Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Οι ξανθιώτες έβαλαν την δική τους σφραγίδα στο κινηματογραφικό πανηγύρι του Ζίζοτεκ

Οι ξανθιώτες έβαλαν την δική τους σφραγίδα στο κινηματογραφικό πανηγύρι του Ζίζοτεκ

0
zizotek 2

Την εμπειρία των γυρισμάτων, μαζί με την ευκαιρία για χορό στις όχθες του Νέστου, έζησαν οι ξανθιώτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της παραγωγής

Ικανοποιημένος ο σκηνοθέτης Βαρδής Μαρινάκης για το υλικό που συγκεντρώθηκε, με κέφι και αυθορμητισμό. Σε ένα χρόνο περίπου αναμένεται η προβολή της ταινίας στη μεγάλη οθόνη

Ενθέρμως ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της παραγωγής της ταινίας «Ζίζοτεκ» οι ξανθιώτες, προκειμένου να διοργανωθεί την Κυριακή ένα λαϊκό πανηγύρι στις όχθες του Νέστου, για της ανάγκες της ταινίας.

zizotek 1Στα γυρίσματα, που ξεκίνησαν το προηγούμενο μήνα στην Ξάνθη και ολοκληρώνονται εντός της εβδομάδας, περιλαμβάνεται ένα πανηγύρι που αποτελεί ένα από τα κομβικά σημεία της πλοκής, αφού εκεί η πρωταγωνίστρια εγκαταλείπει τον 10χρονο γιο της, ο οποίος αφού αντιληφθεί την εγκατάλειψη, ξεκινά την περιπλάνησή του στο δάσος. Ως χώρος διεξαγωγής επελέγη το σημείο, όπου διεξάγονται τα Δημήτρεια, στον Δαφνώνα.

Στο χώρο διεξαγωγής των γυρισμάτων ήταν από το πρωί οι πρωταγωνιστές, η Πηνελόπη Τσιλίκα, ο Δημήτρης Ξανθόπουλος και ο 10χρονος Αύγουστος Λάμπρου – Νεγρεπόντης, που συνοδευόταν από τον πατέρα του, μαζί με τον σκηνοθέτη Βαρδή Μαρινάκη και το σύνολο του συνεργείου και της παραγωγής, που υπογράφουν ο Κωνσταντίνος Βασίλαρος και ο Ορφέας Περετζής.

Πρώτοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Σταυρούπολης, αλλά και από την Ξάνθη, μέλη του χορευτικού τμήματος της ΦΕΞ, του ΚΑΠΗ, των Κατασκηνωτών, του θεατρικού εργαστηρίου BlackBox και από τα «Ανατολικά του Νέστου», αλλά και πολλοί άλλοι ξανθιώτες προσήλθαν στο πανηγύρι, μεταφέροντας την καλή τους διάθεση για να συνδράμουν στην ανάγκες της κινηματογραφικής παραγωγής, αλλά και να συμμετάσχουν σε μια, για τους περισσότερους, πρωτόγνωρη εμπειρία. Κάποιοι από αυτούς συμμετείχαν και στα γυρίσματα του Σαββάτου στον ίδιο χώρο, όπου στο πλαίσιο του ίδιου κινηματογραφικού πανηγυριού λάμβανε χώρα μία λιτανεία στο ποτάμι. Μικρούς ρόλους είχαν και αρκετοί ντόπιοι, ανάμεσά τους και ο ξανθιώτης ηθοποιός Απόστολος Μπαχαρίδης.

zizotek 4Τη μουσική επένδυση του πανηγυριού ανέλαβε η «Εβρίτικη Ζυγιά», ενώ συμμετείχαν και οι Κουδουνάδες με την επιβλητική ένδυση και τους επιβλητικούς βουκολικούς ήχους των κουδουνιών από την Καβάλα. Χορηγός των κρεάτων που συνόδευσαν το κρασί και τη μπύρα των συμμετεχόντων ήταν η εταιρία «Απόστολος Παπαδόπουλος». Παραγωγή και συνεργείο συνεργάστηκαν με πολύ καλή διάθεση με μεγάλους και μικρούς ξανθιώτες, τους οποίους ευχαρίστησαν ολόθερμα για τη συμμετοχή τους.

Στόχος του σκηνοθέτη Βαρδή Μαρινάκη, ήταν να αποτυπώσει ένα αυθεντικό παραδοσιακό πανηγύρι, μέσα στη φύση, με βακχικά στοιχεία που σιγά σιγά θα φτάνει σε μια στιγμή κορύφωσης, μέσα από την εκστατική κατάσταση στην οποία περιέρχεται η πρωταγωνίστρια. Οι ξανθιώτες συνέδραμαν στην εντυπωσιακή αναπαράσταση του πανηγυριού, που σε μεγάλο βαθμό, ήταν απολύτως πραγματικό και αυτό βοήθησε τον σκηνοθέτη να συγκεντρώσει τις σκηνές που ήθελε, αφού, όπως δήλωσε και ο ίδιος στο τέλος της ημέρας, ήταν απολύτως ικανοποιημένος.

Η ταινία, που είναι η δεύτερη του Βαρδή Μαρινάκη, μετά το «Μαύρο Λιβάδι», συγχρηματοδοτείται από την ΕΡΤ και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2017. Στις αίθουσες την περιμένουμε τον Μάρτιο του 2018.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Αριστοτέλης, ο μέγας βιολόγος της Αρχαιότητας» στο Π.Ε.Σ. «Η Τέχνη του Ζην»

Σήμερα Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 20:00 Ανοιχτή διάλεξη προς το κοινό με τον διδάσκοντα του…