Σχόλια 21/04/17

0
pagkalos-close
Ο Θ. Πάγκαλος και το Survivor
Όσο κι αν διαφωνεί κάποιος με τον Θεόδωρο Πάγκαλο τόσο μ’ αυτά που έκανε ως κορυφαίος υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ όσο και μ’ αυτά που είπε, κάποια απ’ αυτά έμειναν στην ιστορία, όπως το : «Μαζί τα φάγαμε», δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει την ευφυΐα και το χιούμορ του. Με αφορμή το ιδιαίτερα δημοφιλές Survivor ο Θεόδωρος Πάγκαλος πρότεινε στην κυβέρνηση να παίξει ένα αντίστοιχο παιχνίδι με τη ΝΔ προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους. Στο λογαριασμό του στο twitter ο κ. Πάγκαλος έγραψε: «Αποκλειστική πληροφόρηση: Νέα πρόταση της Κυβέρνησης. Λύνει το πρόβλημα της νομιμοποίησης και απαντά στην πίεση της ΝΔ για πρόωρες εκλογές». Μάλιστα δεν περιορίστηκε εκεί, αφού συνέχισε γράφοντας «Κλιμάκιο κυβερνητικό θα αντιμετωπίσει το αντίστοιχο της ΝΔ σε έρημη τοποθεσία. Αγώνας τύπου Survivor. Κυκλοφορούν ονόματα από Μαξίμου». Στο τρίτο και τελευταίο tweet για το θέμα ο κ.Πάγκαλος δεν δίστασε να προτείνει και πρόσωπα από την κυβέρνηση που θα πρέπει να συμμετάσχουν στο παιχνίδι.
«Ακούγονται ήδη Πολάκης και Τζανακόπουλος. Επίσης Σ. Αναγνωστοπούλου. Αναπληρωματικοί: Δ. Καμμένος, Φ. Βάκη και Κ. Μπάρκας. Έπαθλο: Ισόβια εξουσία»!
Μ.Ξ.


Ποια η αιτία;
Σε συχνό φαινόμενο για το νομό συνολικά έχει γίνει η αυτοκτονία. Πρόσφατο γεγονός στα Κομνηνά. Θα έλεγα πως τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά το θέμα «αυτοκτονία» έχει εξελιχθεί σε μάστιγα. Άνδρες και γυναίκες, νέοι και ώριμοι, αποφασίζουν και αφαιρούν τη ζωή τους. Άλλοτε για ψυχολογικούς λόγους, άλλοτε οικονομικούς και κάποτε για άγνωστους που όμως γνωρίζουν μόνο οι δικοί τους άνθρωποι.
Ομολογουμένως γεννά ανησυχία αυτή η αύξηση των αυτοκτονιών ανθρώπων που ζουν δίπλα μας. Γιατί πάντα υπάρχει το ανθρώπινο δράμα των δικών τους ανθρώπων που έχουν το ερώτημα γιατί;
Στην δύσκολη οικονομική και κοινωνική περίοδο που βιώνουμε λίγο πολύ όλοι, σίγουρα θα υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας, δίπλα μας που χρειάζονται τη βοήθειά μας και πολλοί δεν το γνωρίζουμε δυστυχώς…
Γ.Δ.


Δρόμοι, δρόμοι και…
Παρακολουθώντας την επιστροφή των «Αθηναίων» από τα χωριά τους μετά το Πάσχα, γίναμε μάρτυρες (οπτικά βέβαια), του τραγέλαφου που έζησαν οι άνθρωποι.
Μποτιλιαρισμένοι επί ώρες στους «νέους» δρόμους που πρόσφατα εγκαινιάστηκαν χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί. Είδαμε κι ακούσαμε αγανακτισμένους οδηγούς κάθε ηλικίας, άλλους να βρίζουν και όλοι να διεκτραγωδούν την ταλαιπωρία που υπέστησαν επί ώρες!
Το τι είχε συμβεί, όλοι το έχετε αντιληφθεί. Είχαν κοπεί κορδέλες σε δρόμους και τούνελ που δεν ήσαν έτοιμα. Να γελάσει κανείς, να κλάψει, ν’ αγανακτήσει ή να θυμηθεί ότι εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε-γέλασε.
-Γέλα παλιάτσο…
Γ.Δ.


arxaggeliotissa-1920
Η Μονή της Αρχαγγελιώτισσας Παναγίας τη δεκαετία του 1920. Η σημερινή εικόνα είναι τελείως διαφορετική
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Είδες η ΔΕΗ;
Η είδηση είναι πέρα ως πέρα αληθινή και δεν επιδέχεται διάψευσης. Διαβάστε λοιπόν όλοι εσείς – κι εμείς- που ακριβοπληρώνουμε το ηλεκτρικό ρεύμα στη ΔΕΗ, τι αποφάσισε να κάνει με τα χρήματα των πελατών της. Προσλαμβάνει – κρατηθείτε- 2.338 εργαζόμενους για να υλοποιήσουν… αρχαιολογικές εργασίες!
Ναι, σωστά διαβάσατε αγαπητοί μου. Η ΔΕΗ λοιπόν, ξαφνικά θα κάνει ανασκαφές σε διάφορα σημεία-πεδία των νομών Φλωρίνης και Κοζάνης. Αυτές λοιπόν τις προσλήψεις θα τις πληρώσει η ΔΕΗ από το ελλειμματικό ταμείο της. Πώς; Αλλάζοντας για άλλη μια φορά την τιμή της κιλοβατώρας. Τόσο απλά, τόσο εξοργιστικά. Και κάτι ακόμη. Θα προσληφθούν 319 αρχαιολόγοι, 1840 εργάτες, 39 αρχιτέκτονες κλπ μηχανικοί, 55 συντηρητές αρχαιοτήτων και 85 διοικητικοί υπάλληλοι.
Μας κοροϊδεύουν, μας κλέβουν και μας φτύνουν κανονικά. Κι ύστερα, κάποιοι πιστεύουν πως η χώρα θα πάει μπροστά. Πώς όμως όταν ένα βασικό έξοδο όπως το ρεύμα το έχεις τόσο ακριβό; Πώς η βιομηχανία, η βιοτεχνία, οι μικρές επιχειρήσεις θα έχουν δυνατότητα ανταγωνισμού; Σ’ αυτό δεν απαντά κανείς από τους κυρίους της ΔΕΗ.
Γ.Δ.


Για άντρες μόνον
Η ομήγυρις κατέληξε ομόφωνα: Το βατόμουρο θεωρείται «σούπερ σεξουαλική» τροφή για τους άντρες. Α, γι’ αυτό κάποιοι, που τους χάνεις που τους βρίσκεις στην… βατομουριά επάνω!
Γ.Δ.


Ελληνική κεντροδεξιά…
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, αλλά βλέπουμε ότι σημαντικές διεργασίες εξελίσσονται και εντός της κεντροδεξιάς. Μια ονομασία βολική, που χωρούσε τόσα χρόνια τα πάντα. Εκπροσωπείται κυρίως από αειθαλείς βουλευτές και πολιτευτές της ΝΔ, που έχουν γίνει ένα με τα έδρανα της βουλής, είτε είναι εβδομηντάρηδες, είτε πενηντάρηδες. Σκέφτονται και μιλούν χωρίς γωνίες, αντιμετωπίζουν με δέος τους κομμουνιστές, προσπαθούν να μην θίξουν τα λεγόμενα “κεκτημένα “. Δεν απορρίπτουν το μεγάλο κράτος, μέσα απ’ αυτό προέκυψαν. Δεν είναι σαφείς υπέρ των ξένων επενδύσεων, φοβούνται μη χαρακτηριστούν ανθέλληνες. Δεν γνωρίζουν πώς να εκφράσουν τους μικρούς επιχειρηματίες, αγνοούν τα προβλήματά τους.
Κι έρχεται τώρα το νέο. Ο Γεωργιάδης, η Ασημακοπούλου, ο Βρούτσης, ο Δένδιας και λιγοστοί ακόμη διαμορφώνουν ένα νέο ρεύμα. Πιστοί στην Ευρώπη, στα πλαίσια πάντα του δυτικού μας προσανατολισμού. Αφοσιωμένοι στην ιδιωτική πρωτοβουλία, όμως με έμφαση στο αποτέλεσμα κι όχι στη θεωρία. Υπερασπιστές της δημόσιας ασφάλειας, επιφυλακτικοί με την Τουρκία, φίλοι του Ισραήλ και της Μόσχας. Υπέρ της Εκκλησίας και του κοινωνικού συντηρητισμού, χωρίς όμως να στρέφονται ενάντια σε ομοφυλόφιλους, άθεους και διεθνιστές. Κι ίσως το σημαντικότερο, σαφείς στις προτάσεις τους γύρω από τον μέσο Έλληνα, το γνωστό βασανισμένο υποζύγιο.
Σήμερα η Αριστερά έχει πάψει να θεωρείται Αγία, οι θέσεις της δεν είναι πια θέσφατα. Και αναδύεται ένα νέο είδος δεξιάς εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μάλλον μοιάζει κυρίως στους Τόρυς. Θα γίνει αυτή η τάση η αιχμή του δόρατος της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας; Άγνωστο. Πάντως θα χρειαστεί δουλειά πολλή….
Φ.Ο.


Μετά από 50 χρόνια όμως «Δεν ξεχνώ» την Χούντα
Μαύρη επέτειος η σημερινή καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από τότε που η χώρα μας μπήκε για επτά ολόκληρα χρόνια στο «γύψο» της δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Επτά «πέτρινα» χρόνια για τη χώρα και τον λαό της που ανέκοψαν κάθε δημοκρατική λειτουργία και ανέλιξή της προς την πρόοδο και την ανάπτυξη, εγκαθιδρύοντας ένα καθεστώς φόβου και ανελευθερίας έκφρασης, υποβιβάζοντας τον λαό σε αποδοχή της γελοιότητας όλου αυτού του συρφετού της χούντας και καταστέλλοντας με τον πιο βάναυσο τρόπο κάθε προσπάθεια αντίδρασης. Γέμισαν τα ξερονήσια από πολιτικούς κρατούμενους, τα βασανιστήρια ήταν σε καθημερινή διάταξη και η κουστωδία χόρευε τσάμικο, έστηνε πανηγύρια για να αποχαυνώσει και να αποπροσανατολίζει τον λαό. Ανέσυρε, ανέδειξε και νομιμοποίησε το πιο αποκρουστικό πρόσωπο της ελληνικής κοινωνίας αυτό του άκρατου συντηρητισμού με τον μανδύα του καθωσπρεπισμού και της υποκριτικής σοβαροφάνειας για να κρύψει τον αυταρχισμό και την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επτά μαύρα χρόνια που είχαν τραγική κατάληξη με την τραγωδία της Κύπρου. Με την απόσταση του μισού αιώνα που μας χωρίζει από εκείνη την εποχή μπορούμε να εξετάσουμε και να κρίνουμε νηφάλια και σ’ όλο το φάσμα τα γεγονότα και προπαντός να διδαχθούμε!
Γιατί κάποτε ως λαός πρέπει να ωριμάσουμε, να αποδεχτούμε τα ιστορικά μας λάθη. Μόνο έτσι δεν θα τα επαναλάβουμε. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο λαός που έχει ιστορική μνήμη έχει μέλλον!
Μ.Ξ.


Πονάνε ωρέ τα παλικάρια;
Δεν ξέρω επακριβώς πόσο αξιόπιστες είναι οι προβλέψεις και εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν πέσει έξω. Σε μια πρόβλεψη τουλάχιστον δεν θα επαληθευθούν. Ότι θα αυξηθεί το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν το 2017 κατά 2,2%. Το φθινόπωρο η αισιοδοξία τους ανέβαζε την αύξηση στο 2,7% για το τρέχον έτος. Με κάμψη της κατανάλωσης λόγω της υπερφορολόγησης, με μείωση της δημόσιας και ιδιωτικής επένδυσης και τόσους άλλους λόγους μαζί με την έλλειψη οποιασδήποτε προοπτικής αύξησης των εξαγωγών, πώς να γίνει κάτι τέτοιο; Το αξιοπρόσεκτο είναι πώς αντιδρά η Κυβέρνηση κάθε φορά που αντιμετωπίζει δυσάρεστες γι’ αυτήν ειδήσεις. Η δημοσίευση προχθές των εκτιμήσεων του ΔΝΤ ότι το 2018 δεν θα έχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, όπως έχουμε συμφωνήσει και δεσμευτεί αλλά σίγουρα μικρότερο, μας αναγκάζει να αποδεχτούμε περιοριστικά μέτρα κοντά στα 2,7 δισ. ευρώ. Και απαντά η Κυβέρνηση ότι το ΔΝΤ έχει κάνει και στο παρελθόν λάθος, εκτοξεύοντας το φοβερό επιχείρημα: δεν θα υπάρξουν μέτρα, γιατί αν δεν πιάσουμε τους στόχους θα ενεργοποιηθεί ο αυτόματος κόφτης δαπανών! Αυτόν που οι ίδιοι ψήφισαν. Θα έχουμε δηλαδή μέτρα, αλλά δεν θα χρειαστεί να τα ψηφίσει η Βουλή, αφού η περικοπή δαπανών θα γίνει αυτόματα με πράξη της Δημόσιας Διοίκησης. Τουτέστιν, ‘’κούρεμα’’ σε μισθούς και συντάξεις. Δεν θα πονέσουν όμως οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Μόνο ο ελληνικός λαός… αυτόματα.
Χ.Δ.


Δεν ξεχνώ
Όχι, δεν αναφέρεται στην γνωστή φράση που χρησιμοποιούν οι Κύπριοι για τα κατεχόμενα εδάφη του νησιού. Είναι απλά μια δήλωση ότι κάποιοι δεν ξεχνούμε τόσο εύκολα τα όσα ακούγαμε συνεχώς για αλλαγές και προσανατολισμούς προς ιδεατές πολιτείες της Νοτίου Αμερικής. Τα υψηλά ποσοστά που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ και στην πόλη μας, το οποία εξέλεξαν τρεις βουλευτές, είχαν κάνει αρκετούς να μας πιπιλίζουν το μυαλό για το μοντέλο της Βενεζουέλας. «Ένα παράδειγμα όχι μόνο για την Λατινική Αμερική, αλλά για τους λαούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη, που αγωνίζονται για Δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και δικαιώματα» είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας. Μόνο που τώρα που γίνονται οι τεράστιες διαδηλώσεις στην Βενεζουέλα και στις οποίες έχουν αρχίσει να μετρούν θύματα, κανένας από τους ευαίσθητους συμπολίτες μας που κατακεραύνωναν την παρουσία της αστυνομίας και τα επεισόδια σε ελληνικές διαδηλώσεις δεν βρήκε να πει μια κουβέντα. Επιλεκτική μνήμη και ευαισθησία, αφού η εφημερίδα του κόμματος ισχυρίζεται ότι πρόκειται για πραξικόπημα ενορχηστρωμένο από τις ΗΠΑ εναντίον του τσαβισμού. Με αυτά τα πρότυπα πορευθήκαμε και απολαμβάνουμε σήμερα τους καρπούς των ιδεοληψιών κάποιων.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…