Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τιμήθηκαν οι ήρωες της μάχης των Οχυρών στον Εχίνο

Τιμήθηκαν οι ήρωες της μάχης των Οχυρών στον Εχίνο

0
maxi oxyron 2017 2

Mε λαμπρότητα εορτάστηκε η 76η επέτειος στο Ηρώο Πεσόντων

Την Κυριακή 9 Απριλίου με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα εορτάστηκε η 76η επέτειος της Μάχης των Οχυρών, και απεδόθησαν οι οφειλόμενες τιμές στους ήρωες αγωνιστές του Έπους του 1940, που έδωσαν τη ζωή τους, με αυταπάρνηση για την ελευθερία της Πατρίδας μας.

Η Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στον Εχίνο, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονος. Την λειτουργία παρακολούθησαν, πολυμελής και υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Δ΄ Σώματος Στρατού με επικεφαλής τον Υποδιοικητή, Υποστράτηγο Λιάκο Γεώργιο, οι επίτιμοι Διοικητές του, Στρατηγοί ε. α. Αικατερίνης Δημήτριος και Μαυράκης Ιωσήφ, ο επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ και νυν βουλευτής Έβρου ΝΔ κ. Δημοσχάκης Αναστάσιος, ο Αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ κ. Σγουρίδης Παναγιώτης, εκπρόσωποι στρατιωτικών και πολιτικών αρχών.

Στο ηρώο Πεσόντων του Εχίνου, στη μνήμη των 23 ηρώων που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη των Οχυρών (20 Χριστιανοί και 3 Μουσουλμάνοι), τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση και διοργανώθηκε τελετή με μέριμνα του Δ’ ΣΣ.

Την ομιλία για το χρονικό της ημέρας ανέλαβε ο Διοικητή του Τάγματος Εθνοφυλακής Εχίνου, Ταγματάρχης Πυροβολικού Γαϊταντζής Κωνσταντίνος, και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενώ τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή, όπως επιβάλλει το τελετουργικό.

Μετά το πέρας της τελετής, ο βουλευτής κ. Δημοσχάκης σημείωσε μεταξύ άλλων: «εδώ, στον Εχίνο στις 6 Απριλίου του 1941 γράφτηκε μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της νεοελληνικής ιστορίας, καθώς ένας περιορισμένος αριθμός Ελλήνων στρατιωτών με τους Αξιωματικούς τους κράτησε καθηλωμένη για 3 μέρες τη Μεραρχία των Χιτλερικών Δυνάμεων, τη στιγμή που κράτη ολόκληρα έπεσαν μέσα σε δύο μέρες. Το έπος των Οχυρών αποτελεί πηγή εθνικής και πατριωτικής ανάτασης, που όλοι έχουμε ανάγκη στις δύσκολες στιγμές που περνάει η Πατρίδα μας. Το παράδειγμα αυτών των ηρώων αποτελεί συνεχές μάθημα ότι καμία μάχη δεν είναι χαμένη και πως κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της με αξιοπρέπεια και με περηφάνια. Όπως έχει μάθει να κάνει στο πέρασμα των αιώνων…».

Από την πλευρά της ΕΑΑΣ Ξάνθης, που ανέλαβε και τη μεταφορά πολιτών που ήθελαν να παραβρεθούν, εκφράστηκε αργότερα η δυσαρέσκεια για την απουσία των βουλευτών, του δημάρχου της Μύκης και αντιπροσωπειών των σχολείων της περιοχής.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …