Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ευκολότερη πλέον η δωρεάν δορυφορική κάλυψη στα ορεινά

Ευκολότερη πλέον η δωρεάν δορυφορική κάλυψη στα ορεινά

0
doryforiko piato

Λύθηκαν αρκετά προβλήματα στα ‘’κενά’’ της υπουργικής απόφασης για την δωρεάν τηλεοπτική κάλυψη χιλιάδων νοικοκυριών στην ορεινή Ξάνθη

Αναμένεται να αυξηθούν οι αιτήσεις σε Σταυρούπολη και δήμο Μύκης, καθώς υπήρχαν ζητήματα ταυτοποίησης μόνιμης κατοικίας λόγω αλλαγής των ιδιοκτητών

Ένα χρόνιο αίτημα και δικαίωμα των κατοίκων της ορεινής περιοχής του νομού μας και μια συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει ισότιμα σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα πρόσβασης στην τεχνολογία και την ενημέρωση ικανοποιήθηκε εσχάτως μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση και με ενέργειες του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά. Με το ΦΕΚ της 5ης Απριλίου 2017 εγκρίθηκε η παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού για την λήψη όλων των ‘’ελεύθερων’’ ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών σε 6.152 νοικοκυριά του δήμου Μύκης και της ΔΕ Σταυρούπολης. Ένα πρόβλημα που απασχόλησε αρκετά χρόνια λόγω της μη κάλυψης του παρόχου Digea μέσω του επίγειου σήματος. Το πρόγραμμα ουσιαστικά παρέχει το δορυφορικό πιάτο, την καλωδίωση και εγκατάσταση και το τηλεκοντρόλ ‘’δωρεάν και για πάντα’’, όπως επισημαίνεται με 32 κανάλια τοπικής, περιφερειακής και εθνικής εμβέλειας.

Λίγες μέχρι τώρα οι αιτήσεις λόγω της διαδικασίας

Όπως πληροφορηθήκαμε από τον Αντιδήμαρχο Σταυρούπολης, Κυριάκο Παπαδόπουλο, μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί περίπου 150 αιτήσεις κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι απολαμβάνουν πλέον τα κανάλια της νέας εγκατάστασης. Στο δήμο Μύκης έχουν εκδοθεί 400 περίπου βεβαιώσεις μόνιμων κατοίκων, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του προγράμματος στο δήμο, Στέλιο Παπουτσόγλου. Οι αιτήσεις προέρχονται από κατοίκους διάφορων οικισμών. Αναλογικά με τον πληθυσμό και τα παράπονα που είχαν εκφραστεί επανειλημμένως θα περίμενε κανείς ο αριθμός να είναι πολύ μεγαλύτερος. Το πρόβλημα που υπήρχε όμως μέχρι πριν λίγες μέρες ήταν η διαδικασία πιστοποίησης. Όπως μας εξήγησε ο ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Μύκης κ. Παπουτσόγλου, για να πάρει κανείς την πιστοποίηση μόνιμης κατοικίας έπρεπε να υποβάλει αίτηση, να ελεγχθεί από την αρμόδια επιτροπή του δήμου και εν συνεχεία να πάει στον πάροχο (Cosmote ή Nova) με ταυτότητα και εκκαθαριστικό εφορίας. Οι υπάλληλοι είχαν συγκεκριμένες οδηγίες να ζητούν λογαριασμό της ΔΕΗ στο όνομα του δικαιούχου. Αυτό όμως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορούσε να συμβεί είτε γιατί ο λογαριασμός συνέχιζε να εκδίδεται στο όνομα πατέρα ή παππού που είχε αποβιώσει ή βρισκόταν για εργασία στο εξωτερικό. Ζητούσαν λοιπόν μεταφορά του λογαριασμού στο όνομα του αιτούντος. Το κόστος για αυτό είναι περίπου 150 ευρώ (με το ηλεκτρολογικό σχέδιο), ενώ το κόστος της εγκατάστασης δορυφορικού πιάτου περίπου 125 ευρώ. Κανείς λοιπόν δεν προχωρούσε την διαδικασία. Με διευκρινιστικές διατάξεις που απεστάλησαν εντός της εβδομάδας από το υπουργείο έγινε γνωστό ότι η διαδικασία απλουστεύεται και σε περιπτώσεις θανόντος ιδιοκτήτη είναι αρκετή μία ληξιαρχική πράξη θανάτου.

Μόνο από Εχίνο και Σταυρούπολη οι δικαιούχοι;

Κάποιοι αναγνώστες του «Ε» πληροφορήθηκαν ότι το πρόγραμμα περιορίστηκε μόνο σε Σταυρούπολη και Εχίνο και όχι σε όλους τους οικισμούς που είχαν οριστεί. Αυτό που ισχύει είναι ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε ως πιλοτικό για την Σταυρούπολη και τον Εχίνο με πρόβλεψη να επεκταθεί στους υπόλοιπους οικισμούς. Τα ‘’ψιλά γράμματα’’ της σύμβασης του υπουργείου με τους δύο ιδιωτικούς παρόχους ανέφεραν ότι μέχρι τις 12 Μαΐου θα υπογραφόταν συμβάσεις μόνο με κατοίκους των δύο αυτών οικισμών και αργότερα θα προχωρούσαν στους υπόλοιπους. Η Cosmote εγκατέστησε όμως δορυφορικά πιάτα σε άλλους οικισμούς νωρίτερα και μετά από καταγγελία από τον έτερο πάροχο της επιβλήθηκε μια χρονική ποινή. Έτσι, ενώ η Nova ξεκίνησε από τις 15 Μαΐου να παρέχει εξοπλισμό σε όλους τους δικαιούχους, η Cosmote θα αναγκαστεί να περιμένει μέχρι τις 27 Μαΐου λόγω αυτού του ‘’πέναλτι’’. Θυμίζουμε ότι όσοι επιθυμούν, ακόμη και όσοι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι αλλά διαμένουν περιστασιακά, μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2017. Κάποιες ειδικές περιπτώσεις που έχουν επισημανθεί θα εξεταστούν από το υπουργείο και την αντίστοιχη Γραμματεία μετά την παρέλευση της καταληκτικής ημερομηνίας.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…