει αίτηση ένταξης στις κορυφαίες ευρωπαϊκές αγροτικές και συνεταιριστικές οργανώσεις COPA και COGECA, η οποία αναμένεται να εγκριθεί τον Σεπτέμβριο.

Νικήτας Πρίντζος: Προσπάθεια δημιουργικής σύμπραξης επ’ ωφελεία αγροτών και κτηνοτρόφων

sasoee synedriasiΜιλώντας στο «Ε» ο αντιπρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ, Νικήτας Πρίντζος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου – ΕΒΟΛ, ανέφερε: «Με πολύ μεγάλη χαρά μαζευτήκαμε εδώ στην Ξάνθη συνεταιριστές από όλη την Ελλάδα στην ιδιαίτερη πατρίδα του προέδρου μας κ. Κοντού, του πρώην υπουργού, όπου θα κάνουμε μια κουβέντα για τα μεγάλα προβλήματα τα οποία απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της πατρίδας μας και θα προσπαθήσουμε να τα αντιμετωπίσουμε στο μέτρο του δυνατού. Είναι γνωστό ότι η χώρα μας περνάει μια μεγάλη οικονομική κρίση, η οποία έχει αντίκτυπο και στον αγροτικό κόσμο, και από εδώ, από την πατρίδα του κ. Κοντού αλλά και του εθνάρχη, θα έλεγα, του συνεταιριστικού κινήματος, Αλέξανδρου Μπαλτατζή, θα προσπαθήσουμε να συμπράξουμε δημιουργικά όλοι εμείς που είμαστε σ’ αυτό το μετερίζι για να βοηθήσουμε τον τόπο μας, να βοηθήσουμε τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους». Στον τομέα της φοροδιαφυγής από την λαθραία διακίνηση αγροτικών προϊόντων τονίστηκε ότι ο ΣΑΣΟΕΕ θα συμβάλει ενεργά στην πάταξή της με παράλληλη πρόταση να χρησιμοποιηθούν τα όποια χρήματα εισπράξει το υπουργείο ως ισοδύναμο για μείωση της φορολογίας των αγροτών. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκαν τα 700 εκατ. ευρώ που χάνονται ετησίως από τα καπνικά προϊόντα και τα 350 εκατ. ευρώ από το τσίπουρο.

Αλ. Κοντός: «Όχι μόνο δεν υπάρχει αγροτική πολιτική, αλλά ούτε διαχείριση των προβλημάτων»

Ο πρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ, Αλέξανδρος Κοντός, σημείωσε, μιλώντας στο «Ε», ότι είναι μεγάλη η τιμή να υποδέχεται η Ξάνθη εξαιρετικούς συνεταιριστές από την Κρήτη έως τον Έβρο. Ευχαρίστησε, επίσης, τον αντιπρόεδρο κ. Πρίντζο για την φιλοξενία του Συνδέσμου τον προηγούμενο μήνα στον Βόλο, χαρακτηρίζοντας την ΕΒΟΛ ένα πραγματικό κόσμημα για το συνεταιριστικό κίνημα. Σε δηλώσεις του αναφορικά με το τι έχει να αντιμετωπίσει ο ΣΑΣΟΕΕ, ο κ. Κοντός ανέφερε: «Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Δυστυχώς εκείνο που βλέπουμε είναι ότι όχι μόνο δεν υπάρχει αγροτική πολιτική, αλλά δεν γίνεται καν διαχείριση των προβλημάτων. Εμείς λοιπόν σαν ΣΑΣΟΕΕ μπαίνουμε στα προβλήματα, παλεύουμε για τα προβλήματα. Συναντηθήκαμε πρόσφατα με την κα Γεννηματά και με την ΝΔ, κάναμε γνωστό τον ρόλο του ΣΑΣΟΕΕ, μας ζήτησαν να είμαστε σύμβουλοί τους και μας καλούν ήδη στην Βουλή και καταθέτουμε τις απόψεις μας για όλα τα θέματα και τα νομοσχέδια που έχουν σχέση με τον αγροτικό τομέα. Σήμερα, μάλιστα, αποφασίσαμε με πρόταση του κ. Πρίντζου να συστήσουμε ομάδες για να διαμορφώσουμε αγροτική πολιτική για το μέλλον. Όχι μόνο να δώσουμε λύση στα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά να σχεδιάσουμε το μέλλον του αγροτικού τομέα στην πατρίδα μας. Είναι πολύ σημαντικό και ενθαρρυντικό να βλέπεις ανθρώπους από την Κρήτη, την Πελοπόννησο, την Θεσσαλία, την Μακεδονία και την Θράκη να κάθονται σε ένα τραπέζι και να μιλούν εποικοδομητικά για το αύριο της ελληνικής υπαίθρου».

Συμμετοχή σε ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων για τον ΣΑΣΟΕΕ

Με την σταδιακή αποδυνάμωση της ΠΑΣΕΓΕΣ τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε ουσιαστική δυνατότητα εκπροσώπησης και παρέμβασης στις ευρωπαϊκές εξελίξεις για τους Έλληνες αγρότες και τους συνεταιρισμούς. Κάνοντας την αρχή λίγες μέρες πριν η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, άνοιξε τον δρόμο ώστε να σταματήσει η μακρά περίοδος απουσίας του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας από τα ευρωπαϊκά δρώμενα. Ο κ. Κοντός ενημέρωσε το Σώμα ότι θα είναι συμφερότερη για τον ΣΑΣΟΕΕ η συνεργασία με την GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, καθώς θα μοιράζονται τα έξοδα συμμετοχής στην Copa – Cogeca, όπως πράττουν άλλες χώρες, και ταυτόχρονα θα έχουν δυναμικότερη παρουσία. Χαρακτηριστικά ο κ. Κοντός δήλωσε επ’ αυτού: «Ο ΣΑΣΣΟΕ έχει κάνει ήδη αίτηση να μπει στην Copa – Cogeca που είναι το κορυφαίο ευρωπαϊκό, συνεταιριστικό όργανο. Τον Σεπτέμβριο πιστεύω ότι θα είμαστε μέλη με εκπροσώπους μας να μετέχουν σε όλες τις διαχειριστικές επιτροπές που υπάρχουν στην ΕΕ, έτσι ώστε να έχουμε πλέον ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση ευρωπαϊκής πολιτικής, που έχει άμεση σχέση με την χώρα μας. Ας μην ξεχνούμε ότι κάθε χρόνο 2 δισ. ευρώ για ενισχύσεις αγροτών έρχονται από την Ευρώπη, ενώ 5 δισ. ευρώ για την πενταετία έχει ο δεύτερος πυλώνας της κοινής αγροτικής πολιτικής».

Ο ΣΑΣΟΕΕ θα συνεχίσει τις συνεδριάσεις του στην περιφέρεια, όπως έχει αποφασιστεί, με επόμενη αυτή στον Βελβεντό στην Μακεδονία.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

28 εκ. ευρώ στην ΑΜΘ για έργα βελτίωσης

Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα…