Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ανακοινώθηκε η καταδικαστική η απόφαση του Εκλεκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους

Ανακοινώθηκε η καταδικαστική η απόφαση του Εκλεκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους

0
ergazomenoi sdan

Αντισυνταγματικές οι παρατάσεις των συμβάσεών τους αλλά αφήνει «παράθυρο» για νομική ρύθμιση του θέματος αναγνωρίζοντας ότι καλύπτουν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες»

Συνεχίζουν τον αγώνα με καταλήψεις και απεργία την Πέμπτη 22 Ιουνίου

Ανακοινώθηκε την Παρασκευή η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους και όπως άλλωστε αναμενόταν μετά από τις «διαρροές» που είχαν γίνει προ έξι εβδομάδων η απόφαση είναι καταδικαστική για τους 8.000 περίπου πανελλαδικά συμβασιούχους στους δήμους. Ωστόσο σύμφωνα με αναλυτές η απόφαση είναι πιο ήπια.

Αντισυνταγματικές οι παρατάσεις αλλά «παράθυρο» για νομική ρύθμιση του θέματος

Κι αυτό γιατί ναι μεν κρίνεται ομόφωνα ότι οι παρατάσεις των συμβάσεων είναι αντισυνταγματικές (άρθρο 16 του νόμου 4429/2016) ενώ είναι αντίθετες στις διατάξεις του άρθρου 103 του Συντάγματος και στην Οδηγία 1999/70/ΕΚ του Συμβουλίου της 28.6.1999, όπως ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με το ΠΔ 164/2004 (Παυλόπουλου) και κατά πλειοψηφία ότι είναι αντισυνταγματική (αντίθετη στο άρθρο 98 του Συντάγματος) η ρύθμιση του άρθρου 25 του ν. 4456/2017 για την πληρωμή των συμβασιούχων.

Αλλά παράλληλα: -Με βάση το σκεπτικό της μειοψηφίας, αφήνεται ανοιχτό «παράθυρο» για την έγκριση από το Κλιμάκιο του 1ου Τμήματος του εντάλματος πληρωμής, με αφορμή το οποίο έγινε και η συνεδρίαση της Ολομέλειας, και, άρα, και της καταβολής των δεδουλευμένων όλων των συμβασιούχων αλλά και την παραμονή στην εργασία, τουλάχιστον όσων από αυτούς δεν έχουν κλείσει 24μηνο, έως την 31η Δεκεμβρίου 2017,

-Αναγνωρίζεται ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, δίνοντας με αυτό τον τρόπο μία πιθανή νομική διέξοδο στην ρύθμιση για την οριστική λύση του προβλήματος, που έχει προαναγγελθεί από την κυβέρνηση μέσω του ίδιου του πρωθυπουργού.

Συνεχίζουν τον αγώνα με καταλήψεις και απεργία την Πέμπτη

Αποφασισμένοι να αγωνιστούν δηλώνουν οι συμβασιούχοι και η ΠΟΕ – ΟΤΑ αποφάσισε καταλήψεις στους χώρους εργασίας μέχρι την Τετάρτη ενώ την Πέμπτη πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στους δήμους. Χθες εξάλλου οι συμβασιούχοι έκαναν κατάληψη το ΥΠΕΣ ζητώντας από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δημοτικων υπάλληλων κ. Δημήτρης Γαλανόπουλος που εκπροσωπεί και τους συμβασιούχους: «Ζητάμε να τηρήσει τις υποσχέσεις του ο υπουργός. Δηλαδή ότι θα πληρωθούν για τα δεδουλευμένα και θα παραμείνουν έως το τέλος του χρόνου όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου που έδωσε παράταση στις συμβάσεις τους και θα γίνουν αορίστου χρόνου. Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι όποια και αν είναι η απόφαση του Ελεγκτικού συνεδρίου θα την αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και ότι έχει προτάσεις. Επίσης είναι θετικό ότι η απόφαση στο Ελεγκτικού αναγνωρίζει και επικαλείται τις πάγιες διαρκείς ανάγκες. Είμαστε εν αναμονή της συνάντησης του προέδρου της ΚΕΔΕ με τον κ. Σκουρλέτη που θα γίνει την Πέμπτη και μέσα στις επόμενες μέρες θα αποφασίσουμε αν μεταβούμε στην Αθήνα για να συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο της Πέμπτης».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanhtopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…