Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Φορολογικός «Αρμαγεδών» για επαγγελματίες και αγρότες

Φορολογικός «Αρμαγεδών» για επαγγελματίες και αγρότες

0
foroi 3

Αύξηση των φορολογικών συντελεστών έως και 45% για τις επιχειρήσεις, προκαταβολή φόρου στο 100%.Νέα βάρη από την αύξηση της εισφοράς Αλληλεγγύης

Στην μέγγενη του φόρου από το πρώτο ευρώ οι αγρότες . Στην “τσιμπίδα” και οι επιδοτήσεις τους. Μόνο οι τρίτεκνοι δικαιούνται από φέτος το αφορολόγητο έως 2.100 ευρώ

Με τον φορολογικό «Αρμαγεδώνα» του έτους 2016 είναι αντιμέτωποι οι φορολογούμενοι πολίτες, με εμπροσθοφυλακή τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, επιχειρηματίες και νομικές οντότητες καθώς και τους αγρότες για τους οποίους αλλάζει άρδην και προς το κατά πολύ δυσμενέστερων η φορολογική τους αντιμετώπιση. Αύξηση φορολογικών συντελεστών, αύξηση στο 100% στην προκαταβολή του φόρου, αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης είναι τα βασικά νέα «όπλα» με τα οποία η πολιτεία «βομβαρδίζει» τους πολίτες της προκειμένου να εκπληρώσει τις μνημονιακές υποχρεώσεις της.

Οι μεγάλοι χαμένοι του φορολογικού έτους 2016: Επαγγελματίες –επιχειρηματίες– αγρότες – εκμισθωτές ακινήτων

Το «Ε» απευθύνθηκε σε δύο έγκριτους λογιστές τον κ. Κυριάκο Μπουραζάνη και την κα Αναστασία Μπερμπέρογλου που διατηρούν Λογιστικά Γραφεία στην πόλη μας, προκειμένου να αφουγκραστεί τον παλμό των φορολογουμένων, να ενημερωθεί αξιόπιστα για τις επερχόμενες αλλαγές στις κλίμακες των φορολογικών συντελεστών και κυρίως ποιους πλήττουν, καθώς και πώς δρομολογείται η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που ξεκίνησε από την Μ. Τετάρτη οπότε και άνοιξε η ηλεκτρονική πύλη ΑΑΔΕ.Όπως επισημαίνει ο κ. Μπουραζάνης αυτοί που θα κληθούν να σηκώσουν το μεγάλο βάρος της φορολογίας είναι οι ατομικές επιχειρήσεις από τα 20.000 ευρώ και πάνω δηλωθέν εισόδημα. Κι αυτό γιατί μέχρι τα 20.000 ευρώ μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής από 26% στο 22%, ενώ για 20.000 – 30.000 ευρώ αυξάνεται στο 29%. Κλιμακωτά αυξάνεται ο συντελεστής για εισοδήματα από 30.000 ευρώ – 40.000 ευρώ στο 37% ενώ από 40.000 και πάνω στο 45%. Επίσης για όλα τα Νομικά Πρόσωπα θα ισχύει από φέτος ο συντελεστής 29% καθώς καταργείται ο συντελεστής 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ. Και το φορολογικό φορτίο στην επιχειρηματικότητα γίνεται πιο βαρύ με την καταβολή προκαταβολής φόρου στο 100% από 75% που ίσχυε: «Ουσιαστικά το κράτος είναι συνεταίρος στην ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα, συνθλίβοντας κάθε δυνατότητα ρευστότητας και επενδυτικής ικανότητας. Διακυβεύεται αυτή καθαυτή η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Η κατάσταση είναι ασφυκτική και οι φορολογούμενοι σε απόγνωση. Μέσα στα τελευταία 5 χρόνια έκλεισαν 130 επιχειρήσεις που ήταν πελάτες του γραφείου μας», επισημαίνει ο κ. Μπουραζάνης.

Νέα βάρη από την αύξηση της εισφοράς Αλληλεγγύης

Νέα κλίμακα συντελεστών για την εισφορά αλληλεγγύης η οποία είναι μηδενική για εισόδημα 12.000 ευρώ αλλά αυξάνεται στο 2,2% από 0,7% μέχρι τα 20.000 ευρώ,5% μέχρι τα 30.000 ευρώ και φτάνει στα 10% για εισοδήματα άνω των 220.000 ευρώ.

Στην μέγγενη του φόρου από το πρώτο ευρώ οι αγρότες-“Κουρμπάνι” και οι επιδοτήσεις

Η φορολογική «λαίλαπα» , χτυπά με σφοδρότητα τους αγρότες αφού ο φορολογικός τους συντελεστής τραβάει την ανηφόρα και από 13% γίνεται 22%. Φοροκαταιγίδα ενισχύεται με την προκαταβολή φόρου στο 100% και ολοκληρώνεται από την φορολόγηση από το πρώτο ευρώ στης βασικής ενίσχυσης του πυλώνα 1 από το πρώτο ευρώ! Να θυμίσουμε πως πρόκειται για τις επιδοτήσεις που παίρνουν οι αγρότες, οι οποίες είναι αφορολόγητες για τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους. Σ’ αυτά να προσθέσουμε – όπως μας πληροφορεί ο κ. Μπουραζάνης – και το ΕΦΚΑ των αγροτών που από φέτος θα ξεκινά από χαμηλότερη ασφαλιστική βάση και σε 410 ευρώ (21,20%)με αύξηση κλίμακας στα 23% σε βάθος 5ετίας. Πρόκειται για μια σημαντική επιβάρυνση για αγρότες με υψηλά εισοδήματα. Μόνη «παρηγοριά» που τους απέμεινε το αφορολόγητο του μισθωτού που ισχύει και για άγαμο είναι στα 8.636,35 ευρώ. Να θυμίσουμε πως η νέα δέσμη μέτρων που προέκυψε από την αξιολόγηση και σύντομα θα ψηφιστεί θυσιάζει το αφορολόγητο στα 5.600 ευρώ!

Ενοίκια μικρά φόροι «φωτιά»

Αντιμέτωποι με αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 11% στο 15% είναι και οι εκμισθωτές ακινήτων. Άνθρωποι που βιοπορίζονταν από τα μισθώματα ακινήτου τους θα κληθούν να καταβάλουν στην εφορεία κατά 4% μεγαλύτερο φόρο που ισοδυναμεί σε μια σημαντική απώλεια εισοδήματος.

Μόνο οι τρίτεκνοι δικαιούνται από φέτος το αφορολόγητο των 2.100 που είχαν όλοι οι μισθωτοί

Η έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ, η οποία ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο εισοδήματος 8.636-9.545 ευρώ και ισχύει για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, για τα εισοδήματα του 2017 δεν αναγνωρίζεται πλέον αυτόματα από τις φορολογικές αρχές. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν αφαίμαξη στο πορτοφόλι τους και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Όπως αναφέρει η κα Μπεμπέρογλου κυρίως από το γεγονός ότι «κατέρρευσε» το αφορολόγητο των 2.100 ευρώ που ίσχυε για όλους και από φέτος ισχύει μόνο για τους τρίτεκνους! Αυτό θα επιφέρει μια απώλεια της τάξης των 100 – 300 ευρώ. Ποσά διόλου ευκαταφρόνητα αν σκεφτεί κανείς που έχουν κατρακυλήσει οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα.: «Οι κυριότερες αλλαγές είναι σ’ ότι αφορά την αύξηση των φορολογικών συντελεστών στην φορολογία επιχειρήσεων και αγροτών. Αυτές οι τάξεις καθώς και οι εκμισθωτές πλήττονται κυρίως ενώ κάποιες απώλειες θα δουν και οι μισθωτοί από την κατάργηση του αφορολόγητου των 2.100 ευρώ. Όλα αυτά δημιουργούν ανησυχία και αναταραχή κι αυτό το αντιμετωπίζουμε καθημερινά», σημειώνει η κα Μπερμπέρογλου

Το «πλαστικό χρήμα» και οι ιατροφαρμακευτικές δαπάνες

Για πρώτη φορά φέτος για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου έως 10.000 ευρώ απαιτείται το 10% των δαπανών να προέρχεται από συναλλαγές με κάρτες στα POS. Σημειώνεται ότι την Μ. Πέμπτη ψηφίστηκε νομοσχέδιο που εντάσσει 85 επαγγέλματα για υποχρεωτική χρήση POS. Να σημειώσουμε ότι καταργούνται όλες οι υπόλοιπες εκπτώσεις φόρου και παραμένει μόνο στις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες οι οποίες θα πρέπει να είναι πάνω από 5% του δηλωθέντος εισοδήματος για να δικαιούσαι 10% αφορολόγητο επί του φόρου.Τέλος να σημειωθεί ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων για όλους τους φορολογούμενους είναι στις 30 Ιουνίου 2017.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…