Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Τάρτα σφολιάτας με άγρια σπαράγγια

Τάρτα σφολιάτας με άγρια σπαράγγια

0
tarta-sparaggia

-1 φύλλο σφολιάτας

-200 γραμμάρια άγρια σπαράγγια

-2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένες με την πρέσα σκόρδου

-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

-2 τσιμπιές αλάτι

-200 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη

-2 κουταλιές σούπας γάλα εβαπορέ (ή κρέμα γάλακτος)

-1 αυγό + 1 κρόκο για επάλειψη

-60 γραμμάρια προσούτο

-1 κουταλάκι γλυκού μέλι

-1 κουταλάκι γλυκού μουστάρδα

-1 κουταλάκι γλυκού χυμό λεμόνι

– Ξύσμα λεμονιού για γαρνίρισμα

Ανοίγουμε το παραλληλόγραμμο φύλλο σφολιάτας. Το τοποθετούμε πάνω σε μια λαμαρίνα φούρνου καλυμμένη με λαδόκολλα. Με το μαχαίρι χαράσσουμε στη σφολιάτα ένα κάδρο 2,5 εκατοστών περίπου. Δηλαδή ένα παραλληλόγραμμο μικρότερο. Προσέχουμε να χαράξουμε τη σφολιάτα αλλά όχι να την κόψουμε μέχρι κάτω. Τη βάζουμε στο ψυγείο.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την τριμμένη γραβιέρα, το ολόκληρο αυγό και το γάλα εβαπορέ ή την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.

Καθαρίζουμε τα σπαράγγια ως εξής λυγίζοντάς τα με το χέρι μας προς τη βάση τους, εκεί που σπάνε από μόνα τους και χωρίς μεγάλη δύναμη σημαίνει πως είναι το τρυφερό τους μέρος. Πετάμε τις ουρές και κρατάμε το μεγαλύτερο κομμάτι που είναι και το τρυφερό. Τα πλένουμε με προσοχή να μην τα σπάσουμε και τα στραγγίζουμε για λίγη ώρα. Τους ρίχνουμε λίγο αλάτι, λιωμένο σκόρδο και λάδι να πάει παντού. Στρώνουμε μέσα στο κάδρο της σφολιάτας την γέμιση έτσι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνειά του. Μετά τοποθετούμε τα σπαράγγια κατά μήκος της μικρότερης πλευράς του, ρίχνοντας το λάδι και το σκόρδο που θα μείνει πάνω από τα σπαράγγια.

Ανακατεύουμε τον κρόκο με λίγο νερό, αλείφουμε την κορνίζα της τάρτας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 25-30 λεπτά. Φτιάχνουμε το ντρέσινγκ ανακατεύοντας το μέλι, το χυμό του λεμονιού και τη μουστάρδα σε ένα παχύρρευστο μίγμα.

Όπως είναι ζεστή η τάρτα, τοποθετούμε στην επιφάνεια τις φέτες προσούτο, όμορφα τυλιγμένες, ραντίζουμε με το ντρέσινγκ μελιού και ξύνουμε λίγη φλούδα λεμονιού σ’όλη την επιφάνεια.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μπιφτέκια σολομού

-500 gr. φιλέτο σολομού ψιλοκομμένο σαν κιμάς -2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα -1/2 χούφτα …